FOTBAL  »  NATIONALA  »  RECUPERARE

Dorinel Munteanu a ajuns la operație! » „Recunosc, mi-a fost frică! Acum sunt bine, mă recuperez”

Dorinel Munteanu va împlini 51 de ani peste două săptămâni +1   FOTO
Dorinel Munteanu va împlini 51 de ani peste două săptămâni

Articol de - Publicat marti, 11 iunie 2019 11:50

Dorinel Munteanu, liderul selecțiilor în echipa națională a României, a suferit o intervenție chirurgicală la șold, după ce ajunsese aproape să nu mai poată să meargă din cauza unei artroze la șoldul drept, cauza principală a bolii fiind suprasolicitarea articulației din perioada în care a jucat fotbal. 

Fotbalul îți aduce bani, faimă, expunere și notorietate, însă există și un preț, foarte scump, pe care majoritatea jucătorilor îl plătesc. Mai ales după ce trec de 50 de ani. E și cazul unui mare fost internațional român: Dorinel Munteanu. Care zilele trecute a suferit o intervenție chirurgicală la șold. Suferea de artroză, iar boala îi provoca pe lângă dureri extrem de mari și dificultăți de a mai merge normal.

Dorinel a ales să se opereze în sudul Franței, la clinica Saint George din Nisa. I-a fost aplicată o proteză la șoldul drept, parte a corpului care foarte probabil a fost extrem de solicitată pe perioada carierei lungi de fotbalist pe care Dorinel a avut-o. Cum Dorinel a fost stângaci, piciorul drept și mai ales șoldul drept erau baza tuturor șuturilor și altor acțiuni pe care Dorinel le făcea atunci când avea mingea la picior.

De altfel, conform site-ului cdt-babes.ro (Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Dr. Victor Babeș), una dintre cauzele principale ale apariției artrozei e suprasolicitarea articulației, iar cei mai mari factori de risc pentru această boală apar la sportivii de performanță.

Artroza apare atunci când se strică echilibrul între formarea și distrugerea de componente ale cartilajului, în favoarea celui din urmă. Cu cât cartilajul se uzează mai mult, cu atât devine mai mult o structură neregulată și rigidă, iar osul începe să se deformeze și apar disfuncțiile articulare, care provoacă automat dureri, dar și dificultăți la mobilitate.

Dorinel Munteanu: "Mi-a fost frică, dar acum sunt bine"

dorinel

Dorinel explică de ce a ales să se opereze în străinătate, cum a decurs intervenția și când i-a transmis medicul că poate da din nou cu piciorul în minge.

- Dorinel, salut, ce faci, cum ești?
- Acum sunt bine. Sunt în recuperare aici, în Franța!

- Cât de complicată a fost operația?
- Nu foarte complicată, dar îți spun sincer că mi-a fost teamă. M-am dus cu frică pe masa de operație.

- Dar atât de gravă era situația încât nu putea fi evitată intervenția chirurgicală?
- De ceva vreme tot au apărut durerile, eu credeam că e de la mușchii inghinali, dar erau tot mai mari și apoi le simțeam sus, pe spate. Plus că nu mai puteam să merg normal, șchiopătam și spatele mă durea îngrozitor.

- Ai vrut neapărat să te operezi afară?
- Am fost și în România, la medici din București și din Cluj, după care am auzit și de această clinică din Nisa. Am venit și aici, am primit același diagnostic ca în țară. Până la urmă, am ales să fac operația aici.

- Cât a durat intervenția?
- Cam două ore, mi-au pus o proteză la șold, iar șocul cel mai mare a fost că a doua zi mi-au dat drumul să plec acasă, pe picioarele mele.

- Și acum cum te simți?
- Perfect! N-am dureri deloc, merg normal, nu mai șchiopătez deloc.

- Ți-a spus doctorul că această problemă e din cauza carierei de fotbalist?
- Nici nu l-am întrebat, dar mă gândesc și eu că e o cauză și asta!

- Ai plătit din propriul buzunar sau ai beneficiat de vreo asigurare medicală, care să-ți acopere costurile intervenției?
- Am plătit absolut tot din buzunarul meu.

- Vei mai putea să joci din nou fotbal la acele meciuri demonstrative pe care le-ați tot făcut voi, cei din Generația de Aur?
- Acest lucru l-am întrebat și eu pe medic și m-a asigurat că după o recuperare bună de două-trei luni voi fi gata să joc și fotbal.

Conduce topul selecțiilor all-time

1. Dorinel Munteanu 134
2. Gheorghe Hagi 124
3. Gheorghe Popescu 115
4. Răzvan Raț 113
5. Ladislau Boloni 102

39de ani și 3 luni avea Dorinel Munteanu la momentul ultimului meci jucat pentru echipa națională, în septembrie 2007, amicalul Germania - România 3-1

4turnee finale a bifat Dorinel cu naționala României, două Mondiale (1994, 1998) și două Europene (1996, 2000)

100%a fost procentajul de prezență al lui Dorinel în meciurile disputate de România la cele 4 turnee finale la care el a fost prezent, în total 16 meciuri din 16 posibile: 5 în 1994, 3 în 1996 și câte 4 în 1998 și 2000

39de ani și jumătate avea Dorinel când a jucat ultimul meci în Liga 1, în tricoul Vasluiului la un meci cu Rapid, în deplasare, pierdut de moldoveni, scor 2-1, în decembrie 2007

488de meciuri a jucat Dorinel în prima ligă din România, Belgia și Germania

50de partide are Munteanu în cupele europene

Citește și:

EXCLUSIV Spovedania lui Dorinel Munteanu: "Da, căzusem în patima băuturii!" » "Munti" a vorbit în premieră despre perioada dramatică traversată în ultimii ani

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
joscenzuraghesepe
joscenzuraghesepe  •  11 Iunie 2019, 13:07

Operatia era acasa cand a ajuns Dorinel, sau dupa “sfertul academic” de intarziere, potrivit obiceiului popoarelor latine? Auzi la ei: “rupe tacerea”, “a ajuns la operatie”, “au avut bulan”. ***, in loc de scandaluri si articole inventate, mai bine ati pune mana pe gramatica, aveti mare nevoie!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1336609779730099
Madalin Ionita  •  11 Iunie 2019, 12:50

Hagi 124 de selectii , asta e de pe Wikypedia 200 ?

polistul68
polistul68  •  11 Iunie 2019, 12:33

Da.... Ai voie sa joci fobal, dar nu mai ai voie sa cazi pe soldul operat....

Vezi toate comentariile (3)
Comentează