FOTBAL  »  Superliga  »  ÎNCHISOARE

Explicațiile instanței pentru condamnarea cu executare a lui Dănuț Lupu » „Pericol social relativ ridicat”

Dănuț Lupu. 
Foto: Raed Krishan (GSP)
Dănuț Lupu. Foto: Raed Krishan (GSP)

Articol de - Publicat miercuri, 04 octombrie 2023 14:31 / Actualizat miercuri, 04 octombrie 2023 15:19

Fostul fotbalist de la Dinamo și Rapid, Dănuț Lupu (56 de ani), a fost condamnat definitiv la 7 luni și 10 zile de închisoare cu executare, după ce a fost prins de două ori conducând fără permis. Fostului mijlocaș i-a fost anulat carnetul de șofer încă din 30 aprilie 2001, când a fost surprins la volan după ce consumase băuturi alcoolice.

Decizia anunţată luni de Curtea de Apel Bucureşti are legătură cu faptul că Dănuţ Lupu era recidivist, iar judecătorii au fost nevoiţi să-i aplice o pedeapsă cu executare, potrivit Agerpres.

Cum e legea la alții vs. „astea-s legile în România”
EDITORIAL
Cum e legea la alții vs. „astea-s legile în România”

Sursa citată a prezentat explicațiile instanței, după ce polițiștii l-au prins de două ori pe Dănuț Lupu conducând fără carnet.

Prima abatere: Dănuţ Lupu a invocat un prieten cu problemele medicale

În dimineaţa zilei de 23 octombrie 2017, Dănuţ Lupu se deplasa de la Slănic Moldova spre casă la volanul unui autoturism BMW X5, fiind însoţit de un prieten. 

Când trece prin judeţul Vrancea, fostul fotbalist produce un accident auto pe DN2 E85, soldat cu pagube materiale. 

Un echipaj de la Poliţia Rutieră soseşte la locul accidentului, îl legitimează pe şofer şi constată că avea permisul de conducere anulat încă din anul 2001.

A fost trimis în judecată, iar în timpul procesului Dănuț Lupu a susţinut că maşina aparţinea prietenului său, iar el a preluat conducerea autovehiculului, deoarece amicului i se făcuse rău.

Magistrat de la Judecătoria Focşani: „Incidentul nu se va mai repeta în viaţa inculpatului”

Potrivit Agerpres, judecătorii au dat dovadă de clemenţă şi i-au aplicat o pedeapsă blândă lui Dănuț Lupu, având în vedere că și-a recunoscut vinovăţia, iar infracţiunea era una minoră.

Astfel, Judecătoria Focşani l-a condamnat la 8 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, scăzută de Curtea de Apel Galaţi la 6 luni, tot cu amânare.

În motivarea condamnării, sursa citată menționează că, un magistrat de la Judecătoria Focşani şi-a exprimat convingerea că „incidentul ce face obiectul cauzei va fi un eveniment care nu se va mai repeta în viaţa inculpatului (Dănuţ Lupu).

Fiind o persoană la vârsta maturităţii, studii superioare, are capacitatea de conştientizare a faptei sale şi a urmărilor acesteia, astfel că va adopta pe viitor o atitudine de respectare întocmai a normelor juridice de convieţuire socială”.

Dănuț Lupu era în termen de supraveghere

În decizia rămasă definitivă pe 23 iulie 2020, Curtea de Apel Galaţi stabilise un termen de supraveghere de doi ani, timp în care Dănuţ Lupu nu avea voie să mai săvârşească o faptă penală, în caz contrar pedeapsa cu suspendare transformându-se în una cu executare.

A doua abatere: Dănuţ Lupu se justifică tot cu probleme medicale

Peste numai o săptămână de la condamnarea primită la Curtea de Apel Galaţi, respectiv în data de 30 iulie 2020, Dănuţ Lupu a fost oprit de un echipaj de la Rutieră în judeţul Ilfov, în timp ce conducea un autoturism marca Volvo. 

Poliţiştii au constatat că are permisul de conducere suspendat, îi întocmesc dosar penal, iar fostul fotbalist este trimis pentru a doua oară în judecată, scrie Agerpres.

Procesul începe la Judecătoria Cornetu, unde Dănuț Lupu îşi recunoaşte faptele, dar invocă din nou probleme medicale, respectiv că se grăbea să ajungă la spital.

Judecătorul de la Cornetu: „Nu există indicii din care să rezulte că inculpatul ar fi condus agresiv sau periculos”

Judecătorul de la Cornetu consideră că faptele săvârşite de fostul fotbalist nu sunt grave, notând că:

„În privinţa urmărilor, instanţa constată că acestea s-au rezumat la pericolul abstract pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice şi nici nu există indicii din care să rezulte că inculpatul ar fi condus agresiv sau periculos", "se reţine că acesta a avut o atitudine sinceră, de recunoaştere a faptei, colaborând cu organele judiciare".

Magistratul îl condamnă pe Dănuţ Lupu la o pedeapsă minimă de 4 luni închisoare, însă constată că fostul fotbalist are cazier judiciar şi, în baza unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din septembrie 2017, este nevoit să aplice pedepse cu executare atât pentru primul dosar, cât şi pentru al doilea, având în vedere că Dănuţ Lupu a încălcat legea în timpul termenului de supraveghere.

Cele două pedepse sunt contopite şi la cea mai grea de 6 luni se adaugă un spor de o treime din condamnarea de 4 luni, rezultând în final 7 luni şi 10 zile, cu executare.

Curtea de Apel București: „Modalitatea de comitere a faptei denotă un pericol social relativ ridicat”

Dănuţ Lupu a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, însă fără succes. Magistraţii au respins luni, 2 octombrie, apărarea fostului fotbalist că a încălcat legea deoarece se grăbea să ajungă la spital.

„Aspectele invocate de inculpat privind faptul că se simţea rău sau că nu ar fi reuşit să cheme un taxi ori să fie condus de o altă persoană la o unitate de spital cu un autovehicul nu se circumscriu vreuneia dintre cauzele justificative ori de neimputabilitate prevăzute de lege”, au explicat judecătorii.

"Solicitarea apelantului de a se dispune pedeapsa amenzii este nefondată, având în vedere modalitatea de comitere a faptei, împrejurările de săvârşire a acesteia, care denotă un pericol social relativ ridicat pentru siguranţa traficului rutier, faptul că inculpatul nu este la primul contact cu legea penală şi a perseverat pe cale infracţională, săvârşind fapta în termenul de supraveghere stabilit anterior, fără a ţine seama de clemenţa soluţiei de amânare a aplicării pedepsei”, au mai notat magistraţii în decizia de condamnare, subliniind că nu există o prevedere legală care să le permită să aplice o pedeapsă cu suspendare.

Dănuț Lupu se află la Dubai

La scurt timp după condamnarea la 7 luni și 10 zile, Dănuţ Lupu a fost dat în urmărire generală. Potrivit Agerpres, el se află la Dubai, dar a promis într-o intervenţie telefonică că se întoarce în ţară la sfârşitul săptămânii și se va preda autorităților.

Astea sunt legile în România, nu avem ce să facem. Eu le respect. Dacă ei au considerat că sunt un pericol public... Ce să fac în închisoare? Voi scrie cărți (n.r - râde). Știam că aici se va ajunge. Lumea trebuie să dea exemple. Îl dă pe ăla care era beat și drogat și a omorât doi oameni? Nu. Mă dă pe mine. Dă un exemplu care chiar a făcut ceva.

Recunosc că am greșit. Dar am greșit în contextul că mă duceam la spital. O să accept. Orice om cred că ar face ce am făcut eu. Nu regret. Nu am avut altă modalitate să ajung la spital. Ce era să fac? Uber nu venea, taxiuri nu erau.

- Dănuț Lupu, pentru Fanatik

Citește și alte articole:

Avem datele » De ce vrea Becali să scape de Compagno

Fundașul pentru care Gică Hagi garanta în urmă cu 4 ani a semnat într-un campionat exotic » Va fi coleg cu fostul mijlocaș de la Dinamo și Oțelul Marius Leca, pe vremea când îmbrăca tricoul Viitorului.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
CetrescuPornel
CetrescuPornel  •  04 Octombrie 2023, 18:57

Lupu este un pericol social foarte ridicat, nu relativ ridicat. Se stie de cand lumea ca e un vitezoman inrait, daca nu ma insel a plonjat chiar cu masina in Dambovita la un moment dat. O fi fost el jucator mare, dar una-i una, alta-i alta. Omul Lupu a condus baut, a facut accidente, a condus fara permis, intentionat, deci, la ***, tati.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

o_bic
o_bic  •  04 Octombrie 2023, 16:47

Instanța despre D. Lupu: ,,pericol social relativ ridicat,, ok,dar M. Iorgulescu ? De ce este inca liber? A omorât un om si autoritatile nu sunt in stare sa-l aduca sa dea socoteala

Rotidana
Rotidana  •  04 Octombrie 2023, 16:11
Postat de tritonal pe 04 Octombrie 2023, 15:57

Acest Danut Lupu trebuie sa aiba un IQ foarte scazut ca sa conduca beat la volan, apoi fara permis valid sa comita un accident, sa fie iertat iar apoi sa conduca iar fara permis in perioada de probatiune. De asemenea *** nu trebuie sa-ti para rau, isi merita soarta.

Perfect adevarat! Golaneala marca Lupu, care-si schimba parul dar naravul ba!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează