FOTBAL  »  Superliga  »  TRANSFER

EXCLUSIV Surpriză neplăcută pentru Becali, după ce a anunțat transferul ”fundașului de națională"!

Articol de , - Publicat sambata, 15 decembrie 2018 09:00

Gigi, e mijlocaș! Becali a anunțat achiziționarea lui Iulian Cristea, ”un fundaș care va juca în echipa națională”, doar că fotbalistul de la Gaz Metan a evoluat în general pe alt post. 

Gigi le-a interzis lui Dică și lui Mihai Stoica să mai recruteze fundași, de când a ajuns la concluzia că Bălașa a fost o alegere proastă, și e convins acum că tot el se pricepe mai bine și la faza defensivă. Ca să demonstreze, îl aduce pe Iulian Cristea, de la Gaz Metan, "un fundaș care va face cuplu cu Planici în centru".

Planul are o singură fisură: Cristea e mai degrabă mijlocaș! Becali pariază pe o reprofilare, de fapt, crede că un închizător va fi mai bun decât stoperii specializați pe care i-a utilizat Dică de-a lungul acestui sezon.

Medieșeanul de 24 de ani a jucat mult mai des ca mijlocaș, a coborât în defensivă numai când tehnicienii care au pregătit Gazul au avut nevoie să completeze apărarea. A adunat 48 de meciuri ca închizător și doar 26 ca stoper! Sunt luate în calcul partidele pe care Cristea le-a pornit ca titular în campionat.

El se află la al patrulea sezon în primul eșalon și a mai parcurs un campionat în "B", tot la Mediaș. Echipa retrogradase în 2015 și a promovat după un an, cu Iulian în componență. 

FCSB i-a avut pe Planici și pe Bălașa, singurii apărători centrali de meserie, și a mai apelat la câteva improvizații: fundașii stânga Momcilovici și Junior Morais, mijlocașul Lucian Filip au evoluat pe rând ca fundași centrali doar fiindcă n-avea cine să ocupe acele locuri. Și nici Bălașa nu era chiar stoper, el fusese adus din Italia ca fundaș dreapta, pe acea poziție evoluase la Crotone. Becali vine acum cu o nouă invenție, Iulian Cristea, un mijlocaș pe care patronul îl crede stoper!

"Plătesc până într-o sută de mii de euro pe Cristea. Va semna din ianuarie, când intră în ultimele șase luni din contractul cu Gaz Metan. El e pariul meu și cred că va fi titular alături de Planici, că nu mai stăm să-l creștem pe Bălașa!" Gigi Becali, patron FCSB

5926336 mediafax foto cosmin dan cristi dulca

"E mijlocaș la bază"

Cristi Dulca l-a promovat pe Cristea la Gaz Metan și-l descrie pe viitorul jucător al FCSB, pe care-l cunoaște foarte bine. 

- Domnule Dulca, ce fel de jucător e Cristea?
- E foarte bun pentru faza defensivă. A jucat ca mijlocaș la închidere, a fost și fundaș central, uneori chiar fundaș dreapta l-am folosit. Joacă simplu, are forță și detentă. 

- E mijlocaș sau fundaș?
- La bază, postul lui era de mijlocaș central. Am observat că în ultima vreme a apărut tot mai des ca stoper și e meritul lui Mihai Teja că a reușit să-l transforme în fundaș. Probabil a avut nevoie de un fundaș central o dată, Cristea a jucat bine și a continuat să-l folosească în apărare. Cred că FCSB s-a orientat spre Iulian și datorită polivalenței lui, e bine că e o soluție pentru mai multe posturi.

- Defectul principal care ar fi?
- Trebuie să aibă și defecte, nu? Toți avem! Îți spusesem că joacă simplu, cred că tocmai aici ar putea să-și îmbunătățească jocul, să capete mai mult curaj, să-și dea seama că poate face mai mult. Acum e greu să anticipez ce se va întâmpla, dacă se va impune la Steaua sau nu, fiindcă e alt fel de club, e presiunea mai mare și acolo și calitatea fotbaliștilor e alta. Ți-l mai amintești pe Radu Niculescu, nu?

- Da, normal. 
- La FC Național era golgeterul echipei, părea printre cei mai buni jucători din campionat. A venit la Rapid și a dat vreo cinci goluri. Sunt cluburi la care e mai greu de jucat, iar FCSB, spre deosebire de Gaz Metan, e un astfel de club. 

Cum a fost folosit Cristea la Gaz Metan:

Sezonul 2014-2015: 2 meciuri ca fundaș, 8 ca mijlocaș
2015-2016: Liga a 2-a
2016-2017: 3 jocuri ca fundaș, 16 ca mijlocaș
2017-2018: 8 partide ca fundaș, 18 la mijloc
2018-2019: 13 meciuri ca fundaș, 6 ca mijlocaș

Credea că Nedelcu e Pique

Becali s-ar putea convinge că Iulian Cristea e mijlocaș defensiv, de fapt, nu un stoper de națională. Sigur, e posibil și ca medieșeanul să confirme ca stoper, reprofilarea lui să se dovedească un mare succes. Până acum, Gigi s-a mai păcălit. L-a adus pe Nedelcu de la Viitorul cu 2,1 milioane de euro. Plănuia să-l transforme în fundaș central: "Va fi mai bun decât Pique!". A realizat pe urmă că Dragoș putea juca doar mijlocaș, ca la Ovidiu. Anterior îl achiziționase pe Moke de la Voluntari. Și el era mijlocaș, însă Becali l-a luat ca fundaș, la recomandarea lui Mitică Dragomir: "Va fi cel mai bun fundaș din campionat". Pentru că n-a fost bun în apărare, Gigi l-a dat afară. 

"Cristea nu e Man, nu e Coman, adică nu dă goluri și nu-ți sare în ochi când te uiți la un meci. Asta e, nu ne-am născut toți cântăreți, trebuie să mai și care pianul cineva!" Cristian Dulca, antrenor

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (18)
prolificul
prolificul  •  15 Decembrie 2018, 12:35
Postat de red_dogs_united pe 15 Decembrie 2018, 12:03

Pacat de el. Putea sa aiba o cariera, daca nu alegea sa semneze cu impostorii Fotbal Club FCSB. Eu inca sper ca sa fie doar zvonuri gsp-iste (cum au fost sute anul asta) si ca baiatul sa semneze cu o echipa din afara, cu Viitorul sau sa ramana la Gaz Metan. Sau poate, cine stie, cu oltenii? Le-au tot tras-o fecesebeilor anul asta: ilfovenii anuntau, oltenii cumparau. :))))

Daca se transfera la mimamo..sigur o sa aiba o cariera frumoasa,in drumul spre B!.))))))

red_dogs_united
red_dogs_united  •  15 Decembrie 2018, 12:03

Pacat de el. Putea sa aiba o cariera, daca nu alegea sa semneze cu impostorii Fotbal Club FCSB. Eu inca sper ca sa fie doar zvonuri gsp-iste (cum au fost sute anul asta) si ca baiatul sa semneze cu o echipa din afara, cu Viitorul sau sa ramana la Gaz Metan. Sau poate, cine stie, cu oltenii? Le-au tot tras-o fecesebeilor anul asta: ilfovenii anuntau, oltenii cumparau. :))))

gazistu
gazistu  •  15 Decembrie 2018, 11:36

Cristea a jucat mai mereu la inchidere, dupa ce a plecat Hoban si s-a retras Todea! de 3 sezoane acoace, de la Dulca, care l-a incercat ca stopper, se descurca de stul de bine!! Dar postul de baza, e mijlocas defensiv.punct

Vezi toate comentariile (18)
Comentează