GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  MITĂ PENTRU JUDECĂTOARE

Un nou termen în dosarul în care Borcea și frații Becali sunt acuzați de dare de mită » Şi-au "spart" şi propriile declaraţii

Articol de - Publicat marti, 27 iunie 2017 21:59

Azi s-a consumat un nou termen în dosarul "Mită pentru judecătoare", la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Inculpaţi sunt Cristi Borcea, Ioan şi Victor Becali, pentru dare de mită, precum şi fosta judecătoare Gianina Terceanu, pentru luare de mită.

Dacă fraţii Becali şi-au recunoscut fapta, în schimb Borcea a susţinut permanent că este nevinovat. Gianina Terceanu nu s-a prezentat, invocând iar probleme de sănătate.

Borcea, tot la 4 ace

În boxa acuzaţiilor şi-a făcut iar apariţia Cristi Borcea. Ca de obicei, impecabil, costum închis, cămaşă albă, cravată gri, butoni, batistă la buzunarul de sus, proaspăt tuns, vopsit, cu sprâncenele pensate. Acelaşi zâmbet, de parcă nu ar fi vorba despre el în proces. De acesată dată a venit fără Victor Becali, colegul de celulă, care a anunţat instanţa că nu doreşte să participe la respectivul termen. Timp de peste 20 de minute, cât a durat pauza între procese, Borcea a vorbit mult cu Ioan Becali şi cu avocaţii săi. Uşor, în şoaptă, nu zgomotos, ca la precedentul termen.

Teodoris: "Nu mai ştiu, nu-mi mai amintesc!"

Înainte de intrarea celor trei judecătoare, au apărut şi doi dintre martorii acuzării, Manole Teodoris şi Alexandru Roşu. Doi spărgători de case, condamnaţi la câte 17 ani şi 6 luni de închisoare. Ei au fost şi denunţătorii principali în acest caz.

Luat la întrebări de către avocaţi, Teodoris a şi recunoscut că a făcut respectrivul denunţ la urmărire penală "pentru a beneficia de dispoziţiile legale ale unui denunţ", adică de reducerea pedepsei.
A spus că nu l-a cunoscut pe Borcea şi nici nu ştia de implicarea sa în Dosarul Transferurilor, judecat la Tribunal de Giania Terceanu. Pe aceasta a cunoscut-o la restaurantul pe care îl avea, fiindu-i prezentată de un avocat, Daniel Petre.

Aşa a aflat, de la judecătoare că i-a fost desemnat Dosarul Transferurilor şi că "ar putea să-i ajute pe inculpaţi, să dea o soluţie favorabilă. I-am spus că sunt machedon şi mi-a zis să iau legătura cu inculpaţii, să le cer bani. Să mă duc să vorbesc cu Ioan şi Victor Becali".

Tedoris a povestit că ulterior s-a împrietenit cu Gianina Terceanu: "Ne întâlneam cam o dată la două săptămâni, când, la invitaţia mea, venea să mănânce la mine la restaurant". Într-o astfel de întâlnire a aflat, de la aceasta că "i-a dat Cristi Borcea, personal, 10.000 de euro.

Nu ştiu dacă e adevărat sau nu. Ea mi-a povestit că s-a întâlnit cu Borcea la el acasă. Că a ajuns acolo cu un domn avocat, George Iorgovan". Teodoris a adăugat că "în acel moment, când mi-a spus de Borcea, eu deja îi contactasem pe Ioan şi pe Victor Becali, care dăduseră deja nişte bani".

A povestit cuiva, n-a povestit?!

Teodoris a susţinut în faţa instanţei că nu a povestit nimănui despre episodul celor 10.000 de euro daţi de Borcea. Şi totuşi, "locotenentul" lui, Alexandru Roşu, ar fi aflat fiindcă "a asistat la o discuţie telefonică pe care am avut-o cu soţia mea despre acest subiect". "Roşu m-a întrebat despre cine era vorba, dar nu i-am spus", a adăugat Teodoris.

În declaraţiile date în 2015, în faza urmăririi penale, Teodoris afirmase însă şi că a vorbit cu Ioan Becali despre şpaga dată de Borcea şi că impresarul i-ar fi confirmat că fusese pus la curent de chiar de către fostul conducător dinamovist.

În sală, Ioan Becali fierbea şi îşi făcea cruce. Întrebat despre acest lucru, Teodoris a scăldat-o iar: "Nu mai ştiu dacă am avut discuţia aceea, se poate. Nu-mi mai amintesc dacă i-am spus sau dacă l-am întrebat pe Ioan Becali despre asta şi nu-mi mai aduc aminte ce mi-a răspuns"!!!.

Teodoris e tot mai tensionat, vorbeşte încet, scurt, se contrazice flagrant. Inclusiv pe declaraţile date cu doi ani în urmă, la urmărirea penală.

În 2015, Teodoris dăduse două declaraţii în faţa procurorilor, una în iunie 2015, cealaltă în decembrie 2015. În prima nu pomenise nimic despre episodul mitei de 10.000 de euro de la Borcea. "Nu am fost întrebat prima dată", spune Teodoris, care susţine că "ulterior mi-am amintit de asta. Nu fiindcă mi-a sugerat vreun procuror, dar, repet, prima dată nu fusesem întrebat despre asta".

Procuroarea îi reaminteşte de o declaraţie mai veche, conform căreia avocatul Iorgovan i-ar fi dat acei 10.000 de euro Gianinei Terceanu, din partea lui Borcea. "Vă menţineţi declaraţia?". A spus că "da", după ce cu numai câteva minute în urmă spusese că ştia de la Ginanina Teodorovici că Borcea în persoană îi dăduse banii!!!

Teodoris şi-a terminat depoziţia stors, după care a fost încătușat. Ioan Becali i-a aruncat câteva cuvinte grele în aromână, iar Teodoris i-a răspuns timid, parcă îşi cerea scuze.

Următorul martor interogat a fost Alexandru Roşu, "Locotenentul" lui Teodoris la spargeri şi nu numai. N-a jurat pe Biblie că va spune "adevărul şi numai adevărul", pe motiv că "sunt ateu". A promis că va spune ce ştie "pe conştiinţă şi pe onoare".

"Nu îmi mai menţin nici o declaraţie dintre cele date până acum"!!!
De la început şi-a tamponat "şeful": "Eu nu ştiam nimic despre banii daţi de Borcea judecătoarei. N-am asistat niciodată la vreo discuţie telefonică a prietenului meu cu soţia lui, despre asta.

Îl cunosc pe Teodoris de 10-15 ani. Mai veneam pe la el la restaurant. Nu am văzut-o niciodată acolo pe Gianina Terceanu, deşi mă duceam cam o dată pe săptămână. Eu ştiam ceva, de la Manole Teodoris, doar de suma de 200.000 de euro daţi judecătoarei".

"Cu ce ocazie, cum v-a spus de spre asta?", este întrebat de judecătoare?. Roşu pare blocat între conştiinţă şi onoare. Şi cedează: "Nu-mi mai aduc aminte, nu am întrebat nici de cine era vorba. Nu mai ştiu unde şi când. Teodoris mi-a zis să îl susţin cu declaraţii despre ăia 200.000 de euro, că i-a luat de la nu ştiu cine şi i-a dat Gianinei Terceanu. Nu mai susţin declaraţiile pe care le-am dat în acest dosar"!!!

Preşedinta completului de 3, judecătoarea Lavinia Valeria Lefterache, este stupefiată: "Vă daţi seama de consecinţele va avea asupra dumeavoastră ceea ce declaraţi acum? Vă daţi seama că pe baza acelor declaraţii a fost dată o decizie judecătorească!?". Roşu pare că înţelege. Se apără: "Am dat toate acele declaraţii sub presiune. Tot ce am declarat ştiam de la Manole Teodoris. El conducea şi spargerile. Nu a fost iniţiativa mea să dau acele declaraţii. Am fost forţat de împrejurări". Sala murmură. Roşu continuă:

"Teodoris m-a rugat să îl ajut cu acele declaraţii. Nu suntem colegi de celulă, dar mi-a spus toate aceste lucruri când eram în arestul Poliţiei, la început, sau când mai eram duşi împreună, cu duba. Nu mai ştiu când mi le-a spus".

Apoi Roşu s-a încurcat iar şi pe baza declaraţiilor că ar fi cunoscut-o totuşi pe Giania Terceanu. Ba că nu a văzut-o, ba că i-a dat totuşi personal un telefon cu care să ţină legătura cu Teodoris. La final, a recunoscut şi el că a dat acele declaraţii şi ca să beneficieze de prevederile legale pentru un denunţ, "dar până acum nu ne-a fost cu nimic redusă pedeapsa. Dar nu din cauza asta am schimbat declaraţiile acum".

Giovani cere să fie audiat

La cererea sa, Ioan Becali a fost audiat în privinţa şpăgii de 10.000 de euro pe care Cristi Borcea a dat-o judecătoarei Gianina Terceanu. Impresarul e calm: "Îl cunosc pe Borcea de 25 de ani, avem o relație de prietenie. În 2009, când zice doamna Terceanu că a fost la el, Cristi locuia la Cernica, cu una dintre soţiile lui. Nu mai ştiu, cu Mihaela şi cu cei trei copii.

Prima dată am auzit la Tribunal, în acest proces, că el ar fi dat 10.000 de euro şpagă judecătoarei. Cum să vorbesc despre asta cu Teodoris?! Eu și cu fratele meu, recunosc, am dat 220.000 de euro, prin intermediul lui Teodoris şi al soţiei lui. Dar de Borcea nu ştiam nimic. Păi cum, noi am dat câte 110.000 de euro şi Borcea numai 10.000 de euro? Dacă ştiam, îl puneam şi pe el să cotizeze mai mult".

Ioan Becali: "Am recunoscut fiindcă aşa a fost, dar şi ca să-mi micşorez pedeapsa"

Becali a continuat: "Am recunoscut că am dat 220.000 de euro pentru că aşa a fost şi ca să beneficiem de reducerea pedepsei în acest caz. Am avut ghinion, noi şi doamna judecătoare Terceanu, că Teodoris era machedon, altfel nu intra el cu ea la mine în curte niciodată, atunci, prima dată, când am şi cunoscut-o şi i-am şi dat primii 10.000 de euro.

După aceea nu am mai văzut-o niciodată, fratele meu se ducea pe câmpuri, la 30 de kiliometri distanţă, se întâlnea cu ea, cu Teodoris, să-i dea banii, în mai multe tranşe".  

Următorul termen a fost stabilit pentru 10 octombrie, după vacanţa judecătorească, atunci când va fi audiată şi fosta judecătoare, Gianina Terceanu.

"Judecătoarea Terceanu mi-a zis că a citit dosarul şi că fapta nu exista, că ar fi dat acelaşi verdict, de achitare, chair dacă nu-i dădeam bani. Dar am plătit, că tot insista Teodoris!"
Ioan Becali, fost impresar

"Nu i-am spus niciodată lui Borcea sau altui inculpat din Dosarul Transferurilor că eu şi cu fratele meu am dat judecătoarei 220.000 de euro. Noi avem un obicei la machedoni, dacă promitem că ştim numai noi, aşa rămâne. Numai Teodoris nu a respectat asta!"
Ioan Becali, fost impresar

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
768145689920470
Patraulea Trandafir  •  28 Iunie 2017, 17:37

Ca de obicei, impecabil, costum închis, cămaşă albă, cravată gri, butoni, batistă la buzunarul de sus, proaspăt tuns, vopsit, cu sprâncenele pensate. Acelaşi zâmbet, de parcă nu ar fi vorba despre el în proces... O *** . Mecla de prost nu și-o poate schimba . Sau mai știi ?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

fcu1948
fcu1948  •  28 Iunie 2017, 16:14

Să se mai mire cineva cum de a fost posibil ca în apel sandu & dragomir să fie achitați în procesul dezafilierii Universității Craiova, după ce în primă instanță fuseseră condamnați la 3 ani cu suspendare. Păi dacă frații becali au dat judecătoarei 220.000 euro ca scape, vă dați seama cât o fi cotizat sandu, în condițiile în care timp de 25 de ani în funcția de președinte al frf a gestionat zeci de milioane de euro???

poison
poison  •  27 Iunie 2017, 23:31
Postat de iosif_vs10 pe 27 Iunie 2017, 23:29

Atunci, iti doresc un secol fericit :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Merci domne! Dinamo campioni 2101 si calificati in Liga Campionilor Intergalactici! :)

Vezi toate comentariile (11)
Comentează