FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

INTERVIU cu eroul congolez al lui Hermannstadt în meciul cu FC Voluntari: "Am fost surprins de nivelul Ligii 1!"

Articol de - Publicat joi, 23 august 2018 09:42

Tsoumou, autorul unei ”duble” cu FC Voluntari, e încântat de ce a găsit la Sibiu, a învățat și câteva expresii în românește, iar din campionat, atât cât a putut vedea, l-au impresionat CFR, Steaua și Craiova: ”Toate joacă un fotbal de calitate” .

94 de minutea bifat Tsoumou în tricoul lui Hermannstadt în 4 partide, înscriind două goluri

Tsoumou Juvhel s-a născut în Congo, la Brazzaville, dar a crescut în fotbalul german de la 13 ani. Are în CV nu mai puțin de 12 cluburi, cu FC Hermannstadt, iar cel mai bun sezon din cariera sa a fost 2009-2010, la Eintracht. Atacantul de 27 de ani a bifat atunci 10 apariții în Bundesliga, dintre care cea mai reușită a fost un 2-1 cu Bayern, la Frankfurt, meci în care el a egalat la unu. La Sibiu a ajuns în această vară, iar luni, la primul său meci ca titular, 4-0 cu FC Voluntari, a reușit o "dublă".

2 ani de contractare Tsoumou Juvhel cu FC Hermannstadt, până-n 2020

400.000 de euroe cota de piață a atacantului de 27 de ani și 1,91 m înălțime, conform transfermarkt.de

"Mă bucur că am confirmat"

- Care e senzația, cum te simți după primele tale goluri pentru noua echipă?
- Super! Puțin obosit, dar relaxat. Am tras tare pentru golurile astea, sunt rodul unei munci susținute. Iar când înscrii pentru noua ta echipă e și acea satisfacție de a fi confirmat că ești jucătorul potrivit acolo, în atac. Pentru mine a fost important, în primul rând, să câștigăm cele trei puncte.

- Cum ți se pare Sibiul?
- E un oraș mic, frumos. Și foarte curat. Oamenii sunt prietenoși. Am fost foarte plăcut surprins, în general, de România. Sunt bucuros să fiu aici și nerăbdător să cunosc mai bine împrejurimile.

"Vreau să învăț cât mai repede românește"

- Cum ți se pare bucătăria românescă?
Clar, diferită de cea germană. Încerc să mă integrez cât mai repede și cât mai bine în cultura românescă. Așa e întotdeauna când ajungi într-o nouă țară.

- La Sibiu trăiesc mulți etnici germani. Din punctul acesta de vedere, ești avantajat.
- Într-adevăr, am citit și eu în presa germană. Sunt mulți șvabi, ce au legături în landul Baden-Wurtemberg. Totuși, în acest moment, pentru mine mai important ar fi să învăț cât mai repede românește.

- Câte cuvinte sau expresii în românește ai învățat până acum?
- Știu câteva uzuale. "Bună dimineața!", "Ce faci?", "Mulțumesc!". Cam atât, însă mă străduiesc să învăț și altele.

"Sunt multe fete frumoase aici"

- Cum îți ocupi timpul liber la Sibiu?
- Sunt foarte religios, merg la biserică. Mai ies în oraș sau ascult muzică. Iar de câte ori mi se ivește ocazia joc FIFA pe Playstation. Cam ce face zilnic fiecare fotbalist.

- Să știi că în Sibiu sunt multe fete frumoase...
- (râde) Știu, am auzit că peste tot în România sunt fete frumoase. Vom vedea. Căsătorit nu sunt.

"Tempo-ul e mai ridicat în Championship"

- Ai jucat în Germania, în Anglia, în Slovacia și în Cipru. Fotbalul nostru cum ți se pare?
- E un fotbal tacticizat. Am fost eu însumi surprins. Sunt destule formații care au un nivel bun, CFR Cluj, Steaua, Craiova. Toate joacă un fotbal de bună calitate. Am fost surprins, nu mi-am închipuit că nivelul e atât de sus.

- Cât de sus?
- Cred că Liga 1 e comparabilă cu aceea din Belgia. Cam pe acolo o văd eu. Totuși, sub Bundesliga sau liga a doua engleză, Championship, unde am evoluat și eu. Acolo tempoul e mult mai ridicat.

"Să n-avem treabă cu zona retrogradării"

- Ai zece partide în Bundesliga, în tricoul lui Eintracht, și i-ai dat gol lui Bayern. Cum a fost cu campioana Germaniei?
- A fost un moment frumos din cariera mea, mai ales că am și marcat atunci, iar Eintracht a câștigat. Dar să știți că am făcut și meciuri mai bune decât acela. Golul a fost important, toate golurile sunt importante. Nu știu dacă a fost cel mai frumos. Cu siguranță a fost cel mai faimos. Acum e istorie. Mă concentrez asupra lui Hermannstadt și asupra a ceea ce am de făcut aici. Cu Voluntari am obținut o victorie frumoasă și e mult mai important pentru mine.

- De ce n-ai continuat la Eintracht?
- Aveam cinci atacanți de națională în fața mea. Eram într-o formă bună și era mai bine pentru mine să cresc. Să nu stau pe tușă și să merg undeva unde să joc mai mult și mai des.

- Care sunt obiectivele tale cu Hermannstadt?
- Să ne stabilizăm jocul și să obținem cât mai multe puncte, astfel încât să nu avem treabă cu zona retrogradării. Pentru primul an în Liga 1 e cel mai important. 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
robby73
robby73  •  23 August 2018, 11:02
Postat de cobadin33 pe 23 August 2018, 10:41

Ziaristul cara i-a luat interviul e doar un conformist, incult si plin de stereotipuri si platitudini! Placa aia de ***, ca in Romania sunt fete frumoase, o tot aud la toti mascaricii, desi baiatul ala pare ca are un minim bun si e capabil de un dialog civilizat. Alta platitudine, e mitul etnicilor germani din Sibiu, care au disparut cu desavarsire de aproape 30 de ani. Autorul habar n-are ca asa zisii etnici germani, au fost un grup extrem de eterogen, nici macar toti vorbitori de germana, multi svabi vorbind in familie maghiara. Pe strazile Sibiului, daca auzi pe cineva vorbind in germana, fii sigur ca e turist. Asa se intampla cand ajung in presa toti *** !

Sași, nu șvabi. Și vorbeau săsește, nu maghiară

cobadin33
cobadin33  •  23 August 2018, 10:41

Ziaristul cara i-a luat interviul e doar un conformist, incult si plin de stereotipuri si platitudini! Placa aia de ***, ca in Romania sunt fete frumoase, o tot aud la toti mascaricii, desi baiatul ala pare ca are un minim bun si e capabil de un dialog civilizat. Alta platitudine, e mitul etnicilor germani din Sibiu, care au disparut cu desavarsire de aproape 30 de ani. Autorul habar n-are ca asa zisii etnici germani, au fost un grup extrem de eterogen, nici macar toti vorbitori de germana, multi svabi vorbind in familie maghiara. Pe strazile Sibiului, daca auzi pe cineva vorbind in germana, fii sigur ca e turist. Asa se intampla cand ajung in presa toti *** !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

robby73
robby73  •  23 August 2018, 10:34

Simpatic baiatul. Sper să continue așa. Totuși poate îi spune cineva, că la Sibiu sunt sași, nu șvabi. Svabi sunt în banat.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează