FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Situație incredibilă în play-off » FCSB poate întâlni o formație care îi e DATOARE cu 300.000€ lui Gigi Becali!

Junior Morais și Azdren Llullaku
foto: Raed Krishan, GSP
Junior Morais și Azdren Llullaku foto: Raed Krishan, GSP

Articol de , , - Publicat marti, 05 februarie 2019 09:00

În toamna trecută, finanţatorul FCSB a împrumutat clubul din Giurgiu, care i-a cesionat suma din drepturile TV, însă LPF nu i-a virat banii în ianuarie, iar dacă Astra va intra în play-off, va evolua împotriva unui club la al cărui patron e datoare.

Situaţie incredibilă în Liga 1! Un club care are şanse mari să prindă primele 6 locuri şi, implicit, să fie în play-off a ajuns să împrumute o sumă mare de bani de la patronul unui alt club care sigur va fi în play-off. Numele celor două echipe: Astra Giurgiu şi FCSB

În toamna anului trecut, Astra traversa o situaţie delicată din punct de vedere financiar. Şi a apelat, pentru a-şi achita datoriile, la Gigi Becali. Căruia i-a solicitat 300.000 de euro. Becali i-a oferit banii, în nume propriu, şi şi-a garantat creanţa imediat ce Astra a fost de acord să cesioneze suma respectivă direct din tranşa drepturilor TV pe care LPF urma să o vireze giurgiuvenilor la finalul lunii ianuarie 2019.

Astra a apelat la această soluţie constrânsă şi de faptul că în trecut a fost monitorizată de UEFA tocmai din cauza datoriilor pe care le-a tot avut, fie la jucători, fie către terţi. În ianuarie însă, atunci când LPF a făcut plăţile către cluburi, în dreptul Astrei, forul prezidat de Gino Iorgulescu a avut de achitat, conform mai multor acte de cesiune semnate de gruparea din Giurgiu, către alte destinaţii, incusiv la jucători.

Cei 300.000 de euro n-au mai ajuns la Gigi Becali, care a fost amănat pentru cel mai devreme în aprilie, atunci când LPF va plăti alte sume către cluburi, aferente locurilor la finalul sezonului regulat. În martie va debuta play-off-ul, iar dacă FCSB va intra de pe locul 2, iar Astra de pe ultima poziţie, atunci disputa directă va fi programată în primul weekend din aprilie. Moment în care Astra va continua să fie datoare către Gigi Becali, patron al unei echipe adverse din play-off. 

LPF a confirmat pentru GSP că n-a virat şi cei 300.000 către Gigi: "Astra şi-a cesionat toată rata din drepturile TV şi nu au ajuns banii, din această tranşă, şi pentru cesiunea către Gigi Becali, valoarea totală a cesiunilor clubului fiind mai mare decât suma datorată de LPF". 

CE CONTROVERSE NAŞTE ACEASTĂ SITUAŢIE

1.De ce acceptă LPF o astfel de cesiune?
Astra s-a împrumutat la Gigi Becali, ca persoană fizică, iar cesiunea a fost acceptată inclusiv de LPF. Chiar dacă Gigi Becali nu are nicio funcţie oficială la FCSB, el e asimilat ca patron, lucru pe care inclusiv ROAF-ul îl prevede, astfel că Liga ar fi putut considera conflict de interese acest ajutor oferit de Becali clubului de la Dunăre.

2.Cât de moral e acest împrumut?
Astra are şanse mari să prindă play-off-ul, unde va fi un pion important în lupta pentru titlu. Va avea de jucat şi cu FCSB, şi cu CFR. Un club a ajutat-o cu bani, altul, nu! Mai poate rămâne gruparea lui Ioan Niculae echidistantă în această conjunctură?

Împrumuturi şi de la Lucescu şi Piţurcă

Nu e prima dată când Astra apelează la această metodă de a-şi achita datoriile. În 2017, clubul i-a solicitat 200.000 de euro lui Mircea Lucescu. Suma a fost înregistrată tot sub formă de împrumut şi Il Luce şi-a recuperat banii din drepturile TV. În 2016, Ioan Niculae i-a cerut bani lui Victor Piţurcă. Fostul selecţioner i-a oferit 250.000 de euro şi, la fel, creanţa lui Piţurcă a fost acoperită din tranşa drepturilor TV. 

Niculae a luat 70% din banii pe Iliev

În această iarnă, Astra şi-a vândut portarul titular. Ludogoreţ l-a cumpărat şi a plătit 140.000 de euro în schimbul lui. Patronul Ioan Niculae a retras 100.000 din respectiva sumă, iar în conturile clubului au rămas numai 40.000 de euro. 

Multe afaceri între Becali şi Niculae

Chiar dacă Astra a fost în anii precedenţi o rivală importantă a roş-albaştrilor, a reuşit chiar să câştige şi titlul în 2015-2016, între patronii celor două cluburi au avut loc multe tranzacţii de jucători. În primul rând, în ultimii 2 ani, FCSB a luat aproape o echipă întreagă de la Giurgiu: Enache, Morais, Boldrin, De Amorim, Alibec, Budescu, Teixeira, Stan.

Apoi, după startul actualului sezon, Alibec, care intrase în dizgraţia lui Dică, a fost cedat la Astra, club care însă n-a achitat suma de bani stabilită de Becali. A fost mai mult o înţelegere între cei doi patroni, ca Denis să joace şi dacă va fi vândut să se împartă suma de transfer sau Astra să achite banii, aproape 1 milion de euro, în următorul an şi jumătate dacă doreşte să-l păstreze. 

Astra, şanse mari să prindă play-off-ul

Clubul din Giurgiu e momentan pe locul 6, iar în ciuda unui program foarte complicat, are avantajul avansului de puncte faţă de urmăritoarele din clasament. Astra urmează să joace, în ordine, cu Viitorul (a), CFR (d), Hermannstadt (a) şi Craiova (d). La meciuri directe stă mai bine faţă de Gaz Metan, iar cu Botoşani, cu care a făcut de două ori 1-1, s-ar decide la golaveraj în caz de egalitate de puncte, iar în momentul de faţă, Astra are un surplus de nu mai puţin de 11 goluri. 

Cum s-ar împărţi sferele de influenţă în play-off

FCSB şi-ar dori-o pe Astra în play-off, la fel cum şi-ar dori şi Botoşaniul în primele 6. Clubul moldav e o altă grupare cu care Becali se află în relaţii extrem de apropiate. Şi în sezonul trecut, roş-albaştrii şi-au pus speranţe că Botoşani va fi în play-off, motiv pentru care au acceptat să-l lase pe Moruţan încă 6 luni acolo. Botoşani însă n-a avut acces în play-off, iar FCSB a pierdut al 3-lea titlu la rând, cucerit de această dată de CFR Cluj. 

9,7 milioane de euroa fost suma încasată de Astra pentru jucătorii pe care i-a vândut în ultimii 5 ani şi jumătate

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (32)
reddog_forever
reddog_forever  •  05 Februarie 2019, 19:43
Postat de florar pe 05 Februarie 2019, 15:04

Eu îți spun mai pe ocolite că nu ai obraz și tu repede mă confirmi!!! Cât de fățarnic ești să amintești de Hagi tu suporter dinamovist despre care Hagi a spus că sunteți motivul pentru care nu s- a prezentat la meciul din Ștefan cel Mare când a jucat Viitorul?!?!

Florare, eu vorbeam despre idolii vostri, nu ai mei, ha, ha, ha. Ce asteptari sa ai.....

florar
florar  •  05 Februarie 2019, 15:04
Postat de reddog_forever pe 05 Februarie 2019, 13:00

in ziua in care hagi implineste 54 de ani, voi il aveti ca idol pe g.g. becali. trista copilarie aveti. ramaneti cu idolul vostru. oricum mai mult nu puteti.

Eu îți spun mai pe ocolite că nu ai obraz și tu repede mă confirmi!!! Cât de fățarnic ești să amintești de Hagi tu suporter dinamovist despre care Hagi a spus că sunteți motivul pentru care nu s- a prezentat la meciul din Ștefan cel Mare când a jucat Viitorul?!?!

adi67
adi67  •  05 Februarie 2019, 13:24

Ce sa mai comentam , cand , nu mai departe de aseara , am vazut cea mai jalnica reprezentatie ! Astia sunt atat de slabi , incat nu stiu nici macar sa mimeze fotbalul cand e vorba de un blat ... Daca nu se prezentau era acelasi rezultat din toate pdv .

Vezi toate comentariile (32)
Comentează