FOTBAL  »  Superliga  »  PORTRET

Moruțan ascunde secrete dureroase » În spatele driblingului strălucitor stă o copilărie întunecată

Articol de , - Publicat marti, 02 octombrie 2018 08:44

Moruţan se impune tot mai des ca o vedetă în fotbalul românesc, dar e încă un jucător de mare clasă care ascunde secrete dureroase: părinţii au plecat la muncă în străinătate şi a fost crescut de o mătuşă. 

A fost nevoie de introducerea lui Moruţan în locul lui Ovidiu Popescu, în final de primă repriză, pentru ca FCSB să evite un rezultat ruşinos la Tg. Mureş, cu nou-promovata FC Hermannstadt. Puştiul vicecampioanei a fost din nou decisiv pe tabelă, cu două assist-uri la golurile care i-au adus trupei lui Dică victoria şi instalarea confortabilă pe primul loc.

"N-a avut cea mai bună situație"

Moruţan are doar 19 ani. A fost, de departe, cel mai tânăr fotbalist care a jucat în meciul de duminică, iar prestaţia lui se înscrie pe trendul impus în actualul sezon: atunci când antrenorul a apelat la el, a avut un aport extrem de mare la rezultatele obţinute. Olimpiu tinde să devină o vedetă şi, deşi e considerat foarte tânăr, viaţa l-a pus deja la grea încercare.

Ca majoritatea marilor fotbalişti, români sau străini, mai ales cei din America de Sud, Moruţan a avut parte de o copilărie dură. Chiar nemiloasă. Povesteşte Valeriu Iftime, omul care a insistat să-l ia de la Cluj, acum mai mult de 2 ani, când mijlocaşul abia împlinise 16 ani şi era la Centrul de copii şi juniori de la U Cluj. "E un copil așezat, cuminte, care, ca majoritatea celor care au talent cu carul, n-a avut cea mai bună situație. Părinții lui sunt plecați din țară, să muncească, de ani de zile. Când el era la Cluj, era crescut de o mătușă, care probabil a făcut sacrificii ca lui să-i fie bine".

"Niciodată n-a întârziat, deși stătea la marginea Clujului"

"Părinții munceau în Germania. Pe el l-a crescut mătușa sa. Stătea la marginea Clujului, dar niciodată n-a întârziat la vreun antrenament. Exemplar! Are bun-simț, este receptiv, cel mai cuminte copil, disciplinat! Timid în afara terenului, curaj și explozie în teren! E special! Iar dacă mă refer la calitățile lui de jucător, totul e nativ!", a spus şi primul său antrenor, Septimiu Ormenișan, pentru eusunt12.ro

Când a plecat din Cluj, mătuşa nu l-a putut însoţi. Părinţii nici atât, erau nevoiţi să continue să caute un trai mai bun departe de ţară. "Noi l-am ținut la hotel. I-am oferit condiții, l-am ajutat, nu l-am lăsat să se piardă. Bine, el oricum nu era cu cluburile și cu ieșitul în oraş, dar să stai închis în hotel și n-ai activitate nu e ușor pentru un tânăr de vârsta lui. A făcut sacrificii de mic", spune Iftime. 

Moruţan, 19 ani şi jumătate, are contract cu FCSB până în 2023 şi Becali i-a mărit recent salariul lunar, de la 8.000 la 14.000 de euro. 

L-a vrăjit pe Hagi la Cupa Danone

04 hagi morutan

În urmă cu 7 ani, Moruţan a fost desemnat cel mai tehnic jucător al turneului Cupa Hagi Danone. În plus, a primit şi titlul de cel mai bun fotbalist în finala jucată între Universitatea Cluj şi Şcoala de Fotbal Gică Popescu. Hagi, care a fost prezent la turneu, a fost cel care i-a înmânat personal diploma lui Moruţan şi s-a arătat încântat de driblingurile acestuia. "Regele" a încercat să-l transfere la Academia sa, dar n-a reușit. Când Universitatea a intrat în faliment, Olimpiu a fost declarat liber de contract şi apoi a ajuns la FC Botoșani. 

"Moruțan a fost gata-gata să se lase de fotbal fiindcă e o boală în fotbalul românesc şi de-asta mulți copii se ratează! Toți îi cereau să nu mai dribleze, îi blocau acest talent! Asta doar de dragul de a câștiga un meci, pentru a se bucura părinții și șefii clubului. Nu dau nume, dar mulți au țipat împotriva lui! Nu vezi jucători care să dribleze ca el!"  Septimiu Ormenișan, primul antrenor al lui Olimpiu

"Prima dată, domnul Hagi mi-a zis ceva de genul «Bravo, Moruțane! Să-mi dai gol pe oriunde mă prinzi! Ține-o tot așa. Vei ajunge sus de tot!». Nu am scos prea multe cuvinte din gură, nu-mi permiteam să-l întrerup. Dar i-am mulțumit permanent! Sfaturile lui Hagi sunt importante. Doar mi le-a spus cel mai mare fotbalist român!"Olimpiu Moruţan, pentru eusunt12.ro

3 SUPERLATIVE ALE LUI MORUŢAN ÎN ACEST SEZON

Primul în topul assisturilor
1. Moruţan 5
2. Fl. Tănase 4
3. Jakolis 3

Al doilea în topul notelor GSP

1. Gnohere 6,78 (media notelor)
2. Moruţan 6,58
3. Pintilii 6,38
4. Fl. Coman 6,23

Pe podiumul golurilor produse

1. Gnohere 12
2. Fl. Coman 9
3-4. Moruţan 8
Fl. Tănase 8
5. Man 7

Citește și:

Generația de Aur, show și la microfon » Hagi, Petrescu și Lăcătuș s-au întrecut în glume: „Cine a petrecut până la 3:00 nu mai joacă!”. Răducioiu, emoționat până la lacrimi: „Oameni buni...”
Nationala
Generația de Aur, show și la microfon » Hagi, Petrescu și Lăcătuș s-au întrecut în glume: „Cine a petrecut până la 3:00 nu mai joacă!”. Răducioiu, emoționat până la lacrimi: „Oameni buni...”
Licitație la dineu pentru echipamentele Generației de Aur » Cât a plătit Șucu pentru tricoul lui Mourinho + Hagi a stabilit recordul serii
Nationala
Licitație la dineu pentru echipamentele Generației de Aur » Cât a plătit Șucu pentru tricoul lui Mourinho + Hagi a stabilit recordul serii
Șocant! Fotbalistul plătit de Dinamo cu 24.000 de euro pe lună: „O spun din sursă sigură”
Superliga
Șocant! Fotbalistul plătit de Dinamo cu 24.000 de euro pe lună: „O spun din sursă sigură”

Licitație la dineu pentru echipamentele Generației de Aur » Cât a plătit Șucu pentru tricoul lui Mourinho + Hagi a stabilit recordul serii

Cine transmite la TV meciul de adio al Generației de Aur » Ploaie de staruri mondiale pe Arena Națională


Comentarii (11)
klauz
klauz  •  02 Octombrie 2018, 16:53

Articolul asta e o manea de tabloid. Din 5 pretinse assisturi scoateti alea 2 pe care le puneti la meciuld e la Sibiu. Gourile au fost patrunderi individuale ale lui Tanase si Gnohere, fotbalisti, nu pase ale lui Morutan, miutzar nefotbalist. *** e o catastrofa complet lipsit de inteligenta, care sta numai cu capul in pamant, nu vede jocul si nu da decat pase scurte, in general lateral sau in spate. Nu stie pe teren mare, a crescut doar pe teren de miutza. Nu ca nu are dribling "stralucitor", dar nu are dribling deloc. Sa dai mingea de pe stangu pe dreeptu si invers nu e dribling, e stat pe loc. Nu poate suta defel, e complet lipsit de sut. Pe scurt, fara pasa, fara sut, fara dribling, cu capul in pamant si fara inteligenta de joc sau altfel.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

martorii.de.la.rin
martorii.de.la.rin  •  02 Octombrie 2018, 13:58
Postat de adriann_ pe 02 Octombrie 2018, 12:05

Asta e o manea a servitorilor becalisti. In realitate, NICI UNUL dintre transferurile REUSITE ale ultimilor 15 ani nu a fost facut de la fcsb. Mutu (peste 100 de goluri in Serie A), Sapunaru (Europa League cu Porto ca titular de baza), Rat (Europa League cu Sahtior ca titular de baza), Stefan Radu (piesa de baza la Lazio, uneori capitan etc) au plecat toti de la Rapid sau Dinamo. Cu alte cuvinte, cine vrea sa aiba soarta lui Gardos, Chiriches, Stanciu etc se duce la fcsb, cine vrea cariera afara fuge de cioban ca de foame.

Transfer reusit inseamna suma de transfer. Ce face ulterior jucatorul la echipa la care e transferat nu mai e treaba noastra.

albalbastru72
albalbastru72  •  02 Octombrie 2018, 13:01

De unde ati mai scos-o si p-asta cu dribling sclipitor?Hai ca sinteti haiosi rau.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează