FOTBAL  »  Superliga  »  EDITORIAL

Hagi! Tatăl și fiul! » Dan Udrea despre "o întrebare idioată": "Cum adică dacă ai dreptul să-ţi ajuţi fiul?"

Articol de - Publicat marti, 09 ianuarie 2018 14:07

Hagi s-a decis să-l repatrieze pe Ianis. Plăteşte Fiorentinei două milioane de euro. De fapt, ce face Gică? Îi întinde o mână de ajutor fiului său. Are dreptul să o facă? Întrebarea pare idioată, cum adică dacă ai dreptul să-ţi ajuţi fiul?

În plus, Hagi are o afacere privată! Exclusiv privată. Nu ca pe la cluburi unde Primăria, direct sau prin anumiţi interpuşi, susţine bună parte din buget. Şi atunci de ce n-are dreptul să-şi ajute băiatul?

Nu e nici măcar situaţia de la cluburi precum Steaua, Dinamo, Craiova, unde patronii, chiar dacă sunt patroni, au o datorie, morală şi nu numai, faţă de suporteri, de brand, de istoria clubului.

Hagi nu e dator nimănui, nici măcar fotbalului românesc. Invers, da. Dacă astăzi Hagi e văzut de peste 90% din români drept model, dintre foştii fotbalişti şi sportivi, pentru buna educaţie a unui copil, atunci probabil că Gică are dreptul să decidă, mai ales pentru fiul său, aşa cum crede de cuviinţă.

Da, poate pierde două milioane de euro. Aşa este! Dar acum vă întreb pe cei care sunteţi părinţi: câţi bani aţi risca pentru a vă ajuta copilul ajuns într-o situaţie grea? Cât la sută dintr-o afacere aţi pune la bătaie pentru a vă sprijini fiul sau fiica?

Putem discuta şi despre valoarea lui Ianis. Putem discuta şi despre faptul că debutul lui în Liga 1 a fost poate grăbit de acelaşi instinct patern, dar pentru a fi până la capăt echidistanţi ar trebui să discutăm şi despre ce a avut de suportat Ianis doar pentru că se numeşte Hagi.

De exemplu, nesimţirea unora din FRF, care îl puneau să le care costumul pentru a-l batjocori şi umili. Şi asta sub privirile unor apropiaţi ai lui Burleanu din FRF, care râdeau zeflemitori şi satisfăcuţi că pot face ce vor dintr-un Hagi neajutorat.

Revenim la valoarea lui Ianis. E bun? E slab? Orice opinie e subiectivă. Cu cine să-l comparăm? Cu Hagi seniorul? Dacă facem asta, 99,9% din generaţia celor născuţi în 1998, în întreaga lume, va fi catalogată eşec. Excepţia ar fi Mbappe. Ar putea fi! Şi atunci, cu cine să-l comparăm pe Ianis?

Cu câţiva dintre cei mai de talent fotbalişti români de după 1989. De exemplu, cu Adi Ilie, Mutu, Cernat şi Sânmărtean. E destul de relevant. Şi mai relevant e să vedem ce făceau cei 4 imediat după ce au împlinit 19 ani. Vârsta la care Ianis a ajuns în urmă cu mai puţin de două luni.

Jucător    Meciuri/Goluri L1    Situația
I. Hagi    39 / 3     Viitorul (campioană) îl răscumpără de la Fiorentina
Ad. Ilie    31 / 12    Steaua (campioană) l-a cumpărat de la Electroputere
Mutu    41 / 11    Dinamo (locul 7) l-a cumpărat de la FC Argeş
Cernat    35 / 5    Evolua la Oţelul (locul 6)
Sânmărtean    10 / 0    Evolua la Bistriţa (locul 11)

La 19 ani, Ianis nu e cu nimic mai prejos faţă de ce erau aceşti fotbalişti de top la aceeaşi vârstă. Poate că peste 2, 5, 10 ani va fi mai slab. Dar poate că va fi mai bun.

Timpul o va demonstra, doar el ştie să păstreze ceea ce nu trebuie pierdut.
Ideea e alta. Că dacă aşteptăm tot de la Hagi să ne ofere noul Hagi înseamnă că fotbalul românesc se rezumă la o singură opţiune. Şi ea se numeşte Hagi!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (17)
chim_jong_unu
chim_jong_unu  •  09 Ianuarie 2018, 20:13

Udreo , să-l ajute până-ți dă ție greața pe nas . Asta nu înseamnă că trebuie să ne torturați pe toți userii cu ajutorul ăsta ... La fiecare 3 articole , hop și *** Iannis . Mai trec 5 articole , pac! pac! Iannis a mai scăpat de o bubă ! Alte 3 articole , ... apoteotic ... Iannis a ajuns la 40 de kilograme !!!!!! Împachetatorii de heringi jubilează ... Vedeți ! Am avut dreptate , poate ajunge chiar și la 50 de kile ...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

raducallin
raducallin  •  09 Ianuarie 2018, 19:54

Am citit un articol tot in GSP in care statistica lui Ianis era de 4 goluri in 39 de meciuri la Viitorul. Daca statistica e adevarata , e cam putin pentru un fotbalist adevarat. Avantajul lui e ca e inca tanar si poate progresa.

cneius
cneius  •  09 Ianuarie 2018, 19:45
Postat de sibelius pe 09 Ianuarie 2018, 18:11

Cruyff a facut cam acelasi lucru cu Jordi. Nu mai vorbim de Piturca, Grigoras, Multescu, Lung.

Exact!

Vezi toate comentariile (17)
Comentează
Close