FOTBAL  »  Superliga  »  PREVIEW ETAPA #2

10 lucruri pe care să le urmărim în etapa din acest weekend » Două superdueluri pentru titlu + Victima favorită a dinamoviștilor

Articol de , - Publicat joi, 28 martie 2024 17:04 / Actualizat vineri, 29 martie 2024 00:34

Gazeta Sporturilor a făcut o sinteză a celor mai inedite şi interesante date ale celor 8 meciuri din runda a doua din play-off şi play-out

1. Cine pune capăt seriilor negative?

FC Voluntari - Hermannstadt, în etapa #2 din Superliga

Runda a doua din play-out va fi deschisă de confruntarea dintre FC Voluntari, singura echipă care nu a câştigat în 2024, ultimul succces fiind înregistrat pe 9 decembrie 2023, 2-1 în Giuleşti, şi FC Hermannstadt, formaţia care, în prezent, are cea mai lungă serie fără victorie în deplasare, 14 jocuri (7 remize - 7 înfrângeri).

Acest duel ne oferă şi o cifră rotundă, meciul 350 pe prima scenă pentru gruparea gazdă, care nu este doar formaţia cu cele mai multe prezenţe în Superligă dintre reprezentantele Ilfovului, ci depăşeşte în clasament şi nume importante precum FC Vaslui (302), Minaur/FCM Baia Mare (292), Inter Sibiu (272), Gloria Buzău (238) sau pe fostele campioane Unirea Tricolor, Ripensia, Venus ori Unirea Urziceni.

2. Recuperează Deac distanţa?

Sepsi - CFR Cluj, în etapa #2 din Superliga

Ţinut mai mult pe tuşă de către Mandorlini, Deac a redevenit un jucător de bază în mandatul lui Mutu, iar acesta l-a răsplătit pe tehnician cu prestaţii bune. Astfel, decarul clujenilor a reuşit sub conducerea "Briliantului" un gol şi şapte pase decisive, ceea ce înseamnă o contribuţie ofensivă de 44,4% din totalul golurilor marcate de CFR în ultimele 9 jocuri.

Ba mai mult, graţie celor şapte assist-uri din 2024, cărora li se adaugă unul în meciurile din toamnă, Deac a reintrat în lupta pentru titlul de cel mai bun pasator din campionat, titlu pe care l-a mai câştigat de trei ori (2018, 2022, 2023).

Top pasatori decisivi 2023-2024

  • Alexandru Mitriţă - 10
  • Nicuşor Bancu, Florinel Coman, Ciprian Deac, Dan Nistor - 8
  • Constantin Budescu - 7

3. Profită Botoşani de ultima şansă?

FC Botoşani - Poli Iaşi, în etapa #2 din Superliga

După un început promiţător de an, botoşănenii au mai reuşit doar trei remize în ultimele şapte etape, rezultate care au diminuat mult din şansele de salvare.

Duelul cu rivala din Iaşi, aflată şi ea la marginea prăpastiei, se anunţă a fi unul extrem de important, un eventual eşec punând capăt puţinelor speranţe rămase în tabăra gazdelor.

Strict legat de meci, trupa antrenată de Bogdan Andone are de partea ei statistica, este neînvinsă în ultimele opt confruntări cu ieşenii, interval în care a reuşit şapte victorii şi o remiză.

4. U Cluj - UTA, duel pentru supremaţie în play-out

U Cluj-UTA, în etapa #2 din Superliga

Două echipe de tradiţie, doi antrenori cu mare experienţă, cu loturi echilibrate numeric şi valoric, toate acestea sunt ingrediente care le transformă pe Universitatea Cluj şi UTA în principalele candidate la câştigarea play-out-ului, ceea ce ar fi o consolare după ratarea calificării în Top 6, dar şi o clasare onorabilă în istoria ultimelor decenii.

Un eventual loc 7 ar însemna pentru "șepcile roşii" egalarea performanţei din 2011-2012, cea mai bună din 1985-1986 până-n prezent. De partea cealaltă, precedentul sezon pe care arădenii l-au terminat mai sus de locul 8 a fost în urmă cu 50 de ani, poziţia a 5-a la finele stagiunii 1973-1974.

5. Bergodi, avantaj moral pe bancă, dezavantaj în teren

U Craiova - Rapid, în etapa #2 din Superliga

Derby-ul etapei de play-off se va juca pe "Ion Oblemenco", unde U Craiova şi Rapid se vor duela într-o partidă care ne va oferi răspunsul la întrebarea "Cine rămâne în lupta pentru titlu?", ambele aflându-se acum la şapte puncte în spatele liderului.

Cel mai experimentat antrenor străin după numărul de jocuri pe prima scenă în România - 255 partide, Bergodi are în ediţia curentă un palmares formidabil în confruntările cu ceilalţi tehnicieni din această categorie, cinci victorii şi o remiză, singurul care a reuşit să scoată un punct fiind chiar bulgarul Ivaylo Petev.

Bergodi vs antrenorii străini întâlniţi în 2023-2024

  • Mandorlini: Rapid-CFR 3-1
  • Charalambous: Rapid-FCSB 2-1, 4-0
  • Costantino: Rapid-FCU 1948 4-3
  • Kopic: Dinamo-Rapid 1-2
  • Petev: U Craiova-Rapid 1-1

Italianul are şi o mare problemă de rezolvat, absenţa celui mai bun mijlocaş defensiv din lot (conform Wyscout), Răzvan Oaidă, suspendat pentru cartonaşul roşu încasat cu Farul.

Acesta a fost titular în ultimele patru partide, printre care şi cele cu celelalte două echipe de pe podium, FCSB şi U Craiova.

6. Defensiva nu-i dă linişte lui Petev

U Craiova - Rapid, în etapa #2 din Superliga

Aflat la un moment dat sub presiunea demiterii, Ivaylo Petev a gestionat bine ultimele meciuri, reuşind cinci victorii şi trei remize. În acest interval, a rezolvat problema jucătorului eligibil U 21, Ştefan Baiaram fiind printre remarcaţii din 2024, iar pe Mitriţă l-a ridicat la cel mai bun nivel din sezonul actual, "Piticul atomic" având contribuţii ofensive în fiecare dintre precedentele şapte jocuri disputate de el în campionat.

A rămas o mare problemă, cea defensivă, Universitatea Craiova fiind echipă care a primit cel puţin un gol în ultimele 13 etape, o contraperformanţă unică printre cele 16 competitoare. Peste olteni vor veni giuleştenii, singurii care au marcat în fiecare etapă din 2024.

7. Lidere, dar nu la victorii

FCU Craiova - Oţelul, în etapa #2 din Superliga

FCU a suferit 18 înfrângeri în acest sezon, contraperformanţă pe care o mai găsim doar în dreptul celor de la Dinamo. Dintre acestea, opt au fost în 2024, an în care au scos doar patru puncte.

De partea cealaltă, gălăţenii au bifat nu mai puţin de 16 remize, cele mai multe dintre toate competitoarele, opt fiind înregistrate pe teren advers.

Formaţia moldavă a fost primul adversar întâlnit de Nicolo Napoli în Superligă, se întâmpla în urmă cu 20 de ani, pe 13 martie 2004, U Craiova-Oţelul 1-1.

8. Va reuşi FCSB a doua victorie la rând?

Farul - FCSB, în etapa #2 din Superliga

Din 2015-2016, de când s-a introdus actualul sistem competiţional, doar de două ori liderul de la startul play-off-ului a câştigat primele două jocuri din această fază a competiţiei. Este vorba de CFR Cluj, în 2018-2019, când adversare au fost chiar Sepsi şi Viitorul (actualele adversare ale trupei antrenate de Elias Charalambous) şi FCSB, în 2020-2021.

Cum au început play-off-ul liderii din ultimele sezoane

  • 2015-16. Astra: 2-0 Viitorul, 0-2 FCSB
  • 2016-17, Viitorul: 0-0 Dinamo, 3-1 FCSB
  • 2017-18, CFR: 2-1 Poli Iaşi, 1-1 FCSB
  • 2018-19, CFR: 3-1 Sepsi, 1-0 Viitorul
  • 2019-20, CFR: 2-1 Astra, 0-0 Gaz Metan
  • 2020-21, FCSB: 2-1 FC Botoşani, 2-0 Academica Clinceni
  • 2021-22, CFR: 3-1 FC Voluntari, 0-0 Farul
  • 2022-23, Farul: 2-1 Sepsi, 1-1 Rapid

9. Se va dicta iar penalty?

Farul - FCSB, în etapa #2 din Superliga

În cinci dintre precedentele şase jocuri în care Farul şi FCSB s-au aflat faţă-n faţă (cele din ultimele două sezoane) arbitrii au dictat penalty-uri, trei pentru roş-albaştri şi două pentru dobrogeni.

În meciurile din sezonul 2023-2024, ambele formaţii au primit câte un penalty, în timp ce în stagiunea trecută, FCSB a primit două, iar Farul unu.

În ediţia curentă, FCSB este formaţia care a beneficiat de cele mai multe lovituri de pedeapsă - 11 (Farul - 7 penalty-uri pro). În schimb, contra dobrogenilor s-au dictat doar două, capitol la care bucureştenii sunt printre cei mai sancţionaţi.

Penalty-uri pro/contra

  • FCSB 11/7
  • U Craiova - 9/6
  • Rapid - 8/0
  • Farul - 7/2
  • Sepsi - 7/7
  • CFR Cluj - 4/4

10. Petrolul, favorita dinamoviştilor

Dinamo - Petrolul, în etapa #2 din Superliga

Dinamo a pierdut în runda trecută, 0-3 la Sibiu, după o prestaţie considerată de mulţi ca fiind cea mai slabă din mandatul lui Kopic.

Pentru bucureşteni, următorul adversar este unul perfect, cel puţin din punct de vedere statistic, asta deoarece în faţa prahovenilor au reuşit 54 de victorii pe prima scenă, Petrolul fiind printre cele şase echipe care au pierdut de cel puţin 50 de ori în faţa roş-albilor.

VIDEO Silviu Izvoranu, despre vremurile tulburi de la Dinamo: „Aștept stadionul, am prins și eu câteva schițe” » Despre Kopic: „Avem și noi antrenori, nu trebuie neapărat să vină străini”

Cele mai multe victorii reuşite de Dinamo în campionat

  • FC Argeş - 55
  • Petrolul - 54
  • U Cluj - 52
  • Farul - 51
  • FCM Bacău - 50
  • Rapid - 50

2 succeseau reuşit ploieştenii pe terenul grupării din Ştefan cel Mare în ultimii 56 de ani, 3-2 în octombrie 2000 şi 3-1 în aprilie 2012

INFOGRAFIC. De la 1 la 10 în etapa #2 din play-off şi play-out

10 lucruri pe care să le urmărim în etapa din acest weekend » Două superdueluri pentru titlu + Victima favorită a dinamoviștilor

Citeşte şi:

Victor Angelescu, dezvăluire tare în dosarul materialelor pirotehnice din Giulești: „Nu își asumă!”
Rapid
Victor Angelescu, dezvăluire tare în dosarul materialelor pirotehnice din Giulești: „Nu își asumă!”
Pierdere pentru FCSB! » S-a accidentat și nu va juca cu Farul
FCSB
Pierdere pentru FCSB! » S-a accidentat și nu va juca cu Farul

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close