FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Oficialii timișoreni își acuză propriii fotbaliști pentru retrogradarea echipei: ”Jucătorii sunt marii vinovați!” + Probleme financiare la club

Articol de - Publicat vineri, 01 iunie 2018 14:43

Președintele Radu Birlică crede că nu lipsa banilor e cauza iminentei retrogradări: ”Astra a luat titlul cu restanțe pe 7 luni”. Doar 7 jucători vor fi păstrați, iar antrenorul va fi stabilit săptămâna viitoare.

ACS Poli e ca și retrogradată în liga a doua. Pentru a mai ajunge la baraj ar fi nevoie de o mică minune: victorie sâmbătă seară, la Chiajna, iar Voluntariul să piardă acasă în fața unui Juventus deja împăcat cu ideea revenirii în "B". Bănățenii nu mai cred nici ei într-o minune, iar președintele Radu Birlică îi arată cu degetul pe jucători și anunță o adevărată revoluție la Timișoara.

- Domnule președinte, Rică Neaga a depus armele. Dumneavoastră?
- La ce se întâmplă în România, nu mai cred nici eu în salvare!

- Și ce se întâmplă în România?
- Înțelegeți dumneavoastră ce doriți! Se va juca până-n ultimul minut, normal că se joacă. Dar salvarea nu trebuia s-o așteptăm acum, la ultimul meci. Trebuia să se întâmple de mult timp! Am avut un lot foarte bun, am plecat la drum foarte bine, dar pe parcurs au intervenit anumite probleme și n-am mai obținut rezultatele pe care ni le-am dorit.

- Cea mai mare, probabil cea financiară...
- Nu neapărat. Au mai fost echipe care au jucat cu datorii. Dacă bine mi-aduc aminte, Astra a câștigat campionatul cu restanțe pe șapte luni. La noi, în România, se vorbește foarte mult despre bani și doar despre drepturile jucătorilor. Nu se vorbește și despre obligația lor de a juca fotbal pentru cât sunt plătiți!

"N-am avut un grup unit"

- Concret?
- La Timișoara au fost 16 etape consecutive în care jucătorii n-au câștigat un meci! Nu consider că factorul financiar a fost decisiv. La noi, oricine a plecat și-a luat toți banii, inclusiv prime. Le-am și explicat că dacă rămâneam în prima ligă, își primeau banii din drepturile TV. Acum o să găsim alte soluții să-i plătim, că ei, așa cum am mai spus, au mai mult drepturi decât obligații.

- Așadar, în opinia dumneavoastră, jucătorii sunt primii vinovați?
- Cei mai vinovați! Nu antrenorii. Am schimbat și antrenorii, am schimbat și o grămadă de alte lucruri, au fost și prime. După părerea mea, problema a fost că n-am avut un grup unit, ca acum un an. Chiar dacă au fost jucători cu nume, nu toți au tras cu aceeași inimă pentru club.

- Și dacă sâmbătă apare o surpriză?
- Nu cred că ne mai putem aștepta la vreo surpriză. Voluntariul are echipă cu mult peste Juventus. Chiar formează un grup, nu ca noi. Și mai e o problemă. Suntem singura echipă din România nefinanțată de stat și asta spune multe. Și faptul că noi am reușit să menținem echipa în prima ligă doar din publicitate și sponsorizări, datorită unui grup de oameni de afaceri locali, înseamnă foarte mult. N-am primit niciun euro de la stat, din 2015.

- Drepturile tv?
- Din banii ăștia n-am beneficiat decât de 155.000 de euro, care au mers toți către jucători. Restul s-au dus la ANAF și pentru a stinge un împrumut luat acum un an. Plus că am luat licența fără sancțiuni, în condițiile în care în 2018 a fost cea mai drastică licențiere din ultimii ani.

"Clubul nu se desființează"

- Aveți un plan "de avarie". Sau dispare Poli?
- Există un plan, desigur! Noi avem un centru de copii foarte dezvoltat, cu tineri de perspectivă. O să facem o echipă nouă și atacăm promovarea. În niciun caz nu se va desființa clubul, cum se tot zvonește. O să încercăm să-l stabilizăm financiar, să ne plătim datoriile și să revenim în prima divizie.

- Neaga era foarte pesimist după 0-3 cu Dinamo... Derutat...
- Haideți să vă spun ceva! Neaga vine de la birouri. A preluat echipa într-un moment foarte greu pentru club și vreau să-l felicit pentru tot ceea ce a făcut! A reușit lucruri pe care alții, înaintea lui, nu le-au reușit. Dar una e ce spune un antrenor, alta e ce spune un manager. E normală supărarea lui, îndreptățită. E frustrant să muncești atât și să rămâi apoi cu mâinile goale. A făcut puncte pe care alții nu le-au reușit de vreo 17 etape.

"Avem 350.000 de euro datorii"

- Câți jucători pleacă liberi de contract? Să ne așteptăm la un exod?
- În afara a șapte jucători, restul pleacă toți! Rămân Melinte, Șeroni, Curileac, Haruț, Bîrnoi, Velcotă și Artean. Alături de ei îi vom aduce pe toți cei împrumutați altor cluburi. Și dacă vom reuși să creăm o echipă competitivă, cu o medie de vârstă de 22-23 de ani, putem ataca promovarea. Depinde însă foarte mult și de sprijinul autorităților. În afara domnului primar Robu, nimeni nu ne-a ajutat. Dacă el rămâne lângă echipă, eu zic că vom reuși împreună cu dânsul.

- Continuați cu Neaga antrenor?
- O să vorbim imediat după meciul de la Chiajna. Depinde ce-și dorește și Rică. E și domnul profesor Șunda, căruia vreau să-i mulțumesc pentru ajutor! Cum se încheie campionatul, trecem la treabă. Dacă se dorește promovarea, vom munci mai mult și o să abordăm jocurile în așa fel încât să promovăm. Oricum, puteți scrie că Timișoara nu se predă niciodată!

- La cât se ridică datoriile?
- Nu sunt foarte mari. E vorba de 350.000 de euro, toți la jucători. Dar ne vom descurca. Băieții își vor primii banii. Dacă și ei se gândeau la meciuri și nu doar la bani, eu zic că rămâneam lejer în prima divizie. Dacă te duci la fabrică și nu produci nimic pentru fabrica aia, e greu să-ți dea patronul salariul. Ei zic că nu și-au luat banii, dar uită că 16 etape n-au bătut pe nimeni. 

16 jucători din lotul actual o vor părăsi pe Poli în această vară. Între ei, căpitanul Cînu, care, la 37 de ani, se retrage din activitate

182 de zile a bifat ACS Poli fără victorie în Liga 1, din 28 octombrie 2017 până-n 20 aprilie 2018: 16 meciuri, dintre care 6 în play-out

0 lei au luat jucătorii timișoreni în 2018

3 antrenori a avut echipa bănățeană în acest sezon: Ionuț Popa, Leo Grozavu și Adrian Neaga

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
para.para
para.para  •  01 Iunie 2018, 23:32

Parca la astia a venit si marea legenda Rat. Cu ce l-au adus, cu ce l-au platit? Sa nu spuna ca Rat a jucat mocca pentru ca tine cu Poli de mic.

fibra
fibra  •  01 Iunie 2018, 18:46

Caraghios acest domn Birlica. Are texte aiurea. Matale ai luat salariul?

calin6ca
calin6ca  •  01 Iunie 2018, 18:45

La asa plata...si rasplata. Plus...finantare de la primarie? Citi platitori de taxe sint de acord...sint sigur ca habar nu au pe ce se duc banii lor....

Vezi toate comentariile (8)
Comentează