FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

EXCLUSIV Eric de Oliveira, interviu cu cărțile pe masă: „Voi face alături de Ianis cel mai bun atac din Liga 1, fiindcă are o calitate extraordinară!”

Eric are două titluri de cel mai bun stranier din Liga 1 (2010 şi 2013) în tradiționala Anchetă a Gazetei Sporturilor FOTO Ionuț Coman
Eric are două titluri de cel mai bun stranier din Liga 1 (2010 şi 2013) în tradiționala Anchetă a Gazetei Sporturilor FOTO Ionuț Coman

Articol de - Publicat vineri, 18 ianuarie 2019 09:00

Revenit la Viitorul, Eric de Oliveira este convins că va forma cel mai bun cuplu ofensiv din România alături de Ianis Hagi.

  • Corespondență GSP din Turcia

După un an petrecut sub soarele arzător de la Doha, Eric de Oliveira s-a întors la Viitorul aproape neschimbat. Recunoaște fără să se teamă că în Qatar a mers doar pentru oferta salarială extraordinară, nu pentru performanță și că are nevoie de ceva timp pentru a-și intra în ritm. Când a plecat de la Viitorul avea 8.000 de euro pe lună, dar experiența de la Al-Markhiya i-a adus lunar câte 25.000 de euro în conturi. 

- Eric, te-ai întors în România. De ce?
- Am primit încă o șansă de a veni acasă, după ce am fost plecat un an. M-am gândit că pentru mine, personal, ar fi mai bine să mă întorc. Primele discuții au fost în noiembrie, când nu știam ce să fac. Când Mister mi-a făcut oferta, mi-am dat seama că are încredere în mine. 

- Spuneai că este ca un tată pentru tine.
- Exact așa! M-am gândit și am ales această cale, cred că cea mai bună, de a reveni la Viitorul. Când am ajuns aici prima oară, Hagi m-a ajutat foarte mult. În momentul în care am avut ofertă să plec în Qatar, nu s-a opus deloc. Când am primit cererea de a juca din nou la Viitorul, am acceptat încă o nouă provocare și sper să fie bine. 

"După iad, urmează Doha!"

- Cum a fost în aventura în Qatar?
- Frumos, Doha este un loc superb. Și eu, și familia mea ne-am simțit minunat. Am mers la o echipă foarte tânără, aflată întâia dată în prima ligă din Qatar. M-au primit foarte bine, mi-am făcut mulți prieteni acolo, români, brazilieni, arabi. Păcat că a durat doar atât, dar nu am niciun regret. Am plecat de acolo cu fruntea sus, am dat tot ce am mai bun.

- Căldură mare?
- Aoleu... Mai fusesem în zona arabă de două ori, dar de fiecare dată în ianuarie. De data această am trăit acolo vara și vă spun clar: am crezut că în Rio de Janeiro este cald, dar nici nu se compară! În Brazilia, tot poporul se plânge că este prea cald. Nu există așa ceva! După iad, urmează Doha! Am jucat niște meciuri amicale în care căldura resimțită era de 60 de grade! Noaptea, umiditatea era la 72 la sută, dacă ieșeai doar să te plimbi, erai deja ud de la transpirație. Trei luni, din iulie până în septembrie a fost infernal. Infernal!

- Dar infrastructura?
- Aveau un stadion nou, de 40.000 de locuri. Dar mai este unul cu aer condiționat și în primele etape am jucat acolo. Orașul este în plină dezvoltare, partea unde se va juca finala Campionatului Mondial din 2022 nici nu a fost creată. O să fie totul nou. Dar este un oraș superb! O țară liberă, cu ceva restricții, dar nimic care să ne deranjeze foarte tare. 

- Este o diferență mare față de fotbalul din România?
- Foarte mare, ca ritm în primul rând! Mi se pare că fotbalul din acea zonă este pentru jucătorii aflați la sfârșitul carierei. Nu putem vorbi de mare performanță. Sunt câteva echipe foarte bune, Sadd, Duhail, există jucători foarte buni, care, dacă vor ajunge să joace în Europa, vor face față liniștiți, dar sunt și lucruri ciudate. Scoruri de 10-1 sau 9-0, diferențe prea mari și acest lucru nu este bine pentru ligă, nu poți face un campionat puternic. 

"CFR are un avantaj, dar ne batem la podium"

- Cum ți se pare echipa Viitorului în comparație cu cea din urmă cu un an?
- Chiar am urmărit câteva meciuri jucate de Viitorul în acest sezon. Echipa este foarte schimbată, aveam jucători cu mai multă experiență. Mulți dintre cei de acum jucau la juniori pe atunci. Au valoare, dar le lipsește experiența.

- Vă puteți lupta pentru un loc pe podium?
- În primul rând, trebuie să ne îndeplinim obiectivul, calificarea în play-off. Apoi ne putem gândi să mergem mai sus. Așa cum au evoluat copiii crescuți de domnul Gică, au evoluat și cei de la alte echipe. Plus că o parte dintre cei de la Viitorul s-au transferat la alte cluburi din Liga 1. Dar eu cred că avem șanse să terminăm în primele trei locuri. Bătălia pentru titlu este strânsă, echipele sunt bune. În momentul de față, CFR are un avantaj, dar campionatul nu este jucat. Toate echipele care vor intra în play-off vor avea șanse la titlu!

- Campionatul este însă foarte echilibrat în zona de play-off.
- Da, în ultimele cinci meciuri, ne batem cu toate echipele care speră la un loc de play-off. Va fi greu, mai ales că toată lumea se va întări în această iarnă. Dar avem potențial să ne atingem obiectivul, depindem doar de noi. 

- Ați început tare chinul în Belek.
- În perioada asta de cantonament din Turcia, sper să ne conectăm la această țintă, să facem ceea ce ne cere antrenorul. Când vom ajunge în play-off, totul este posibil. CFR este în fața noastră la 13 puncte, dar acestea se vor înjumătăți. Cu două victorii consecutive, ajungem aproape de primul loc. Dacă vom reuși calificarea în play-off, vom juca mai liniștiți și poate facem un rezultat neașteptat!

"Ianis are o calitate extraordinară. Va ajunge mare!"

- Domnul Hagi a spus că nu pune presiune pe tine acum, dar se așteaptă să fii un jucător care face diferența peste câteva etape. 
- Prima dată când am venit la Viitorul, nu a mers prea bine. Nu ne-am calificat nici în Liga Campionilor, nici în Europa League. Mi-a spus atunci: "Vezi că la tine nu este nicio presiune, avem răbdare, îți acordăm timp, dar o să-ți spun când va veni momentul". Nu am simțit deloc presiune și mi-am făcut treaba. Condiția mea fizică este acum mai bună cu 50 la sută decât cea de atunci, pentru că m-am antrenat. Îmi lipsește un pic ca să intru în ritmul băieților, cred că am nevoie de vreo două săptămâni. 
- Te gândești că poți ajuta echipa și în ultimele runde din sezonul regulat?
- Cu siguranță, dacă am ocazia să joc voi ajuta echipa. Așa cum pot, așa cum știu. În play-off, o să fiu sută la sută pregătit și sunt convins că vom pune probleme oricărui adversar.

- Este bătaie mare pe locuri din ofensivă.
- Da, sunt schimbări față de anul trecut. A venit și Rivaldinho, un jucător care s-a remarcat la Dinamo, a avut execuții frumoase. Sunt sigur că ne va ajuta și pe noi. Mai sunt câțiva jucători noi, ca Lyes, un francez foarte bun, l-am văzut împotriva CFR-ului în decembrie, când am venit la Constanța. Mi-a plăcut jocul lui, îmi place și cum se comportă la antrenamente. Drăguș a avut și el o ascensiune extraordinară. Mai este o nouă provocare, să-l ajut pe Ianis, un jucător de o calitate extraordinară. Este în creștere, va ajunge și mai mare. 

- S-a spus că tu și Ianis nu puteți juca împreună.
- Eu nu am văzut niciodată ca jucătorii buni să fie separați, îndepărtați unul de celălalt! Sunt sigur că Ianis va rezolva mingile care o să ajungă la el. Iar eu o să le rezolv pe cele care ajung la mine. Și sunt convins că dacă voi avea ocazia să joc alături de Ianis, vom face cel mai bun atac din Liga 1. 

"Să mă retrag? Nu a venit încă momentul ăsta!"

- Visezi să cucerești primul trofeu din carieră cu Viitorul?
- Din păcate, nu am câștigat niciun trofeu până acum. Am ajuns în finala Cupei Ligii cu Gaz Metan, dar m-am accidentat. Sper din tot sufletul să luăm Cupa, pentru mine personal ar fi un lucru extraordinar. Am promis că atunci când voi câștiga un trofeu, medalia va fi la copiii mei. Dacă vrea Dumnezeu, se va împlini. Nu mai avem multe meciuri și cred că există șansă să cucerim trofeul. 

- Ai semnat pe un an și jumătate. Te retragi de la Viitorul?
- Încă nu a venit vremea să mă retrag. Nu simt aproape acest moment, mai ales că tocmai am făcut o schimbare foarte mare în carieră. Am primit invitația de a mă retrage de la Viitorul. Dar toată lumea știe că iubesc Pandurii, iubesc Viitorul, dar Mediașul este casa mea. Am o datorie față de oraș, față de prieteni, de familia mea de acolo. Am spus că atunci când mă întorc la Mediaș, mă întorc să mă las de fotbal acolo. Dar nu am primit nimic de la ei, nici de la Pandurii. Doar de la Viitorul, așa că nu exclud această posibilitate.

"În anul petrecut la Doha parcă am uitat ce făceam la Viitorul. Jucătorii sunt mai tineri, mai vioi, mai pregătiți fizic și îmi este greu, dar nu imposibil, să ajung la nivelul pe care-l dorește Mister"
Eric de Oliveira, atacant Viitorul

750.000 €este cota de piață a lui Eric, conform siteului de specialitate transfermarkt.de, cea mai mare cotație fiind în decembrie 2013, de 2,4 milioane de euro, când evolua la Pandurii

DECIZIE / Brazilienii stau împreună

La câteva zile după ce Eric a semnat cu Viitorul, echipa lui Hagi l-a transferat și pe Rivaldinho. Eric l-a luat repede în primire: "Stau cu el în cameră, încerc să-i explic ce vrea Mister, pentru că încă îmi aduc aminte de anul trecut. Îi spun să fie mereu atent la ce îi spune Mister". "Ce m-a convins să vin sunt Hagi și stilul ofensiv cu care abordează orice meci, cu multă posesie. Sunt jucători tineri și foarte buni și este o oportunitate excelentă, pentru că Mister mă poate duce la un alt nivel. Sunt convins că am luat cea mai bună decizie!", a declarat atacantul brazilian în vârstă de 24 de ani, care a semnat un contract până la finalul campionatului.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
alexbarosanu
alexbarosanu  •  18 Ianuarie 2019, 18:17

Hahahahah. ***. Bizonul e nr. 1

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ralffy_mr
ralffy_mr  •  18 Ianuarie 2019, 13:50
Postat de dakesis pe 18 Ianuarie 2019, 11:42

''parcă am uitat ce făceam la Viitorul'', apoi scrieti ca ''încerc să-i explic ce vrea Mister, pentru că încă îmi aduc aminte de anul trecut.'' Deci, cum e, bai vitejilor? Voi ati terminat facultatea aia particulara?:) Ca sa nu mai zic de asta - ''a declarat atacantul brazilian în vârstă de 24 de ani''. I-ati taiat doar 9 ai din viata. Bravo! Cleanerul din birou e mandru de voi!

Nu prea intelegi ce se intampla pe Pamant.. In primul rand, declaratiile sunt ale jucatorilor nu ale jurbalistului... Apoi, poate or fi unele chestii pe care le facea in teren pe care Eric le-a uitat, asta nu inseamna ca a uitat de atitudinea, atmosfera sau chestiile de psihologie care il ajuta pe jucator sa se adapteze la antrenamente, antrenor si restul jucatorilor. Iar ultima declaratie este in mod clar a lui Rivaldinho si nu Eric, acel brazilian care chiar are 24 de ani.

magic4ever
magic4ever  •  18 Ianuarie 2019, 11:43

Eric este cel mai bun playmaker din campionatul Romaniei, poate sa joace titular la orice echipa.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează