GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  ISTORIA LA RAPORT

ISTORIA LA RAPORT Episodul 1: Brazilia - România 3-2, CM 1970 » Cifre INCREDIBILE dintr-un meci de neuitat: am avut posesie 48% în fața campioanei mondiale!

Căpitanii din România - Brazilia, de la CM 1970: Mircea Lucescu și Carlos Alberto +15   FOTO
Căpitanii din România - Brazilia, de la CM 1970: Mircea Lucescu și Carlos Alberto

Articol de - Publicat vineri, 25 martie 2022 09:00 / Actualizat vineri, 25 martie 2022 13:37

Cifre entuziasmante dintr-o partidă de neuitat: la Guadalajara, România i-a ținut piept campioanei mondiale Brazilia, cu megavedetele Pele și Jairzinho în formă maximă ♦ Analiza InStat arată că am fost aproape egali și la posesie, și la șuturi pe poartă ♦ Ba chiar i-am ținut la respect pe brazilieni: doar 24% dintre mingi s-au jucat în treimea noastră.

CONTEXT 

  • Gazeta Sporturilor lansează azi „Istoria la raport” - un proiect special prin intermediul căruia vom privi cu alți ochi faze celebre, vom înțelege diferit cum s-au obținut victorii memorabile și vom aprecia altfel jucători renumiți;
  • Redacția GSP a ales 10 meciuri faimoase din istoria fotbalului românesc și a finanțat analizarea lor din perspectivă modernă, cu ajutorul tehnologiei și al instrumentelor de ultimă generație;
  • Mai exact, toate aceste partide de neuitat pentru români vor fi disecate prin intermediul rapoartelor de performanță InStat, compania ce livrează statistici minuțioase din fotbalul actual către mii de cluburi și milioane de fani din întreaga lume;
  • Reinterpretarea istoriei prin filtrul acestor rapoarte este o adaptare la nevoile actuale ale fanilor, pentru care fotbalul devine mai spectaculos dacă e privit prin intermediul statisticilor detaliate;
  • Cele 10 meciuri analizate de Gazetă în proiectul „Istoria la raport” vor fi, în ordinea disputării lor: 
    » Brazilia - România 3-2 (1970)
    » România - Italia 1-0 (1983) 
    » Steaua - Anderlecht 3-0 (1986) 
    » Steaua - Barcelona 2-0 (1986) 
    » Steaua - AC Milan 0-4 (1989) 
    » Steaua - Dinamo 0-3 (1989) 
    » România - Argentina 3-2 (1994) 
    » România - Suedia 2-2 (1994) 
    » România - Anglia 3-2 (2000) 
    » România - Slovenia 1-1 (2001)
     
  • Pe lista inițială a redacției au fost mai multe partide, însă ele n-au putut fi analizate din cauză că în nicio arhivă nu mai există înregistrările video integrale.
  • Printre altele, e și cazul meciurilor Craiovei Maxima sau ale celor dintre Dinamo și Hamburg ori Liverpool din anii ‘80. Toate mai sunt azi disponibile doar ca rezumate, ceea ce le-a făcut imposibil de analizat pentru a genera rapoarte statistice complete.

Brazilia - România 3-2 s-a disputat în iunie 1970, în ultima etapă din grupa 3 a Campionatului Mondial din Mexic. Erau vremuri cu competiții foarte concentrate - la CM din Mexic, de exemplu, au fost prezente doar 16 reprezentative, jumătate din câte vor fi la CM din Qatar. 

În primele două confruntări din grupă, România pierduse cu Anglia (0-1), dar se impusese în fața Cehoslovaciei (2-1). În schimb, Brazilia - considerată marea favorită a turneului - avea punctaj maxim. Confruntarea a avut loc la Guadalajara, în fața a peste 50.000 de spectatori, și a produs un duel extrem de spectaculos.

Episodul 1: Brazilia - România 3-2, CM 1970 » Un trio FABULOS: Dinu l-a subordonat pe Jairzinho, Liță a jucat fantastic în fața lui Pele, iar Sătmăreanu a fost peste toți
ISTORIA LA RAPORT
Episodul 1: Brazilia - România 3-2, CM 1970 » Un trio FABULOS: Dinu l-a subordonat pe Jairzinho, Liță a jucat fantastic în fața lui Pele, iar Sătmăreanu a fost peste toți

Brazilia - România 3-2

România - Brazilia s-a jucat la Guadalajara, în fața a 50.804 spectatori
Pele și Dembrovschi
Sandu Neagu
Naționala României din 1970
Angelo Niculescu alături de Dumitrache și Dobrin
+11 FOTO
  • Au marcat: Pele (19, 67), Jairzinho (22) / Dumitrache (34), Dembrovschi (84)

BRAZILIA: Felix - Carlos Alberto, Brito, Fontana, Everaldo (57 Marco Antonio) - Piazza, Clodoaldo (73 Edu) - Jairzinho, Pele, Paulo Cesar „Caju” - Tostao 
Antrenor: Mario Zagallo

ROMÂNIA: Adamache (20 R. Răducanu) - L. Sătmăreanu, N. Lupescu, C. Dinu, M. Mocanu - Liță Dumitru - Dembrovschi, R. Nunweiller, S. Neagu, M. Lucescu - Dumitrache (71 G. Tătaru) 
Antrenor: Angelo Niculescu

Monitorizarea InStat, făcută la cererea expresă a Gazetei în proiectul „Istoria la raport”, are o concluzie fantastică: am fost aproape egalii Braziliei! Și asta a fost o realizare uriașă, pentru că sud-americanii aveau să devină campioni mondiali. 

Ei alcătuiau cea mai tehnică națională a acelui turneu final, cu legendarii Pele și Jairzinho aleși chiar în echipa stelelor din Mexic ‘70, alături de alți 3 brazilieni.

Doi parametri, dintre cei mai importanți într-un meci de fotbal, adică posesia și numărul de atacuri inițiate, arată un echilibru aproape perfect.

1. POSESIE

Poate cel mai surprinzător lucru din analiza meciului de acum peste 50 de ani este faptul că România a avut aproape aceeași posesie cu Brazilia. Iar Brazilia era o trupă formidabilă, care a adunat 6 victorii din 6 la acel turneu final, condusă de magicul Pele.

Și totuși, în confruntarea cu noi, posesia generală a fost aproape egală: 52% Brazilia - 48% România. Mai jos, în detaliu, se observă cum a fost jucată mingea de cele două formații, semnul evident al echilibrului.

30%din timp am dominat Brazilia

Posesia defalcată pe bucăți de câte 15 minute arată că România a fost peste Brazilia chiar în mijlocul meciului. Vreme de jumătate de oră, mai precis între minutele 30 și 60, interval în care scorul a fost 2-1 pentru sud-americani, „tricolorii” lui Angelo Niculescu au avut balonul mai mult timp. Brazilienii au câștigat celelalte 4 sferturi, cel mai clar în ultimele 15 minute, scor 60%-40%.

Episodul 1: Brazilia - România 3-2, CM 1970 » Cifre INCREDIBILE dintr-un meci de neuitat: am avut posesie 48% în fața campioanei mondiale!

15 secundea fost durata medie a posesiei pentru Brazilia, fix același nivel avându-l și România

Episodul 1: Brazilia - România 3-2, CM 1970 » Cifre INCREDIBILE dintr-un meci de neuitat: am avut posesie 48% în fața campioanei mondiale!
Portarul Adamache a jucat doar primele 29 de minute, perioadă în care Brazilia a tras de 13 ori la poartă. Foto: Guliver/Getty Images

2. ATACURI

Am ținut aproape de campioana mondială

Brazilia nu i-a folosit împotriva noastră pe Rivelino și pe Gerson, doi dintre cei mai buni jucători ai acelui Mondial, dar i-a avut pe teren, printre alții, pe fabuloșii Pele și Jairzinho, plus Tostao și Clodoaldo. Monitorizarea ofensivă demonstrează că România, cu Dumitrache, Sandu Neagu sau Lucescu în atac, a fost și ea la înălțime.

ParametruBraziliaRomânia 
Atacuri/cu șuturi102/2190/19 
Prima repriză49/1545/10 
A doua repriză53/645/9 

80 de intrăriîn terenul advers cu mingea la picior a reușit România, mai multe decât Brazilia, care a avut doar 73

Brazilia a fost peste noi doar la faze fixe

Două detalii interesante din monitorizarea ofensivă: România a produs mai mult fotbal pe atacuri poziționale și contraatacuri, dar trupa lui Zagallo ne-a dominat copios la fazele fixe.

ParametruBraziliaRomânia 
Atacuri poziționale/cu șuturi58/756/11 
Contraatacuri26/527/6 
Faze fixe18/97/2 

64 de baloanea pierdut Brazilia din posesie, România a avut 66

Clasamentul final al grupei 3:

1. Brazilia8-36p 
2. Anglia2-14p 
3. ROMÂNIA4-52p 
4. Cehoslovacia2-70p 

2 preluări nereușiteau existat pe parcursul meciului în echipa României: Liță Dumitru (1) și Dembrovschi (1). Brazilia, în schimb, a avut 6 astfel de bâlbe: Pele (2), Jairzinho (2), Brito (1) și Edu (1)

Brazilia a fost perfectă la acel Mondial

Episodul 1: Brazilia - România 3-2, CM 1970 » Cifre INCREDIBILE dintr-un meci de neuitat: am avut posesie 48% în fața campioanei mondiale!
Pele și al treilea său Mondial câștigat
  • a câștigat grupa cu punctaj maxim, 6 din 6, victorii pe linie: 4-1 Cehoslovacia, 1-0 Anglia, 3-2 România;
  • în „sferturi” a trecut de Peru, 4-2, în semifinale a învins Uruguay, 3-1;
  • în marea finală, în fața a peste 100.000 de spectatori, s-a distrat cu Italia, scor 4-1. Squadra azzurra îi avea în echipă pe Facchetti, Gigi Riva, Sandro Mazzola, Boninsegna sau Gianni Rivera;
  • a avut o medie de peste 3 goluri marcate pe meci: 19 în 6 partide;
  • a avut 3 jucători între primii 8 cei mai buni marcatori ai turneului: Jairzinho (7), Pele (4) și Rivelino (3);
  • a avut 5 jucători în cel mai bun „11” al competiției.

Echipa ideală a Mondialului din Mexic 1970: Mazurkiewicz (Uruguay) - Facchetti (Italia), Beckenbauer (Germania), Ancheta (Uruguay), Carlos Alberto (Brazilia) - Bobby Charlton (Anglia), Rivelino (Brazilia), Gerson (Brazilia) - Jairzinho (Brazilia), Gerd Muller (Germania), Pele (Brazilia)

Vezi și: 

ISTORIA LA RAPORT Episodul 1: Brazilia - România 3-2, CM 1970 » Un trio FABULOS: Dinu l-a subordonat pe Jairzinho, Liță a jucat fantastic în fața lui Pele, iar Sătmăreanu a fost peste toți

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (22)
emil1986
emil1986  •  26 Martie 2022, 10:02
Postat de polistul68 pe 25 Martie 2022, 12:23

Clar, brazilienii erau peste noi valoric...dar e de apreciat si itneligenta antrenorului care a folosit cea mai buna metoda de a juca onorabil cu o echipa net superioara....si, ce e mai important, jucand fotbal..nu ne-am bagat in careu si apoi sa o bubuim, nu am tras de timp la modul jenant..chiar am jucat fotbal. Clar, calitatea jucatorilor era alta decat acum, dar si tactica a fost bine aleasa.

Da, intr-adevar, antrenorul nu putea face mai mult. Problema e alta. Repet, cei care au analizat cifrele n-au luat in calcul istoricul jocului. Brazilienii aveau dupa 22 de minute de joc 2-0, am dat gol in min 34, apoi au facut 3-1 in min 67 si am redus din nou scorul in min. 84. Daca egalitatea se mentinea mult mult, cu siguranta ca posesia era neta in favoarea brazilienilor. Sa scoti in evidenta acest lucru, pentru ca si asta au dorit sa faca cel care a scris articolul, este orelevant in opinia mea. Brazilienii daca aveau nevoie de golaveraj, cu siguranta nu mai luau piciorul de pe acceleratie si diferenta era mai mare. Echipa din anii '70 era, in opinia mea, e adevarat eram copil la inceputul anilor '70 si nu puteam aprecia corect, dar pe unii i-am urmarit mai bine la sfarsitul anilor '70 si putin la inceputul anilor '80 (Dumitrache s-a lasat in '84, Dinu in '83, Raducanu tot pe acolo), sub cei din anii '90. De altfel rezultatele sunt cele care confirma ce spun eu. In timp ce echipa de la Guadalajara n-a mai facut mare lucru dupa, cea din anuu '90 s-a mai calificat la cateva turnee finale. Nu spun ca nu era o echipa decenta, insa in ipinia mea cativa jucatori erau de valoare buna si foarte buna, Satmareanu si Dinu ca aparatori si Dumitrache, mare talent, ca atacant. In rest jucatori de nivel mediu, unii chiar care daca nu erau, cum se spune oamenii sustemului, poate ca nu prideanu nationala. Iar cap de lista este Lucescu.

polistul68
polistul68  •  25 Martie 2022, 19:56
Postat de alenb pe 25 Martie 2022, 12:43

Am vazut Romania-Anglia (0-1), n-am facut decat s-o plimbam de-a latu chiar si dupa ce englezii deschisesera scorul, in loc sa jucam fotbal nea angelo a insistat cu vesnicul joc de temporizare. Al doilea meci cu Cehoslovacia a indraznit sa joace si a aratat altfel. Cu Brazilia tot speriati de bombe, am indraznit la 0-2 si 1-3, deci sa lauzi tactica lui nea Angelo este noaptea mintii, joaca ba fotbal daca esti la campionatul mondial, ataca ba poarta ca fotbalul nu e pasa de-a latu si inapoi.

Amice...lasa noaptea minti, ca nu sti sa folosesti inca inteligentometrul ( aparat de masurarea inteligentei, probabil...)..nu esti in masura sa stabilesti tu...la cine e noapte si la cine nu...iti explic pe scurt, sper sa intelegi...cand joci cu un adversar NET SUPERIOR ( Brazilia si Anglia , aici), daca avanti in atac si te "urci" pe ei, risti sa iei 7 goluri..ceea ce nu ar avantaja pe nimeni...daca sti sa plmbi mingea cu cap, si, poate speculezi ceva, ai mai multe sanse sa scoti un rezultat bun..daca tu te-ai bate acum cu Tyson, te-ai arunca pe el...sau ai icenrca sa te aperi, si poate il prinzi cu garda jos ? Nea Angelo a fost un mega-antrenor, care a scos maximum din echipa care a avuto pe mana...toti vrem sa vedem o Romanie care ataca, care se urca pe adversar, care domina..doar ca valoarea fotbalistilor romani, nu permite un asemenea joc...toate rezultatele bune ale nationalei au avut la baza apararea si contraatacul...trebuie sa fi realist in viata ..reala....una e ce-ti doresti, alta e ce poti...super nationala din '94, a atacat intr-un singur meci..cu Elvetia....si am luat 4 parca...

madalin_eivissa
madalin_eivissa  •  25 Martie 2022, 19:11

FABULOASA RETROSPECTIVA! AVEAM ECHIPE DE CLUB ȘI NAȚIONALE DE TOP!!

Vezi toate comentariile (22)
Comentează