FOTBAL  »  NATIONALA  »  ALEGERI FRF

EXCLUSIV Alegerea lui Burleanu l-a distrus pe Ioan Sdrobiș: "Aș fi plecat din țară" + Mesajul pentru Cristi Chivu după ce se certase cu el, cine l-a sunat după alegeri și atac la Mutu

Ioan Sdrobiș // Foto: Gazeta Sporturilor
Ioan Sdrobiș // Foto: Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat joi, 19 aprilie 2018 14:14

Fostul antrenor Ioan Sdrobiș (72 de ani) nu mai are liniște de când Răzvan Burleanu a câștigat un nou mandat la șefia FRF, cu 168 de voturi, în timp ce Ionuț Lupescu a luat doar 78 de voturi.

- Domnule Sdrobiș, ce spuneți de victoria categorică a lui Burleanu în fața lui Lupescu?
- Bă, băieți, e ceva incredibil. Sunt indignat. De ieri stau și mă gândesc la ce se poate întâmpla în țara asta. Mă gândeam că vrea fotbalul să vină acasă și tu să-l dai pe ușă afară. Ceea ce se petrece în fotbalul românesc e incredibil. Speram ca măcar acum odată cu venirea lui Lupescu, care are o educație extraordinară, să se schimbe ceva. Eu dacă mai aveam 60 de ani îmi luam familia în spate și plecam din țara asta fără nicio reținere. Păi, cum să mai spun eu acum că sunt mândru că sunt român? E o rușine națională. Nu mai pot să spun de acum că sunt mândru că sunt român când văd aceste lucruri.

- Și, totuși, Burleanu a câștigat fără nicio emoție.
- Burleanu n-are nicio treabă cu fotbalul de niciun fel. Și-a adunat în staff oameni care, mulți dintre ei, nu au avut nicio treabă cu fotbalul de performanță. A făcut și minunea de a-l aduce pe Daum. El dacă nu e din fotbal n-are de unde să știe că a făcut o nenorocire în fotbalul românesc din două puncte de vedere: a închis ușa unui antrenor român și a naționala nici nu s-a calificat. Nu mai spun că a făcut și nenorocirea cu play-off, play-out. Nu mai spun de Divizia B... Sunt echipe care se retrag. La fel și în Liga a 3-a, unde putem spune că e Daciada de acum câțiva ani.

- Susținătorii lui spun că a ajutat tinerii să promoveze, mai ales cu regula U21.
- Porcăriile astea cu Centrele de Excelență și regula sub 21 de ani... Păi, eu, un antrenor obișnuit, am băgat la 16 ani un Chivu, am făcut din Dragoș Grigore căpitan la națională. Eu aveam încredere în ei să-i bag, nu m-a obligat nimeni să-i bag. Eu îi băgam la 16-17 ani pe criteriu valoric.

"Fripturiștii au făcut diferența la vot"

- Unde credeți că a fost făcută diferența la alegeri?
- Diferența a fost făcută de fripturiștii ăștia de la Consiliile Județene. Sunt 42 de astfel de oameni. A ajuns și fotbalul feminin să aducă o porție extraordinară de voturi. Tot respectul pentru mamele noastre, pentru soțiile noastre, dar nu e normal. Dacă te duci în Germania, în Spania și le zici asta se sperie ăia. M-am uitat și eu cine a votat. Și spuneam "uite, Doamne, cine are pe mână fotbalul românesc"!

- Îl cunoașteți personal pe Burleanu?
- Marele Burleanu a venit la mine la Onești, în 2014, când a ieșit președinte. Acolo am făcut o echipă de republicani cu domnul președinte Nicolae Badea. A venit Burleanu și se mira ce am făcut acolo, că el vrea să facă acolo un Centru de Excelență. A făcut la mine așa ceva? Nu! Bine că n-a făcut. A venit, a văzut și și-a mutat cortul unde au fost solicitări.

"I-am trimis un mesaj lui Chivu și l-am iertat"

- Cu Cristi Chivu ați apucat să vorbiți după ce omul pe care-l susținea a pierdut alegerile?
- Nu mi-a răspuns la telefon. Eu n-am mai vorbit cu Cristi de ani de zile. M-am supărat pe el pentru că a uitat de recunoștință și i-am spus și mamei lui să nu mă mai sune. Azi i-am trimis un mesaj, dar nu mi-a răspuns. A fost un mesaj vocal în care i-am spus "Bă, Cristi, văzând acum mizeria asta a lui Burleanu, te iert de toate păcatele. Îți dau cuvântul meu de onoare că te iert de absolut toate păcatele".

- Cum vedeți viitorul echipei naționale?
- S-ar putea ca echipa națională să nu se califice nici de data aceasta. Mi-e frică să spun asta, dar n-am ce face. Când a venit Daum chiar am declarat în Gazeta Sporturilor că Burleanu i-a făcut un cadou lui neamțul ăsta de ne conduce (n.r. Klaus Iohannis). În urmă cu 20 de ani declaram că vom ajunge să ne bată Albania și uite că, din păcate, așa s-a ajuns.

"Mutu e un șmecheraș!"

- Mulți antrenori au licența Pro, însă n-au echipe. Credeți că FRF va face ceva pentru ei în viitor?
- Am copii de-ăștia de s-au făcut antrenori. Le-am zis "Băi, nenorociților, ce-ați făcut? Acum e cel mai trist moment pentru așa ceva". Antrenorii ăștia care vin din spate au un viitor sumbru. Unii dintre ei m-au sunat aseară: "Nea Nelu, ce ne facem?". "Ce să faceți, plecați la muncă în Anglia", le-am zis. Râdem noi, dar nu e râsul nostru. Sunt antrenori de Liga 1 cu care am vorbit. Asta e o mare problemă.

- Apropo de antrenori tineri, Mutu e cel mai nou nume de tehnician care antrenează în Liga 1.
- Mutu e un șmecheraș. Cine e Mutu? E un șmecheraș. Să-l vedem ca antrenor acum. N-a stat o zi ca secund și a fugit direct să fie principal. Acum se dă mare că l-a susținut pe Burleanu. Crede că Federația îl va ajuta să nu cadă cu Voluntariul în liga secundă. Să mă contrazică el pe mine. Dacă vrea să mă contrazică să o facă peste trei ani, nu acum. Acum poate va avea niște rezultate pentru că acum se umblă la tot arsenalul din partea conducătorilor pentru rezultate. Nu e posibil ca un fost dinamovist de unde vine Ionuț Lupescu să spună că-l susține pe Burleanu. Înseamnă că el știa ceva de a avut curajul ăsta. Bine, la tupeul lui de șmecheraș nu e nicio problemă.

"Să vezi acum răsfățații ăștia care l-au votat ce figuri vor avea. O să-i pună condiții lui Burleanu. Nu trece anul și o să înceapă represalii: "Ce faci, bă? Ai zis că ne dai, ai zis că ne faci". Asta-i România, domne!" Ioan Sdrobiș

"Părintele" Ioan Sdrobiș a antrenat echipe precum Oțelul Galați, Universitatea Cluj, Ceahlăul Piatra Neamț, Dacia Unirea Brăila, Extensiv Craiova, CSM Reșița, Jiul Petroșani, FC Vaslui, CFR Timișoara sau Farul. Sdrobiș a făcut în 2011 parte din personalul de scouting de la Dinamo.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
972520872778599
Carlos Mendoza  •  19 Aprilie 2018, 17:09

Caută la has been în dicționar, și apare poza lui Sdrobiș.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close