FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

DINAMO // Ionuț Negoiță, de mână cu turcii » Prăbușirea ”câinilor” e uimitoare, dar există un caz și mai și în Europa

(foto: Raed Krishan, GSP)
(foto: Raed Krishan, GSP)

Articol de , , - Publicat miercuri, 06 martie 2019 15:26

Prăbușirea lui Dinamo e uimitoare, doar Fenerbahce a picat mai jos, dintre toate formațiile de mare tradiție de pe continent. Doar că la Fener nu s-a așezat praful în vitrină ca în Ștefan cel Mare, clubul a mai câștigat două titluri din 2007 încoace, de când bucureștenii au luat-o la vale.

Trecutul o mai recomandă pe Dinamo ca pe o mare echipă a României, situația la zi e rușinoasă, e vorba despre una dintre cele mai mari căderi din tot fotbalul european! A doua cea mai titrată formație din țară, cu 18 titluri, a încheiat sezonul regulat pe locul 10. Și e greu de găsit pe continent un exemplu asemănător, o asemenea prăbușire!

Cazul straniu al lui Fener

valbuena

Există o echipă cu care pot fi comparați dinamoviștii, un caz cu tradiție glorioasă spulberată de rezultatele din prezent: Fenerbahce. Cu 19 titluri interne, câte are și Galatasaray, fosta formație a lui Viorel Moldovan și a lui Sabin Ilie se află pe poziția a 14-a, în lupta pentru salvarea de la retrogradare! Fener are patru nume în spatele ei în clasament, câte sunt și sub Dinamo. Diferența e că liga turcă e formată din 18 echipe, față de 14, câte sunt în România. 

Diferențe mai există, în sensul în care nici Fenerbahce n-o duce chiar atât de rău ca roș-albii! Galben-albaștrii au câștigat două campionate din 2007 încoace, de când "câinii" doar jinduiesc la "coroana" de care nu s-au mai apropiat. Cel mai recent, în 2014 s-a impus Fener în Superliga din Turcia. 
Și economic trebuie separate cazurile. Dinamo e la limita subzistenței, nu-și permite să cumpere jucători și oferă salarii de șase, șapte ori mai mici decât cele pe care le achita în 2007, ultima oară când a devenit campioană. Fenerbahce merge prost, deși a păstrat tradiția recrutării unor vedete: Soldado, Skrtel, Isla, Viktor Moses, Valbuena, Mehmet Topal.

Internaționali cu milioane de euro anual, nu anonimi ca frații Jaadi și ca Zenke, din care încearcă Rednic să scoată niște perle. 

Rezultatul lui Negoiță

De regulă, cluburile de tradiție din Europa își respectă statutul, au rămas importante și cele mai multe luptă pentru titlu. În Italia conduce tot Juventus, cea mai titrată formație italiană, în Germania s-a apropiat din nou Bayern de primul loc, a egalat-o pe Dortmund, care condusese ierarhia multă vreme. 

Cine a mai regresat tot n-a coborât chiar ca Dinamo. Milan și Inter sunt departe și ele de zilele cele mai bune, însă au rămas în lupta pentru primele patru locuri, de Champions League, niciuna n-a coborât până în zona retrogradării, precum "câinii" din București. La fel sunt Liverpool și Manchester United în Anglia, implicate în disputa din zona de sus a clasamentului. Și în aceeași situație se află PSV și Ajax în Olanda, ele împart primele două poziții. 

Momentul pe care-l parcurge Dinamo e unic doar pentru că roș-albii sunt aproape de ultimele trei poziții, care amenință cu retrogradarea. Echipa a mai participat în play-out și în sezonul trecut, doar că atunci a intrat în turneul pentru salvare de pe primul loc, mai relaxată. Acum e la doar patru puncte de Călărași, a 12-a, clasată pe loc de baraj. 

Cum stau echipele cu cel puțin 18 titluri din fotbalul serios:

 

Scapă de rușine dacă CSA e Steaua

Dinamo e cea mai titrată din România și a ajuns cel mai rău din Europa, dintre formațiile cu acest statut, la concurență cu Fenerbahce. Ar putea exista pe continent o echipă cu supertradiție ajunsă mult mai rău de atât! Situația neclară a Stelei face posibil un asemenea scenariu. Nicio instanță nu s-a pronunțat dacă echipa pe care o conduce Becali e continuatoarea "militarilor" și deținătoare a palmaresului sau istoricul îi aparține echipei Armatei, CSA Steaua. Judecătorii au spus doar că formația lui Becali nu are dreptul să mai poarte numele Steaua. Dacă FCSB n-are legătură cu clubul istoric, rămâne cu cinci titluri. Iar Steaua, cu 21 de campionate câștigate, se află în Divizia D, ea s-a prăbușit cel mai rău dintre toate echipele mari ale Europei! 

A fost lider. Doar după prima etapă!

Dinamo a alergat după calificarea în play-off, dar s-a aflat mai mereu aproape de retrogradare, nu de turneul pentru titlu. "Câinii" s-au clasat primii numai după etapa care a deschis stagiunea. Atunci au obținut o victorie chinuită în Ștefan cel Mare, 2-1 cu Voluntari, și s-au cocoțat provizoriu pe primul loc în acea ierarhie încropită în urma unei singure runde. După a treia etapă erau deja pe 8! Bratu, Claudiu Niculescu, Mircea Rednic, cei trei antrenori rulați, n-au scos echipa din subsol, lui Rednic i-a rămas acum misiunea s-o salveze de la retrogradare. 

Scurtă istorie recentă a dezastrului "câinilor"

  • Au devenit campioni în 2007, cel mai recent succes al lor în Liga 1. Atunci au fost aproape să se califice în premieră în grupele Champions League, singura condiție era ca una dintre Manchester United și Chelsea să fi câștigat competiția. Semifinalele erau United-Milan și Chelsea-Liverpool. A rezultat o finală Milan-Liverpool, motiv pentru care Dinamo a picat în preliminarii, unde a dat peste cel mai tare adversar, Lazio, și a fost eliminată.
  • Au condus clasamentul aproape în tot sezonul 2008-2009, o ediție din care campioana se ducea, garantat, direct în grupele UCL. Echipa pe care tot Rednic o pregătea a picat spre finalul campionatului, a pierdut la Urziceni cu 0-1, a fost învinsă acasă de FC Brașov, 0-2, și Unirea a rămas prima, cea mai mare surpriză din istoria Diviziei A! 
  • Au mai sperat să devină campioni în 2012. Iernaseră pe primul loc, cu Liviu Ciobotariu pe bancă. S-au întărit înaintea returului cu brazilianul Platini, de la ȚSKA Sofia, pe care l-au prezentat ca pe o superachiziție. N-a fost așa, Platini nu s-a integrat și echipa a căzut până pe locul al 5-lea!
  • După un an, Ionuț Negoiță devine patronul clubului, în martie 2013. Suporterii s-au bucurat că scăpau de Badea, de Borcea și de Săvulescu. Negoiță promitea investiții și un management serios, nu ca înainte. 
  • După un an, Negoiță bagă clubul în insolvență! Societatea iese din reorganizare în septembrie 2015 și acționarul principal promite iar un progres cum nu s-a mai văzut, spre titlu și Champions League.
  • Se califică în play-off și prind un loc de Europa League în 2017. Parcursul lor european ține doar cât două meciuri, 1-1 și 0-3 cu Athletic Bilbao. 
  • Ajung în premieră în play-out în sezonul 2017-2018 și câștigă turneul pentru salvarea de la retrogradare, cu Florin Bratu pe bancă.
    Scenariul negru se repetă, echipa e în play-out iar, doar că de data asta distanța față de zona roșie e mică: patru puncte de Dunărea, de pe locul barajului, și cinci puncte deasupra Voluntariului, care pică direct! 

Mai rău de atât e doar în Polonia

Există și competiții în Europa în care nicio formație nu se distinge precum Dinamo în România, cu atâtea titluri. Pentru că Partidul Comunist le susținea pe Steaua și pe Dinamo, ele au ajuns la un număr de trofee interne cum nu mai există în unele țări. În Polonia, recordurile sunt împărțite astfel: Ruch Chorzow a cucerit titlul de 14 ori, Gornik Zabrze de 14 ori, Wisla și Legia de câte 13. Ruch e în liga a 3-a, pe locul al 13-lea! Gornik e pe 13 în primul eșalon, Wisla se află pe 10, ca Dinamo. Legia e singura din "top 4" aflată în zona de titlu, pe locul al doilea. 

La planuri nu-i întrece nimeni

Dinamoviștii se pregătesc de grupele Champions League de 20 de ani, de când Badea și Borcea construiseră o echipă care domina Divizia A, aduna cupe și campionate an de an. Liga Campionilor a rămas un vis interzis, cu toate investițiile acționarilor trecuți, care recrutau cei mai buni fotbaliști din campionat, și cu sprijinul lui Ioan Becali, și cu riscul acumulării unor datorii uriașe, care au produs insolvența din 2014. "Lăsați-ne să ne pregătim de Champions League!", a cerut Borcea când îl încuraja parcursul irezistibil din România. S-a păcălit, în Champions League tot n-a ajuns. Rednic repetă planurile ambițioase, anunță că Dinamo își propune să devină campioană în sezonul viitor. Sigur, dacă va izbuti să evite retrogradarea acum. 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (32)
dinamovist_1994
dinamovist_1994  •  07 Martie 2019, 00:25

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

424304911346092
Lucui Buza  •  06 Martie 2019, 20:43
Postat de raul4steaua pe 06 Martie 2019, 19:21

HSV sunt irelevanti, aia mai de graba i-as compara cu echipe gen Petrolul sau Craiova (adevarata Craiova), spun asta ca dupa 1990 nu au mai castigat nimic, daca ai ales Germania mai bine pomenesti de Stuttgart sau ofera exemplu din Spania pe Valencia, echipe care au castigat ceva in perioada in care si Dinamo mai batea pe cineva.

Nu este irelevant ,era singura formație din Bundesliga care nu retrogradase niciodată,

dinamovist_1994
dinamovist_1994  •  06 Martie 2019, 20:02

Andrei Craitoiu, Dan Udrea, Remus Raureanu trio ra-ta-ta. Un articol mizerabil dar tipic suporterilor din presa ai fc5b. In opinia lor a "ziaricilor" Dinamo este mai aproape de retrogradare decat de locul 7, desi e la 2 puncte de primul loc din play-out si la 4 de locul de baraj. Cum 90% din suporteri ironizeaza favorita presei(fc5b), ziarici incearca sa compenseze cu astfel de articole. ***!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează