FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV "Gigi, m-am prins, ești ca Mourinho!" » Fotbalistul care a impresionat în debutul sezonului e cu un pas înaintea lui Becali: "Să vedem în următoarele zile"

Fortes a pozat pentru GSP Piața Mare din Sibiu. FOTO: Cristi Preda +2   FOTO
Fortes a pozat pentru GSP Piața Mare din Sibiu. FOTO: Cristi Preda

Articol de , - Publicat miercuri, 15 august 2018 09:00

Carlos Fortes, vârful de 23 de ani al Mediașului, a impresionat în startul sezonului şi a înţeles "dorinţa" lui Gigi Becali de a-l transfera la FCSB. Portughezul îşi schiţează portretul şi tratează viaţa relaxat: "Voi vedea în zilele viitoare dacă mă mai vrea".

Carlos Fortes a pornit ca din puşcă în această ediţie de campionat. Adus la Mediaş în vară, fără să aibă un CV impresionant, lusitanul a înscris de fiecare dată în primele trei etape, cu Chiajna, cu Voluntari şi cu Dinamo, iar Gigi Becali a discutat numai despre el în zilele premergătoare partidei directe de duminica trecută, pe care FCSB a câştigat-o în cele din urmă cu 3-1.

Atacantul lusitan de 1,88 de metri a fost eroul unui reportaj pentru Gazeta Sporturilor în Sibiul în care locuieşte momentan, alături de familia sa, făcând naveta o oră până la Mediaş, în zilele cu antrenamente. Tânărul fotbalist e un tip foarte deschis, jovial, direct şi chiar e "funny", aşa cum se descrie.

"Agentul meu n-a fost la București"

- Carlos, care e treaba cu Steaua, cu Gigi Becali, cu posibilul transfer acolo?
- E simplu: a fost un joc al minţii din partea patronului Stelei. Acum, dacă vorbea serios, ar trebui să vină o ofertă pentru mine. (râde) De-abia în zilele viitoare se va vedea dacă am fost dorit cu adevărat. Dar eu rămân la părerea că a fost un joc al minţii. Oricum, știam că așa se întâmplă pe aici... Eu am fost concentrat doar pe meci, păcat că nu mi-au ieşit prea multe. În afara acelei bare la 1-0 pentru noi. Dacă marcam, sunt sigur că adversarul nu şi-ar mai fi revenit.

- Ai zis că ştiai.
- Da, e normal înainte de meciuri cu miză. Mi s-a zis de la club încă după ce dădusem două goluri în Liga 1, nici nu jucasem cu Dinamo: "Vezi că va urma meciul cu Steaua, patronul de acolo o să spună că te vrea! Să nu crezi tot ce va zice!". S-a spus că agentul meu a fost la Bucureşti, n-a fost adevărat.

- Până la urmă care e situaţia ta contractuală?
- Am acord pe doi ani cu Gaz Metan Mediaş. Bineînţeles, dacă voi face un fotbal bun, probabil că din iarnă pot pleca într-o ligă mai puternică.

- De la Mediaş, s-a spus că ar putea sosi o ofertă pentru tine chiar şi acum, zilele acestea?
- Habar n-am. Eu sunt fericit la Gaz Metan, îmi fac treaba, poţi şti ce-ţi aduce ziua de mâine?! Acum, sincer, cine te ia după ce ai dat trei goluri în trei meciuri, chiar când a început sezonul?! Nu cred în basme. Da, piaţa e deschisă, însă eu nu cred că mă vor lăsa să plec după numai câteva partide. Am înţeles că e un proiect puternic la Mediaş, mi-a plăcut de la început, mi-au deschis o bună oportunitate în România să mă afirm, ştiu că de aici aş putea merge într-o ligă mai tare, însă toate la timpul lor.

- Apropo, ce ştii despre Becali?
- Doar că e mereu la TV. Am înţeles că face multe jocuri de acest gen, ale minţii.

- Nu eşti primul.
- Probabil, nici ultimul. Dar este OK, din partea mea. Aşa face şi Mourinho, aşa fac şi alţi oameni din fotbal, încearcă să câştige prin orice mijloc.

- Crezi că vei mai auzi de un eventual transfer acolo, până la următorul meci direct?
- Păi, am văzut că l-au luat pe Raul Rusescu, pe care-l cunosc de la Braga, nu ştiu cât de serioase au fost discuţiile despre mine. Oricum, nu tratez eu direct vreun transfer.

- Ce este fotbalul pentru tine?
- O binecuvântare. Un hobby transformat în serviciu. Când mă trezesc dimineaţa, sunt fericit că mă duc la fotbal. Dumnezeu mi-a dat posibilitatea să fac zi de zi ceea ce-mi place şi să câştig bani din asta.

- Când erai copil ce visai să devii?
- Când mi-am dat seama că nu pot fi Moş Crăciun ca să fac cadouri copiiilor, atunci m-am focusat doar pe fotbal. Nu credeam la început că voi fi fotbalist profesionist. Eu gândesc doar clipa, prezentul. Nici acum nu mă gândesc: "Uite, vreau să devin superfotbalist, să fiu superstar în 2 ani, în 10 ani!". O iau pas cu pas şi mă bucur de ce am, zilnic. Bineînţeles, vreau să fiu cel mai bun. Chiar am o problemă cu asta.

- Adică?
- Jucam zilele trecute nişte jocuri pentru copii, cu soţia, Andrea, şi cu cel mic, cu Denis. Să pui culorile într-o ordine. Înnebuneam fiindcă am pierdut de 3-4 ori şi nu-mi ieşea. Aşa sunt eu, urăsc să pierd.

- E bine să fii așa?
- Ca sportiv, da. Acum, să nu crezi că, dacă pierd un meci, mă sinucid. Nu sunt nebun. O iau razna pe moment, mă enervez, aşa cum s-a întâmplat şi la partida cu Steaua, când am avut câteva reprize de luptă cu fundaşul ăla al lor, Planici. După, realizez că e doar fotbal, dau mâna şi merg mai departe. (râde) Înţeleg că i s-a spus să aibă grijă de mine, să mă şicaneze. Oricum, n-am auzit de nicio ofertă de la Steaua de la el. (râde iar) Poate că el nu mă doreşte.

- Ce fotbalist te inspiră?
- Cristiano Ronaldo.

- Asta spune jumătate din planetă şi toţi portughezii!
- E normal. Dar uite eu am făcut rost de nişte video-uri cu el, cum se pregăteşte înaintea fiecărui meci, fiecărui antrenament. Asta mă inspiră pe mine. OK, el este cel mai bun, o industrie, îl ador fiindcă are o ambiţie de a-şi împinge mereu limitele. Şi că este obsedat de a fi cel mai bun. Încerc să fur aceste chestii de la el şi să le implementez la mine.

- Cum eşti ca fotbalist?
- Sunt mare, unii ar spune foarte mare, îmi place să am mingea. Sunt un luptător în viaţă, însă nu-mi place să fiu bătăuş pe teren! Îmi place să dețin controlul, să-mi arăt tehnica în duelurile unu la unu. Nu mi-e teamă de dueluri, ţi-am zis, prefer să fiu cu mingea la picior şi să-ţi arăt ce pot face. Nu să sar de nebun, cu coatele, să mă impun cu forţa. Totuși, dacă trebuie să mă lupt, asta e, o fac. Eu zic că sunt fotbalist bun şi veţi vedea asta.

- Cum ţi se pare nivelul din Liga 1?
- E foarte bun. Văd că toate meciurile sunt la TV, ai expunere, chiar cred că te poţi afirma în România.

- Românii?
- Oamenii m-au primit cu braţele deschise, mă simt minunat. Merg pe stradă, lumea mă strigă pe nume, îmi fac semne prieteneşti cu mâinile, sunt înconjurat de multă căldură.

- Nu te aşteptai să fii primit atât de bine de eşti aşa impresionat?
- Sincer, nu credeam că va fi atât de bine în România. Mă aşteptam la multe dificultăţi. Însă în fiecare zi văd că totul e super. Am mai fost în străinătate, în Spania, în Turcia, doar că în ultima ţară, la Şanliurfa, nu m-am simţit bine deloc.

- De ce?
- A fost o experienţă nereuşită. Total. La club erau condiţii foarte bune, oamenii de pe stradă erau în regulă... Din păcate, cei de la club erau neprofesionişti. Doar cu ei am avut probleme. Mereu probleme cu paşaportul, mari, aveam contract acolo, dar fără rezidenţă. Am fost în 6 luni de trei ori în Portugalia, de fiecare dată când mă întorceam în Turcia aveam necazuri. O luasem razna acolo. Şi nu cred că am fost singurul de acolo tratat urât. Am lucrat alături de un alt român la Şanliurfa, Andrei Marc, un tip foarte OK, cred că şi el a avut probleme oarecum la fel.

- Cu ce români ai mai jucat alături?
- Cu Rusescu la Braga, un fotbalist excelent. El mai îmi povestea despre Bucureşti, despre România, iată că acum am ajuns şi eu în ţara voastră. Fiindcă în rest nu ştiam nimic despre ea.

- Ai vreo echipă cu care ţineai în copilărie?
- Da, am una. Doar că n-o să spun public niciodată. Sunt fotbalist profesionist. Acum joc la Gaz Metan, îmi place şi iubesc această echipă. Dacă merg la Steaua, la Dinamo, la Viitorul, voi iubi pe cei de acolo. Nu mă apuc să spun ce formaţie mi-a plăcut, e o chestie de etică profesională. Joc cu inima acolo unde evoluez.
Îi mulţumeşte lui MM Stoica

- Cum eşti tu în afara fotbalului?
- Un băiat funny. Stau mult timp cu familia, cu soţia şi cu cel mic, facem lucruri obişnuite, ne plimbăm prin oraş, mai ales că e cald şi frumos. Mai ieşim la o cafea. Timpul liber e limitat.

- Cum ţi se pare mâncarea românească?
- Bună, chiar e bună. Îmi place un fel de pui, habar n-am care e felul, îl mănânc mereu la un restaurant, iar când ajung acolo, oamenii ştiu ce-mi place, nu mai trebuie să le spun. Am auzit şi de mămăligă, şi de sarmale... N-am încercat, toate la timpul potrivit.

- Ce muzică îţi place?
- Rap-ul portughez.

- Ştii că Mihai Stoica te-a comparat cu Jason Derulo?
- (râde) Mulţumesc! Adevărul că e bărbat bine. 

"În Turcia nu m-am simţit deloc confortabil, dar am folosit timpul liber ca să învăţ limba engleză cu un croat şi un norvegian. Şi mă ajută în viaţă, fiindcă că pe lângă portugheză pot vorbi engleză. Chiar şi-n România e mai simplu. Visul meu cel mare e să joc în Anglia, în Premier League ar fi ideal. Echipa mea favorită este Manchester United"Carlos Fortes

"La 16 ani, m-am mutat de la Lisabona în Madeira lui Ronaldo. Iar de atunci nu m-am mai întors în Lisabona natală decât în vacanţă. Îmi place Lisabona, dar iubesc Braga, e un oraş mai mic, mai liniştit. Îmi plac locurile calme"Carlos Fortes

"N-am auzit de mulţi fotbalişti înainte să vin aici, în afara de Hagi şi Chivu. Dar de aici îmi place mult de tot, foarte mult, de numărul 10 de la Dinamo. Nistor? Da, de el. Are o pasă extraordinară, vede jocul incredibil de bine. O să-l mai urmăresc"Carlos Fortes

"Am jucat cu Dinamo, am învins, am avut o primă repriză bună cu Steaua, dar am pierdut, urmează Viitorul şi CFR. Vreau să arătăm că această nouă echipă a lui Gaz Metan poate face lucruri minunate"Carlos Fortes

"Nu mi-am propus un număr de goluri, dar ca atacant o să vreau să mă lupt pentru a fi numărul 1 în România. Ţi-am zis că vreau să fiu cel mai bun"Carlos Fortes

2
goluri a marcat pentru Şanliurfa în liga secundă turcă, în 16 meciuri

4
goluri şi un assist a oferit pentru Vizela, sezonul trecut, în liga a treia portugheză, în 16 meciuri

1meci are Fortes pentru Braga în prima ligă portugheză, singura sa apariţie la acest nivel în ţara sa

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (25)
1198766430181192
Abigail Laslas  •  15 August 2018, 20:38
Postat de 7martie2018 pe 15 August 2018, 15:11

Așa e! Steaua Proștilor, Steaua Popesti, Steaua lui Becali, Steaua Sus Rasare.. poate fi oricare, numai Steaua Bucuresti nu! A zis-o justitia, nu eu!

Știi pe cati ne doare la pedala? Vezi sondajul din ianuarie

rocky2
rocky2  •  15 August 2018, 17:50
Postat de luciann pe 15 August 2018, 13:50

P-asta nu-l vedeti sa-l moderati!?

N-au de ce! Afirmatia lui e probata de zecile de mii de samantari ce au imbracat vestele alb-rosii!

7martie2018
7martie2018  •  15 August 2018, 17:30

Gigi, m-am prins, ești un infractor.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează