FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U 21 - LIECHTENSTEIN U21, AZI, ORA 21:00, PRO X ȘI LIVETEXT GSP.RO

Azi e ROMÂNIA U 21 - Liechtenstein U21 // Diaspora, secretul naționalei U21! Ei califică România la Euro

George Pușcaș
(foto: Raed Krishan, GSP)
George Pușcaș (foto: Raed Krishan, GSP)

Articol de , - Publicat marti, 16 octombrie 2018 09:11

România U 21 mai are nevoie de un punct, azi, cu Liechtenstein, la Ploiești, ora 21:00, în direct la Pro X și liveTEXT pe GSP.ro, pentru a-și asigura matematic calificarea la EURO 2019. 

Tineri crescuți în străinătate conduc naționala de tineret, prima selecționată ”under” bazată pe expatriați. Radu, Pușcaș și Pașcanu sunt fotbaliști buni și lideri ai generației ”pestrițe”.

Genoa, Palermo, Leicester, Fiorentina, Rapid Viena sunt furnizori pentru naționala U21 aflată la un punct de calificarea la primul turneu final după două decenii în care România a absentat de la astfel de competiții. În 20 de ani s-a mai schimbat fotbalul și s-a modificat mai ales metoda de selecție pentru acest nivel de vârstă.

Made by Inter

Lui Pițurcă îi era suficient să urmărească Divizia A ca să selecționeze. Luțu, Dănciulescu, Tararache, Lobonț, Lincar jucau, toți, în România, sub ochii selecționerului. Cu fotbaliști din țară nu ne-am mai calificat nicăieri timp de 20 de ani, a fost nevoie să se inventeze alt tip de jucători ca să ne mai apropiem de o performanță: românii plecați de mici în alte țări și reveniți aici pentru meciuri ale naționalei.

Noua "specie" de fotbaliști este emblema echipei pe care o conduce Mirel Rădoi. Ionuț Radu, de la Genoa, e căpitanul și liderul evident al tineretului, el a atras atenția și pentru că a apărat un penalty în Portugalia, în ultimele secvențe ale meciului, și cu discursurile motivatoare din vestiar. "Dacă mai vorbește la fel înaintea câtorva partide, cred c-o să mă apuc de box, la câtă răutate ne transmite Radu!", a glumit George Pușcaș. Atacantul vine tot din Italia, de la Palermo. El și Ionuț sunt prieteni foarte buni, ambii au crescut ca juniori la Inter Milano, care i-a achiziționat de mici din România.

Frica măsoară cuvintele

Anii petrecuți în Italia și încrederea în talentul lor îi fac să arate diferit de jucătorii din campionatul intern și după meciuri, nu doar ca atitudine în vestiar. Man și Moruțan au participat la interviuri înainte și după jocul cu Țara Galilor. În cuvinte puține, măsurate ca nu cumva să-i sune ceva rău lui Becali, ei au rostit idei pe care le repetă în general fotbaliștii: ne bucurăm, visam așa ceva de când ne-am apucat de fotbal, am muncit mult, nu credeam că vom ajunge atât de departe. Preocuparea să cenzureze orice ar putea suna diferit l-a blocat pe Moruțan la un interviu dinaintea meciului.

"Nu pot să vorbesc"

O întrebare simplă, "Care e fotbalistul din străinătate pe care-l urmăreai cel mai atent când erai mic?", i-a activat teama: "Ăăă... Nu pot să răspund eu la așa ceva...". Lipsiți de complexe, Radu și Pușcaș s-au distrat și la interviurile pentru ProX după ce se distraseră și pe teren cu galezii. Au apărut împreună, au glumit. Radu a rugat-o pe Ioana Cosma să revină un pic în direct la el, "pentru că vreau să-l anunț pe bunicul să nu mă aștepte la vară la țară, că trebuie să mă duc la Euro!". Fără teama că-i va certa Becali, ei își permit să se comporte natural și injectează energie într-o echipă compusă și din fotbaliști "sălbăticiți" de jugul pe care-l suportă zi de zi în Liga 1. 

tabel

Doar cu expatriații am avut succes

Calificarea naționalei U21 a lui Pițurcă la Euro 1998 constituie o excepție, pentru că acea formație era alcătuită din fotbaliști crescuți și angrenați în campionatul românesc. În general, România a realizat performanțe cu fotbaliști aduși din străinătate. Generația de Aur era compusă aproape în totalitate din jucători "importați". Hagi și Răducioiu au mers la Mondialul american din Italia, Popescu era la PSV, Dorinel Munteanu și Selymes jucau în Belgia, Petrescu era în Anglia, Belodedici venea din Spania. Adrian Ilie, Viorel Moldovan, Mutu, Chivu și toți ceilalți care au apărut ulterior au fost foarte buni la națională când erau chemați din campionate străine. În perioada recentă, de criză a "tricolorilor", FCSB a constituit furnizorul principal și, mai nou, Viitorul e sursa de bază. Români seniori nu prea se mai găsesc în străinătate sau sunt rezerve acolo. 

"Ce nevoie au Man și Moruțan să-i motiveze Ionuț Radu? Nu le trebuie lor așa ceva! Poate e frumos, așa, ca atmosferă, ce face Radu în vestiar, dar Man și Moruțan n-au nevoie de discursurile lui!"
Gigi Becali, patron FCSB

3,3 milioane de €a plătit Palermo pentru Pușcaș, 22 de ani, cumpărat de la Inter în vara asta. Atacantul are 17 goluri în Serie B în două sezoane și jumătate și un gol în Serie A, marcat pentru Benevento într-o partidă cu Milan

9 milioane de €a dat Genoa pe Ionuț Radu, 21 de ani, achiziționat de la Inter înaintea sezonului. FCSB l-a avut junior pe Radu, dar l-a lăsat să plece gratis

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (6)
cuviosul_pafnutie
cuviosul_pafnutie  •  16 Octombrie 2018, 14:59

Perfect adevarat!Numai ca...Numai ca,la europene vor juca doar "marfa"lui Becali si a lu' "nasu Gica"!Si la europenele-seniorilor-din 2016-cu toate ca in calificari golurile le-a dat Marica s din centrarile lui Torje -in toamna,cu antrenorul Piturca- iar in primavara,Budescu de la Astra- "tata Puiu"nu i-a luat la europene,luind bineinteles, toate rezervele de la clubul lui Becali!Pe ce loc ne-am clasat?Mai conteaza?Becali si-a vandut marfa!Cu profit!Pentru el,bineinteles!

apollon
apollon  •  16 Octombrie 2018, 14:58

Este tare de tot asta. "C.Manea a petrecut doi ani în Belgia, la Mouscron."Adica s-a distrat doi ani în Belgia la Mouscron :) Sau si-a petrecut vacanta :)

supereduardo10
supereduardo10  •  16 Octombrie 2018, 13:40

Parca era marea generatie crescuta de Hagi :))))

Vezi toate comentariile (6)
Comentează