FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

INTERVIU cu Damjan Djokovici: ”Am venit să termin ce am început!”

Foto: Raed Krishan
Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 20 octombrie 2017 09:00

Damjan Djokovici spune că s-a întors la CFR Cluj după experiența din 2014, în primul rând pentru medalia de campion al României.

Ajuns la 27 de ani, mijlocașul croat Damjan Djokovici s-a întors în Gruia după o primă experiență în sezonul 2013/2014, când venise împrumut de la Bologna. A plecat când CFR a început să nu mai plătească salariile la timp, după cinci luni în care n-a văzut un ban. S-a întors acum, fiind convins că lucrurile sunt serioase odată cu aducerea lui Dan Petrescu.

- Damjan, esti titular la CFR, ai marcat și un gol cu Astra. Cum te simți?
- Mă bucur că am putut răsplăti încrederea antrenorului și a colegilor. Ușor, ușor îmi intru în ritmul meu normal. Reușita asta mi-a dat multă încredere în mine.

- Ai o competiție foarte grea cu Hoban și Culio. Crezi că poți să le iei fața?
- De ce să le iau fața? Putem foarte bine să jucăm toți trei în același timp. CFR a arătat că nu are un prim "11" bătut în cuie. Selecția titularilor e foarte exigentă și indiferent de echipa făcută de antrenor, am câștigat, chiar dacă au fost jucători schimbați.

- Cum de ai revenit la "feroviari" după patru ani, deși inițial ai semnat în vară cu Rijeka?
- Am avut discuții și cu CFR la începutul verii, dar am vrut să fiu aproape de familie. Din păcate, la echipa din Croația nu am fost mulțumit de ce am găsit, așa că am decis să vin la Cluj și să termin ce am început acum patru ani, adică să câștig cu CFR titlul de campion. În acest moment, cam asta lipsește din cariera mea, câteva trofee.

"Nu am primit toți banii!"

- Ai plecat supărat în 2014 pentru că nu erai plătit de cinci luni. Cum v-ați împăcat?
- Nu am fost niciodată certați. Am primit o parte din bani, dar nu toți, din cauza insolvenței. Normal că nu-ți pică bine când pierzi ceva, dar chiar nu mă pot plânge. Ca fotbalist câștigi foarte mulți bani per total și ajungi într-un moment în care nu-i mai pui pe primul loc. Acum mă gândesc numai la trofee!

- Te-a căutat clubul sau ai fost propus de impresari?
- De când am plecat am ținut mereu legătura cu președintele Mureșan, cu team-managerul Panin. Am discutat și cu oamenii noi, cu antrenorul și cu directorul Bogdan Mara, ei mi-au propus să mă întorc.

- Data trecută erai împrumutat de la Bologna, acum care e situția ta contractuală?
- Am venit din postura de jucător liber de contract și am semnat cu CFR pe următoarele trei sezoane. În fotbal nu poți să știi niciodată ce se întâmplă, dar planul acesta este, să fiu la Cluj pentru următorii trei ani.

"Steaua și Craiova sunt periculoase"

- La cât la sută din potențialul tău ești acum?
- Eu vin după pregătirea cu Rijeka, care e făcută în alt stil. La CFR e totul mai fizic și mai solicitant, dar îmi intru în ritm rapid.

- Te-ai refamiliarizat cu campionatul? Care sunt contracandidatele voastre la titlu?
- Cât am fost plecat, am urmărit constant Liga 1. Chiar dacă mi-e greu să vorbesc și să scriu, înțeleg perfect limba română și am fost mereu conectat la știrile din România, așa că știam unde vin, n-a fost ceva nou. Steaua e Steaua, indiferent că schimbă mulți fotbaliști, aduce mereu jucători foarte buni. Și CSU Craiova e pe val. Am fost coleg cu Martici și cu Datkovici de la ei și mi-au spus că sunt condiții foarte bune acolo. Cred că aceste două cluburi sunt cele mai periculoase în acest moment.

- Ce diferențe sunt între CFR-ul pe care l-ai lăsat în 2014 și cel de acum?
- Atunci erau probleme cu banii, acum totul este la superlativ. Numai staff-ul tehnic are în componență șase oameni acum, jucătorii aduși au nume foarte mari, nu mai zic de aducerea antrenorului Dan Petrescu, care a fost lovitura de forță a clubului. Cu asta m-au convins și pe mine să mă întorc. Sincer să fiu, am fost foarte surprins când am auzit că Petrescu a acceptat să vină.

"Secunzii sunt mereu conectați cu noi"

- Cum adică?
- Mi-am dat seama că dacă au puterea să îl aducă pe Dan Petrescu, care este unul dintre antrenorii de top ai României, cu cotă foarte bună în străinătate, asta înseamnă că lucrurile de aici sunt foarte serioase. Discuțiile cu el la telefon m-au convins sută la sută.

- Ce ați vorbit?
- Nimic ieșit din comun, lucruri normale care se discută între un fotbalist și un antrenor. Am vrut să văd dacă există chimie. M-a impresionat că am vorbit în trei sau patru limbi cu el și asta spune multe despre personalitatea lui ambițioasă. Petrescu e de fapt mai mult decât un antrenor, e un manager total. Se ocupă de absolut tot. A jucat la cluburi foarte mari și știe că pentru a face performanță contează și cele mai mici detalii, cum ar fi hotelurile în care suntem cazați, le alege mereu pe cele mai bune, pentru ca noi să nu fim stresați de absolut nimic și să ne gândim strict la fotbal. Acesta e doar un exemplu. Pune mare accent și pe discuțiile cu fotbaliștii care prind mai rar echipa, secunzii lui sunt mereu conectați cu jucătorii, pentru a vedea ce nevoi au.

"Petrescu e obsedat de studiu"

- Cum pregătește meciurile?
- Foarte mult studiu video și e obsedat de analiza adversarilor. Asta ne ajutăm foarte mult să înțelegem cum să învingem mai ușor oponenții pe greșelile lor, nu doar pe calitățile noastre.

- Care sunt punctele forte ale CFR-ului în acest moment?
- E foarte greu să ne dai gol. Avem o organizare foarte bună a echipei. Se vede mâna antrenorului, dar și experiența foarte mare a fotbaliștilor din lot. Dacă reușim să păstrăm acest ritm, vom câștiga titlul de campioni și acesta este principalul meu obiectiv, dar și al clubului. Pentru CFR ar însemna marea revenire după perioada de insolvență în care clubul a avut multe greutăți.

"Miriuță a reușit să facă treabă bună, având în vedere condițiile financiare grele care erau pe vremea aia.

Fotbalul românesc a crescut calitativ și a crescut și la nivel de infrastructură, pot spune că e o plăcere să joc în România.

Culio e un exemplu pentru toată lumea. La 33 de ani joacă foarte bine și încă are foame de performanță. Nu mai zic de transferul incredibil la Galatasaray. E un foarte bun model pentru jucătorii noștri tineri"
Damjan Djokovici

1 golîn 4 meciuri a marcat Djokovici pentru CFR în acest sezon de Liga 1

4 goluriîn 31 de meciuri are Djokovici all-time pentru clujeni

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează