FOTBAL  »  NATIONALA  »  INTERVIU

Partea a doua a interviului-eveniment luat de Cristian Geambașu lui Răzvan Burleanu » "Unde vă vedeţi peste 10 ani?" / "În niciun caz nu voi mai fi aici, la FRF"

foto: Cristi Preda
foto: Cristi Preda

Articol de - Publicat vineri, 11 mai 2018 09:00

Președintele reales al FRF îl omagiază pe Hagi, pe care îl consideră și un antrenor excepțional. Respinge ideea războiului cu Generația de Aur și spune că perspectiva de a ajunge cândva șeful statului român este numai un produs al umorului deosebit al tatălui său.

Continuăm dialogul după o pauză pentru pozele interviului. Disciplinat şi cooperant, Răzvan Burleanu arde de nerăbdare să îl întreb despre obiectivele celui de-al doilea mandat, despre modificarea sistemului competiţional a Ligii 1 începând cu sezonul 2019-2020. Dar înainte de asta mai sunt şi alte lucruri de lămurit. Cel puţin aşa cred eu.

- De ce sunteţi în război cu Generaţia de Aur?
- Nu sunt în război cu Generaţia de Aur. Este o afirmaţie greşită. O teorie falsă răspândită de persoane rău intenţionate.

- Ştiu, o să îmi argumentaţi că Belodedici şi Vlădoiu lucrează în federaţie. Şi că aţi colaborat fructuos cu Viorel Moldovan. Că Mutu, alt fotbalist important al României, a lucrat şi el la FRF. Contra este selecţioner, Rădoi s-a alăturat şi el echipei dumneavoastră.
- Vedeţi?

- Dar mulţi dintre ceilalţi, cei mai importanţi, susţin că i-aţi jignit.
- I-am cerut scuze lui Răducioiu, dar eu nu mă referisem la el. Nici la alţi componenţi ai acelei generaţii de excepţie.

- Dar la cine v-aţi referit?
- La Mircea Sandu, la Florin Prunea, la Pompiliu Popescu. Ei ne-au declarat război.

- De ce? Ce motive au, doar pentru că le sunteţi antipatic?
- Foarte pe scurt. Mircea Sandu, renta viageră. Pompiliu Popescu, tăiat de la comercializarea medicamentelor pentru naţională prin propria farmacie.

- Mai departe?
- Florin Prunea primeşte 500.000 de euro brut pentru perioada 2009-2015, fără să fi lucrat un minut în federaţie în acest timp. Şi îşi dorea să rămână în continuare angajat al FRF şi în paralel să fie preşedinte la Iaşi. Deşi era un evident conflict de interese.

Fan Hagi!

- Care este relaţia cu Gheorghe Hagi?
- Foarte bună. De ambele părţi.

- Detaliaţi, din exterior nu se vede mereu chiar aşa!
- Am impresia că uneori au fost puse cap la cap declaraţii ale noastre care nu erau îndreptate una împotriva celeilalte.

- Deci colaboraţi perfect.
- Şi din partea noastră, şi din partea lui relaţia este excelentă. Academia Hagi este principalul furnizor al loturilor de la naţionala U15 până la prima reprezentativă. Ne-a găzduit meciurile de U21 la Ovidiu.

- Antrenorul Hagi?
- Poate doar Barcelona să fi reuşit în Europa performanţele pe care le-a reuşit Hagi cu jucătorii din propria academie promovaţi la Viitorul. Ce vreţi mai mult, a câştigat titlul, iar acum, după ce în vara trecută şi-a vândut mai mulţi jucători importanţi, este iar printre protagonişti.

- Ca jucător unde îl plasaţi de-a lungul timpului?
- Este jucătorul meu preferat, de departe.

- Într-un clasament all-time?
- Da, la cât fotbal am apucat eu să văd, cam de la 7 ani când m-a luat tata cu el la un meci. Iar tatăl meu o să vă spună "Dobrin" probabil.

"Tata este hazliu!"

- Apropo, tatăl dumneavoastră a spus că într-o bună zi Răzvan Burleanu va fi preşedintele României.
- Tata este un tip foarte glumeţ, dacă l-aţi cunoaşte v-aţi da seama. Este foarte hazliu.

- Dar asta nu exclude că aţi putea visa la o carieră politică. Multă lume spune că preşedinţia FRF nu este decât o trambulină.
- Exclus, nu am veleităţi politice, eu sunt doar un manager. Nu am obiective pe termen lung.

- Unde vă vedeţi peste 10 ani?
- În niciun caz nu voi mai fi aici, la FRF. Şi nu am planuri pentru ce va fi peste 10 ani. Acum încerc să îmi fac doar cât mai bine treaba. Şi sunt înconjurat de oameni care înţeleg ce vreau.

- Pe o scală de la 1 la 10, cât de ambiţios sunteţi?
- Nu pot să îmi dau o notă singur, dar sunt un om ambiţios. Şi mai cred că fiecare avem datoria să încercăm să schimbăm lucrurile. Şi aici tot tata m-a ajutat într-un fel acum 4 ani.

- Cum?
- Când i-am spus că intenţionez să candidez la FRF, era după o întâlnire cu nişte prieteni din mediul privat, s-a uitat aşa la mine. Şi mi-a zis direct că nu-mi dă nicio şansă. Că este un sistem corupt, că "vezi-ţi de proiectele tale, nu te băga!".

- Şi?
- Păi, i-am zis atunci, dacă fiecare dintre noi când vedem că lucurile merg prost în spaţiul în care lucrăm facem un pas înapoi şi îi lăsăm mai departe pe alţii, atunci nu realizăm nimic.

La munte şi la mare în orice-mprejurare

- Cum decurge o zi normală de lucru a preşedintelui FRF?
- De la 9 dimineaţa până la 6-7 după-amiaza în fiecare zi. Lucrez şi acasă, de cele mai multe ori în weekend merg la meciuri.

- Să nu îmi spuneţi că nu aveţi timp liber! Citiţi? Vreau să spun literatură. Beletristică.
- De câţiva ani citesc doar literatură de specialitate.

- Am înţeles, vreţi să mă descurajaţi, să nu pătrund în intimitatea dumneavoastră.
- Nu, dar chiar sunt un om foarte ocupat.

- Totuşi, când vă mai relaxaţi? Când vă întâlniţi cu rudele, cu prietenii?
- Iarna de sărbători. Şi vara, în concediu. Aştept vara să îmi iau şi eu vreo două săptămâni de vacanţă.

- Munte sau mare?
- Mare, clar. De fapt, prefer un amestec de mare cu munte.

- Înţeleg că aveţi o destinaţie favorită.
- Am descoperit în ultimii ani Spania. Sudul, în special Andaluzia, şi partea de nord, Ţara Bascilor. Sunt locuri cu o cultură deosebită şi de o frumuseţe aparte.

- Vă plac hainele scumpe? Ştiţi de ce vă întreb.
- Nu este vorba de lux aici, nu te poţi prezenta îmbrăcat oricum de la un anumit nivel încolo. Plus că în contractele de tip barter pe care le avem totul se întâmplă la preţul de listă. Iar hainele acestea scumpe de care pomeniţi sunt şi o recompensă suplimentară pentru oamenii importanţi din federaţie. Pe care nu îi pot motiva financiar altfel.

- La final vă propun un exerciţiu de imaginaţie. Cum arăta a doua zi după alegeri a lui Răzvan Burleanu dacă Ionuţ Lupescu ar fi câştigat? Încotro o apucaţi?
- Nu am luat în calcul nicio clipă că le voi pierde.

- Nu aveaţi un plan B? Până şi casele de pariuri care au contract cu FRF îl dădeau învingător pe Lupescu.
- Nu a existat un plan B, eram sigur de victorie. Nu vă cer să mă credeţi, dar chiar aşa stau lucrurile.

"Astăzi, pe primul loc nu se mai află jucătorii, ci consumatorii. Spectatorii, telespectatorii Acesta este conceptul fotbalului modern"

"După ce ţi-ai asumat o funcţie publică, nu mai ai viaţă privată. Ăsta e primul lucru pe care îl pierzi"

"Cei bine intenţionaţi să facă în aşa fel încât să se implice, nu să se uite şi să se plângă"

"Cu management de acum 30 de ani nu poţi atrage resurse din mediul privat"

"În vară tragem linie şi la CCA. Analizăm şi vedem dacă vom continua cu Kiros Vassaras"

"Ştiu că sunt nemulţumiri legate de arbitraj, dar observaţi că nimeni nu se mai poate lăuda cu influenţe şi cu intervenţii. Acum nu mai vine arbitrul să îţi spună «azi nu e ziua ta!»"

Aici ai prima parte a interviului-eveniment cu Burleanu » "Pe lângă ce mi-a păţit mie pielea, chiar a fost un fleac ce le-am zis eu!"

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
764468963651742
Ilie Golombioschi  •  19 Mai 2018, 19:42

Si la FRF trebuie trecut la mandate de 5 ani respectiv maxim 3.

cristi.85
cristi.85  •  11 Mai 2018, 15:50

Nici nu mă mir că nu și-a pus vreun moment problema că poate pierde, doar a fost în campanie 4 ani, nu două luni. Și-a format, fidelizat din timp "electoratul". Știa că cei mai mulți îi vor da votul, pt că li-l cumpărase demult. Singura treabă e să reglementeze numărul de mandate, să nu mai fie limitat. O să stea la FRF până la pensie, până și Isărescu o să fie invidios. Lupescu știa că sprijinul politic în teritoriu era singura șansă să răstoarne calculele, nu avea cum să câștige altfel, cu acest sistem de vot. Problema e că situația de la FRF nu era o prioritate pe politic, așa că de ochii lumii l-au susținut, dar de fapt doar l-au lăsat baltă. Până la urmă e cum a zis el, fotbalul românesc se pare că nu are nevoie de experiența și expertiza lui. Las că o să aibă nevoie străinii.

dubluv
dubluv  •  11 Mai 2018, 12:22

se spune ca nimeni nu poate castiga un razboi cu Presa. Uite ca nu e deloc asa, Burleanu a reusit. Ioanitoaia isi plange si acum in palme.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close