FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

Impresarul sârb care a adus fotbaliști în România compară fotbalul nostru cu cel ex-iugoslav: „Hagi muncește enorm, dar n-a produs nimic! La voi, fotbalul e balet”

Gică Hagi lucrează enorm cu tinerii, însă în Europa nici n-a vândut vreun jucător pe o sumă importantă, nici rezultate prea bune n-a obținut
Gică Hagi lucrează enorm cu tinerii, însă în Europa nici n-a vândut vreun jucător pe o sumă importantă, nici rezultate prea bune n-a obținut

Articol de - Publicat vineri, 07 ianuarie 2022 08:37 / Actualizat vineri, 07 ianuarie 2022 11:10

Zvonko Milojkovic, un agent sârb care i-a adus în România pe Bozovic, pe Vranjkovic, pe Planic, vorbește despre diferențele dintre fotbalul ex-iugoslav și fotbalul nostru. Naționala Serbiei e calificată la Mondial, a trimis Portugalia la baraj, și deține jucători de sute de milioane de euro.

România nu a fost nici măcar aproape de calificarea la Campionatul Mondial, Serbia a câștigat biletul înaintea barajelor, a terminat prima într-o grupă cu Portugalia după ce a învins naționala lui Ronaldo în ultimul meci din preliminarii. Sârbii îl au pe Dușan Vlahovic, de la Fiorentina, pentru care licitează cluburi mari din primele cinci campionate ale Europei, noi nu avem niciun fotbalist curtat cu bani mulți în iarna aceasta.

Care sunt explicațiile pentru diferențele acestea? Zvonko Milojkovic, un impresar care cunoaște și fotbalul românesc fiindcă a realizat de-a lungul timpului multe afaceri cu cluburi din Liga 1, compară comportamentul din fotbal al sârbilor și al românilor.

Ladislau Boloni a ajuns în România: „99% el va fi noul selecționer!”
SELECȚIONER
Ladislau Boloni a ajuns în România: „99% el va fi noul selecționer!”

„În Serbia, fotbalul e război. La voi e balet”

- Zvonko, cum de voi produceți fotbaliști așa cum este Vlahovic, iar noi nu mai reușim? 
- Am mai vorbit și ți-am zis care e diferența principală: la noi, fotbalul e război, la voi e balet. Jucătorii români sunt învățați să cadă, să ceară faulturi. Când pleacă în străinătate au parte de un șoc, nu mai fluieră arbitrul, cad de pomană! În Serbia sunt antrenori buni pentru copii și dacă vezi meciuri de juniori U14 îți dai seama că ele arată ca niște războaie, se joacă foarte dur. L-ai pomenit pe Vlahovic, îl știu de când avea 15 ani, de atunci arăta ca un supertalent și îi cunosc bine pe băieții care îl impresariază.

- Au creat un haos la Fiorentina prietenii tăi, președintele de acolo se plânge că agenții nu respectă clubul, că nu îi respectă pe suporteri. 
- Da? Impresarii sârbi ai lui Vlahovic își bat joc de club? Au adus jucătorul la Fiorentina cu două milioane de euro și acum clubul are ofertă de 60 de milioane și o refuză! O refuză fiindcă insistă ca Vlahovic să semneze prelungirea acordului care va expira peste un an și jumătate, ca să ceară 200 de milioane! Agenții au zis „rămâne aici până la finalul contractului și plecă liber după, dacă nu îl vindeți acum!”. Cum poți să susții că niște persoane care îți fac un profit de 30 de ori sunt rău-voitoare?

Zvonko Milojkovic: „Am crescut cu bombe deasupra capetelor” 

- Ar putea episodul acesta să-i afecteze parcursul viitor? 
- Italienii și voi nu înțelegeți că noi am crescut cu bombe deasupra capetelor. Ce poate să se întâmple? Să îl înjure pe Vlahovic galeria Fiorentinei? N-o să-l sperie cu nimic, crede-mă! Fiorentina a făcut profituri imense cu fotbaliști sârbi și acum se vaită că e bătaie de joc!

- De ce crezi că nu există și vreun român ofertat cu 60 de milioane de euro? 
- La noi a rămas aceeași școală ex-iugoslavă în fotbal, la voi nu mai există nicio școală. Am zis ex-Iugoslavia fiindcă se lucrează la fel la Partizan, la Steaua Roșie, la Dinamo Zagreb, în Slovenia, în Bosnia. Voi, românii, anunțați „facem o academie ca la Ajax! Facem o academie ca la Bayern!”. Voi sunteți olandezi? Sunteți nemți? Nu, sunteți balcanici! În loc să vă uitați cine din Balcani are succes căutați să copiați popoare cu care nu împărtășiți aceeași cultură, același stil de fotbal!

- Sună mai bine „academie ca la Ajax” decât „ca la Partizan”. 
- Aaa, dacă vrei doar să te lauzi că tu copiezi Ajax, bine! Sună mai bine, sunt de acord. Dar Partizan e al doilea club după Ajax, în Europa, la creșterea copiilor. Există analize care certifică asta, nu e opinia mea. Revin la Vlahovic. El a fost adus la Fiorentina în același timp în care a fost adus acolo Ianis Hagi. De ce doar sârbul s-a impus?

- Asta încerc eu să aflu de la tine! 
- Nu mă refer în mod special la Ianis, îți explic care sunt diferențele în general. Românii nu au mentalitate pentru fotbalul de nivel înalt. „Nu jucăm fiindcă suntem români!”. Serios? De ce i-ar iubi cineva pe sârbi și i-ar urî pe români? Asta e o scuză penibilă! Ești fotbalist, îți faci loc! Nu ești, nu joci! 

Vlahovic a plecat de la Partizan pentru două milioane de euro, Milinkovici-Savic a mers la Genk pentru 800.000 de euro. Florin Tănase, golgeterul vostru, are o clauză de reziliere de trei milioane de euro și nu plătește nimeni!

„Florin Tănase cade non-stop! N-ai cum să-l vinzi”

- Chiar e ciudat că nu plătește nimeni! 
- Ce ți se pare ciudat? Tănase cade non-stop, la fiecare duel! Poți să-l vinzi cu trei milioane, chiar cu mai mult, dacă păcălești pe careva. Dacă nu, n-ai cum să-l vinzi! Man nu joacă în Serie B! Mihăilă n-a făcut mai nimic nici el! Ți-am zis, nu mai aveți nicio școală!

- Mai e școala lui Hagi. 
- Ce a produs Hagi?

- Răzvan Marin, Ianis Hagi. 
- Nu, spune-mi jucători de top, ofertați cu zeci de milioane de euro!

Impresarul sârb care a adus fotbaliști în România compară fotbalul nostru cu cel ex-iugoslav: „Hagi muncește enorm, dar n-a produs nimic! La voi, fotbalul e balet”
Zvonko Milojkovic

„Hagi nu a produs niciun fotbalist de top!”

- Marin e titular în Serie A! 
- Da, dar la o echipă deja retrogradată din iarnă, Cagliari e printre ultimele!

- Comentariile tale sună rău pentru români, mulți suntem fani ai lui Hagi. 
- Eu nu sunt nebun, nu susțin că Hagi nu muncește! Se chinuie enorm cu clubul pe care-l are! Dar nu a produs niciun fotbalist de top în toți anii aceștia! E realitatea!

- Mai e Florinel Coman, de la FCSB. 
- Hai, că deja glumești! Fotbaliști foarte buni, cu oferte mari! Hagi nu are niciunul, nu a reușit până acum, acesta e adevărul! Poți să te superi, însă dă-mi un argument, contrazice-mă cumva!

„5 milioane de euro pentru Petrila? Nu se poate!”

- Vezi vreun jucător român bun pentru export? 
- Am vorbit cu Varga, patronul de la CFR, și cu Vasile Dâncu. Au fost aici, la Belgrad, când au jucat cu Steaua Roșie. Varga mi-a zis „dacă găsești vreun club interesat, îl putem vinde pe Petrila cu cinci milioane de euro!”. Nu am cum!

- Am mai vorbit cu un impresar care l-a chemat la meciul Alkmaar-CFR pe directorul sportiv de la Lille. Francezul i-a zis „Petrila nu joacă la Lille 2!”. 
- Are dreptate, sută la sută! Voi nu nu mai înțelegeți realitatea, serios! Aveți stadioane noi, aveți drepturi TV și nu produceți jucători, nu vă calificați nicăieri! Noi nu avem nimic și avem rezultate. Bine, nu chiar nimic nu avem! Bazele de pregătire de la Partizan și de la Steaua Roșie sunt foarte bune. Dar stadioanele.... Îți e frică să intri, crede-mă!

- Și ați trimis Portugalia la baraj, e șocant! 
- Ce ți se pare șocant?

- E Portugalia, sunt numai vedete! 
- Și noi nu avem numai vedete? Nu prinde echipa Nemanja Matic, de la Manchester United! Stojkovic folosește un sistem 3-4-1-2 ca să aibă două vârfuri, fiindcă are prea mulți atacanți buni. Sunt Jovic, Mitrovic, Vlahovic pentru doar două posturi. Avem probleme pe benzi, unde Zivkovic și Kostic sunt extreme, de fapt, bune pentru atac și slabe în apărare.

- Da, eu îmi imaginam ca și cum România ar fi eliminat Portugalia. 
- Nu mai compara România cu Serbia! Le-am zis tuturor oamenilor din fotbalul românesc cu care am vorbit: „nu sunteți spanioli, nu sunteți scandinavi, nu sunteți olandezi! Luați singurul model bun din Balcani: ex-Iugoslavia!”

Pentru Serbia, selecționerul contează enorm. Dacă e puternic cum e Stojkovic stau toți drepți în fața lui. Așa a mai fost Radomir Antic, care ne-a dus la Mondialul din Africa de Sud. Bine, naționala e atât de puternică acum încât e greu s-o influențeze agenții, sunt fotbaliști prea buni!

I-am zis lui Varga, de la CFR: «Bucură-te că ai pierdut cu 0-4! Așa îți dai seama că nu ai fotbaliști! Pe cine ai vândut tu în patru ani, de când ai clubul?». El vrea să construiască acum un centru de tineret, ar fi bine!

Fotbaliștii români sunt mulți perverși, trădători! Așa cum a fost Alexandru Crețu, care a fost jucătorul meu. S-a crezut șmecher și acum îi iese șmecheria prin piele! De ce crezi că Ibrahimovic, Pogba nu-și trădează agenții? E vorba despre caracter!

- Zvonko Mijlokovic, agent 

Mai multe știri de actualitate: 

Flavius Stoican, totul pentru salvarea lui Dinamo: „Am dat familia și toate planurile deoparte!”

Gabriel Tamaș a fost ales „Jucătorul lunii decembrie”, iar Dan Petrescu - „Antrenorul lunii”! Cum s-a votat

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (64)
poptct
poptct  •  08 Ianuarie 2022, 12:02

Intr-o privinta sarbul are dreptate - ca au un sistem de crestere a juniorilor. Mai e si problema simulatului... Dar cand ajunge la fotbalul e un razboi... Ar mai fi aparut Iniesta, Xavi sau Modric? Mai conteaza si inteligenta in fotbal, de fapt in toate sporturile. Ori fotbalistii sarbi par cam ***, primitivi. Evident, nu toti. Dar de la Mijatovic nu prea am mai vazut unul cu iq peste medie. Probabil exagerez, dar e de ajuns sa te uiti la Mitrovic (atacantul). Revenind la noi - un exemplu din handbal. O finala a cupei scolilor la copii de 12 ani din Bucuresti, organizata de CSM acum 6 ani. Din 4 echipe nu stiu daca strangeai 6 copii care sa stapaneasca mingea in viteza. Cred ca unul singur stia sa arunce la poarta. Ori fix ala e faultat repetat de un alt copil, inclusiv cu o lovitura in spate ca de abia a putut sa se mai ridice. Cel care a faultat e eliminat pana la urma, iar antrenorul (femeie) il felicita. Cam greu sa inveti un sport in asemenea conditii. In zilele astea din ce in ce mai greu gasesti un copil care sa alerge drept. Si se poate continua. Deci, nu e vorba doar de sistem. Pana si la Bayern s-a pus problema cu parintii hiperprotectori

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dudulici
dudulici  •  08 Ianuarie 2022, 03:46
Postat de albalbastru72 pe 07 Ianuarie 2022, 19:35

De acord 100%.Nu stiu Burleanu si Stoichita ce parere au.Acesti pacalici incompetenti si aroganti dar-ar flurona in ei.

Ce treaba are ,albalbastrule,FRF cu articolul de mai sus?Nu l-ai citit?!Omul asta zice de cluburile Partizan si Steaua Rosie si de altele care fac investitii imense in academii pentru copii!Bani privati,nu de la stat!Federatia lor nu le face nici macar stadioane,nu le da nimic!Astia cauta talente adevarate,investesc masiv in ele si-si scot banii inzecit cu cate unii!Si investesc mai departe si asa merge morisca!La noi a luat Hagi monopolul,a ciupit si multi bani de la stat,a mai si furat de la impozit si,vorba sarbului,ce a facut?!Nimic!Numai ciurucuri!Pentru ca Hagi e ***,face totul numai pentru fiul lui total netalentat!Si academia tot pentru el a facut-o,asa cum a facut si Sachelariu autodrom in Bacau pentru fi-su!E o boala tot mai acuta la romani,sa-si protejeze odraslele mediocre,in ciuda altor talente posibile!La noi copiii saraci nu mai au acces la sport,nici pe strada nu mai pot juca,ca ii calca masinile sau ii omoara politistii!Iar cei imbuibati,gen Ianis,nu pot avea foame de fotbal!Tocmai asta cauta sarbii si neamurile lor jugo,copii cu talent,dar si cu foame de fotbal si sport,in general!Hagi si Popescu sunt cancerul fotbalului romanesc,nu federatia!!!Federatia e condusa de un impotent,nu are nicio influenta!A avut,pe vremea lui Sandu,dar a distrus fotbalul romanesc in aplauzele lui Ovidiu Ioanitoaia,scribul cooperativei!!!!Cine are memorie si creier sa gandeasca singur,stie ce spun!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

belane
belane  •  07 Ianuarie 2022, 22:00

Milojkovic in mare are dreptate insa el uita sa mentioneze si cati bani investesc Partizan sau Steaua Rosie Belgrad in infrastructura si centrele de copii si juniori. Nu exista club in Romania ale caror investitii adunate din ultimii 3-4 ani in Academie nu face cat a investit Partizan sau Crvena Zvezda intr-un an. Pai nu demult Partizan a anuntat ca-si deschide centru de recrutare/academie in Africa de Sud, despre ce naiba vorbim ! In acelasi timp Milojkovic uita sa mai spuna si de legea Sportului din Serbia si din tarile ex-iugoslave si cum sunt incurajate d.p.d.v. fiscal investitiile in aceste centre de copii si juniori si in sportul de masa. Sarbii sunt buni nu numai la fotbal ci si la alte sporturi de echipa precum baschet, volei sau polo.

Vezi toate comentariile (64)
Comentează