FOTBAL  »  Superliga  »  CSU CRAIOVA - FCSB, DUMINICĂ, 21:00, TELEKOM, DIGI, LOOK ȘI LIVETEXT GSP.RO

INTERVIU » Silviu Lung anticipează un meci spectaculos, cu CSU Craiova favorită: ”Steaua e în pericol din cauza petrecerii!”

Silviu Lung
(foto: Ștefan Constantin, GSP)
Silviu Lung (foto: Ștefan Constantin, GSP)

Articol de - Publicat sambata, 20 octombrie 2018 09:00

INTERVIU. Silviu Lung, portarul legendar care și-a împărțit cariera între Universitatea și Steaua, a rămas suporter al oltenilor.

Va fi pe stadion duminică seara și anticipează un meci spectaculos, cu alb-albaștrii favoriți din cauza uzurii internaționale a bucureștenilor.

- Domnule Lung, cum priviți derby-ul Craiova- FCSB?
- De pe stadion o să-l privesc, fiindcă voi merge la meci. Sper că va fi un joc spectaculos și chiar cred că o să fie, pentru că sunt două loturi foarte bune, dacă nu cumva cele mai bune din campionat. Sunt echipe tehnice și niciuna nu are interesul să se închidă în partida asta. Craiova trebuie să învingă ca să rămână în zona play-off, FCSB are nevoie de puncte pentru a păstra primul loc. Bine, știi că se întâmplă des să calculăm așa și să iasă un meci închis, urât! Eu doar prezint argumentele și sper să fie valabile, să ne placă ce o să vedem.
- Și-a revenit Craiova după începutul slab, în care se clătina?
- Da, eu așa zic, s-a reconstruit echipa pentru că s-au făcut achiziții foarte bune. Donkor îmi place, Cicâldău e un tânăr supertalentat, păcat că va fi suspendat la acest meci pentru cumul de cartonașe, iar Koljici e un fotbalist de care avea nevoie echipa, un vârf clasic, înalt. Aștept să intre și Meza Colli, va fi o trupă și mai bună cu paraguayanul pe teren!

"Pigliacelli: reflexe senzaționale, bun pasator"

- FCSB cum vi se pare?
- Am citit că tradiția n-o avantajează pe Steaua când revine în campionat după jocuri internaționale, în general pierde în etape de după convocări la naționale, și s-ar putea să existe o problemă și de data asta. Copiii steliști s-au calificat, au petrecut după performanța asta grozavă și nu știu dacă vor fi capabili să se reconecteze imediat la un meci de campionat. Aici s-ar putea să sufere FCSB.
- Să plătească pentru performanța de la U21?
- Exact. Apropo, e o realizare fantastică această calificare, prima după 20 de ani, și îi felicit și eu pe Rădoi, pe Isăilă, pe jucători! Și felicit și federația, care a contribuit cu regula U21 la progresul naționalei.
- Pe vremea în care jucați...
- Știu ce vrei să spui, da, accept și opinia ta împotriva regulii, dar eu o consider bună. Așa e, pe vremea mea nu obliga nimeni cluburile să promoveze tineri și apăreau totuși fotbaliști foarte buni. Jucătorii foarte buni, talentele mari sunt promovate fără să fie nevoie de o constrângere. În situația de față, FRF contribuie la apariția mai multor tineri români în campionat prin regula asta, e bine că sunt forțați cât mai mulți.
- Îi analizați pe portarii de duminică?
- Pe Bălgrădean l-am antrenat, e un portar bun și un tip serios, un caracter frumos. Pigliacelli are un sezon fantastic, e un goalkeeper cu reflexe și are o tehnică foarte bună cu piciorul, lovește mingea excelent. A mai greșit de vreo două ori din cauza stilului spectaculos, riscant, și a scăpat de fiecare dată datorită norocului. Ceea ce e foarte bine, pentru că îți trebuie și noroc ca să fii portar mare.

"Cu Milan? Nicio șansă, niciodată!"

- Recunoașteți echipele care se vor înfrunta duminică? Adică e Craiova la care ați jucat? Și e adevărata Steaua?
- Sincer îți spun că nici nu mă mai interesează aspectul juridic al fotbalului, am renunțat să mă mai întreb care e Steaua, care e Craiova. Eu o să merg la meci, pe un stadion senzațional și o să privesc două echipe bune. Asta mă interesează, ca spectator, nu să studiez rapoarte ale tribunalelor.
- Veți fi suporterul vreuneia?
- Al Craiovei! Am petrecut momente frumoase și la Steaua, am jucat alături de mari fotbaliști și am avut performanțe, doar că 15 ani în poarta Craiovei m-au făcut suporter al Olteniei și nu mă schimb.
- Care e cea mai frumoasă amintire de la Universitatea?
- Dubla manșă cu Fiorentina, 3-1 la Craiova și 0-1 în Italia, în 1982. Atunci mi-am relansat cariera, au fost meciuri care au marcat parcursul meu ca portar. În aceeași perioadă am mai avut și un joc cu naționala, tot la Firenze, a fost 0-0. Sunt momentele pe care mi le amintesc cu cea mai mare plăcere.
- Și de la Steaua?
- Finala Cupei României din 1989, în care am bătut-o pe Dinamo cu 1-0 la Brașov, i-a dat Hagi gol lui Stelea. Sigur, a mai fost și finala Cupei Campionilor Europeni.
- S-ar fi putut face mai mult în acea finală? Încă ne întrebăm dacă diferența reală dintre Milan și Steaua era atât de mare.
- Nu se putea face nimic. Ăsta e adevărul, indiferent de ziua pe care ar fi prins-o Steaua în acea finală, Milan ar fi câștigat. Era echipa lui Sacchi, cu fotbaliști foarte buni și cu un presing ucigător, nu ne-a lăsat să mișcăm. Era prea mare diferența. Gândește-te că în semifinale, înainte să joace cu noi, Milan o bătuse pe Real Madrid cu 5-0! 

308 meciuria bifat Lung la U Craiova doar în Divizia A, până în 1988, când a trecut la Steaua. Pentru militari a apărat în 49 de partide din campionat

Meciurile de referință ale lui Lung:

U Craiova - Fiorentina 3-1, turul I din Cupa UEFA 1982-1983

Au marcat: Ungureanu (55), Cârțu (72), Balaci (86) / Bertoni (37)
Craiova: Lung - Tilihoi, Ștefănescu, Negrilă, Ungureanu - Crișan, Donose, Balaci, Țicleanu - Cârțu, Cămătaru
Antrenor: Constantin Oțet

Milan - Steaua 4-0, finala Cupei Campionilor Europeni 1988-1989

Au marcat: Gullit (18, 39), Van Basten (27, 47)
Steaua: Lung - Petrescu, Iovan, Bumbescu, Ungureanu - D. Minea, T. Stoica, Hagi, I. Rotariu - Lăcătuș, Pițurcă
Antrenor: Anghel Iordănescu

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
vlad.dracul
vlad.dracul  •  20 Octombrie 2018, 12:18

Cel mai bun portar român din toate timpurile.

133162390981264
Ion Ion  •  20 Octombrie 2018, 11:39

Un meci ciudat între două echipe unde s-a intervenit în administrarea lor: una a fost degradată mai mult sau mai puţin legal , FCSB iar cealaltă a fost înfiinţată şi promovată complet ilegal. Ce să faci? enigmele fotbalului românesc.

zidane92
zidane92  •  20 Octombrie 2018, 11:16
Postat de adymartianul pe 20 Octombrie 2018, 10:09

Criminalul asta mai are tupeul sa dea interviuri? Ar fi trebuit sa se retraga in munti dupa ce a nenoeocit familia aia.

Un ***, ok se poate intampla un accident la volan nefericit, dar cand in zi cu ceata tu intri cu 120 la ora in curba, atunci nu mai esti un sofer care a facut accident mortal esti un criminal, ba si dupa toate cele tu care ai *** ba sa nu te duci sa dai macar un leu sa o ajuti pe femeia aia nevinovata pe care ai lasat-o fara sot si pe acel copil lasat fara tata, cum sa fii atat de ticalos?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează