FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

INTERVIU EXCLUSIV cu Jaime Penedo, portarul panamez al lui Dinamo, după un an în România! Ce spune despre petrecerea de la Piatra Neamț

Articol de - Publicat joi, 21 decembrie 2017 12:50

Portarul titular al lui Dinamo şi singurul fotbalist din Liga 1 ce va fi prezent la Campionatul Mondial 2018 cu "naționala" Panama, probabil, cea mai mare surpriză din Rusia. Jaime Penedo a sosit în vara 2016 în Ștefan cel Mare și este printre foarte puținii fotbaliști ai "câinilor" care joacă bine, constant, indiferent de intemperii.

Un goalkeeper corect pe teren şi-n afară: "Când e familia la București, mă dedic soției și copiilor, dar fac și niște exerciții suplimentare la sală. În rest, când sunt singur, am antrenamente, sală și cartea pe care o scriu singur". 

- Jaime, ai apucat să înveți cât de cât limba română?
- Nu prea. Știu câteva cuvinte, "apă plată", "ce faci?", "minge", hai", puține, cam atât. Înțeleg anumite fraze, dar nu tot.

- Ce-ai învățat după un an și jumătate în fotbalul românesc?
- Foarte multe. Mereu înveți ceva acolo unde mergi. Galeria m-a ajutat să învăț cum se trăiește fotbalul aici. Oamenii sunt fanatici. Îi iubesc. Eu am o filosofie de a nu te da niciodată bătut. Să lupți până la capăt să fii cel mai bun și pentru lucrurile pe care tu ți le dorești.

- Ce-ai învățat despre oamenii în a căror țară joci?
- Că pun multă pasiune. Oamenii mă recunosc, mă salută pe stradă, la restaurant, dar cea mai frumoasă atmosferă e la stadion. Românii sunt persoane vesele, le place muzica, îmi place aici.

- Și ce nu-ți place în România?
- Gerul! E urât. Mă congelez în ianuarie și în februarie. Traficul? Sincer, nu mă deranjează foarte tare pentru că nu ies foarte mult din casă.

"Depărtarea de familie e "călcâiul lui Ahile" al meu"

- Vei continua cu Dinamo și în primăvară?
- Eu cred că da. Dar îmi e foarte greu departe de familie. Mai am contract până în vară, mă simt comod aici, mă simt iubit. Nu există lucru mai frumos în fotbal decât să te simți bine muncind pentru cineva care să merite. Aici, mă refer la suporteri. Îmi place să-i fac fericiți. Când câștigăm, e cel mai frumos și pentru ei, și pentru noi. Când pierdem... Mama mia! Nici nu vor să ne vadă. Sunt fanatici, dar îi iubesc. Îmi place aici, dar dacă din cauza fotbalului trebuie să stau departe de familia mea, e foarte complicat.

- Poți explica?
- Faptul că sunt departe de ai mei, de soție, de copii, este "călcâiul lui Ahile" în ceea ce mă privește. E slăbiciunea mea. Poate că nu las să se vadă, fiindcă vreau să fiu profesionist și încerc să fac lucrurile cât mai bine. Acum, din cauza iernii, ai mei au plecat de trei săptămâni, deja nu i-am văzut de mult și mie îmi place să stau mereu alături de ei.

Răspuns pentru "beție"

- Play-off sau play-out?
- Play-off. Nici nu mă gândesc la altceva. Am început anul având ca obiectiv titlul. Noi visam și la grupele Europa League. Problema e că au plecat niște jucători și echipa a rămas afectată de aceste despărțiri. Avem jucători buni, dar ca să reușești să faci față într-un campionat puternic și de durată ai nevoie de un grup mare și de calitate.

- Dacă se ajunge în play-off, ce se poate obține acolo?
- Am fost în lupta la titlu anul trecut. Eu cred că atunci nimeni nu a sperat că putem face asta și totuși am fost aproape. Acum, obiectivul nostru este să ne calificăm în play-off și apoi sigur ne vom juca șansele noastre. Chiar nu ai ce spune mai mult acum, sincer.

- Cum ai trăit tu episodul de la Piatra Neamț și atmosfera care s-a creat după ce colegii tăi au băut acolo?
- În primul rând, eu am o vorbă: "Nimeni nu trebuie să judece pe nimeni!". Şi mai am o alta: "Totul are timpul și momentul lui". Există o vreme pentru orice. Suntem toți adulți, iar colegii mei au înțeles că nu a fost un moment corect și că situația creată a afectat echipa. Și-au cerut scuze. Trebuie să întorci pagina repede și să continui să lupți, altfel intervin fisuri în echipă. Mai ales că jucătorii își doresc mult când sunt pe teren să facă lucruri bune, chiar dacă uneori le ies, alteori nu. Există încredere în interiorul familiei acum.

"Eu sunt cu fotbalul, pot face eu ceva dacă se vinde clubul?"

- Ai auzit despre faptul că Ionuț Negoiță vrea să vândă Dinamo?
- Sincer, știu foarte puțin despre asta. Știrile mie mi le spun sau mi le traduc colegii mei. El este omul care are banii și îmi imaginez că atunci când el vede că echipa nu are rezultate nu prea îi convine și încearcă să găsească altă opțiune.

- Dar nu vă afectează programul de pregătire?
- Noi trebuie să ne gândim să ne facem treaba cât mai bine și să nu fim afectați de aceste știri. Eu încerc să mă concentrez doar pe fotbal. Dacă se vinde sau nu clubul, deja eu nu pot face nimic. Chiar a fost corect cu noi, ne-a spus cum stau lucrurile și nu stăm rău deloc.

"Avem cei mai buni atacanți"

- Care ar fi cel mai puternic adversar pe care l-ai întâlnit în Liga 1?
- Eu cred că cei mai buni atacanți îi avem noi, sincer! Bokila, Nemec și Rivaldinho. Mie îmi mai plac foarte mult cei de la Craiova, Băluță și Gustavo, dar și Ioniță de la Astra.

- Ce vise ai pentru Mondial?
- Oh, să ajungem acolo, să fim sănătoși! Vor fi dueluri aprige cu Belgia, cu Anglia, cu Tunisia. Va fi cel mai important eveniment din cariera mea fotbalistică și sper că Dumnezeu îmi va oferi oportunitatea să mi-l trec în cartea vieții. Mi-o completez singur, prin ceea ce fac zi de zi. 

- Și ce va urma după?
- Să ne bucurăm de prezent, de Sărbători. V-am zis, e tot mai greu să stau departe de familie, am 36 de ani, voi face 37 în septembrie, orice e posibil.

"Dintre arbitri, cel mai bine l-am reținut pe Alexandru Tudor, după fizionomia lui, după modul drastic de a conduce un meci și pentru că strânge mâna foarte puternic înainte și după partide" Jaime Penedo 

"Iarna e prea dură, când familia mea trebuie să plece din România merge tocmai în Panama. Nu poți să stai doar o săptămână și să te întorci. Trebuie să stea cel puțin o lună și jumătate, deoarece diferența de fus orar îi afectează foarte mult pe copii"Jaime Penedo 

15 ore face Penedo cu avionul până în țara natala: două ore și jumătate până la Frankfurt, apoi peste 12 ore până în Panama

8 meciurifără gol primit are Jaime în acest sezon în 22 de partide în toate competițiile

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
537095073301815
Izabela Iuliana Nazare  •  24 Decembrie 2017, 11:12

CRACIUN FERICIT TUTUROR FANILOR DINAMOVISTI !

537095073301815
Izabela Iuliana Nazare  •  24 Decembrie 2017, 11:10

D-le arsenie-b ,stai linistit acolo unde esti ,si nu mai vorbi prostii.in niciun caz nu d-ta decizi desfiintarea echipei dinamo .sunt altii mult mai competenti in asemenea probleme delicate . CRACIUN FERICIT !

fangigi
fangigi  •  22 Decembrie 2017, 10:21

Ca Mimisor Stoica a distrus un club de noapte trebuie trecut sub tacere si continuata mediatizarea betiei dintr-un hotel, a unor teribilisti de 19-20 de ani! Halal echidistanta si deontologie profesionala!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează
Close