FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

EXCLUSIV Cine e înlocuitorul lui Dugandzic la Rapid » Poveste uluitoare: acum un an juca în Liga 4 și nu făcea antrenamente

Alexandru Stan, numărul 30, în duel cu Omrani +4   FOTO
Alexandru Stan, numărul 30, în duel cu Omrani

Articol de - Publicat sambata, 09 septembrie 2023 10:00 / Actualizat sambata, 09 septembrie 2023 16:45

Până vara trecută, Alexandru Stan evolua în Liga 4, la CS Giganții Vărăști, cu care nici nu se antrena, doar venea la meciuri. Acum, Rapid vede în atacantul de 17 ani o variantă interesantă pentru prima echipă.

Rapid a căutat toată perioada de mercato o dublură pentru Dugandzic, pare că a dat lovitura cu Rrahmani, însă alb-vișiniii rămân din nou cu o singură soluție importantă, consacrată pentru postul de atacant central, kosovarul Albion, după ce Marko a fost vândut în Arabia Saudită, la Al Tai, pentru circa 1,5 milioane de euro.

Cum fereastra de transferuri s-a închis, Rapid nu mai poate aduce decât fotbaliști liberi de contract. În acest context, principalul acționar Dan Șucu și delegatul Ionuț Voicu au vorbit despre puștiul Alexandru Stan, de un an în curtea alb-vișiniilor, ca despre o posibilă alternativă pentru Rrahmani

Revoluție la Rapid » Bergodi a schimbat radical primul „11”
RAPID
Revoluție la Rapid » Bergodi a schimbat radical primul „11”

Alexandru Stan urmează să facă saltul la prima echipă a Rapidului » Povestea excepțională a atacantului de 17 ani

Stan a ajuns la Rapid vara trecută, de la CS Giganții Vărăști. El și-a prelungit în iulie contractul, scadent acum în 2027. Alex are două apariții la prima echipă a giuleștenilor, bifate sezonul trecut, prima cu UTA (1-1), a doua cu FCSB (5-1).

Cine e înlocuitorul lui Dugandzic la Rapid » Poveste uluitoare: acum un an juca în Liga 4 și nu făcea antrenamente
Alexandru Stan

Alexandru Stan a început fotbalul la 6 ani, la juniorii celor de la CS Cautis Steaua Sudului, unde a petrecut 3 ani. Apoi a făcut o pauză, părinții i-au recomandat să se concentreze pe școală. Ulterior, a început să evolueze în Liga 4, la Giganții Vărăști. Mergea doar la meciuri, în weekend, nu se antrena cu echipa pe parcursul săptămânii.

Cum a ajuns la Rapid? După un meci al formației din Giurgiu cu echipa secundă a Rapidului, 1-4. La 16 ani, a dat o probă la giuleșteni, un meci-test, în care a marcat și a impresionat. Părinții lui Alex n-au fost încântați nici măcar de această oportunitate ivită fiului lor, numită Rapid, și au încercat să-l îndrume din nou pe atacant către școală și educație. N-a mai ținut. 

Stan și-a impus opinia, a semnat cu Rapid și s-a transferat de la Colegiul Economic Virgil Madgearu, unde învăța înainte, la un liceu cu profil sportiv. Pasionat de matematică, tânărul atacant a trecut în clasa a 12-a și se va pregăti în curând de BAC.

Florin Ion, fostul antrenor și coechipier al lui Alexandru Stan: „E un fotbalist complet”

Evoluția lui Stan, de la meciuri de Liga 4 și jocuri în curtea școlii pe sintetic până la a îmbrăca tricoul Rapidului, e uluitoare. Alex a intrat și în vizorul loturilor naționale, tocmai a marcat pentru România U19 în amicalul disputat și câștigat contra reprezentativei similare a Ungariei, scor 3-2.

Pentru a afla mai multe detalii despre Alexandru Stan, Gazeta a luat legătura cu Florin Ion, 31 de ani, cel care i-a fost antrenor la CS Giganții Vărăști, la U19, și coechipier la prima echipă a comunei aflate la 20 de kilometri de București. 

„Alex e din Vărăști și l-am remarcat într-o seară, pe sintetic. Era foarte mic, foarte slab, avea vreo 13-14 ani, deci asta se întâmpla prin 2019. Era firav, dar foarte tehnic, i se lipea mingea de picior. L-am întrebat dacă e legitimat undeva, nu era, și de-atunci am început antrenamentele la U19”, povestește Florin. 

Așa a început Stan să joace pentru echipa U19 a comunei Vărăști, în deschiderea formației de seniori. „Avea calități native. Nu a trebuit să-l ajut foarte mult, doar i-am spus să tragă mai des la poartă. Muncea dublu față de ceilalți. La U19 făceam un antrenament pe săptămână, eu eram la serviciu, ei erau la școală, la liceu, atât ne permitea timpul”, mai spune Florin. 

Alexandru Stan, în tricoul celor de la CS Giganții Vărăști
Alexandru Stan, în tricoul celor de la CS Giganții Vărăști
Alexandru Stan, în tricoul celor de la CS Giganții Vărăști
Ion Florin și Alexandru Stan
Grupele de copii de la CS Giganții Vărăști
  • Sursă foto: facebook.com/CS.Gigantii.Varasti

„E un fotbalist complet, dar trebuie să aibă încredere în el și puțin tupeu”

N-a durat mult până când Alex a făcut pasul la prima echipă: „După ce s-a terminat o pauză competițională, s-a întors un cu totul alt jucător. Nu-l mai recunoșteai! Era brusc foarte înalt. Așa că pe la 15 ani, după un an, un an și jumătate la U19, a făcut pasul la seniori. Și a fost un jucător de bază acolo, chiar dacă evolua cu jucători mult mai mari decât el”.

Stan se prezenta doar la meciuri, în weekend: „La seniori nu putem să facem antrenamente, pentru că vorbim totuși de Liga 4 Giurgiu, nivel amator. Jucătorii au serviciu, lucrează în ture, n-avem oricum o nocturnă care să ne permită să ne antrenăm seara”.

Care sunt calitățile lui Alexandru Stan? „Dă la fel de bine cu ambele picioare, aici bătea cornerele și de pe stânga, și de pe dreapta. E foarte tehnic, are dribling, șut, ultima pasă. Are viteză, forță de pătrundere, disponibilitate la efort excelentă, condiție fizică. E un fotbalist complet”.

Ce ar trebui să îmbunătățească? „E o persoană timidă, introvertită, care are nevoie de încredere, la asta lucram și eu cu el. E important să aibă încredere și puțin tupeu. Să-și dea seama de calitățile pe care le are și să fie mai egoist în teren”.

Postul favorit?Nu e un atacant clasic. Eu îl foloseam în spatele atacantului, un fel de «10», fără rol defensiv. La seniori, juca bandă stânga și bandă dreapta. Intra foarte bine în centru și șuta, având picioare bune. Trecea ușor de adversari”.

Florin Ion detaliază și cum a ajuns Alex să fie remarcat de Rapid: „Am avut un meci cu Rapid II, la care erau atunci mulți jucători de la grupele lor de copii și juniori. Am înțeles că domnul Vali Negru l-ar fi selectat. A oprit 3 jucători de la noi, iar Alex a rămas. A jucat foarte bine cu Rapid, cei de acolo au fost mirați când au aflat că are doar 16 ani la cum arăta din punct de vedere fizic și la cât de bine a jucat”.

„Academia Hagi de Vărăști”

Acum, Giganții Vărăști depun eforturi să-l descopere pe noul Alexandru Stan. 

„Avem 3 grupe de juniori, de U19, U15 și U11. În total avem 70 de copii din comunitatea noastră, niciunul nu plătește nimic, toți primesc gratis materiale, echipamente, mingi. Primăria suportă costurile. 

Condițiile de antrenament sunt foarte bune. Avem 3 antrenori, printre care și eu, voluntari. Încercăm să facem o Academie Hagi la scară comunală, dacă pot să spun așa. Din 70 de copii sperăm să avem câteva vârfuri care să urmeze traseul lui Alexandru, deja idolul vestiarelor de la noi”, încheie Florin Ion.

Vreau să ajung titular la Rapid. Apoi să merg în Spania, la Real Madrid, însă sunt conștient că am mult de muncă până atunci 

- Alexandru Stan, atacant Rapid

Țineți minte un nume, Stan, care este titular în atac la tineret. Un jucător promițător, o să auziți multe lucruri frumoase despre el. Se antrenează deja cu prima echipă și domnul Bergodi o să-i dea șanse. Acest Stan va fi o surpriză foarte plăcută. E foarte valoros 

- Dan Șucu, acționar principal Rapid

În pepiniera proprie Rapid are un atacant foarte bun, nimeni nu știe de el. E foarte bun! Are 17 ani, Alexandru Stan îl cheamă. Am fost sunat de echipe din Franța să mă interesez de acest copil. Referințele sunt foarte interesante, foarte bune. 

Atenție! Este un tânăr cu foame de fotbal. Au fost echipe de primă ligă din Franța, încă îl monitorizează. Francezii îl știu de la loturile naționale, are un fizic foarte bun, impresionant. Poate fi aruncat în luptă acum, măcar să îl aduci pe bancă. Eu zic să îi dea drumul la joc. De ce să îi fie frică? 

- Viorel Moldovan, expert Orange Sport

Deocamdată îi avem pe Rrahmani și un copil în care credem foarte, foarte mult, Stan. Dacă tot îi creștem ar trebui să le dăm și lor șanse. Fiecare fotbalist ar trebui să aibă șansa lui și ar trebui să profite din plin 

- Ionuț Voicu, delegat Rapid

4 goluriîn 3 meciuri are Alexandru Stan pentru echipa U18 a Rapidului în acest sezon, informează site-ul oficial al alb-vișiniilor

VIDEO. Bergodi a vorbit cu Gazeta despre marea problemă a fotbaliștilor români: „Pleacă afară și vor apoi să se întoarcă. Doar că acolo trebuie să arate caracterul, nu în România”

Mai multe articole despre Rapid: 

Dan Șucu mai mult încasează » Realitatea despre „injecțiile” făcute la Rapid
RAPID
Dan Șucu mai mult încasează » Realitatea despre „injecțiile” făcute la Rapid
Cristiano Bergodi dă detalii despre scandalul cu Argăseală, la FCSB: „Am aruncat cu ceva și am țipat la el. Eu sunt liniștit de fel, dar câteodată mai explodez”
FCSB
Cristiano Bergodi dă detalii despre scandalul cu Argăseală, la FCSB: „Am aruncat cu ceva și am țipat la el. Eu sunt liniștit de fel, dar câteodată mai explodez”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (2)
mafa
mafa  •  09 Septembrie 2023, 15:19

Sa-ti ajute dumnezeu sa-ti implinesti visul, copile.

parachioara5
parachioara5  •  09 Septembrie 2023, 12:56

...da...academia hagi este modelul de succes ...faceti academia voastra Varasti nu academia aluia care nu scoate nimik bun ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close