FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ GSP

Ne-au invadat străinii! Situație alarmantă în Liga 1, după ce FRF a impus regula jucătorului U21 » Diferențe uriașe față de anii trecuți!

Articol de , , - Publicat vineri, 17 august 2018 14:49

În primele 4 etape ale Ligii 1 au jucat deja nu mai puţin de 96 de străini, cu aproape 40% mai mulţi decât în precedentele starturi de sezon.

FRF a impus regula U21 şi a sperat că va atinge două obiective odată cu implementarea ei: jucătorii de la naţionala mică să aibă jocuri în picioare etapă de etapă şi numărul jucătorilor români să crească, ceea ce ar însemna, automat, ca şi cel al străinilor să se diminueze, iar aria de selecţie pentru primele reprezentative să se lărgească.

Anul trecut 70, acum 96!

Doar prima ţintă a fost îndeplinită. Cea de-a doua nu doar că a fost ratată, dar ceea ce s-a petrecut în startul actualului sezon contrastează puternic cu campionatele precedente din perspectiva procentului de fotbalişti străini. În primele 4 etape de acum au bifat măcar un minut nu mai puţin de 96 de jucători din afara României. Numărul e mult mai mare faţă de precedentele două ediţii de Liga 1. Cu aproape 40 la sută chiar! Anul trecut, în aceeaşi perioadă, jucaseră 72 de străini, iar acum doi ani numai 70. 

Liga 1: 34,5% străini, 65,5% români!

În cele 4 runde ale campionatului au jucat 278 de jucători pentru cele 14 formaţii. Dintre aceştia, cei 96 de străini reprezintă un procent mare: 34,5%! Practic la mai puţin de 3 fotbalişti autohtoni a jucat şi un străin. 

straini

Au marcat 28 de goluri

În cele 28 de meciuri disputate până acum s-au marcat 67 de goluri, o medie de sub 2,5 goluri pe partidă. Dintre acestea, mai mult de 40% le-au aparţinut străinilor. Fotbaliştii din afara României au înscris 28 de goluri, iar Gnohere şi Fortes conduc în topul marcatorilor jucătorilor de peste hotare: francezul are 4, iar portughezul de la Gaz Metan are 3. Şi albanezul Llullaku e bine plasat, a marcat deja de două ori! 

Străinii în acest sezon de Liga 1

Cu fiecare etapă care a trecut din acest sezon, a crescut numărul jucătorilor de afară care au evoluat în respectiva rundă. În cea de debut au bifat minute 63 de străini, dar s-a ajuns ca în weekendul trecut să joace nu mai puţin de 75! Ceea ce înseamnă o medie de peste 10,5 străini pentru fiecare meci!

 clipboard02

 

66 de jucători străini a fost nivelul maxim atins într-o etapă pe parcursul sezonului trecut, la jumătatea campionatului regulat, în rundele 13 şi 14

Sepsi, 9 străini într-un meci

În etapa a 4-a, cea care a înregistrat un număr impresionant de jucători din afara României, echipa care a folosit cei mai mulţi astfel de fotbalişti a fost Sepsi Sf. Gheorghe: nu mai puţin de 9! CFR şi Mediaş au rulat în cele 90 de minute câte 7, iar U Craiova şi Voluntari câte 6. 

Viitorul, cea mai naţionalistă!

Fosta campioană din 2017 e gruparea care a folosit cei mai puţini străini în primele 360 de minute. Viitorul a folosit numai 3 jucători de afară: Lima, De Nooijer şi Houri! Recordul e deţinut de Sepsi şi CFR: 11, respectiv 10 străini!

viitorul

Mondialul a influenţat şi Liga 1

Ţările care dau cei mai mulţi jucători străini în debutul campionatului sunt exact cele care au disputat finala Campionatului Mondial din Rusia. Croaţia şi Franţa au câte 10 fotbalişti care au evoluat în Liga 1 2018-2019.

clipboard01

 

43e numărul ţărilor din care provin cei 96 de străini care au evoluat deja în acest sezon de Liga 1, cele mai exotice destinaţii: Filipine, Insulele Comore, Martinica, Gabon, Uganda, Mali, Guinea

Străinii, cu 70% peste tinerii U21! 

Tot în acest debut de campionat, jucătorii tineri, care respectă legea impusă de FRF, sunt departe ca număr faţă de fotbaliştii străini. În primele 4 etape, jucătorii români născuţi după 1 ianuarie 1996 au fost doar 57, în timp ce străinii sunt cu 70% mai mulţi. Adică 96! 

Achiziţiile din vară deja s-au remarcat

Sunt mulţi jucători străini care au dat randament şi care au avut prestaţii foarte bune în startul campionatului. Dintre aceştia, majoritatea sunt veniţi în această vară. Exemple: Pigliacelli, Ongenda, Fortes, Fofana, Soiledis. 

Care e cea mai buna echipă după primele 4 etape?

Primul "11" al străinilor: 4-3-1-2
Pigliacelli (Craiova) - Moura (Sepsi), Planici (FCSB), Vinicius (CFR), Soiledis (Botoşani) - Mahlangu (Dinamo), Fofana (Gaz Metan), Ongenda (Botoşani) - Tandia (Sepsi) - Gnohere (FCSB), Fortes (Gaz Metan)

Primul "11" al jucătorilor U21: 4-4-2
Căbuz (Hermannstadt) - Cr. Manea (CFR), D. Ciobotariu (Dinamo), R. Popa (U Craiova), Panţâru (Poli Iaşi) - Olaru (Gaz Metan), Cicâldău (U Craiova), Moruţan (FCSB), Mailat (CFR) - Drăguş (Viitorul), Fl. Coman (FCSB)

Primul "11" al românilor: 4-2-3-1
Straton (Călăraşi) - Creţu (Gaz Metan), Bălaşa (FCSB), M. Constantin (Gaz Metan), Bancu (U Craiova) - Pintilii (FCSB), Nistor (Dinamo) - Man (FCSB), Fl. Tănase (FCSB), Mitriţă (U Craiova) - Ţucudean (CFR)

 

"Există o regulă idioată, pe care nu o are nimeni, bulgarii, ungurii, nimeni, nimeni. Jucătorii extracomunitari să aibă 3 convocări la naţională în ultimul an. Deci, Liga 1 nu se poate atinge de brazilieni, că doar nu aduci brazilieni din naţională, că n-ai cum! Practic, FRF ne obligă să luăm numai africani şi uite aşa s-a umplut campionatul de africani" Gigi Becali, patron FCSB

PARIURI / Cine iese golgeterul Ligii 1?

Cu 4 goluri marcate în primele 4 runde din Liga 1, Harlem Gnohere e principalul favorit să-și adjudece trofeul de cel mai bun marcator și în actualul sezon. Casele de pariuri au pus deja la bătaie pentru bookmakeri cote tentante pentru cine va fi jucătorul străin favorit să câștige titlul de golgeter al Ligii 1. 

golgeter

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
xnread
xnread  •  17 August 2018, 17:44

Uitându-ne la primul eșalon olandez descoperim că dintr-un total de 464 de jucători 317 ( 68,3% ) provin din Regatul Țărilor de Jos, iar 147 ( 31,7%) străini. Top 4 începând cu Belgia ( 23 ) ; Danemarca ( 12 ) ; Suedia ( 11 ) și terminând cu Germania ( 8 ). :)

dinamo100
dinamo100  •  17 August 2018, 16:25

In afara unor date statistice, articolul nu spune mai nimic, decat niste prostii. Ce legatura are regula U21 cu numarul strainilor?!! Cum poate FRF sa restranga numarul acestora fara sa intre in conflict cu legislatia muncii?!! Este ingrijorator ca numarul strainilor este atat de mare, insa pana la urma e vorba de cerere-oferta, si se pare ca cluburile gasesc afara jucatori mai buni la preturi mai mici decat jucatorii romani, altfel nu vad de ce ar aduce jucatori straini. Esaloanele inferioare si echipele de juniori din Romania nu furnizeaza un numar prea mare de jucatori capabili sa joace in Liga I, cam asta ar putea fi concluzia. Singurul lucru pe care FRF il poate face este sa sprijine cat poate cluburile din esaloane inferioare) si centrele de juniori.

sibelius
sibelius  •  17 August 2018, 15:40

Deoarece Martinica are statut de departament francez, ori treceti la fiecare jucator judetul de provenienta ori treceti Franta ca tara de origine.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează