FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Mircea Rednic prevede un viitor diferit pentru Dinamo și Rapid: „M-au avut și m-au dat afară, merci! El e prin Emirate, să se vadă cu sultanul  «Basana-Balmasan»”

Mircea Rednic, 61 de ani, a scris istorie și pentru Rapid, și pentru Dinamo, echipa lui de suflet. Tehnicianul a povestit ce sentimente îl mai încearcă pentru cluburile unde a adus ultimul trofeu de campioană din vitrină.
Mircea Rednic, 61 de ani, a scris istorie și pentru Rapid, și pentru Dinamo, echipa lui de suflet. Tehnicianul a povestit ce sentimente îl mai încearcă pentru cluburile unde a adus ultimul trofeu de campioană din vitrină.

Articol de - Publicat luni, 26 iunie 2023 18:52 / Actualizat luni, 26 iunie 2023 19:08

Mircea Rednic, 61 de ani, a scris istorie și pentru Rapid, și pentru Dinamo, echipa lui de suflet. Tehnicianul a povestit ce sentimente îl mai încearcă pentru cluburile unde a adus ultimul trofeu de campioană din vitrină.

Mircea Rednic rămâne un personaj autentic în fotbalul românesc, cum tot mai rar întâlnești. Face parte din „școala veche”, deja, a oamenilor de fotbal al căror verb nu trece indiferent. Fie că este dulce, mai rar, fie că este tăios, „Puriul” e genul de om care transmite un mesaj puternic. 

Un titular și-a luat adio oficial de la FCSB: „Mulțumesc pentru tot”
FCSB
Un titular și-a luat adio oficial de la FCSB: „Mulțumesc pentru tot”

Aureolat de eticheta de „ultimul antrenor care a adus titlul de campion” și în Giulești (2003), și în Ștefan cel Mare (2007), Rednic nu se ascunde în spatele declarațiilor "de bine" și spune ceea ce crede și ceea ce simte, indiferent că le place sau nu celorlalți. Bineînțeles, are și doza puternică de subiectivism, dar are acoperire, este tipul pentru care vorbesc performanțele.

VIDEO. Mircea Rednic: „La Rapid am fost cu adevărat profesionist”

L-am reîntâlnit pe Mircea Rednic la Arad, a venit să-și urmeze, conștiincios, programul personal de fitness. Mai ales după operațiile ce i-au dat bătăi de cap. A parcat bolidul său Bentley la boutique-hotelul lui George Țucudean, Aniroc, din centrul urbei, s-a salutat cu fostul golgheter al României, apoi a mers la sala de la etajul 1.

Clienții erau la terasă, Rednic a tras din greu la sală, după ce și-a pus muzică dance la smartphone. Discuția a plecat de la revista de colecție editată de Gazeta Sporturilor, "100 de motive să iubești Rapid", mai ales că gruparea din Grant tocmai a sărbătorit 100 de ani de existență.

- Domnule Rednic, care este prima impresie despre revista „100 de motive să iubești Rapid”? 
- Frumos, chiar arată bine!

- Răsfoiți puțin revista și vedeți când ajungeți la pagina 80! Veți avea o surpriză plăcută. 
- Nu găsesc, sigur sunt aici? Tot răsfoiesc și-i văd pe alții. Uite, „Magic Rednic”... La câte trofee am luat ca jucător și ca antrenor, e un titlu normal (râde). Bravo, frumos, felicitări pentru revistă!

Mircea Rednic prevede un viitor diferit pentru Dinamo și Rapid: „M-au avut și m-au dat afară, merci! El e prin Emirate, să se vadă cu sultanul  «Basana-Balmasan»”
Mircea Rednic și Ioan Ovidiu Sabău

- Rapid a sărbătorit 100 de ani de existență, iar dumneavoastră sunteți antrenorul ce a adus ultimul titlu de campioană în Giulești, în urmă cu 20 de ani. Ce feeling aveți, ce emoție vă mai încearcă? 
- Nu are cum să nu te încerce... Am stat ceva ani acolo, vreau să le transmit giuleștenilor că atât timp cât am fost jucător, apoi antrenor, pentru mine nu a existat decât Rapid! Chiar dacă eu sunt dinamovist. La Rapid am fost un adevărat profesionist, iar trofeele pe care le-am luat, ca jucător, ca antrenor, demonstrează acest lucru.

Mircea Rednic: „Am fost demis când trăgeam la titlu”

- Vă pregătiți intens ca să fiți în formă, vreți să fiți titular în proximul sezon la UTA, pe gazon? 
- Sunt obligat, trebuie, ținând cont de operația avută, trebuie să fac sport, să nu mă îngraș și să-mi întăresc musculatura.

- Vreo emoție, vreo amintire legată de Rapid? A fost o stagiune extraordinară pentru Rapid în 2002/2003. 
- Da, da, așa e. Bine, și ca jucător, am avut acea generație fantastică, antrenor Mircea Lucescu. Am avut un grup extraordinar acum 20 de ani, eram ca o familie, băieții au înțeles ce au de făcut, știau ce vor de la viață, pentru mulți dintre ei Rapid a fost o rampă de lansare, au plecat la mai bine. Am și crescut unii băieți foarte buni, apoi au plecat pe bani frumoși.

- Cine a mizat pe Mircea Rednic a avut de câștigat, corect? 
- Cine m-a apreciat și m-a respectat, a avut de câștigat. Normal, au mai fost și perioade nu foarte bune, ca atunci când am revenit la Rapid și am fost demis când eram pe locul 2, deși aveam șanse reale să câștigăm campionatul... Apoi, a venit Dan Petrescu în locul meu.

Mircea Rednic: „Ca antrenor nu mă văd revenind la Dinamo”

- Dinamoviștii încă vă așteaptă, sunt suporteri din garda veche care v-ar dori înapoi, al 5-lea mandat ca antrenor sau investitor. 
- Nu știu dacă mă mai așteaptă. Tot eu am cucerit și ultimul trofeu de la Dinamo?! (râde) Hmm, ce coincidență, mă băiatule! N-am fost apreciat, chiar îmi pare rău. S-a demonstrat și la UTA, când am venit pe final, iar mulți nu ne dădeau șanse să ne salvăm. Dar s-a putut... Sunt ferm convins, sută la sută, dacă nu eram dat deoparte în decembrie 2021 și aveam posibilitatea să schimb lotul, cu jucătorii pe care-i voiam eu, cu pregătirea pe care o doream eu, sunt absolut sigur că Dinamo nu retrograda. Dar s-a vrut retrogradare! Nu puneți "poate", ci "sigur s-a vrut" retrogradarea lui Dinamo! Au fost alte interese, a vrut cineva să preia acțiunile și nu s-a reușit.

- Ce vreți să spuneți? 
- Cei care m-au dat la o parte sunt tot cei care azi sunt acolo!

- Vă vedeți revenind... 
- Nu vorbesc de revenire, mă simt atât de bine la Arad. Nu știu dacă aș mai putea reveni, cândva, ca antrenor la Dinamo. Ca altceva, poate!

- UTA poate să atace play-off-ul sau e prea mult, prea repede? 
- (fredonează) UTAAA Araaad. Eu mi-am propus să intrăm în play-off. Se poate. Au mai fost și alții cărora nu li s-au dat șanse. Cine dădea șanse Farului să ia campionatul?! Ținând cont de calitatea și valoarea fotbalului nostru, în campionatul României se poate orice. E bine să ne propunem altceva decât salvarea de la retrogradare. Aradul trăiește pentru și prin fotbal.

18 echipea adunat "Puriul" în cariera de antrenor: Rapid (3 mandate), FCM Bacău, Al Nasr, U Craiova, FC Vaslui, Dinamo (5 mandate), Alania Vladikavkaz, Hazar Lankaran, Astra, Petrolul (2 mandate), Standard Liege, CFR Cluj, Gent, Mouscron, Al Faisaly, Poli Iași, Viitorul și UTA

Ce apreciază la Rapidul de acum

- Dumneavoastră ați prins o generație de excepție, având în vedere rezultatele care au fost și după titlul din 2003, Rapidul de acum se poate gândi, realist, la titlu? 
- Mai pune și un buget "pe măsură", adică mic! Bugetele au fost mult mai mari la Rapid, și înainte, și după mine, ceea ce a urmat. Vedeți și litigiile care au urmat, cu jucători ce câștigau 500.000 de euro, 800.000 de euro, nu mai vorbesc Peseiro care avea un salariu de un milion de euro, apoi au venit Răzvan Lucescu și Dinu Gheorghe... Bugete mari și n-au luat campionatul! Toată lumea mă percepe ca pe un antrenor care, cum se spune, poate să facă din rahat bici! Sau din bici... Cum se spune? Minuni!

- Când va mai câștiga Rapid, respectiv Dinamo un nou titlu de campioană? 
- Ce vrei să zic?! Să zic să câștige sau să zic să nu câștige, să rămân eu ultimul care ... (râde). Ce-o vrea Dumnezeu, fiecăruia să-i dea după suflet! Apreciez și chiar trebuie să spun că Rapid are o conducere serioasă, ambițioasă, un om care a făcut performanță în afacerile lui și acesta este un atu. Condițiile, stadionul, academia le dau dreptul să câștige un campionat.

„E prin Emirate, să se vadă cu sultanul „Basana-Balmasan”

- Dinamo încă se caută... 
- Dinamo? O să mai treacă timpul. S-au făcut multe datorii înainte, chiar și în perioada mea, când nu trebuia să se facă. Mă doare că încă oamenii care au pus umărul ca Dinamo "să intre" în liga a doua sunt tot acolo. Și-apar la TV și vorbesc, deși obligația, responsabilitatea lor este alta. Când văd un judiciar, director, administrator, ce e el...

- Administrator judiciar, dacă vă referiți la Răzvan Zăvăleanu. 
- La cine? Nu știu cum îl cheamă, am uitat cum îl cheamă, el trebuie să se ocupe de finanțe, nu să vină să-și dea cu părerea.

- Dacă alții nu aduc bani... 
- El ce-a adus? El n-a adus!

- A spus că a împrumutat clubul cu diverse sume. 
- A împrumutat... El cred că și acum este prin Emirate, să se întâlnească cu sultanul „Basana-Balmasan”. M-au avut în mână, tocmai, dar tot ei m-au dat afară! Și cu acordul celor din PCH. Merci!

Emoții speciale nu mai am contra lui Dinamo, contra Rapidului. Sunt antrenor profesionist, îmi doresc ca echipa pe care o antrenez să câștige, adică UTA. După meci, da, mai vorbim... Dar eu sunt concentrat înaintea meciului doar să înving
- Mircea Rednic, antrenor UTA

3 oameni de fotbaldin România au câștigat titlul bifând cel puțin un meci într-un sezon atât ca antrenor, cât și ca jucător: Cârjan (Unirea Tricolor 1941), Lucescu (Dinamo 1990) și Rednic (1998)

Citește și alte știri din fotbalul românesc: 

Gigi Becali și Ioan Varga, pedepsiți de FRF » Care a fost motivul și ce sancțiuni au primit

Un titular și-a luat adio oficial de la FCSB: „Mulțumesc pentru tot”

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (13)
dinamo_forever_77
dinamo_forever_77  •  27 Iunie 2023, 09:13

RESPECT Mircea!!!

mattia.montini
mattia.montini  •  27 Iunie 2023, 01:01

Mircea Rednic e numărul 1. Si cu asta-basta! Baietii sa dea cu bla-bla cand vor ridica urecheata la final de campionat. Pana atunci, ramane chiar asa: Mircea Rednic e numarul 1!

steaua.libera
steaua.libera  •  27 Iunie 2023, 00:30
Postat de catalin.palcu pe 26 Iunie 2023, 21:25

Dupa ultimele sezoane, Rednic ar trebui sa vorbeasca mai putin. E in cadere libera dpdv al performantelor si fost dat afara de peste tot, nu doar de la Dinamo ! Antrenase la un momentdat in 3 sezoane la Farul, Iasi si Dinamo si nu stransese 10 victorii in 3 ani ! Castigi un meci din 12 la Dinamo si crezi ca salvai echipa ? Dupa ce te-a batut Clinceniul cu antrenorul de portari pe banca! Ce pregatire de iarna sa mai faci nea Mircea cand acum nu mai exista pauza deloc intre tur si retur ? Nu sunt fan Zavaleanu, dar nea Mircea tot da in club nonstop. Si apropo de datorii , multe sunt ramase si de pe vremea dansului cand aducea un vagon de jucatori la fiecare pauza competitionala si dadea afara din ei in primele 3-4 saptamani. Vezi Vojnovic, Teddy Mezague, portarul irlandez si altii care au dat clubul in judecata apoi

Comentariu lucid și pertinent cu care sunt de acord 100%

Vezi toate comentariile (13)
Comentează