FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

EXCLUSIV Dezvăluiri de la discuțiile pentru transferul lui Rădoi la Inter » Întrebările inedite primite de la Mourinho: "A fost o discuție de 12 milioane de euro"

FOTO: Arhivă Gazeta Sporturilor
FOTO: Arhivă Gazeta Sporturilor

Articol de , - Publicat luni, 13 august 2018 12:56

Ediția de azi a Gazetei Sporturilor publică un amplu interviu cu Mirel Rădoi, 37 de ani, selecționerul naționalei de tineret a României, în care fostul fotbalist vorbește despre planurile pentru România U21, bacalaureat și transferul ratat la Inter.

"Lui Rădoi o să-i iasă mulți peri albi ca antrenor"

- Te leagă o prietenie trainică de Chivu, care a început și el recent meseria de antrenor la Inter, unde a preluat grupa U14. Ai mai discutat cu el în ultima vreme?
- Da. I-am zis că n-aș avea răbdarea să pregătesc o grupă de vârstă așa de mică. Pentru mine, cei care lucrează de la grupele de 5-6 ani până la 14 ani au un talent și o ambiție aparte. E o calitate rară. Dar Cristi e fericit că a ales drumul ăsta, chiar dacă știe că o să-i iasă mult păr alb!

- Cum te-ai simțit când a declarat că ești cel mai bun jucător român alături de care a evoluat?
- Cuvinte care te onorează, fiindcă vin de la cel mai bun jucător român al ultimilor ani. M-a impresionat. Mă gândesc deseori cum ar fi arătat la Inter Milano cuplul Chivu - Rădoi, rodat la echipa națională a României. Când a venit la București, Mourinho mi-a și zis că voia să-l înlcuiască pe Cordoba cu mine, considerând că Materazzi nu era foarte compatibil cu Cristi. Se gândea că eu sunt mai mult pe bătaie, iar Chivu pe construcție. În discuțiile private, îi spun și acum "Căpitane" lui Cristi!

- De ce?
- Fiindcă știa ce discurs să aibă în fața colegilor sau cum să pună o problemă în raport cu antrenorii, fără să se simtă nimeni jignit. Îmi amintesc un meci cu Macedonia înaintea căruia atmosfera era relaxată, nea Piți încerca să ne monteze. Am fost distrați și la încălzire. Cristi a sesizat asta și, înainte să ieșim pe teren, a avut un discurs de două, trei minute în vestiar în care a trezit instant pe toată lumea. Simțea fantastic momentul.

"Am luat decizia corectă cu transferul la Al Hilal, nu în Europa"

- Apropo de oferta de la Inter: a fost o legendă sau chiar au existat negocieri pe bune?
- Discuțiile cu mine au fost scurte, purtate în trei: eu, Mourinho și Victor Becali. Am discutat de durata contractului, salariu, viziune. Mourinho mă întreba mai mult de cu totul alte lucruri decât despre fotbal și mai târziu am înțeles rostul acelei abordări: cum îmi petrec timpul liber, unde merg, ce fac a doua zi după meci, cum am grijă de familie. Nu știu ce s-a întâmplat mai departe, Gigi a zis că transferul n-a căzut din cauza prețului. Mai multe nu cunosc.

- Ce sumă ofereau italienii?
- A fost o discuție de 12 milioane de euro, dar directorul lor sportiv, Marco Branca, susținea că e un preț pentru Serbia sau Croația, iar dacă s-ar plăti banii ăștia în România pentru un fundaș central ar exploda cifrele de transferuri. Li se părea un nivel destul de mare.

- Ai rămas cu regrete după ratarea acelei mutări?
- Da. Ăsta a fost însă cursul vieții. Poate că nu făceam față dacă mă duceam la Inter și ajungeam împrumutat pe la cine știe ce club prin Serie B.

- Dacă ai da timpul înapoi, ai alege un transfer în Europa sau tot în zona arabă?
- N-aș schimba nimic! Sunt fericit și mândru că am lăsat ceva în spate pe unde am evoluat. Când am acceptat oferta de la Al Hilal, simțeam că nu mai pot progresa. Începeam să cobor. Chiar discutam cu naşul meu și-i ziceam: "Dacă tot nu s-a făcut cu Inter, prefer să plec acum, fiindcă nu mai pot ajuta echipa, clubul". Aveam nevoie de altă provocare. Cred că am luat decizia corectă.

"Am exagerat în diferendul cu Lupescu"

- În timpul mandatului de la Steaua, UEFA a intervenit și ți-a interzis să dai indicații de pe bancă la partidele din cupele europene. Ai simțit că în spatele deciziei ar fi stat Lupescu, cu care avusesei anterior un conflict dur la echipa națională?
- Nu, deloc! Dar și dacă ar fi fost rezultatul intervenției lui Lupescu, n-ar fi fost ceva greșit, fiindcă era președintele Comisiei Tehnice de la UEFA. Cu asta se ocupa! Ar fi trebuit să am eu o problemă să acuz pe cineva care-și face treaba corect la locul lui de muncă.

- Ai lămurit peste timp diferendul cu Ionuț, care spusese că îndepărtarea lui Răzvan Lucescu de la echipa națională s-a datorat și evoluțiilor tale inconsistente?
- Nu mai stătea în picioare acea corelație, fiindcă renunțasem înainte la lot. Lucrurile au fost însă destul de clare atunci. El nu era mulțumit de ceea ce jucam eu la națională și, așa cum i-am explicat și lui Răzvan, a fost firesc să fac un pas înapoi ca să vină alți jucători din urmă. Dacă stau însă acum să analizez declarațiile mele, unele au fost exagerate. 

Vezi și: EXCLUSIV 3 subiecte tari atinse de Mirel Rădoi » Se pregătește pentru BAC: "Fac meditații", îi răspunde lui Chirilă: "Să vină să «furăm» ceva de la el" + pe cine compară cu Ilie Dumitrescu

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
zakh
zakh  •  13 August 2018, 15:49

radoi n-a avut niciodata treaba cu fotbalul. Balasa (care e un gafeur, in general) tot e macar cu 2 clase peste Radoi!!

ungurul_vesel
ungurul_vesel  •  13 August 2018, 15:16

Totusi nu imi amintesc de o echipa a lui Mourinho cu doi fundasi centrali scunzi. Daca nu ma insel si Chivu a fost folosit mai mult lateral sau la inchidere ( mijlicas).

Vezi toate comentariile (2)
Comentează