FOTBAL  »  Superliga  »  VOLUNTARI

Cristiano Bergodi se miră că FCSB a reușit o asemenea afacere: „Mă uimește transferul lui Stoian! E foarte, foarte bun!”

Cristiano Bergodi Foto: Raed Krishan
Cristiano Bergodi Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 24 ianuarie 2019 08:45

Cristiano Bergodi îl cunoaște bine, din campionatul italian, pe noul stelist Adrian Stoian și se miră că FCSB a reușit o asemenea afacere, fiindcă românul i se pare prea bun pentru nivelul din Liga 1.

  • Corespondență din Turcia

Cine e pe cale să se înece se cazează pe Titanic. Așa se numește hotelul în care stă FC Voluntari în Turcia. Construcția imensă imită faimosul vapor și l-a avut la "bordul" ei în ultimele zece zile și pe Cristiano Bergodi, căpitanul de pe Titanicul din Liga 1, Voluntari, ultima din clasament, formația amenințată cel mai tare cu retrogradarea. 

Pariază pe un italian

Italianul a fost recrutat spre finalul anului trecut ca să salveze de la naufragiu o echipă deja afectată de schimbarea masivă a lotului, de transferuri neinspirate și de forfota de pe banca tehnică și din club. Bergodi crede că e capabil să-i păstreze pe ilfoveni în prima ligă.

Pentru asta l-a achiziționat pe Adriano Russo, un fundaș central de 32 de ani care a evoluat și în Serie A, pentru Frosinone. Russo e printre străinii din campionatul românesc cu cele mai bune CV-uri. 

Apariția lui nu e suficientă, Bergodi speră să mai primească doi sau trei jucători în zilele următoare și să completeze formula pentru salvare. Deocamdată lucrează în Antalya cu ce are acum la dispoziție, încearcă să organizeze mai bine echipa și să-i facă pe jucători să creadă că nu sunt atât de slabi încât să se afle pe ultima poziție. 

"CFR e tare!"

Cristiano plănuiește antrenamentele, se agită pe teren printre fotbaliști și la finalul unui antrenament realizează că trebuie mutată o poartă de pe teren, întrucât o altă echipă aștepta să pătrundă pe gazon pentru antrenament. Un fost căpitan al lui Lazio nu e scutit de "munca neagră" din fotbal, apucă de o bară și e sprijinit de câțiva asistenți să scoată poarta afară din suprafața de joc. 

Bergodi e mai preocupat de play-out, acolo se va afla FC Voluntari după sezonul regulat, însă urmărește atent și lupta din vârful clasamentului. "CFR e o formație solidă, pragmatică. Nu joacă spectaculos, dar antrenorul Conceicao e potrivit să gestioneze lotul cu mulți jucători experimentați" e opinia lui Cristiano. 

"Putea rămâne în fotbalul mare!"

Îi acordă șanse și Stelei, mai ales datorită unui transfer efectuat în iarna asta: "M-a uimit revenirea în România a lui Adrian Stoian! E foarte, foarte bun! Îl cunosc bine din Italia, era un fotbalist apreciat și ar fi putut continua acolo și ar fi putut evolua măcar în Serie B. Sau într-o altă țară de top din Europa fotbalistică!". 

Stoian, 28 de ani, a semnat de curând cu FCSB. A venit ca jucător liber de contract, pe Becali l-a costat doar 37.000 de euro afacerea asta, echivalentul a două salarii lunare ale lui Adrian la Crotone.

"Nu credeam că Stoian se va întoarce în România. Steaua a avut noroc, bravo conducerii că s-a mișcat repede și a reușit să-l convingă!"

"Am acceptat oferta de la Voluntari, care era ultima în clasament, fiindcă îmi place meseria asta și-mi place să trăiesc în România. În Italia încă mai există prejudecăți legate de români, dar numai oamenii care nu vă cunosc au o părere proastă despre voi!"

"Îl cunosc bine pe Teja, știu că a urmat la Coverciano cursurile de preparator fizic. E un antrenor care muncește mult și își face echipele să joace frumos"

Cristiano Bergodi, antrenor FC Voluntari

125de meciuri și 11 goluri a strâns Stoian la Crotone în Serie A și în Serie B. A mai bifat și alte cluburi din Italia: Chievo, Bari, Genoa, Pescara, Roma

"E jucător de bandă"

Stoian a jucat 32 de meciuri în stagiunea trecută din Serie A, la finalul căreia calabrezii au picat în liga a doua. A fost antrenat de Walter Zenga, un cunoscător al fotbalului din România. Zenga l-a utilizat cel mai des ca mijlocaș stânga pe român, Becali l-a adus pentru o altă poziție, îl vrea mijlocaș central. Bergodi are dubii: "Cred că e jucător de bandă, eu așa l-am văzut în Italia. Nu-mi dau seama dacă va reuși Teja să-l reprofileze, dacă se va adapta ca inter în 4-3-3".

"E greu pentru români în Serie A"

Bergodi îl apreciază pe Ștefan Radu, care joacă la Lazio din 2007 și a rămas un om important al formației din capitală: "Am evoluat șapte ani pentru Lazio, am fost și căpitanul echipei, deci cunosc situația. Radu e un băiat foarte serios, altfel nu ar fi rezistat atât de mult timp la nivel înalt, și suporterii apreciază loialitatea lui, oamenii îl iubesc". Au existat informații după care Răzvan Marin ar putea trece și el în Italia, la Sampdoria sau la Roma. Cristiano avertizează că prima ligă italiană nu prea se potrivește cu stilul românesc: "Serie A e un campionat foarte greu pentru români, fiindcă se pune accent pe forță și pe agresivitate. Unui jucător lipsit de calități fizice îi e aproape imposibil să se descurce. M-aș bucura pentru Marin să reușescă, mai ales că l-am antrenat pe tatăl lui la Steaua".

Cel mai talentat e pe margine

FC Voluntari îl are în delegație pe unul dintre cei mai tehnici români apăruți în fotbal după Revoluție, doar că el nu mai joacă. Florin Cernat se află la primul stagiu în Antalya ca oficial al clubului, ajută la rezolvarea problemelor de organizare. Îi pozează pe jucătorii de pe teren, produce câteva fotografii pentru site-ul oficial al clubului, ca ofițer de presă ad-hoc. "Mi-e dor să mai joc, nici nu-ți imaginezi cât mi-ar plăcea!". Doar că s-a retras oficial de o jumătate de an, nu a mai jucat din iunie 2018. La 38 de ani, fostul fotbalist de la Dinamo București și de la Dinamo Kiev e team-manager la Voluntari.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (12)
1779502482283942
Emil Nae  •  24 Ianuarie 2019, 15:44

este atit de bun ca juca la crotone locul 19 din 20 in B-ul italian. asta da valoare mare vedeta, real si barcelona isi maninca unghiile de oftica ca nu au reusit ei sa-i scape pe aia de la crotone de o nulitate

lucghencea
lucghencea  •  24 Ianuarie 2019, 15:31

Adrian Stoian nu este nici vechiul nici noul Stelist ci component al lotului echipei F.C.Fcsb club care este in zeci si zeci de procese cu clubul STEAUA si care vrea sa lichideze marca STEAUA ca sa distruga un intreg club de mare faima si de mare reputatie .

lucghencea
lucghencea  •  24 Ianuarie 2019, 15:26

Nu exista nimic in legatura cu STEAUA sau Stelisti in toata mascarada asta de articol . Opriti Furtul de identitate si dezinformarea !

Vezi toate comentariile (12)
Comentează