FOTBAL  »  Superliga  »  INVESTIGAȚIE GSP

INCREDIBIL! Gigi Becali, finanțator principal la Astra. Gazeta a descoperit alte împrumuturi pe ascuns către echipa suspectată că a blătuit meciul cu FCSB de duminică

Articol de - Publicat luni, 18 martie 2019 14:42

17 martie 2019. Astra - FCSB 0-2, după un meci extrem de slab al echipei din Giurgiu. La TV, diverși foști arbitri și jucători sugerează un noncombat al gazdelor, însă o fac într-un mod reținut, de teama posibilelor efecte juridice ale declarațiilor lor.

Discuțiile se învârt în jurul celor două împrumuturi acordate de FCSB clubului Astra de-a lungul ultimului sezon.

Ce se știa până duminică seară:

  • în vara anului trecut, FCSB l-a vândut pe Alibec înapoi la Astra. Suma de transfer, 1 milion de euro, urmează să fie achitată de clubul lui Ioan Niculae până în vara lui 2019. Astra a garantat suma cu drepturile TV plătite de Ligă
  • pe 5 februarie 2019, Gazeta a dezvăluit că Astra a împrumutat alte 300.000 de euro de la FCSB, garanție fiind tot banii din drepturile TV. În direct, George Becali a explicat că banii reprezintă un împrumut cerut de Ioan Niculae pentru a-l ceda pe Alexandru Stan la FCSB. Transferul a costat 300.000 de euro, dar Niculae a cerut încă 300.000 de euro împrumut.

Ce nu știe publicul este faptul că aceste două împrumuturi sunt doar o parte a tranzacțiilor financiare curioase efectuate între cele două cluburi care duminică au fost protagonistele unui meci suspect în play-off-ul Ligii 1.

Gazeta a verificat datele publice de la Registrul Național de Publicitate Mobiliară și a descoperit nu mai puțin de 6 înregistrări de documente pentru credite acordate de FCSB Astrei!

Două sunt deja cunoscute:

  1. Împrumutul de 1.025.000 de euro, reprezentând suma de transfer a lui Alibec, a fost înregistrat prin Convenția nr. 3489, încheiată în 14 noiembrie 2018, deși transferul s-a efectuat cu 4 luni înainte.
  2.  Împrumutul de 300.000 de euro, admis de Becali în intervențiile televizate, se bazează pe Convenția nr. 2588 din 21 august 2018 și conține o dobândă de 2 la sută pe an.

Următoarele documente reprezintă informații complet noi și surprinzătoare.

  • Pe 18 octombrie 2018, la Registrul Național de Publicitate Mobiliară este înregistrată Convenția 3212 prin care Fotbal Club FCSB îi acordă Asociației de Fotbal Astra Giurgiu un credit de 301.500 de euro (foto jos). 1.500 de euro îl reprezintă dobânda.

Ca debitor figurează Liga Profesionistă de Fotbal, care garantează tot cu drepturile TV.

mprumut octombrie 2018

  • Peste mai puțin de o lună, pe 14 noiembrie 2018, exact în ziua în care Astra și FCSB au înregistrat creditul pentru suma de transfer a lui Alibec (1.025.000 de euro), cele două entități mai înregistrează o convenție, 3488, prin care se certifică un alt împrumut de 100.333 de euro (foto jos). 333 de euro reprezintă dobânda de 2 la sută pe an percepută de clubul lui Becali.

Aceste credite au fost acordate de FCSB în baza unor Contracte de Împrumut pentru Capital de Lucru. Unul a avut data scadentă în 25 ianuarie 2019. Nu există informații până acum referitoare la plata datoriei de către Astra.

mprumut 100.000 de euro noiembrie 2018

Conform contractelor, “împrumutul va fi utilizat în mod exclusiv pentru finanțarea cheltuielilor curente ale Împrumutatului (n.red. - Astra) aferente desfășurării activității sale conform obiectului de activitate autorizat”.

În traducere, banii lui Becali au asigurat funcționarea de zi de zi a clubului lui Ioan Niculae.

Contactat de Gazetă, Petre Buduru - președintele Consiliului de Administrație de la Astra - a declarat:

“Nu știu exact câte împrumuturi sunt. Avem mai multe înțelegeri cu ei…Și de la Stan, și de la Alibec, și de la…Am tot avut înțelegeri financiare cu ei. Știu unde vreți să ajungeți. Să știți că am luat bani de la ei și când am câștigat campionatul. Am vândut jucători și mai sunt alte înțelegeri la aceste vânzări. De 4-5 ani tot avem înțelegeri financiare, iar FCSB nu a fost un partener rău”.

Președintele FCSB, Valeriu Argăseală, nu a putut fi contactat până la această oră.

“Noi nu am împrumutat alte cluburi. Nu cred că ne-am permis vreodată să avem banii ăia. Gigi are lichidități, are alte posibilități. Noi nu ne-am dus cu mâna întinsă, totul s-a discutat pe tranzacțiile cu jucătorii”
Petre Buduru, președinte CA Astra

Negocierile secrete din toamna lui 2016

Cele patru împrumuturi înregistrate în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM) totalizează 1.725.000 de euro, bani luați de Astra în ultimele șapte luni.

Nu sunt singurele tranzacții financiare dintre cele două cluburi.

La finele lui septembrie 2016, la scurt timp după câștigarea titlului de campioană, Astra a ajuns într-o situație financiară critică. ANAF a blocat conturile clubului, imobilizând și drepturile federative asupra jucătorilor Alibec, Junior Morais și Alexandru Ioniță.

8 jucătoriau fost transferați în ultimii 4 ani de la Astra la FCSB: Gabi Enache, William De Amorim, Fernando Bodrin, Denis Alibec, Constantin Budescu, Junior Morais, Felipe Teixeira și Alexandru Stan

Exact în acea perioadă, toți trei fotbaliștii au demarat în secret negocierile cu FCSB. Al treilea a refuzat transferul, însă oficialii celor două cluburi s-au înțeles la începutul lui octombrie 2016 în privința transferurilor lui Alibec și Morais.

Este exact perioada în care Astra a plătit brusc datoriile și a obținut deblocarea popririlor instituite de Fisc.

rkr 2105

Costel Enache (foto, stânga) și Mihai Roman discută amical înainte de meci. Partida a fost și ea una considerată "suspectă" de oamenii de fotbal. Sursă: Raed Krishan

Peste 3 luni, Alibec semna cu FCSB. În vara lui 2017, Junior Morais avea să ajungă și el oficial la FCSB, teoretic, liber de contract, însă Becali a achitat Astrei câteva zeci de mii de euro. În aceeași vară, Budescu și Felipe Teixeira treceau și ei de la Astra la FSCB.

Și Dani Coman a luat bani de la Becali

Nu doar clubul Astra a derulat tranzacții cu FCSB, ci și oficialii clubului, în nume personal.

În vara lui 2017, când FCSB i-a transferat pe Budescu, Junior Morais și Teixeira, oficialul Astrei care a semnat documentele de transfer a primit și el 20.000 de euro din partea clubului lui Becali.

Dani Coman - președintele Astrei care a semnat și contractele de împrumut din toamna trecută - a încasat această sumă pentru juniorul Paul Szecui, un produs al școlii sale de fotbal.

Tânărul mijlocaș joacă acum la echipa a doua a FCSB, în Liga 3.

Au negociat plata datoriei Astrei la firma de statistică

FSCB și Astra au negociat inclusiv preluarea de către echipa lui Gigi Becali a unei datorii de 17.000 de euro pe care clubul lui Ioan Niculae o avea încă din vara lui 2017 către firma rusească Instat, care oferă date statistice despre echipele și jucătorii din Liga 1. Contactat de Gazetă, Veaceslav Pintilei - reprezentantul Instat în România - a declarat: “Plata pentru datoria Astrei nu a fost efectuată. Nu vă pot divulga suma. Am promisiunea că se va rezolva în următoarele zile”. Sursele Gazetei susțin că firma Instat a încercat să obțină din partea Ligii Profesioniste de Fotbal garanția plății datoriei, dar discuțiile au fost sistate.

Belu nu a jucat, Alibec ținut 72 de minute pe bancă

Gazeta a scris săptămâna trecută că fundașul dreapta al Astrei, Claudiu Belu, a semnat cu FCSB un precontract în vederea unui transfer gratis în vara lui 2019. Belu nu a jucat în partida de duminică. Printre titulari nu s-a numărat nici Denis Alibec. Acesta a fost introdus de Costel Enache abia în minutul 72, când soarta meciului era deja decisă.

 Astra ia puncte în sezonul regulat, FCSB bate în play-off

În ultimele 3 sezoane, de când au început afacerile ciudate cu FCSB, Astra a câștigat cel puțin trei puncte în sezonul regulat în meciurile directe cu FCSB. În play-off, însă, Astra a pierdut până acum 5 meciuri din 5 disputate în perioada menționată mai sus. În cele 5 partide, echipa lui Ioan Niculae nu a reușit să marcheze vreun gol, deși a disputat trei partide acasă!

 Negocieri secrete și pentru Radunovic, fundașul suspendat cu FCSB

La începutul lui 2019, oficialii Astrei și cei ai FCSB au discutat transferul fundașului stânga muntenegrean Risto Radunovic. Discuțiile au ajuns până la nivelul întocmirii actelor, dar tranzacția a rămas suspendată în aer. Radunovic este fotbalistul acuzat în play-off-ul sezonului trecut că a trânit meciul cu CFR Cluj. El a fost schimbat de Gigi Mulțescu imediat după gafa din care clujenii au deschis scorul, iar antrenorul a declarat la final : “N-am mai văzut așa ceva în viața mea! Și credeam că am văzut destule în fotbal în viața asta!”. Coincidență sau nu, Radunovic a fost suspendat pentru meciul cu FCSB de duminică seară după ce a luat un roșu direct în meciul trecut cu CSU Craiova.

 50.000 de euro și de la fata lui Pițurcă

În Registrul Național de Publicitate Mobiliară, Astra are mai multe credite înregistrate în ultimele luni. Pe 17 octombrie 2018, cu o zi înainte de a primi 300.000 de euro de la Becali, clubul din Giurgiu a mai luat un împrumut de 50.000 de euro de la Claudia Florentina Naboiu. Creditoarea este nimeni alta decât fiica lui Victor Pițurcă, numită Naboiu după căsătorie. În noiembrie 2018, trei foști angajați ai clubului și-au înregistrat și ei banii pe care îi mai aveau de primit de la Astra: Gigi Mulțescu - 7817 euro, secundul Yuksel Yesilova - 7700 de euro și Dorel Chiriac - 2045 de euro.

Click AICI pentru statistici din Liga 1 și clasamente play-off / play-out!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (142)
vnelu01
vnelu01  •  01 Aprilie 2019, 21:50
Postat de Constantin Vaetus pe 19 Martie 2019, 09:27

Ștucan om de fotbal?

Bună întrebare ! Oricum, numele "ştucan" se scrie ca orice substantiv comun. Cu literă mică.

147259629210475
Valentin Onea  •  19 Martie 2019, 12:21

Aut ambele, retrogradate in Liga a IV-a sau a V-a, iar patronii interzisi pe viata din fotbal. Numai asa putem scapa de smecherasii si milionarii de carton din fotbal, numai asa curatam fotbalul. Sa mearga cu oile la pascut, sa mearga sa vada casele date cu imprumut - bravo lui, sa vada cum se fac analizele la clinica - bravo lui. Celalalt la pescuit ca-i Dunarea aproape, pe ogoarele patriei, dar sa ne lase cu fotbalul, ca nu se pricep.

1735429260038481
Sorin Constantinescu  •  19 Martie 2019, 11:24

doi puscariasi acoperiti de DNA

Vezi toate comentariile (142)
Comentează
Close