FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U21 - CROAȚIA U21 4-1

ROMÂNIA U21 - CROAȚIA U21 // Ianis DEZLĂNȚUIT! Cine a fost forța liniștită a României și 3 întrebări MARI după victoria contra Croației: avem un aliat surpriză?!

Ianis Hagi a înscris în minutul 14, foto: Guliver/gettyimages
Ianis Hagi a înscris în minutul 14, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat marti, 18 iunie 2019 21:31

România U21 a câștigat meciul de debut de la Euro 2019, contra reprezentativei U21 din Croația, scor 4-1, prin golurile lui Pușcaș (penalty), Ianis Hagi, Tudor Băluță și Adrian Petre, în prelungiri.

Care sunt concluziile după o partidă electrizantă?

1. Ianis Hagi peste tot

De la execuții rapide la pase decisive aproximative, de la un gol istoric la o bară zguduită după un efect moștenire de familie, Ianis Hagi a dictat TOT ce s-a întâmplat pe teren. Luptător, motivat, energic, Ianis a arătat cât de atractiv e fotbalul jucat bine. A suplinit momentele dese când România a cedat mijlocul terenului prin sprinturi rapide și combinații inspirate spre Man, Pușcaș, Ivan etc. A fost omul-cheie la finalizare, deși a scăpat destule baloane și s-a lăsat, uneori, dus de val. Dar Ianis a fost o gură de optimism pentru naționala noastră. 

19 ocazii de gola avut România U21 contra Croației, față de 15 ale adversarilor. Ca posesie, ai noștri au avut mingea 46% din meci

2. Tudor Băluță, forța liniștită. Și Cicâldău

Pierduți în risipa lui Ivan, am putea fi păcăliți să nu îl remarcăm pe mijlocașul defensiv Tudor Băluță. Mai țineți minte pasa cu exteriorul spre Pușcaș, care a dus la lovitura liberă executată de Ianis în bară? Ce să mai zicem de gol, de sângele rece cu care și-a îngenuncheat adversarul direct? Directorul GSP Ovidiu Ioanițoaia sublinia cât pot profita tricolorii U21 de prezența la acest Euro, când cluburile vor sta cu ochii pe fiecare dintre ei. Brighton a rămas în Premier League, iar Băluță arată foamea necesară să se facă remarcat.

În aceeași notă, Cicâldău a alergat cât pentru două meciuri, iar mingile irosite ți le amintești doar dacă revezi meciul. A dat doza de prospețime de care aveau nevoie mijlocașii ofensivi pentru a pune presiune.

 

”Mijlocaș central cu exterioare, eu așa ceva nu am mai văzut. Cuplul Băluță-Cicâldău a fost imperial în fața apărării”  Ilie Dumitrescu la TV Digi Sport

Nota 9,cea mai mare din echipa României U21, a primit-o Tudor Băluță. Ianis Hagi a fost notat cu 8

3. Apărarea lentă. Și ce s-a întâmplat la gol?

Nedelcearu și Pașcanu l-au lăsat liber în 20 de metri pe Vlasic, care a avut tot timpul din lume pentru a-și potrivi lovitura. În poartă, nici Andrei Radu nu a părut prea inspirat la reușita croaților, portarul celor de la Genoa având un timp mort când s-a lăsat spre balon, ceea ce a costat scump. De multe ori, apărarea a fost confuză în fața fazelor rapide din 16 metri, tricolorii fiind scoși ba de portar, ba de neinspirația croaților. Un plus a fost la fazele fixe, acolo unde gabaritul alor noștri a însemnat un zid în fața oricărei centrări.

4. Prea mult entuziasm?

Atmosferă incendiară, ritm sufocant. Cele 25 de grade din San Marino s-au simțit 30 la nivelul gazonului, dar jucătorii de ambele părți nu s-au menajat. Prima repriză a avut un ritm aiuritor, cu schimbări bruște de direcție a atacurilor și cu ai noștri forțând pe contraatac prin forța lui Pușcaș și tehnica lui Ianis Hagi.

Vedeta de la Viitorul a bălbâit câteva mingi din dorința de a face prea multe, mai ales la pasa decisivă, iar elevii lui Rădoi au risipit destule incursiuni care au însemnat efort consistent cheltuit.

E greu ca o generație tânără să își păstreze complet claritatea, mai ales că România U21 e la un Euro de tineret pentru prima oară după 21 de ani, dintr-o eră când Christina Aguilera era în top 10 Billboard cu „Genie in a bottle”. Dar poate acum, după debut, nu o să ne precipităm atât de mult în ocaziile imense.

5. E VAR-ul un atu (în special) pentru România U21?

Știți clișeul cu „jucătorii români tehnici, rapizi, dar fără fizic”? În epoca arbitrajelor video, poate fi un avantaj. Acțiunile rapide, la limită, cu hărțuirea apărărilor pot crea dubii suplimentare arbitrilor. Pușcaș a scos primul gol cu ajutorul VAR-ului după o acțiune de acest tip, iar Ianis sau Dennis Man au condus multe șarje ofensive capabile să agaseze adversarii. De văzut și infiltrarea rapidă a lui Adrian Petre, în prelungiri, cu gol perfect valabil, după o analiză de geometrie în spațiu a arbitrului!

De aceea, arbitrajul video ne poate fi aliat în această competiție!

var
*foto: captură TVR

4034de fani au venit să vadă România U21. Peste 3500 au fost români

CLASAMENT GRUPA C

clasament

PROGRAMUL GRUPEI C LA EURO U21 2019

Marți, 18 iunie

  • 19:30 - ROMÂNIA - Croația 4-1
  • 22:00 - Anglia - Franța 1-2

Vineri, 21 iunie

  • 19:30 - ROMÂNIA - Anglia (Cesena)
  • 22:00 - Franța - Croația (Serravalle, San Marino)

Luni, 24 iunie

  • 22:00 - ROMÂNIA - Franța (Cesena)
  • 22:00 - Anglia - Croația (Serravalle, San Marino)

Citește și:

VIDEO+FOTO Emoționant! Gestul care nu s-a văzut la TV, după ce Ianis a marcat la fix 25 de ani de la „bijuteria” lui Hagi cu Columbia

 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (44)
adriann_
adriann_  •  19 Iunie 2019, 16:56
Postat de supereduardo10 pe 19 Iunie 2019, 09:12

Ati inebunit cu Hagi..stiti ceva a jucat slab, a dat un gol care in fapt a fost a lui Puscas. Apoi a pierdut la mijloc o minge inadmisibil pt nivelul la care se crede si au dat croatii gol. Pe langa gafa aia monumentala a mai risipit vre-o 3-4 contraatacuri total airea si a mai pierdut mingii la mijloc . Daca joaca la fel cu Anglia sau Franta nu o sa fim bine. Marele vostru Hagi nu are nici viteza nici executii de mare campion, cu toate astea poate deveni un jucator bun dar in niciun caz un lider sau macar 50% din Hagi senior. Mai grav cu astfel de articole puneti presiune inutila pe ele si la un momendat va claca.

Dar pe Man l-ai vazut ma? Pai inainte sa-l criticam pe Ianis hai sa ne uitam la "perla" ciobanului, care in prima repriza era sa ne curete de 3-4 ori. Barem faultul ca la circ facut la lovitura libera din maginea careului a fost ceva ce vezi rar si la liga a patra...

854605894625108
Silviu Apostol  •  19 Iunie 2019, 13:12

"Ianis Hagi peste tot" ? Pretene , ori fumezi ce nu trebuie ori esti angajat de Hagi sr. sa-i lauzi fiul ori ai vazut "din auzite" ! Daca jucatorul meciului a fost declarat BALUTA , cum dracu sa vorbesti despre Hagi ? Esti de aceeasi teapa cu comentatorii de la TVR : un *** !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

2373090662702614
Constantin Mosnegutu  •  19 Iunie 2019, 12:18

Pai cine a pasat? Nimeni altul decat cel care potrivit acestui jurnalist-analist-psalmist-osanist, a fost peste tot si peste toti... Ceilalti nici n-au existat pe teren... Doamne, in ce hal se poate comenta si analiza un meci de catre unii care pupa pe toate partile!!! Ti-e dor de ceva deplasari in suita rejelui, amice gazetar?

Vezi toate comentariile (44)
Comentează