FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO 2016

Prăbușire! Un singur fotbalist din lotul României de la EURO 2016 a progresat în ultimele 3 sezoane

Articol de , - Publicat miercuri, 30 ianuarie 2019 12:40

Din lotul cu care România a fost la Euro 2016, doar cariera lui Florin Andone (25 de ani) a mers constant în sus, și financiar, și sportiv. În rest, ”parcări” facile în fotbalul arab pe bani mulți, eșecuri lamentabile precum Steliano Filip sau Torje ori stagnări.

Stanciu în Arabia Saudită e transferul care confirmă prăbușirea sportivă a lotului cu care România a participat la Europeanul din 2016. Nici la ora turneului din Franța "tricolorii" lui Iordănescu nu făceau furori pe continent, dar ceea ce putea să însemne o rampă de lansare pentru mulți dintre jucători a reprezentat până la urmă o trambulină nefructificată.

Din divizia secundă spaniolă în Premier League

O singură excepție din grupul de 23 de oameni: Florin Andone. Atacantul a trecut între timp de la liga secundă spaniolă, Cordoba, la Premier League, îmbrăcând tricoul lui Brighton. Iar în Anglia a plusat și sportiv, și financiar.

Chiar dacă a pornit mai greu din cauza unor necazuri repetate cu accidentările, băiatul crescut în fotbalul iberic a început să se impună în Albion, cu prezențe constante, goluri și implicare. Salariul i-a crescut pe măsură: de la 350.000 euro la Cordoba la 2 milioane euro la Brighton, via Deportivo La Coruna (800.000 euro).

Popa și Stancu inexistenți

În rest, un val de stagnări în carieră sau deziluzii în materie sportivă. Iar Stanciu e acum în vârful piramidei, preferând banii arabilor în detrimentul unui traseu ascendent în Europa, acolo unde mulți sperau să-l vadă în Spania sau Italia, la cluburi de top.

Bunăoară, față de formația care pierdea greu contra Franței în deschiderea CE, Stanciu nu e unicul pe tobogan. Adi Popa s-a prăbușit pe axa Reading – Al Taawon – Ludogoreț, iar Stancu s-a pierdut în mediocritatea unor formații obscure din Turcia și s-a retras de la națională.

Steliano dat afară de la Split!

La fel, Steliano Filip s-a evaporat după transferul la Hajduk Split, care, în loc să însemne o etapă spre un campionat mai puternic, s-a transformat într-o fundătură. Iar croații l-au dat afară la începutul acestei săptămâni din cauza multiplelor acte de indisciplină!

Căpitanul Vlad Chiricheș a devenit cantitate neglijabilă la Napoli, unde, tocat de accidentări și devansat net de cuplul Koulibaly – Albiol, a ajuns client pentru banca de rezerve sau clinicile de recuperare. Găman s-a refugiat și el la finanțele șeicilor, ajutându-l pe Șumudică în Arabia Saudită, Torje s-a stins prin Turcia, via Dinamo, iar Prepeliță înoată în subsolul Ligii 1, la Chiajna.

Mic plus pentru Săpunaru și Chipciu

În ascensiune au mai fost totuși doar carierele lui Săpunaru și Chipciu. Cristi a prins un contract bun la Kayseri, dar față de nivelul său maxim, din perioada Porto, e departe. Iar Alex a parcat între timp la Sparta Praga, dar după ce n-a mai ținut pasul la Anderlecht. 

Alibec a alergat în giratoriu!

Un capitol aparte e Denis Alibec. A mers la Euro aureolat cu titlul de campion al României, obținut cu Astra în vara lui 2016, a prins apoi un contract generos la FCSB, de unde Gigi Becali visa să dea lovitura cu vânzarea lui peste hotare. Aventura din tabăra roș-albastră a însemnat însă un fiasco, iar Alibec a revenit la trupa giurgiuveană, întorcându-se, practic, în punctul din care pornise în urmă cu doi ani și jumătate! Zero progres sportiv, plus doar în conturi, cu aproape jumătate de milion de euro încasați într-un sezon și jumătate la FCSB.

ciprian tatarusanu

"Îmi aduc aminte că Stanciu a fost urmărit de Chelsea şi Gigi a refuzat oferta, pentru că era prea mică. Toţi ne-am gândit că Belgia e o escală. Ne aşteptam mai departe la Bundesliga, LaLiga sau Premier League. Până la urmă a ajuns la Sparta Praga, iar acum merge la arabi. Cred că e pe plus doar financiar"Ilie Dumitrescu

Vezi și: 

Nicolae Stanciu, dus cu forţa la Al Ahli? Cosmin Contra şochează: „Am vorbit cu Nicuşor, el nu voia să se facă transferul”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
peluza
peluza  •  30 Ianuarie 2019, 17:30

Statistica lui peste ati facut! Majoritatea nu mai sunt in atentie echipei nationale, iar unii au o varsta inaintata. Daca nu mai joci pentru Romania, Franta, Brazilia sau oricare alta, inseamna ca nu mai ai cota. Nu e logic?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează