FOTBAL  »  NATIONALA  »  VLAD CHIRICHEȘ - 3 ANI DE ACCIDENTĂRI

Analiză șocantă: Vlad Chiricheș, „măcelărit” de accidentări! Căpitanul naționalei a pierdut aproape 3 ani din cauza problemelor medicale: de la fracturi până la genunchi praf și hernii de disc

Vlad Chiricheș are un istoric dureros al accidentăruilor // FOTO: GSP
Vlad Chiricheș are un istoric dureros al accidentăruilor // FOTO: GSP

Articol de - Publicat marti, 05 februarie 2019 17:04

Istoricul medical al lui Vlad Chiricheş e o colecție înfiorătoare de suferinţe: de la fracturi și contuzii până la genunchi făcuți praf și hernii de disc.

Pe 7 septembrie 2018, în minutul 31 al meciului România - Muntenegru (0-0) din Liga Națiunilor, Chiricheș călca strâmb pe teren și se prăbușea cu un icnet de durere. Căpitanul "tricolorilor" era înlocuit cu Mihai Bălașa, iar predicțiile inițiale legate de leziune, o potențială entorsă, s-au dovedit false. Finalmente, verdictul a căzut ca o ghilotină: ruptură de ligament încrucișat anterior la genunchiul stâng!

Program mai lejer încă două săptămâni

Chiricheș a fost operat la Roma de profesorul Pier Paolo Mariani și a intrat într-o lungă perioadă de recuperare. Jucătorul și-a efectuat toată schema medicală la Napoli, cu câteva controale intermediare la clinica din capitala Italiei, unde a suportat intervenția chirurgicală, și a început să apară, ușor-ușor, la pregătiri.

"Momentan, urmează un program mai lejer, fără să forțeze. Dar peste circa două săptămâni va putea face antrenamente normale cu tot lotul", spun jurnaliști napoletani.

Recent, selecționerul a fost în Peninsulă, a discutat și cu antrenorul lui Chiricheș, Carlo Ancelotti, iar estimările sunt că Vlad va fi apt pentru startul campaniei de calificare la Euro 2020: cu Suedia (23 martie, deplasare, Stockholm) și cu Feroe (26 martie, acasă, Cluj).

"E cu moralul foarte sus, chiar dacă a trecut în carieră prin atâtea accidentări", susține un apropiat al jucătorului.

Doar 3 partide la Napoli în ultimul an!

Atâtea accidentări! Cel puțin ultimul an al lui Chiricheș a însemnat un coșmar. Din 50 de meciuri oficiale disputate de Napoli în 2018, românul a lipsit de la 33 din pricina necazurilor medicale!

Per total, din ianuarie 2018 și până în prezent, Vlad a adunat doar trei partide, toate integral, în tricoul actualei sale formații. Asta pentru că, în afara momentelor de pauză forțată, a fost în general un client al băncii de rezerve sau chiar neoprit în lot.

2.600 euro pe minut

Iar dacă extindem radarul și către 2017, situația e la fel de gri. Chiricheș a prins doar 12 meciuri din 54 disputate de Napoli! În 32 de rânduri rezervă!

Per total, în ultimii doi ani, Vlad a bifat doar 14% din partidele de la club! La salariul lui de 1,4 milioane de euro, crescut în primăvara lui 2018 la 2 milioane de euro, ar însemna că a încasat circa 2.600 de euro pentru fiecare minut petrecut pe teren.

Istoricul medical al lui Chiricheș ar merita însă un muzeu special. Sau un studiu de anatomie pe un corp brăzdat de leziuni. Să vedem, așadar, amplul tablou al durerii desenat an de an, înaintea accidentării care-l ține acum pe margine pe căpitanul României!

Cu o concluzie șocantă din start: șiragul de accidentări, la care se adaugă numeroasele partide în care a fost doar rezervă sau nici măcar n-a intrat în lot, l-au adus pe Chiricheș în situația să se fi aflat efectiv pe teren doar în 44% din meciurile disputate de echipele sale de club din vara lui 2009, când a apărut cu Internațional Curtea de Argeș în L1, până în prezent!

Mai mult, a pierdut doi ani şi 3 luni din cariera sa de fotbalist din cauza accidentărilor!

Toamna lui 2007. Ruptură de menisc și fractură de femur
Pauză: 9-10 luni

Înainte de a împlini 18 ani, Vlad trecea de la Școala de Fotbal Ardealul Cluj la Benfica. Două accidentări teribile au fost însă la un pas să-l determine să renunțe deja la cariera pe gazon. Mai întâi, o ruptură de menisc l-a ținut pe tușă două luni, apoi fractura de femur i-a închis drumul la Lisabona: mai bine de jumătate de an pentru recuperare. Sprijinit de familie, a trecut însă peste ambele cumpene și a revenit în țară, la Internațional Curtea de Argeș, prima trambulină spre fotbalul mare.

Aprilie 2011. Mușchi de porțelan
Pauză: 1,5 luni

La Pandurii, belelele musculare îl șicanează constant. Suferă mai întâi o microruptură fibrilară în octombrie 2010, leziune care recidivează de două ori în primăvara lui 2011! Pentru tratament, ajunge inclusiv la vraciul Marjana Kovacevici, la Belgrad, reușind să se pună pe picioare. Cu cele trei accidentări consecutive, lipsește o lună și jumătate, pe bucăți, pierzând 9 partide ale gorjenilor. Termină sezonul cu serioase probleme medicale.

Octombrie 2011. Dreptul cedează la o contuzie
Pauză: 1 lună

O contuzie suferită în campionat la piciorul drept îl scoate din circuit o lună întreagă. Abia intrat în circuitul primei reprezentative, cu loc oferit printre titulari de Pițurcă, Vlad pierde și două jocuri ale naționalei în preliminariile pentru Euro 2012, cu Belarus (a, 2-2) și cu Albania (d, 1-1).

Mai 2013. Entorsă în loc de ruptură de ligamente.
Pauză: 1,5 luni

Într-un derby Dinamo - Steaua (0-2), Chiricheș e atacat brutal de Strătilă, iar imaginile cu contactul pe genunchiul stâng al lui Vlad au oripilat. Suspect de ruptură de ligamente încrucișate, fotbalistul a scăpat până la urmă doar cu o entorsă. A luat o pauză de 6 săptămâni în loc de 6 luni, cum sunau predicțiile inițiale. A existat atunci și un motiv suplimentar de necaz: fusese urmărit din tribună de emisari ai lui Milan, rezervați după lovitura dură primită de fundaș.

August 2013. Explodează durerile la spate.
Pauză: 1 lună

Puternice dureri de spate îl obligă să rateze "dubla" Stelei cu Legia Varșovia din preliminariile Champions League. Ar fi trebuit să fie ultimele meciuri în tricoul roș-albastru înainte de plecarea la Tottenham, cu care deja semnase. De altfel, își începe aventura londoneză absentând la primele trei partide din cauza acelorași afecțiuni lombare.

Noiembrie 2013. Contuzie la nas, poartă proteză
Pauză: 1 săptămână

La un meci din Premier League, Tottenham - Newcastle (0-1), Chiricheș suferă din nou o accidentare urâtă. La un duel, e lovit în față de un adversar, fiind suspect de fractură de piramidă nazală. Investigațiile arată însă că e vorba doar de o contuzie puternică. El e însă obligat să evolueze câteva săptămâni cu o mască de protecție. Din cauza incertitudinilor medicale, ratează la națională turul barajului contra Greciei pentru accesul la Mondialul din Brazilia (1-3 la Atena), dar revine în echipă la retur (1-1), prea târziu însă pentru a mai salva calificarea.

Decembrie 2013. Infiltrații cu plasmă la genunchiul stâng
Pauză: 2 săptămâni

Joacă 90 de minute și marchează un gol în victoria lui Tottenham cu Fulham, 2-1 în deplasare, apoi dispare brusc pentru două săptămâni din lotul londonezilor. Genunchiul stâng i s-a umflat, a trecut pe infiltrații cu plasmă îmbogățită cu trombocite. Spune adio la trei partide, în Premier League și Europa League.

Februarie 2014. Hernie de disc în zona lombară
Pauză: 2 luni

Chiricheș dispare brusc de la meciurile lui Tottenham, fără să existe o accidentare la un antrenament sau un meci. Sunt invocate vechile lui probleme cu spatele, dar afecțiunea ar proveni, de fapt, de la o hernie de disc în zona lombară! Are interdicție de a se mișca rapid sau brusc, iar repausul total e prima indicație. Stă două luni pe margine, interval de timp în care ratează și superamicalul cu Argentina lui Messi, disputat la București pe 5 martie, scor 0-0.

Iulie 2014. Recidivează spatele!
Pauză: 1,5 luni

Revin complicațiile cu spatele, iar Chiricheș nu merge cu Tottenham în turneul prestagional din SUA, fiind lăsat la Londra pentru controale amănunțite. Nu prinde nici startul sezonului din Anglia, apărând pe foaia de joc abia de la a patra partidă oficială a trupei pregătite atunci de Mauricio Pochettino.

Septembrie 2016. Entorsă la genunchiul stâng
Pauză: 1,5 luni

Suferă o accidentare neașteptată la un antrenament al "tricolorilor" înaintea partidei de acasă cu Muntenegru, debutul lui Christoph Daum pe banca României. Se alege cu o entorsă la genunchiul stâng și cu o pauză de șase săptămâni.

Decembrie 2016. Ruptură la bicepsul femural stâng
Pauză: o lună

La un sprint, îi cedează bicepsul femural al piciorului stâng în timpul meciului cu Fiorentina (3-3) din Serie A. E schimbat încă din minutul 43 și apoi ratează toată luna ianuarie pentru Napoli. Din postura de titular în lunile din finalul lui 2016, Chiricheș ajunge rezervă de neclintit după recuperare și nu mai prinde decât patru jocuri până la finalul sezonului, toate victorii, cu Crotone, Empoli, Cagliari și Sampdoria.

Martie 2017. Umărul stâng dislocat
Pauză: -

În minutul 55 al meciului România - Danemarca (0-0) din preliminariile CM 2018, Chiricheș a făcut o alunecare menită să blocheze o centrare, dar s-a ales cu umărul stâng dislocat! A putut să ducă totuși partida până la final după ce medicul Laurențiu Oproiu l-a reparat pe gazon. Momentul va lăsa însă urme în timp, iar jucătorul va fi nevoit să ajungă la cuțit!

Septembrie 2017. Luxație la umărul stâng
Pauză: 1 săptămână

În meciul câștigat cu 3-0 în deplasare de Napoli la Bologna, Vlad iese de pe teren în minutul 43, acuzând dureri la umărul stâng. A respins un balon cu capul din cădere, la o centrare venită la semiînălțime, după care a cerut schimbare. O luxație l-a făcut să piardă prima întâlnire a lui Napoli din grupele Champions League, 1-2 la Șahtior, dar a revenit la timp pentru a juca în partidele naționalei cu Kazahstan (3-1) și Danemarca (1-1), cele dintâi cu Contra selecționer.

Februarie 2018. Bicepsul femural stâng cedează iar
Pauză: 2 luni

Se accidentează la ultimul antrenament al lui Napoli dinaintea partidei cu Lazio: leziune musculară la bicepsul femural stâng. Dispare două luni din circuit, ratând inclusiv "dublele" amicale ale României, cu Israel (2-1) și Suedia (1-0), precum și disputele lui Napoli cu RB Leipzig din Europa League.

Mai 2018. Operat la umărul stâng
Pauză: 2 luni

Deranjat tot mai insistent de vechile probleme la umărul stâng, ajunge pe masa de operație spre finalul sezonului din Serie A, soluție favorizată și de ratarea calificării cu naționala la Mondialul din Rusia. Profesorul Alex Castagna e cel care face intervenția chirurgicală la clinica Vila Stuart din Roma. Vacanța de vară devine perioada de recuperare pentru Vlad.

Cifrele lui Chiricheș la club între vara lui 2009 și prezent

458de meciuri oficiale disputate de echipele sale: Internațional Curtea de Argeș, Pandurii, Steaua, Tottenham, Napoli

204 partideîn care Chiricheș s-a aflat pe teren, acumulând în total 17.130 de minute, ceea ce ar însemna, de fapt, circa 190 de întâlniri

44% e procentul întâlnirilor în care Chiricheș a fost efectiv pe gazon în ultimii 9 ani și jumătate, câți au trecut de la apariția sa în Liga 1, cu Internațional Curtea de Argeș

Și naționala a suferit!

De la debutul lui Chiricheș printre "tricolorii" mari, consemnat în august 2011, în amicalul din deplasare cu San Marino, 1-0, naționala a disputat în total 76 de jocuri. Vlad a apărut doar în 53 de meciuri, adică un procentaj de 69,7%.

Momentele cele mai importante ratate din pricina accidentărilor sunt turul barajului cu Grecia pentru CM 2016 și amicalul cu Argentina lui Messi, disputat la București, în 2014.

Citește și: Mitriță, umăr la umăr cu Ibra! Trecerea surprinzătoare a lui Alex la New York City FC sparge ierarhiile

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
sala_dalles
sala_dalles  •  05 Februarie 2019, 19:40
Postat de aress123 pe 05 Februarie 2019, 18:27

Bati campii. O data... o singura data a fost vazut beat, si se gasesc de astia ca tine care sa spuna ca a stat tot timpul beat. Ai stat tu cu el in casa, de sti si ce anumea consuma?

Buna observatia . Bravo !

1198766430181192
Abigail Laslas  •  05 Februarie 2019, 18:40
Postat de Mihai Dinu pe 05 Februarie 2019, 18:17

Frecventele accidentări, consecințe ale vietii nesportive, in special alcoolul (băutura spirtoasă, mai ales)"măcelărește" totul, mușchi, tendoane... Nu mai spun de timp de reacție, capacitate de apreciere a distanțelor si vitezelor, capacitatea de efort fizic... Bețiile si performanta sportiva nu fac casa buna!

Dacă era asa bețiv, apărea și în presa ceva, îl prindeau paparazzi. Da n-am citit niciodată nimic. Da, ma rog, ce sa ceri de la hateri prostalăi

calinescu_
calinescu_  •  05 Februarie 2019, 18:35

ACEST BAIAT E UN SIMBOL AL NEPUTINTEI ....!!!! CUM SA FIE NUMIT IN CONTINUARE CAPITANUL NATIONALEI ACEST INDIVID ...??????? ESTE FRATELE GEAMAN A LUI GARDOS , DOUA TZEPE URIASE PUSE LA CALE DE GIGI CU AJUTORUL LUI NEUBERT ....!!!!!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează