FOTBAL  »  Superliga  »  LIGA 1 / STATISTICĂ

Cei mai puțini străini din ultimul deceniu! Detaliul neobservat din recent încheiatul sezon de Liga 1

Articol de , - Publicat marti, 27 iunie 2017 20:44

Din 2005-'06, în Liga 1 n-au mai debutat atât de puțini străini, doar 42, ca-n ultimul an competițional.

Momentul mai puțin fericit prin care trece fotbalul românesc, măcar din punct de vedere financiar, se vede și-n statistici.

De exemplu, una dintre anomaliile ultimului sezon, cel puțin pentru ultimul deceniu, a fost numărul străinilor debutanți. Care a scăzut drastic!

Doar 42 de fotbaliști născuți în afara țării au ajuns în Liga 1. De mai bine de două ori mai puțini decât în 2015-'16, când și-au făcut apariția 87 de străini noi. Și nu este singura diferență față de ultimii ani.

Cifre înșelătoare

De exemplu, a crescut procentajul românilor care au debutat în Liga 1. Și este cel mai mare din 2006 încoace, 61% în favoarea autohtonilor față de străini.

Deși pare încurajator și de bun augur din mai multe motive:
- au debutat mulți jucători tineri, unii s-au impus ca titulari la echipele lor (Screciu la CSU Craiova, Horj la CFR Cluj, Moruțan la FC Botoșani);
- au apărut fotbaliști aflați la mijlocul carierei, rodați prin ligile inferioare, care s-au descurcat mai bine decât importurile (Golofca de la Botoșani, 27 de ani),
procentajul poate fi înșelător. Pentru că numărul debutanților este și el în scădere!

1.638 de jucători au debutat în ultimele 10 sezoane, dintre care 910 străini (55,6%) şi 728 români (44,4%)

Un sfert dintre români la retrogradate

Luăm ca exemplu sezonul 2013-'14. Când, deși au fost mai mulți străini care au prins primele minute în primul eșalon (104), românii debutanți au fost și ei mult peste cei din 2016-'17. 97 față doar 67 în ultimul an!

Iar cei 330 de români care au jucat în 2016-'17 au fost repartizați, în mare măsură, doar la echipele retrogradate. 83 dintre aceștia au jucat la Pandurii și ASA. Adică un sfert!

220
de străini au jucat în 2014-'15, cei mai mulţi din istoria Ligii 1

Calitate peste cantitate

Totuși, deși străinii sosiți în Liga 1 au fost mult mai puțini, majoritatea s-au impus la echipele lor. Iată doar cluburile din play-off:
- cu 11 goluri, Adam Nemec a fost golgeterul lui Dinamo în Liga 1, iar Romera, Dielna, Penedo sau Busuladzici au intrat și ei în primul 11. Chiar și Mahlangu sau Rivaldinho au evoluat peste așteptări;
- la Craiova, Gustavo sau Kelici au jucat și ei în peste 50% din meciuri;
- la CFR, Sorsa și Omrani au fost și ei utilizați constant de către Vasile Miriuță. 

591
de jucători au evoluat în ediţia 2012/2013, record pentru Liga 1

CUM A VARIAT NUMĂRUL DEBUTANȚILOR ROMÂNI ȘI STRĂINI

Străini în Liga 1 după Revoluție

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
mateiserban
mateiserban  •  27 Iunie 2017, 22:12

Daca echipele care folosesc straini au ajuns in playoff, iar cele fara straini sunt la retrogradare, concluzia e logica, nu? Cele cu straini (CFR Cluj, Dinamo, Craiova, Astra, Gaz Metan) au fost cat de cat decente, dar cele fara straini (Chiajna, Pandurii, Timisoara, Targu Mures) au fost penibile. Oricum, fara cel putin 60% straini in campionat (ca in Portugalia, Belgia, Cipru, Elvetia) n-ai cum sa fii competitiv in Europa. Aria noastra de selectie e de 20 de milioane, dar cati dintre acestia fac fotbal de performanta? Degeaba bate Steaua o Valencia sau un Ajax o data la 7 ani ca nu poate sa mentina ritmul in Champions League

Vezi toate comentariile (1)
Comentează