FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

VIDEO „350 de saci, torțe, deșeuri și 1.500 de persoane reținute” » Un fost lider al galeriei lui Dinamo a povestit cum au incendiat fanii peluza din Ghencea pe 10 mai

Pe 10 mai 1997, dinamoviștii au dat foc peluzei din Ghencea
Pe 10 mai 1997, dinamoviștii au dat foc peluzei din Ghencea

Articol de - Publicat luni, 10 mai 2021 18:52 / Actualizat luni, 10 mai 2021 20:39

Poate cel mai șocant episod din istoria Derby de România a fost acel Steaua – Dinamo din 10 mai 1997, când fanii „câinilor” au incendiat peluza din Ghencea.

Dacă steliştii au sărbătorit pe 7 mai împlinirea a 35 de ani de la cel mai mare eveniment fotbalistic din România, câştigarea Cupei Campionilor Europeni, la Sevilla, dinamoviştii își aduc aminte azi de evenimentul reprobabil din 10 mai 1997, când au incendiat o parte a peluzei rivalei.

Derby-ul din '97, marcat de incidentele provocate de fani

Rivalitatea Steaua - Dinamo era în acea perioadă la cote maxime. Un stadion arhiplin fremăta în așteptarea derbyului, 24.000 de steliști și aproape 2.000 de dinamoviști asigurau fondul sonor al confruntării. 

Dar, când echipele erau la încălzire, din peluza ocupată de suporterii roș-albilor a început să iasă fum. Până să apară pompierii, incendiul s-a extins repede, s-au aprins 2-3 sectoare și o pâclă neagră a acoperit întreg stadionul. Jandarmii au intervenit și ei, evacuându-i în forță pe ultrașii oaspeți, în timp ce mai mulți suporteri steliști smulgeau de pe garduri steagurile galeriei rivale.

Mihnea Ionescu, fost lider de galerie la Dinamo, condamnat în trecut pentru trafic de droguri, a relatat la GSP Live modul în care dinamoviștii au reușit să dea foc vechiului stadion din Ghencea.

Mihnea Ionescu: „Până să înceapă meciul, galeria dăduse deja foc la stadion”

„Unii dinamoviști nu știu aspecte de istorie, iar 10 mai 1997 este unul dintre ele, când a luat foc peluza din Ghencea. Au fost 350 de saci de hârtie tocată, s-au mai adus niste torțe profesioniste, am mai avut și niște deșeuri de lac de la niște fabrici de mobilă

Prin '97, băieții din galerie cunoșteau toate felurile în care se poate face atmosferă. Până să înceapă meciul, galeria dăduse deja foc la stadion. Cineva a spus că, de fapt, nu s-a dorit foc. Nu vreau să ne asumăm, dar, dacă cineva se uită atent la imagini, va vedea două focuri în două sectoare diferite ale peluzei, ceea ce mă determină să cred că a fost ceva de dinainte planificat. 1.500 de persoane au fost reținute la Secția 22. Arestate au rămas doar 3 persoane”, a spus Mihnea Ionescu, la GSP Live. 

Care e rivala noastră? Este FCSB sau CSA? Nu vreau să fiu rău, dar amândouă își revendică această scrumieră de argint pe care au câștigat-o ei în 1986 
- Mihnea Ionescu, fost lider de galerie la Dinamo

792 de scauneau ars în peluza de sub tabela de marcaj

Dinamo a rămas doar cu „realizarea” ultrașilor 

Meciul propriu-zis, care a început cu 10 minute întârziere, a fost extrem de spectaculos. Steaua a câștigat cu 3-1 și și-a continuat sprintul spre titlu, în timp ce Dinamo a rămas doar cu „realizarea” de tristă amintire a suporterilor.

Steaua – Dinamo 3-1 (Ciocoiu 32, 42, D. Șerban 89 / Mihalcea 53)

Steaua: Stelea (20 Ritli) – Reghecampf, Ad. Matei, Răchită, Miu – D. Șerban, I. Stan (5 C. Munteanu), Rotariu, Militaru – Lăcătuș, Ciocoiu (57 R. Nagy)
Antrenor: Țiți Dumitriu 

Dinamo: Prunea – Fl. Petre, Bodea (60 Moga), Cotora, Fl. Bătrânu, Tâlvan – Hîldan, Tararache, I. Chiriță (53 Coporan) – Dănciulescu, Mihalcea (80 M. Niculae) 
Antrenor: Cornel Țălnar

Citește și alte știri despre Dinamo:

DDB, vorbe dure către FCSB și Toni Petrea: „E o mizerie! Becali și-a făcut jucărie! Mi-e jenă când îl văd pe Petrea vorbind”

EXCLUSIV „Negoiță a fost ca un tată, Anghelache mi-a dat forță!” » Senegalezul Pape N'Daw s-a făcut agent și vrea să aducă jucători la Dinamo: „Contactați-mă!”

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (13)
iopanet
iopanet  •  11 Mai 2021, 08:11

"Unii dinamoviști nu știu aspecte de istorie" zice bolovanul asta... Cat de penibil poti fi, sa consideri o infractiune ca fiind istoria clubului? Bine, daca nu au castigat si ei "scrumiere", trebuie sa umple cu ceva golul din istorie...

paolo11
paolo11  •  11 Mai 2021, 07:00

Liderul din articol nu este cel care aducea *** în galerie?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

10226041782376646
Serbu Flaviu George  •  11 Mai 2021, 01:15

"Scrumiera de argint"!? Mai draga fost lider al ...nimic. Nu-i asa ca v-ar fi placut si voua macar o zgarda de argint? La echipa aflata de-o viață în groapă, s-a citit pe chipurile suporterilor frustrarea, iar la jucatori neputinta. Steaua cu fotbalul si rezultatele, dinamo cu circul. Mai bine va faceați echipa de circ. Erati campioni.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează