FOTBAL  »  Superliga  »  REPORTAJ

FOTO » Dezvăluri EXCLUSIVE! Cum a ținut Hagi în viață Academia lui Popescu, atunci când acesta era în închisoare

Foto: Raed Krishan +10   FOTO
Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 12 octombrie 2017 09:00

Managerul Școlii de fotbal a ”Baciului” din Craiova, Paul Răducanu, recunoaște că, în perioada cât Popescu a fost după gratii, "Regele" a finanțat aproape total activitatea Academiei. "Baciul" reașază întregul proiect.

Chiar la intrarea în Craiova dinspre București, pe o stradă care coboară câteva sute de metri din șoseaua națională, Academia de Fotbal a lui Gică Popescu se întinde pe o suprafață de 2,5 hectare. Are trei terenuri, dar, din motive de spațiu, centralul de iarbă va dispărea, iar în locul lui vor fi amenejate alte două dreptunghiuri verzi, artificiale. "Tocmai au venit baloții, îi avem în curte, suntem în curs de lucrări cu tot spațiul", spune șeful Școlii, Paul Răducanu.

Fost coleg cu Gică la Luceafărul

Omul conduce afacerea juvenilă a lui Popescu din 2011, dar a activat în corpul tehnic încă de la înființare, în 2000. A fost coleg cu "Baciul" la Luceafărul, înainte de Revoluție: "Am jucat la UEFA '86 cu Gică, Petrescu, Prunea, Sabău. La o lună după ce a venit, Popescu evolua deja la naționala cu un an mai mare. În perioada selecțiilor, l-am prins și pe Hagi, cu UEFA '84. Când luam masa, deja vorbeam toți de el. «Uite, bă, ăla e cel mai bun din țară!». Nu-și făcuse încă un nume atunci, dar lumea fotbalului românesc știa despre el că e un talent imens".

Academia lui Popescu din Bănie, care a trecut și prin proceduri de insolvență și faliment, nu se compară la condiții, performanță și bani cu cea a cumnatului Hagi, de la Ovidiu. Perioada în care "Baciul" a fost în spatele gratiilor a lăsat semne pretutindeni. În estetica bazei, în buget, în dotări, în performanțe. Complexul ar urma să fie reamenajat și "coafat", camerele vor fi remobilate, finanțele vor fi reevaluate.

"A asigurat 75 la sută din buget"

Paul Răducanu recunoaște că, pe durata celor 611 zile de încarcerare a lui Popescu, viața Școlii a fost salvată de Hagi: "Au fost luni întregi în care a asigurat complet bugetul pentru Școală. Per total, în intervalul 2014-2016, cred că a contribuit cu 75 la sută din banii necesari pentru a funcționa în continuare la un nivel decent. A dat dovadă de un caracter extraordinar! A făcut-o pentru fotbal, nu din vreun alt interes".

Actualmente există însă o convenție Popescu - Hagi, astfel încât vârfurile de la Academia craioveană să meargă la "Rege", la Constanța.

Investiție de 5,5 milioane de euro

Până în prezent, Popescu a investit în business-ul din Oltenia circa 5,5 milioane de euro. "Începutul a fost cam cu 1,5 milioane de dolari, bugetele au fost între 300.000 și 400.000 de euro până în 2011, apoi au scăzut pe la 120.000 de euro", punctează Răducanu.

Și completează: "În discuțiile cu mine, nu l-am auzit niciodată pe Gică să spună că vrea să închidă Academia. Dar sunt convins că a gândit-o la un moment dat din cauza greutăților de tot felul. Se adunaseră și foarte mulți bani de virat către stat, dar ne-am revenit, iar acum Școala e pe zero cu datoriile. Cred însă că, una peste alta, Gică e pe minus la capitolul financiar, fiindcă a fost o perioadă foarte grea în ultimii cinci, șase ani, pe care el a prevăzut-o".

180 de juniori, grupele pornesc de la 6 ani

În Academie există acum 180 de juniori, dintre care 35-40 sunt din afara județului Dolj. O parte, 130, învață în apropiere, la Liceul Tehnologic Auto, iar restul sunt în clasele primare. Școala de fotbal a "Baciului" acoperă toate categoriile de vârstă, începând cu piticii de la 6 ani.

"Căutăm talentul, facem selecții permanente și încercăm să scoatem cât mai mulți jucători din fiecare generație. De la înființare, avem o medie cam de 3 jucători pe sezon intrați în circuitul Ligii întâi. E un mediu de joacă până pe la 11-12 ani, după care trecem la lucruri serioase și, treptat, strângem piulița în special cu cei care progresează", explică Răducanu.

Poveste de la Amsterdam

Și încheie cu o poveste personală trăită în Olanda, alături de Popescu: "În 2003, am fost la niște cursuri la Ajax, facilitate de Gică. La club, la Amsterdam, am stat vreo șase zile, în care camerele TV roiau în jurul lui, deși el jucase pentru rivalii de la Eindhoven. Au venit acolo Van Gaal, Van Basten, Blind. Toți îl tratau pe Popescu cu un respect fenomenal. Iar la un moment dat, Blind i-a sugerat lui Gică să discute în olandeză. Am rămas blocat când am văzut cât de bine se înțelegea cu ei în limba locală. Fantastic!".

Faliment pe vechea societate

În 2010, Școala de Fotbal "Gică Popescu" a fost dezafiliată de FRF din cauza unei datorii de 300.000 de euro către Dunărea Galați de pe urma transferului lui Bogdan Gavrilă la AS Roma. Iar în decembrie 2014, pe când "Baciul" era la închisoare, Tribunalul a pronunțat și falimentul societății. Academia actuală a fost însă reconstruită pe o societate înființată în 2010.

6 antrenori funcționează în cadrul Școlii "Gică Popescu", fiecare având în grijă câte două grupe; salariile tehnicienilor sunt de circa 500 de euro pe lună

56e numărul fotbaliștilor proveniți de la Școala "Gică Popescu" ajunși în Liga 1. Printre ei se numără și actualul internațional Alexandru Băluță

"Gică revine cu certitudine în fotbal, dar așteaptă o lămurire a tuturor detaliilor juridice după problemele pe care le-a avut. Sunt convins că a făcut acest demers și așteaptă un răspuns. Dacă e OK, a doua zi are echipă!"
Paul Răducanu, manager Academia "Gică Popescu"

Pariurile la zi ale Academiei

Răzvan Udrea (16 ani) - portar
Sebastian Preda (16 ani) - atacant
Dragoș Păduraru (18 ani) - fundaș central

Titlurile naționale ale Academiei "Popescu"

2003 - juniori C (generație L. Ganea, Grecu)
2007 - juniori B (generație Stoian, Mladen)
2007 - juniori C (generație M. Roman II, Băluță)
2013 - juniori C (generație Cioablă, Zvichi)
2000/2011/2012 - campioni la fotbal pe teren redus

"11"-le all-time cu jucători din Academia "Gică Popescu": L. Popescu – I. Stancu, Burcă, Rada, Grecu – Bărboianu, L. Filip, Băluță, Ad. Stoian – S. Sburlea, M. Roman II

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
1030311993779516
Dan-Mugurel Ispas  •  12 Octombrie 2017, 13:30

Da! Du-i pe cei mai buni la „Rege”, să-i învețe cum poți „bate” steaua și dinamo în două săptămâni, ca să nu retrogradeze marea academie, marele proiect! Parcă așa a început proiectul, șontâc, șontâc și, dintr-o dată, la final de campionat, stupoare: „viitorul” învinge pe steaua și pe dinamo și scapă de retrogradare și de anonimat! Halal noroc! După ce duci tot ce-i mai bun prin Oltenia - firește, din ce rămâne după ce ia Universitatea crema - întoarce-te, ia-ți un tricou de-ăla cu „Love Oltenia” și cere voturile oltenilor pentru „proiectul” vostru referitor la FRF! Cred că veiprimi multe, dar, de genul celor strigate din tribuna lui „Ion Oblemenco” la nefericitul meci de retragere de după „orgia” dinamovistă! Cui prodest „Academia” lui Popescu?

106452019897999
Eduard Girnita  •  12 Octombrie 2017, 13:28

Cum ce vedete!? Baluta, clovnul nationalei juma' de metru, Vallbuena de Romania, ce dracu!

observator_federal
observator_federal  •  12 Octombrie 2017, 13:21
Postat de dora pe 12 Octombrie 2017, 09:51

Ce de "vedete" a produs Academia asta. Cu 2-3 exceptíi, restul sunt niste mediocritati...

Şi atunci, mai merită să creşti zeci de juniori? Acum realizez cât de "inteligent" este Nea Gigi, care iţi oferă pe un singur junior doar atât cât vrea el sau, dacă nu-ţi convine, tot ţi-l ia - aşa cum a făcut cu Vlad, de la Craiova. Şi tot aşa, mai merită să plăteşti un fotbalist în ultimele luni de contract, dacă la expirarea contractului ţi-l ia "liber" acelaşi Gigi, omul cu bani din fotbalul nostru? Ce păcat că Gigi nu se pricepe la fotbal ci doar la vânzări-cumpărări în regim de urgenţă... FCSB nu este Steaua!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează