FOTBAL  »  Superliga  »  ASTRA

EXCLUSIV Denis Alibec nu înțelege de ce se miră lumea când el plătește 170.000 de euro pe o mașină: „Dacă vreau eu, dorm într-un avion!”

Denis Alibec
foto: Raed Krishan, GSP
Denis Alibec foto: Raed Krishan, GSP

Articol de , - Publicat miercuri, 30 ianuarie 2019 09:00

Denis Alibec, 28 de ani, atacant la Astra Giurgiu, regretă că nu a rămas în Italia, că n-a plecat în China și, în general, e conștient de greșelile pe care le-a strâns.

-Denis, ți-ai stabilit vreun obiectiv clar, o țintă pe care vrei s-o atingi în perioada următoare?
-Nu-mi vine să mai stabilesc nimic, că în vara trecută mi-am propus ceva și n-a ieșit cum voiam eu. Acum aștept de la un meci la altul, să vedem ce va fi. Eu sunt optimist, fiindcă m-am antrenat bine în ultimele două săptămâni și cred că sunt capabil să fac o figură frumoasă în campionat. 

-Te mai gândești la perioada de la FCSB? Regreți ceva de atunci?
-Da, îmi pare rău că n-am plecat de acolo când a trebuit. Am avut oferte după meciurile cu Sporting, din Champions League, și nu m-au lăsat să mă transfer. Pe urmă m-am accidentat și s-a rupt tot, m-am dus numai în jos. Și acum mă mai doare un pic genunchiul, dar m-am obișnuit deja, că mă doare de trei ani

"La FCSB, nu antrenorul controla echipa"

-Adevărul e că ți s-a lipit, tot în urma experienței de la FCSB, eticheta de jucător-problemă, greu de controlat. E corectă?
-Dacă ești antrenor, poți să lucrezi cu oricare jucător. Când nu ești antrenor, nu reușești să lucrezi. E simplu! Dacă tehnicianul de la FCSB mă considera jucător-problemă, trebuia să mă dea afară imediat, nu să mă țină în lot și după un an să spună că n-a putut să colaboreze cu mine! Asta n-am înțeles!

-Ai mai vorbit cu Dică după ce ai plecat?
-Nu, ce să mai vorbesc cu el? Ce a fost a fost. Știți și voi tot ce s-a întâmplat... Eu n-am greșit față de el. Nici n-aveam cum să greșesc față de antrenor, că nu era el cel care controla echipa, era altcineva. S-ar putea să fi greșit când i-am răspuns pe teren, la un moment dat, deși eu eram căpitan, deci aveam dreptul să spun un punct de vedere. 

-Șumudică are vreo cheie secretă, de a știut să gestioneze relația cu tine?
-Șumi știa cum să se comporte cu noi, nimic în plus. El își vedea interesul, voia să câștige meciurile. Dacă te cerți cu jucătorii, la ce te ajută, ca antrenor? 

"Mai bună era Steaua mea"

-Ți se pare FCSB de acum mai bună vreun pic decât era echipa în care jucai tu?
-Mai buni eram noi. Haideți să ne uităm la rezultate, ca să ne dăm seama! Noi ne-am calificat în grupele Europa League și am fost foarte aproape să câștigăm campionatul, l-am ratat doar din cauza ghinionului. Am dominat-o clar pe Viitorul și am făcut egal, a avut Dinamo penalty cu noi în ultima fază a meciului. 

-Îl invidiezi pe Budescu? A ajuns să câștige bani mulți în Arabia Saudită. 
-Mă bucur pentru el, că e prietenul meu. Am avut și eu ocazia să plec în China la un moment dat. Am refuzat, mă gândeam să fac performanță în Europa. Am greșit. 

-Lumea te-a mai bârfit și pentru că ai dat 170.000 de euro pe o mașină McLaren. Cum ți s-au părut comentariile?
-Nu e treaba nimănui pe ce dau eu banii munciți de mine! Dacă vreau, pot să-mi cumpăr și avion și să dorm în el! Steaua m-a dat afară fiindcă nu mai dădeam goluri. Mașina era vinovată de asta? Am vrut s-o vând acum, dar m-am răzgândit.

"Dică nu știa să mă folosească"

-De ce voiai s-o vinzi? Te-ai plictisit de ea?
-Nu m-am plictisit, dar e o mașină sport, pot s-o conduc doar vara, iarna n-am cum să merg cu ea. 

-Te-ai vedea înapoi la Steaua?
-Eu am avut probleme și cu câțiva jucători de acolo, nu au fost alături de mine când am avut nevoie. Din cauza asta, nu știu dacă m-aș mai întoarce. Contractul cu Astra e valabil doi ani, poate doar să nu plătească Astra suma de transfer și așa să fie nevoie să revin la FCSB.

-Poate nu te simpatizau colegii și fiindcă ai apărut la Steaua ca vedetă, direct căpitan.
-Păi, am cerut eu să fiu căpitan? M-a sunat nea Gigi și m-a anunțat să iau banderola. Eu am luat-o și i-am dat-o lui Pintilii, apoi domnul Becali a decis să fiu tot eu căpitan. Nea Gigi nu mă certa niciodată în discuțiile private, el zice ce zice doar la televizor. Mi s-a părut un om bun, singurul care mai bagă bani în fotbal.

-Care e postul tău? Vârf sau atacant retras? Dică a zis la un moment dat "Alibec nu are joc de cap, nu e număr 9".
-Am luat titlul cu Astra ca vârf și acum nu mai sunt număr 9? Dacă n-a știut el să mă folosească, asta e altceva! Când am conflicte cu antrenorii, eu nu pot să tac din gură! Am avut de pierdut, dar ăsta sunt, n-am ce să fac! 

"Cel mai dificil adversar din campionat e unul de la Sepsi, Viera! Are picioarele lungi și din cauza asta nu reușesc să trec de el.
Lumea te laudă când dai goluri, pe urmă te pune la pământ, când nu mai joci la fel de bine. Mi-am dat seama că se exagerează și într-un sens, și în altul.

90 la sută dintre colegii mei de la Inter Primavera joacă în Serie A acum. Cei mai cunoscuți: Destro, Obi, Caldirola, Biraghi. Eu am greșit că n-am rămas în Italia, m-am dus în Belgia și a fost o alegere proastă"

Denis Alibec

A scăpat de Steaua, a rămas cu DotA 

Alibec își apără pasiunea din cauza căreia a fost acuzat când evolua pentru FCSB: jocurile de calculator la care petrece câteva ore zilnic. Denis e atât de atras de PC, încât vorbește despre o armă din Counter-Strike ca despre un gol important.

Alibec a scăpat de la FCSB, unde Becali îl amenința că-i va arunca pe geam calculatorul, și acum poate să se joace în voie la Astra. Și fotbal în viața reală, și Counter-Strike pe PC. Atacantul de două milioane de euro, cât a plătit Gigi când l-a cumpărat de la Astra, își apără hobby-ul: "Mă joc pe calculator de când eram mic. S-a discutat prea mult despre asta atunci când eram la Steaua. Dacă nu ar fi fost vorba despre Counter-Strike, s-ar fi găsit alte motive, alte defecte pe care să mi le pună în cârcă. Asta e plăcerea mea. Cum alții aleg să iasă în oraș și să petreacă, eu prefer să stau acasă, în fața calculatorului". 

Urme de crampoane și tatuaje din DotA

Denis câștigă 200.000 de euro anual, dar povestește despre un premiu din Counter-Strike cu o mai mare încântare decât dacă s-ar referi la salariul de fotbalist: "În joc poți să cumperi skin-uri, arme. Eu nu am plătit pentru așa ceva, dar am câștigat un AWP de 3.000 de euro". AWP e o pușcă cu lunetă. 

Atacantul de la care Contra așteaptă să ne califice la Euro 2020 își împarte timpul liber între shooterul Counter-Strike și jocul de strategie DotA. Interesul pentru DotA și meseria de fotbalist se văd pe picioarele lui Alibec. Sub genunchi și deasupra cicatricelor urâte pe care i le-au lăsat fundașii pe tibii are două tatuaje cu elemente din jocul de strategie: Ethereal și Ephemeral. Ca să fie clar cu ce se ocupă Denis: cu fotbal și cu jocuri. 

A slăbit și a scăpat de critici

Când nu se joacă el, Denis urmărește partide de Counter-Strike ale profesioniștilor. Pe unii, amici ai lui, i-a și însoțit la competiții. A jucat la un moment dat și cu Dorin Rotariu, dar pentru o scurtă vreme. Ex-dinamovistul era mult mai slab, la un nivel mai mic. Roti abia învăța CS, Alibec e un "veteran" al jocului. La 28 de ani, atacantul a mai uitat de vârtejul în care intrase la FCSB, unde staff-ul se plângea de randamentul lui, iar suporterii îl contestau din cauza controverselor din afara terenului: jocuri de calculator, fumat, o mașină McLaren de 170.000 de euro. A mai slăbit, acum are 88 de kilograme. Înălțimea: 1,87m. La FCSB sărise de 90 de kilograme. Și relația cu antrenorul de la Astra, Costel Enache, funcționează bine, măcar deocamdată. Mult mai bine decât s-a simțit cu Dică, oricum. 

"L-am urmărit pe Alibec în stagiul Astrei din Turcia și l-am felicitat pentru că a slăbit. E un jucător care-mi place, e printre cei pe care-i urmăresc pentru echipa națională"
Cosmin Contra, selecționer

15meciuri și două goluri are Alibec la Astra în acest sezon. În cel mai bun sezon la Giurgiu, ediția 2015-2016, Denis a înscris 16 goluri și "sitarii" au devenit campioni

"Am doi copii cu numele Denis"

Costel Enache e convins că va reuși să gestioneze relația cu Alibec, un capitol la care au eșuat alți antrenori: "Eu m-am simțit în cantonamentul din Antalya ca acasă, dintr-un punct de vedere. Acasă am un fiu pe care-l cheamă Denis, în Turcia am petrecut timp cu alt copil cu numele ăsta. Pentru că Alibec asta este, un copil, un suflet naiv care uneori crede tot ce i se spune, suferă din pricina comentariilor. Nu mi-am propus să-l salvez eu, nu simt că aș avea o asemenea misiune, că doar nu a plecat Alibec în mare fără să știe să înoate!". 

Jocurile lui Alibec:

  • Counter-strike (CS) e o serie de jocuri pe calculator de genul "first-person shooter". La nivel profesionist echipe de câte 5 jucători evoluează pe diverse hărți/platforme. O echipă este cea a teroriștilor care încearcă să planteze o bombă pentru a câștiga runda, iar cealaltă echipă este cea antitero care încearcă să îi blocheze pe teroriști. În ultimii ani, competițiile de CS au explodat, premiile fiind de milioane de euro. Cel mai mare premiu câștigat de o echipă de 5 la un concurs a fost de un milion de euro.
  • Defence of the Ancients (DotA) e un joc de strategie. Obiectivul scenariului pentru fiecare echipă este să distrugă Anticul adversarului, structuri foarte bine apărate în fiecare colț al hărții. Jucătorii folosesc unități puternice cunoscute ca eroi și sunt ajutați de eroii aliați și de luptători controlați de AI, numiți "creeps". Jucătorii avansează în nivel cu eroii lor și folosesc gold (aur) pentru a cumpăra artefacte (itemi/echipament) în timpul misiunii.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
bodrin
bodrin  •  30 Ianuarie 2019, 17:36

Asta-i singurul lucru pe care nu-l înțelege Alibec? Si apoi, nu se mirà chiar toată lumea pentru că nu toată lumea a auzit de Alibec. Ca să nu mai zic cà nu toatà lumea e interesată de fotbal....

alexxxander
alexxxander  •  30 Ianuarie 2019, 15:10

Cum a zis si I. Dumitrescu, nu poti sa-ti iei ceas de 200k daca ai in cont 700k, cam asa si cu masina lui Alibec! Acum si-a dat seama ca nu o poate folosi iarna!?:)))

holland
holland  •  30 Ianuarie 2019, 13:52

Alibec, imi pare rau sa o spun dar, este tipul jucatorului de fotbal-cocalar. Di` ce ?! Tricou cu maneca scurta + caciula. Realizari in fotbal = 0.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează