FOTBAL  »  NATIONALA  »  ȚARA GALILOR - ROMÂNIA 1-2

VIDEO 25 de ani de la victoria care ducea România la CM 1994, 2-1 cu Țara Galilor » Discurs genial al lui Hagi la pauză + alte 9 momente spectaculoase

Articol de , - Publicat sambata, 17 noiembrie 2018 10:27

Azi se împlinește un sfert de secol de la meciul care a însemnat certificatul de naștere al Generației de Aur: 2-1 cu Țara Galilor, la Cardiff, victoria decisivă pentru calificarea la Mondialul american din 1994.

Ziua meciului cu Lituania coincide cu amintirea unui moment istoric pentru fotbalul românesc. Exact în urmă cu 25 de ani, pe 17 noiembrie 1993, naționala obținea calificarea la Mondialul american, care va aduce cea mai bună clasare all-time a "tricolorilor".

La Cardiff, trupa pregătită de Iordănescu a obținut o victorie spectaculoasă, 2-1, împotriva Țării Galilor, obținând cu emoții biletele pentru CM. Să reconstituim în zece momente seara și efectele partidei din urmă cu un sfert de secol!

10 momente la 25 de ani

1. Pregătire la sânge în belgia

Pentru că meciul de la Cardiff s-a disputat într-o perioadă în care vremea în țară era potrivnică, selecționerul a decis să facă un stagiu la Oostende, în Belgia, înaintea partidei cu galezii. Iar jucătorii au recunoscut că a fost o alegere fericită.
Prunea își amintește și că tensiunea atinsese cote paroxistice în pregătiri: "Toată lumea era foarte implicată și se trăgea tare. Nea Puiu i-a și dat afară dintr-un antrenament pe Hagi și pe Petrescu să se mai calmeze".

2. Lupescu reprofilat ca stoper

Una dintre deciziile surprinzătoare ale lui Iordănescu a fost să-l folosească pe post de fundaș central pe Ionuț Lupescu, obișnuit să evolueze la mijlocul terenului. Comentează "Kaiserul": "Nu mi-a plăcut niciodată să joc în linia de fund, dar m-am supus, fiindcă era un meci prea important pentru orgolii. A fost un meci complicat, în care am compensat prin tehnica și inteligența noastră în fața unui careu formidabil al galezilor, cu Rush, Saunders, Giggs și Speed". 

3. Marcaj în zonă pentru Giggs

Selecționerul a plănuit măsuri diferite pentru a-i bloca pe oamenii grei ai galezilor. La Giggs n-a pus un paznic, ci l-a lăsat în grija fundașilor laterali, Petrescu și Selymes, în funcție de zona de acțiune. "Galezul a făcut faulturi mai mult decât acțiuni", nota Eftimie Ionescu în cronica meciului din Gazeta vremii. În schimb, Rush și Saunders au primit "umbre": Prodan și Belo. Măsura a funcționat.

4. Răspândiți prin Europa, staruri acasă

Echipa folosită de Iordănescu la Cardiff conținea jucători bine plasați și cu cotă importantă la cluburi europene. În plus, cei din țară erau lideri incontestabili în Ghencea sau în Ștefan cel Mare. Cum erau împărțiți atunci "tricolorii": Prunea (Dinamo) - Petrescu (Genoa), Prodan (Steaua), Belodedici (Valencia), Lupescu (Leverkusen), Selymes (Cercle) - Sabău (Brescia), Gh. Popescu (Eindhoven), Hagi (Brescia), I. Dumitrescu (Steaua) - Răducioiu (Milan). Au mai intrat D. Munteanu (Cercle Brugge) și Mihali (Dinamo).

5. Schimbul de favoruri Dumitrescu - Răducioiu

Artizanii golului decisiv la Cardiff au fost Ilie Dumitrescu și Răducioiu. Primul a oferit o pasă magistrală pentru finalizarea ultimului. Au schimbat rolurile după ce în meciul precedent din campanie, la 2-1 acasă cu Belgia, posturile funcționaseră invers, cu Radu servant și Ilie marcator.

6. Discursul fabulos al lui Hagi

La pauză, România conducea cu 1-0, dar meciul nu era tranșat. Galezii presau, avuseseră și o bară. Sabău povestea recent ce a urmat între reprize: "Hagi l-a rugat pe nea Puiu să iasă din vestiar şi să ne lase câteva minute singuri. Rămaşi între noi, Gică a început să dea cu pumnii în dulap şi să mobilizeze pe toată lumea. Simţise momentul dificil care putea veni pe relaxarea noastră: «Băi, cine suntem noi?! Noi suntem mai buni ca ăştia! Aţi înţeles? Noi ne calificăm!»".

7. Bodin, singurul penalty ratat în carieră

La scorul de 1-1, în minutul 63, Bodin a ratat o lovitură de la 11 metri. A trimis mingea în transversală, semnând momentul psihologic al partidei. Prunea rememorează: "Penalty-ul a venit pe fondul dominării lor foarte clare. Nu mai aveam posesie, intraserăm în corzi. Când a tras, m-am dus pe minge, dar n-aveam șanse s-o ajung, fiindcă trăsese sus. După ratare, s-a întors tot jocul, dar, sincer, îmi era teamă să nu avem parte de blestemul din campania anterioară, când ne-am împiedicat pe final la Sofia". Peste ani, Prunea s-a revăzut cu Bodin la Cardiff, la un meci la care Florin a fost observator: "Îmi zicea că n-a ratat niciodată un penalty în afară de acela".

8. "Arestați" în aeroport

După calificare, "tricolorii" au avut parte de o surpriză neplăcută la aeroport. Pentru că un suporter galez murise din pricina unei petarde plecate din zona tribunei întâi, autoritățile i-au obligat inclusiv pe jucători la controale suplimentare și să facă poze ca pentru suspecți, cu plăcuțe pe care era scris numele lor! Operațiunea a iritat întreaga delegație, a fost nevoie de intervenții pe cale diplomatică pentru a lăsa delegația să plece spre casă, cu o întârziere de circa patru ceasuri!

19931119p32

9. Ratarea întâlnirii cu fanii

La București, peste 10.000 de oameni se pregătiseră să-i întâmpine pe "tricolori" la Otopeni pentru a sărbători împreună calificarea la Mondiale. Întâlnirea, din păcate, nu s-a mai produs din cauza problemelor întâmpinate de români la decolarea din Țara Galilor. Astfel că Bucureștiul a arătat în acea dimineață două migrații masive, către și dinspre Otopeni, fără ca fanii să-și îmbrățișeze idolii care urmau să producă ulterior bucurii imense la CM din SUA.

10. Revederea de la Cardiff

La finala Ligii Campionilor de anul trecut, disputată la Cardiff, generația care a contribuit în 1993 la calificarea la Mondiale s-a reunit peste ani pe același stadion, la inițiativa lui Ionuț Lupescu. Fostul director general UEFA i-a invitat la la fața locului pe foștii săi colegi să urmărească împreună meciul Juventus - Real Madrid (1-4) și să depene împreună amintiri de la partida care a însemnat certificatul de naștere al Generației de Aur. 

otjkmgfhzjhhmdzjogy3yziwm2e1mze1owm5nzex.thumb

"Când galezii au ratat acel penalty, mi-am spus «Gata! E seara noastră!». Acum îmi place să spun că am fi revenit și dacă marcau ei de la 11 metri. Eram o echipă valoroasă, jucam de mult timp împreună, evoluam la echipe importante din Europa" Gică Popescu

"După meci, în vestiar, a fost o descătușare a bucuriei incredibilă. Mult peste ce am trăit după calificarea din '90. Ne-am dus și am sărbătorit victoria într-o discotecă" Gică Popescu

 "La plecare, ne-au ținut în aeroport până la 4 dimineața. Ne-au făcut poze ca la infractori. Murise un suporter de-al lor și au crezut că petarda fusese aruncată de un fan român. Ne-au băgat în aceeași oală, jucători, oficiali, suporteri. Sau poate a fost o răzbunare fiindcă îi bătuserăm și ne calificaserăm la Mondial în locul lor"  Gică Popescu

"Am trăit una dintre cele mai mari emoții când a dictat arbitrul acel penalty. Eram pe margine, la încălzire. M-am oprit. Îmi bătea inima rău! Am spus toate rugăciunile pe care le știam. Iar când a dat Bodin în bară, am știut că Dumnezeu era cu noi și că o să câștigăm" Dorinel Munteanu

"N-am avut curajul să privesc spre locul de execuție al penalty-ului lui Bodin. Căutam cu coada ochiului undeva, spre careu, și așteptam reacția tribunelor, care să ne aducă sentința. Murmurul prelungit în locul ovațiilor mi-a spus că scăpaserăm" Anghel Iordănescu, după partida din '93

Țara Galilor - România 1-2

Au marcat: Saunders (60) / Hagi (32) , Răducioiu (83)
Spectatori: 35.344
Stadion: "Arms Park", Cardiff, 17 noiembrie 1993

Țara Galilor: Southall - Philips, Young, Melville, Simons (Goss 53) - Speed, Horne, Bodin (M. Allen 69) - Saunders, Rush, Giggs
Antrenor: Terry Yorath

România: Prunea - D. Petrescu, Prodan, Belodedici, Lupescu, Selymes (D. Munteanu 74) - Sabău, Gh. Popescu, Hagi, I. Dumitrescu (Mihali 89) - Răducioiu. Antrenor: Anghel Iordănescu
Arbitru: Kurt Roethlisberger (Elveția)

Pe ce stadion va juca Corvinul Hunedoara în Europa League: „Am primit invitația și vom merge acolo”

S-a întors! Acționarul din „Epoca de Aur” bagă din nou bani la Dinamo: e unul dintre magnații alcoolului


Comentarii (19)
balauru48
balauru48  •  17 Noiembrie 2018, 21:47
Postat de dubluv pe 17 Noiembrie 2018, 14:34

asa este, cel mai mare succes al fotbalului romanesc la nivel de nationala a venit printr-un noroc incredibil. Pentru ca in meciul cu Tara Galilor, Romania era obligata sa castige pentru a se califica. Insa in repriza a 2a, la scorul de 1-1, tot galezii controlau jocul. A mai venit si acel penalty... chiar parea ca totul se destrama. Insa penaltyul a fost ratat (bara!!) si noi am inscris apoi. La fel, in primul meci din SUA 94 Romania a fost dominata cum rar i s-a intamplat (numai Stelea mai stie cate goluri gata-facute a scos). Insa Romania a inscris 3 goluri (unul pe contraatac, altul printr-o reusita greu de repetat, al 3lea in urma unei lovituri libere) si a castigat acel meci. Mai conteaza deci cum se aliniaza si planetele..

Romania avea nevoie de egal. La CM, victoria cu Columbia a fost mai mult decat meritata. A fost nemeritata victoria cu SUA(1-0). O zic eu, care nu sunt fan al asa-zisei "generatii de aur". Esti ignorant, si tu dar si aia care te-au "laicuit :)

balauru48
balauru48  •  17 Noiembrie 2018, 20:59

Imi imaginez discursul genialo-fabulos a lui Hagi. "Baaaa noi este Romania. Sa facem bine sa nu fie rau." "Fabulos" a fost portarul galez. Fara ajutorul lui nu ne calificam niciodata!

887888274661367
Pompiliu Bota  •  17 Noiembrie 2018, 19:26

Cel mai mare noroc a fost ca am scapat de Stra Luce Nthori de Nord, ca nu mai vedeam mondiale!

Vezi toate comentariile (19)
Comentează