GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SPECIAL

EXCLUSIV "Cel mai bun prieten al meu!" » Povestea emoționantă a puștiului de 10 ani care joacă fotbal în scaun rulant și e erou pentru Pogba, Figo și UEFA

Velkovski adoră să se joace cu mingea, în ciuda bolii care-l macină din primele zile de viaţă +2   FOTO
Velkovski adoră să se joace cu mingea, în ciuda bolii care-l macină din primele zile de viaţă

Articol de GSP - Publicat vineri, 10 august 2018 09:00

Crescut de Hagi și campion al Ungariei cu Mol Vidi, Boban Nikolov are un superprieten: un puști de 10 ani care joacă fotbal în scaun rulant și e erou pentru Pogba, Figo și UEFA.

"Când joc fotbal mă simt ca oricine altcineva". Cuvintele sunt simple și clare. Însă părul ți se ridică pe mâini când afli că le-a spus un utilizator de scaun rulant. Mai mult, un băiat care are doar 10 ani!

Povestea lui Jane Velkovski, puștiul-portar care suferă de atrofie musculară spinală, o boală care-l macină din naștere, a impresionat un continent. De la Pogba, cel care l-a invitat la Manchester United, la Figo, care i-a fost coleg într-un meci caritabil, toți îl admiră pe micuț.

Un jucător crescut în România îi este însă cel mai bun prieten. Boban Nikolov, crescut la Academia Hagi!

Boban și Jane
Boban și Jane

"Joc fotbal peste tot"

Cum s-au cunoscut un micuț născut în 2008 și Nikolov, 24 ani, între timp campion al Ungariei cu MOL Vidi? "La un meci al naționalei Macedonei, al cărei fan înfocat este", începe Boban pentru Gazetă. "M-a impresionat de-atunci cât e de pozitiv, cât poate fi de inteligent. Știe tot, echipe, jucători, plus că nu dă niciodată înapoi când prietenii îl cheamă la fotbal".

După cum recunoaște și micuțul într-un interviu acordat UEFA. "Fotbalul e viața mea. Îl joc pe calculator, în curte, la școală. Îl joc peste tot".

Născuți la o zi distanță

Nikolov a devenit mai mult decât "ambasadorul" echipei naționale în relația cu fanul atât de special. "La mulți ani celui mai bun prieten al meu!", a scris Boban pe rețelele de socializare la finalul lunii trecute, când a fost ziua lui Jane. "Mai mult, suntem născuți unul după altul", zâmbește Boban.

Nikolov - pe 28 iulie, la Stip, Macedonia. Jane - pe 29 iulie, la Skopje, capitala țării.
Boban l-a vizitat de câteva ori, ține legătura cu părinții acestuia și i-a dăruit un tricou al reprezentativei la una dintre întâlniri, în care a fost la el acasă împreună cu selecționerul Macedoniei.

"Nu pot merge, însă mă pot bucura de viață"

"Dacă nu pot să merg, asta nu înseamnă că nu mă pot bucura de viață. Și nu las pe nimeni să râdă de condiția mea sau a celor care suferă de ea" e concluzia tăioasă a micuțului.

Boban spune că de cazul lui Jane se interesează inclusiv prim-ministrul țării, care s-a implicat în tratamentul acestuia. "Familia sa mi-a spus că, într-o zi, ar avea șansa să meargă dacă totul decurge bine".

Până atunci, nimic nu-l împiedică pe puști să apere în meciurile colegilor săi.

Pogba, Figo, CR7

Ba, mai mult, lumea fotbalului l-a adoptat rapid. Pe 15 decembrie 2017, Paul Pogba l-a invitat pe Old Trafford pe Jane, un Moș Crăciun îmbrăcat în tradiționalul alb-roșu al englezilor. "L-a chemat printr-un tricou semnat, a apărut peste tot pe internet", povestește Boban.

Apoi, în mai 2018, la Lyon, înaintea finalei Europa League, același Jane a făcut echipă cu marele Luis Figo.

I-a mai adus un zâmbet lui Jane. Care a avut șansa să-l vadă la lucru și pe idolul său. "Câteodată, mă văd marcând goluri ca Ronaldo. Și-apoi îmi aduc aminte că nu pot merge".

Puștiul macedonean imită bucuria lui Cristiano Ronaldo
Puștiul macedonean imită bucuria lui Cristiano Ronaldo

7
ani avea Jane când s-a operat la coloană în Paris: de-atunci, urmează un tratament special

38
de meciuri și 2 goluri are Nikolov pentru Viitorul, primul într-un celebru FCSB - Viitorul 2-5

"Fotbalul înseamnă totul pentru mine. În clipele în care joc fotbal uit de orice"
Jane Velkovski

Spectacol în Ligă

MOL Vidi, cu Nikolov titular, e o surpriză pentru o echipă maghiară în cupele europene. Astfel, după ani de zile în care trupele din țara vecină ieșeau încă din primul tur al competițiilor europene, fostul Videoton a reușit o calificare în fața lui Ludogoreț. Iar săptămâna aceasta a ținut în șah Malmo, fosta adversară a CFR-ului, 1-1 în Suedia.

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close