FOTBAL  »  LIGA 3  »  POVESTE

EXCLUSIV Povestea atipică a unui fotbalist de la Petrolul » A luat 9.61 la BAC, a terminat ASE-ul, iar în trecut a fost pe lista Universității Craiova

Articol de GSP - Publicat miercuri, 29 martie 2017 11:54

Roland Stănescu împlinește luna viitoare 27 de ani și a acceptat să-și spună povestea pentru Gazeta Sporturilor. Una atipică pentru un jucător de fotbal.

Atacantul, care în prezent evoluează la Petrolul în Liga a 4-a, a început fotbalul în Motru, la 7 ani. A trecut pe la Școala de Fotbal a lui Gică Popescu, dar s-a făcut remarcat la FC Argeș.

- Roland, cum te-ai apucat de fotbal și la ce vârstă?
- La 7 ani, în orașul în care m-am născut. Pentru că eram mai dezvoltat, antrenorul de acolo m-a băgat fundaș. La 10 ani m-a avansat la mijloc, iar acum joc atacant.

- Spune-mi puțin despre oferta de la Universitatea Craiova.
- Când eram la Motru jucam turnee regionale. Și am prins un meci cu CSS Craiova. În tur pierdusem cu 1-4. Eu am intrat la pauză și am dat golul nostru, iar la retur eu le-am dat 3 goluri. Apoi am jucat cu Universitatea. I-am bătut cu 3-1 și eu am dat două goluri și o pasă de gol. Am apărut în ziare și am aflat și eu că Universitatea mă voia. Sunaseră să mă ia. Dar au sunat clubul, nu pe mine. Și președintele nu mi-a spus. E marele meu regret. În condițiile în care la acea echipă pe care noi o bătusem jucau Găman, , Mihai Costea, Firțulescu, Bărboianu, Bușu și toți care au ajuns să joace la prima echipă.

- Despre experiența de la Școala de Fotbal Gică Popescu?
- După ce am aflat că mi-au ascuns oferta de la Universitatea, am fost supărat și nu m-am mai dus la fotbal 6 luni. Am fost puțin pe la Mătăsari. Aici am jucat contra lor, tur-retur și iar am jucat bine. M-a sunat după meci Nicolae Zamfir, cel care era director acolo și care l-a desoperit pe Gică Popescu. Mi-a propus să merg la ei. Tata nu voia să mă lase. Au venit să îl convingă pe tata, a zis că mă lasă, dar ce fac cu școala?

- Și cum ați rezolvat?
- I-au zis tatălui meu că au ei un liceu industrial și să meargă să-l vadă. Când s-a dus tata acolo le-a zis că nu mă lasă acolo. Dacă vor să rămân, să găsească cel mai bun liceu din Craiova și răman. Au făcut eforturi și m-au dus la liceu de matematică-informatică. Eram singurul de la Școala Gică Popescu acolo. Iar dintre cei care stătea la cămin la ei, eram singurul care mergea la școală. 

- Spune-mi despre Roland Stănescu elevul!
- A fost o ambiție a părinților mei să mă țin de școală. Tata îmi spunea că pot merge la fotbal atât timp cât mă țin de școală. La examenul din clasa a 8-a am luat 10 la matematică, doar doi copii reușisem asta în Gorj. Am intrat la liceu de matematică-informatică, la prima clasă. La BAC din cele 6 materii cum am dat eu atunci, la 4 dintre ele am luat 10 (biologie, engleza și română probele orale si sport). La limba română la scris am luat 9, iar la matematică 8.70, medie 9,61.

"Reghecampf m-a luat la Snagov"

- Care a fost traseul după ce ai plecat Școala lui Gică Popescu?
- M-am întors la Motru, unde am jucat sub formă de împrumut, am dat BAC-ul. Apoi am venit la facultate în București, la ASE la Relații Economice Internaționale. Aveam 19 ani. Am fost la Snagov, unde antrena Reghecampf. Mă voia ca junior, dar nu mi-au dat drumul definitiv de la Gică Popescu. Și m-au împrumutat! Am jucat puțin acolo.

- Apoi ce ai făcut?
- M-am antrenat 6 luni cu Rapid II. Am încercat să-mi găsesc un impresar, dar nu am reușit. Am început să sun singur. Într-o vară stăteam acasă și nu mai aveam nimic. Nici echipă, nici pe Gică Popescu, nu mai aveam pe nimeni. Am sunat la Juventus București. M-au dus cu rucsacul în spate și m-au oprit. Ei promovaseră în Liga a 2-a. A venit Alin Artimon antrenor acolo, care a avut mare grijă de mine.

Telefon-surpriză de la FC Argeș

- În iarnă ai plecat...
- Da, mi-au zis că nu mai au nevoie de mine. Artimon plecase și cel care i-a luat locul s-a folosit de juniorii lui. Am sunat la Berceni, m-au luat și cei de acolo 6 luni. Am jucat în Liga a 3-a. N-am mai vrut să rămân aici, dar am primit un telefon surpriză.

- De la cine?
- Viorel Dumitrescu, cel care era antrenor cu portarii la Juventus când eram eu. El l-a crescut pe Tătărușanu. M-a luat la FC Argeș. Erau în Liga a 2-a, retrogradaseră de un an. Dar mai erau câțiva jucători talentați, care acum joacă la Liga 1: Briceag, Năstăsie, Răuță, Negoiță sau Wallace. A fost cea mai frumoasă perioadă a mea. Am jucat un an și jumătate acolo.

- Ai revenit iar la Motru...
- Da, era cea mai bună soluție pentru mine la acea vreme. Am promovat în Liga a 2-a, am jucat un an acolo. Apoi am mers la Ștefănești. Am stat un an și aici, în Liga a 3-a. Condițiile foarte bune acolo, oamenii au fost foarte corecți acolo. După Ștefănești am vrut să plec în Germania, la Kiel. Nu aveam nimic sigur. Am plecat puțin în Germania. Aveam un prieten care voia să mă ajute. Am vrut să risc, dar nu am rezolvat nimic. Am revenit în țară și am semnat cu Metaloglobus. Aici am jucat jumătate de an aici, apoi am primit ofertă de la Măgurele. Am plecat acolo în retur. Și aici condiții foarte bune. După care am semnat cu Balotești, unde nu prea am jucat. Și am semnat cu Petrolul, unde joc acum și sunt foarte bucuros.

"Pe Lucian Filip îl voia Asesoft"

Roland Stănescu a povestit cum l-a cunoscut pe Lucian Filip, cel mai vechi fotbalist din lotul Stelei:

"Era și el la Gică Popescu. Țin minte că eram în liceu și mă văzuse profesoara înalt și voia să mă ia în echipă. I-am zis că sunt cu fotbalul. În schimb Lucian era bun la baschet.

Chiar a participat la un turneu și voia să îl ia Asesoft atunci. Dar a zis profesoara atunci că și el e cu fotbalul și a venit doar pentru că nu aveau suficienți jucători. Eu jucam la Gică Popescu la grupa mai mare. Dar erau mulți fotbaliști buni, Stoian de e acum în Serie A. Primul a avut norocul să joace turneul final și l-a luat Steaua".

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
eugen76_pan
eugen76_pan  •  29 Martie 2017, 14:18

maine daca o alta societate joaca cu brandul Craiovei pe piept pentru mine e CRAIOVA!! ASA ERA SI IN LUPTA!

eugen76_pan
eugen76_pan  •  29 Martie 2017, 14:17

atia de la *** nu inteleg ca aproape toate echipele din fotbalul romanesc si-au schimbat societatiile sa scape de fisc.chestia cu continuitatea e pentru idioti si prosti.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează