FOTBAL  »  LIGA 4  »  RASISM

EXCLUSIV Caz șocant de rasism în fotbalul românesc: „Suporterii scuipau de nu puteam să stăm. Au strigat toate apelativele posibile, am plecat cu poliția”

Episod șocant de rasism în Liga 4
Episod șocant de rasism în Liga 4

Articol de GSP - Publicat marti, 15 decembrie 2020 09:51 / Actualizat marti, 15 decembrie 2020 11:12

Aime Lema, fost fotbalist congolez în ligile a treia și a patra din România, a povestit un episod cumplit petrecut la un meci din al patrulea eșalon al fotbalului românesc. 

În perioada petrecută la echipa Ajax Botoroaga, Lema a făcut deplasarea la Zimnicea pentru un meci decisiv. Zimnicenii erau în pericol de a retrograda, astfel că presiunea pusă pe adversarii lor a fost cumplită. Pe alocuri, total deplasată. 

Aime Lema: „N-am simțit niciodată atâta jignire”

„Cel mai urât moment în fotbal s-a petrecut la Zimnicea. Jucam la o echipă dragă mie, Ajax Botoroaga, în Liga 4. De acolo am cele mai multe amintiri frumoase. Peste tot în România am fost primul negru. Noi nu eram în pericol să retrogradăm, dar dacă băteam Zimnicea, ei retrogradau. 

N-am simțit niciodată atâta jignire. Eu eram un jucător important, dădeam foarte multe pase de gol datorită vitezei. Au încercat să facă manevre, au venit cu de toate, și cu masă. Ai noștri n-au vrut, nu îi interesa. Dacă îmi ziceai că meciul e aranjat, eu nu jucam. 

Când am intrat la încălzire, în jurul culoarului pe care trăceam stăteau suporterii. Scuipau de nu puteam să stăm. Din minutul 5, când am făcut prima acțiune, au început să strige toate apelativele posibile și imposibile. Am zis că «dacă nu dau gol astăzi, cred că mor». Doar pentru faptul că mă înjură.

Cred că era minutul 68 și am dat gol. S-a oprit meciul. Ne-au și lovit, ne-au și jignit, am plecat cu poliția de acolo. În al doilea an trebuia să jucăm cu ei în Cupă și nu m-am dus. Există momente dificile în viață, dar ca om trebuie să știi cum să treci peste, nu să faci din asta o chestie. Erau frustrați. 

După doi ani de zile am jucat cu unul dintre ei. I-am zis «uite mă, m-ai lovit, acum suntem colegi». Mi-a zis «Aime, toți te respectăm, ești de un fair play ieșit din comun. Noi vedeam numai negru în fața ochilor, pentru că nu aveam cum să te oprim. Tu nu trebuia să vii să joci la meciul ăla, dar tu ai venit». Așa e gândirea la unii oameni, de frustrare. De asta zic anumite chestii, dar apoi poate le pare rău”, a povestit Lema la GSP Live. 

Citește mai multe știri pe tema rasismului:

Primul antrenor de culoare din fotbalul românesc, tranșant în scandalul „Colțescu”: „De asta s-a ofensat Webo. UEFA va pedepsi doar pentru a da un exemplu”

Demba Ba l-a sunat pe Sebastian Colțescu! Ousmane N'Doye a intermediat totul: „Să-mi dați o mămăligă! S-au înțeles foarte bine”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (1)
steaua.libera
steaua.libera  •  09 Martie 2021, 00:07

Respect, dude!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează