FOTBAL  »  CUPA ROMANIEI  »  MODIFICĂ

Cum se schimbă Cupa României » Va fi ca în turneele de Grand Slam!

Craiova a câștigat Cupa în sezonul trecut FOTO Cristi Preda
Craiova a câștigat Cupa în sezonul trecut FOTO Cristi Preda

Articol de GSP - Publicat vineri, 28 septembrie 2018 09:00

FRF gândeşte o schimbare majoră de regulament în a doua competiţie internă: sistem ca în turneele de tenis, cu toată competiţia trasă la sorţi de la început şi cu capi de serie stabiliţi pe baza coeficienţilor din Cupă în ultimii 5 ani.

Casa Fotbalului se pregăteşte să revoluţioneze modul în care va arăta Cupa României, principala competiţie pe care o organizează. Şefii FRF vor să renunţe la actualul format, care presupune tragere la sorţi după fiecare fază.

Ce au în plan federalii? Un sistem în care întreg tabloul Cupei să fie stabilit, tot prin tragere la sorţi, încă de la startul întrecerii.

La fel cum se întâmplă şi în turneele de tenis, acolo unde parcursul fiecărui jucător sau jucătoare e stabilit dinainte de start. În acest mod ar fi stimulate suplimentar în general echipele mai mici, care plecând de la ideea că nu pot produce surpriză după surpriză pentru a câştiga competiţia, aşa cum ar fi nevoite acum, nu sunt foarte interesate de Cupă.

În noua variantă însă, o astfel de echipă, dacă ar scoate din joc un cap de serie, ar prelua automat parcursul acestuia şi ar beneficia în continuare de jocuri mai la îndemână, nu ar da imediat peste alte formaţii tari.

FRF s-a gândit şi la cum s-ar stabili favoriţii în Cupă. Pe baza unor calcule ce ar da ca rezultat un coeficient, exact ca în cupele europene. S-ar lua în calcul precedentele 5 sezoane şi s-ar acorda punctaje separate pentru fiecare fază în care clubul respectiv a ajuns. De exemplu: 10 puncte pentru câştigătoare şi 1-2 puncte pentru echipa care a pierdut încă din 16-imi sau optimi de finală.

Chiajna, de 6 ani repetentă

Una dintre echipele din prima ligă care nu vor avea nicio şansă să fie cap de serie dacă noul regulament al Cupei va fi adoptat este Concordia Chiajna. Trupa ilfoveană are un palmares dezastruos. În ultimele 6 participări, inclusiv cea din acest sezon, Chiajna a fost eliminată, cu o singură excepţie, încă din faza 16-imilor de finală, adică primul tur în care a intrat. Excepţia a fost în 2015, când a pierdut în "optimi".

Doar Cupa evită primul tur preliminar

Actualul sezon al Cupei României are o miză şi mai mare. Dincolo de trofeul în sine, echipa care va câştiga competiţia şi va fi alta decât campioana atunci va fi singura reprezentantă a ţării noastre care nu va intra din primul tur preliminar al cupelor europene în 2019-2020. Accesul în Europa în vara anului următor se va face astfel:
- campioana: în primul tur preliminar Champions League (9/10-16/17 iulie)
- vicecampioana şi ocupanta locului 3: primul tur preliminar Europa League (11/18 iulie)
- câştigătoarea Cupei României: în turul 2 preliminar Europa League (25 iulie/1 august)

22
de trofee a câştigat FCSB în Cupa României, echipa cea mai titrată în această competiţie, urmată de Dinamo şi Rapid, cu câte 13 triumfuri

2
finale de Cupă s-au disputat între FCSB şi Dinamo după '89: prima chiar în 1990, 6-4 pentru Dinamo, a doua în 2011, 2-1 pentru FCSB

6Cupe consecutive a câştigat Rapid, record al competiţiei: 1937, 1938, 1939, 1940, 1941 şi 1942

Vezi AICI toate rezultatele din 16-imile Cupei României!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
observator_federal
observator_federal  •  28 Septembrie 2018, 10:58

Toata lumea va fi de acord cu noul sistem, mai ales ca tragerile la sorti par de multe ori aranjate... Cum ar fi daca azi s-ar "extrage" meciurile Astra - CFR și Viitorul - Craiova (sau Astra - Craiova și Viitorul - CFR), Voluntari-FCSB... Eventual si Sepsi-Dinamo...

cobra_z
cobra_z  •  28 Septembrie 2018, 09:39

cine a facut acest material ? meme in colaborare cu jiji ? daca nu va semnati ,atunci admiteti ca putem presupune asta datorita faptului ca nu acceptati ca fcsb are palmaresul din 2003 pana azi si atat ...totusi ciobanul a declarat ca fcsb nu are nimic in comun cu steaua...deci a ramas doar meme

arsenie.bk
arsenie.bk  •  28 Septembrie 2018, 09:37
Postat de Dumitru Gabriel-Sorin pe 28 Septembrie 2018, 09:30

Domnule redactor al acestui material, cu tot respectul trebuie să vă spun că dezinformați grav:FCSB ARE DOAR DOUĂ CUPE ALE ROMÂNIEI:2010-2011,2014-2015!!!

***, dom' talpan. Consulta site-urile FRF si LPF. Sunt 22 de trofee, asa cum scrie in articol. Ghici de ce? Pentru ca FCSB are palmaresul Stelei. ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează