FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

EXCLUSIV 3 subiecte tari atinse de Mirel Rădoi » Se pregătește pentru BAC: "Fac meditații", îi răspunde lui Chirilă: "Să vină să «furăm» ceva de la el" + pe cine compară cu Ilie Dumitrescu

Articol de , - Publicat luni, 13 august 2018 10:24

Ediția de azi a Gazetei Sporturilor publică un amplu interviu cu Mirel Rădoi, 37 de ani, selecționerul naționalei de tineret a României, în care fostul fotbalist vorbește despre planurile pentru România U21, bacalaureat și transferul ratat la Inter.

"Fac meditații pentru BAC"

- Putem să lămurim toată povestea cu bacalaureatul, care ți-a afectat începuturile carierei de antrenor?
- La vârsta examenului respectiv, am fost transferat de la Turnu Severin la Craiova. Timp de aproape jumătate de an, am fost convins că m-au trecut și cu liceul în Bănie. Când m-am dus însă să mă interesez pentru Bac, directorul a rămas uimit: «Mirele, ai înnebunit? Tu nu ești înscris aici! S-a discutat pe tema asta, dar nu ți-au adus actele». Nu era obligatoriu să mergi la ore, puteai să dai doar teze, examene și am crezut tot timpul că sunt înscris. Sincer, chiar eram pregătit atunci să dau Bac-ul, fiindcă la Severin, până în clasa a XI-a, mergeam destul de des la școală, chiar dacă mai lipseam din cauza meciurilor și antrenamentelor.

- Și cum stai la zi cu subiectul ăsta?
- Am trecut probele scrise la matematică, română și engleză. Urmează testele la oral. Recunosc, cel mai dificil e la mate. Mi-e foarte greu, chiar dacă iau și meditații! Nu știu însă când voi susține și ultima parte a examenelor. Va fi în funcție de timpul de la lot, fiindcă acum prioritatea mea numărul unu e calificarea cu U21 la Euro.

"Actuala generație de la U21 poate realiza mai mult decât o calificare la Euro 2019. Avem o grupă cu rivali de valori egale, iar în următoarea partidă, cu Portugalia, în deplasare, ne așteaptă o echipă dinamică și imprevizibilă"
Mirel Rădoi

Răspuns pentru Chirilă

Mirel Rădoi i-a răspuns lui Ionuț Chirilă, unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai numirii sale la naționala de tineret (Detalii aici).

- Mirel, abia ai fost numit la U21, iar contestatarii, gen Ionuț Chirilă, au apărut imediat. Ești pregătit să duci și povara criticilor aspre la adresa ta?
- Mă așteptam. Dar am fost angajat să fac performanță, să aplanez conflicte, nu să răspund atacurilor. Nu sunt singurul antrenor care a sărit peste anumite etape. Totuși, am lucrat la juniori un an de zile în Dubai, de exemplu. Sigur, asta nu garantează că o să am cele mai bune rezultate. Chiar îl învit însă pe domnul Chirilă la toate antrenamentele noastre, să vadă cum muncim și poate chiar să "furăm" ceva de la dânsul, fiindcă are o experiență mult mai mare decât mine.

- Care va fi filozofia de selecționer a lui Rădoi la naționala de tineret?
- Cel mai important pas e calificarea la Euro 2019. Cred că jucătorii trebuie să înțeleagă faptul că, indiferent ce se întâmplă la club, au datoria de a lăsa totul la o parte când vin la națională și să conștientizeze responsabilitatea tricoului pe care-l poartă. Le-o spune unul care a parcurs toate etapele, de la juniori până la prima reprezentativă.

3 cluburi există până acum pe CV-ul de antrenor al lui Rădoi: Steaua, SCM Pitești (director tehnic), Al Hilal (juniori)

"Nu mi-e rușine să-l compar pe Coman cu Ilie Dumitrescu"

- Moruțan e una dintre senzațiile începutului de sezon, a intrat la "tineret" încă de la 18 ani, cum sună planurile legate de el la U21?
- E un jucător foarte interesant. Trebuie să avem grijă ca internaționalii care au terminat U19 să-i aducem treptat la U21, ca un pas firesc, mai ales că nu există națională și competiție la U20. Evident că el confirmă acum așteptările tuturor, e un nume important pentru U21 și pentru FCSB. Va face parte din planurile naționalei de tineret.

- Te îngrijorează inconstanța și teribilismele controversatului Coman?
- Nu se mai poate spune că e controversat în ultima vreme. A marcat, a avut evoluții bune. Am văzut o îmbunătățire din partea lui, nu doar fiindcă înscrie, ci și ca atitudine în timpul partidelor. Cred că și-a găsit echilibrul. M-a încântat la acțiunea lotului U21 în Anglia. Are forță explozivă și tehnică în regim de viteză cum n-am mai văzut demult. Nu mi-e rușine să-l compar cu Ilie Dumitrescu.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
rumunek
rumunek  •  13 August 2018, 21:01
Postat de anne1970_ar pe 13 August 2018, 12:13

Poti deveni antrenor fara bac? Interesant. Am uitat ca la fotbal criteriile de baza sunt altele: cine scuipa mai des si mai lung, cine injura diversificat, cine da cu stangul in dreptul s. a. Precizez, asta in Romania.

Daca poti fi primar fara Bac, antrenor de ce nu ai putea? Testul eliminatoriu rămâne cel al picurelelor, fără ăla nu ai capacitatea sa ii explici lui Nistor sau Mailat ce zona sa acopere. Cică nu ai prestanță în fața lor, că ei pot să o țină așa până mâine, ca Simona.

roadghost
roadghost  •  13 August 2018, 12:19
Postat de anne1970_ar pe 13 August 2018, 12:13

Poti deveni antrenor fara bac? Interesant. Am uitat ca la fotbal criteriile de baza sunt altele: cine scuipa mai des si mai lung, cine injura diversificat, cine da cu stangul in dreptul s. a. Precizez, asta in Romania.

:)))) buna asta...ne mai miram ca nu merge nimic in Romania, oameni ca Radoi sunt deja anacronici in fotbalul mare, nu mai e ca in anii 60-70 unde nu puteai avea si performanta si ceva scoala, trebuia sa alegi

anne1970_ar
anne1970_ar  •  13 August 2018, 12:13

Poti deveni antrenor fara bac? Interesant. Am uitat ca la fotbal criteriile de baza sunt altele: cine scuipa mai des si mai lung, cine injura diversificat, cine da cu stangul in dreptul s. a. Precizez, asta in Romania.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează