GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAȚIE GSP

“Am pariat și eu. O făceam când eram plictisit”. Interviu cu fotbalistul de Liga 1 care a fost plătit de capul unei rețele de trucare de meciuri

Articol de - Publicat marti, 14 noiembrie 2017 12:11

Josip Soljic are 30 de ani, joacă de 11 luni la Poli Timișoara și pare foarte sigur pe el în discuțiile cu jurnaliștii.

În vara lui 2009, croatul a fost transferat la FC Gossau de un compatriot, Marijo Cvrtak, care în acea perioadă a trucat mai multe meciuri ale echipei din liga a doua elvețiană. Aranjorul croat stabilit la Nurnberg a fost prins și condamnat ulterior la 5 ani și jumătate de închisoare, iar în interceptările discuțiilor sale telefonice procurorii au descoperit că-i plătea o bună parte din salariul lui Soljic și chiria apartamentului din Gossau. Cei doi, Cvrtak și Soljic, vorbeau frecvent la telefon, iar fotbalistul îl anunța cine va fi titular și cine nu.

În rechizitoriu, procurorii nu au putut determina cu exactitate dacă Soljic a trucat și el meciuri, dar au existat suspiciuni mari în privința unuia dintre jocuri.  Patru coechipieri de-ai săi au fost suspendați pe termen nelimitat, dar justiția elvețiană i-a achitat în mod surprinzător, spre nemulțumirea președintelui FIFA de atunci, Joseph Blatter. Detaliile șocante ale cazului au fost prezentate ieri de GSP, singura publicație din România care a avut acces la rechizitoriul din Dosarul Bochum

g0

Josip, ți-am găsit numele în dosarul Bochum…
(Râde). Da, e posibil. Când am jucat în Elveția, în liga a doua, tipul care m-a dus acolo - nu era agentul meu, era un tip cu care mă știam - a ajuns în pușcărie. Am fost interogat de poliție, dar nu am făcut nimic. Am fost legitimat la Gossau doar 3 luni. Nu-l știam pe tipul ăsta înainte de Gossau.

Îmi poți spune numele tipului?
Marijo Cvrtak. Am fost doar interogat și am fost eliberat. Nu au existat suspiciuni în privința mea. M-au chemat pentru că aveam contact cu el în fiecare săptămână, dar nu am avut habar că se petrece așa ceva…Era prima dată când părăseam Croația. Eram tânăr, nu știam ce se petrece. Asta le-am spus polițiștilor, iar la final am fost eliberat. De fapt, nu eliberat, ci scos de sub urmărire. Nu au mai existat suspiciuni și asta a fost toată povestea.

Cum a fost perioada Gossau pentru tine?
A fost un pic neplăcut pentru mine pentru că mi s-a întâmplat pentru prima dată în viață. În final, am dovedit că sunt nevinovat și totul a fost ok.

Vărul misterios, campion în Bundesliga

Cum l-ai cunoscut pe acest tip, Cvrtak?
(Oftează)…Uite. Vărul meu…Am un verișor care e jucător de fotbal, a jucat în Germania, a jucat pentru echipa națională, și el era prieten cu Cvrtak. Mi-a spus: “Mergi cu Cvrtak în Elveția, joacă fotbal!”. Voiam să plec din Croația. Așa l-am cunoscut pe Cvrtak.

Pe vărul tău îl cheamă tot Soljic?
Nu. Nu aș vrea să-i pronunț numele pentru că a avut o carieră importantă. A jucat la națională și a avut și el probleme. A jucat în Germania, a fost campion în Bundesliga, a câștigat Cupa, dar a avut o grămadă de probleme din cauza lui Cvrtak. Îl știa din Germania, era în contact cu el și când a început scandalul, l-au implicat și pe el. I-a apărut numele în Croația în presă, dar nu a făcut nimic rău. Avea un salariu bun, o viață bună. A fost neplăcut și pentru el, mai mult decât pentru mine, dar s-a terminat cu bine. (n.red. - jurnaliștii de la Gazetă și cei croați de la Nacional nu au reușit să-l identifice pe vărul misterios al lui Cvrtak)

În dosar se scrie că Marijo Cvrtak era proprietarul tău.
Nu, nu, nu.

Așa le-a spus procurorilor directorul sportiv de la Gossau…
Nu. E greșit. Nu am avut nimic semnat cu Cvrtak. M-a dus pur și simplu acolo și mi-a spus: “Fă câteva antrenamente și dacă ești bun, semnezi. Am semnat și asta a fost tot”. Am stat acolo un an. Nu am avut nimic semnat cu Cvrtak. (n. red. - în Dosarul Bochum, procurorii notează că Soljic le-a recunoscut că o parte dintr-o viitoare sumă de transfer îi revenea lui Cvrtak) După aceea, nu am mai vorbit niciodată cu el. Nu l-am mai văzut în viața mea.

Procurorii au aflat că Marijo Cvrtak îți plătea și o parte din salariu la Gossau, plus chiria la apartament.
Da, m-a ajutat un pic cu banii. Gossau nu plătea foarte bine, dar era ok pentru mine. Totuși, când banii întârziau, Marijo m-a ajutat să plătesc apartamentul. Asta a fost tot.

Când scandalul a apărut în presă, care a fost primul tău gând? Bănuiesc că ai aflat despre activitățile lui înainte să te contacteze poliția…
Am fost șocat. Am pierdut niște meciuri cu scoruri mari, dar nu știam nimic…Echipa nu era așa de bună, așa că nu mi-a trecut prin cap că se poate întâmpla ceva de genul ăsta. Am fost șocat. Dar totul s-a terminat, am jucat până la finalul sezonului, Gossau a retrogradat, iar eu am apucat-o pe drumul meu. M-am despărțit în termeni ok cu oamenii din club. Președintele mi-a spus să rămân, dar nu puteam pentru că fotbalul nu e profesionist în liga a treia din Elveția. Așa că m-am întors acasă.

dragoi soljic
Sorin Drăgoi, vicepreședintele Poli Timișoara, și Soljic, la prezentarea oficială, la începutul acestui an. Sursă: Banatul Azi

“Nu am știut ce făceau colegii mei”

Când ai venit din Croația în Elveția, a fost vorba despre vreo sumă de transfer?
Nu. Am venit gratis. Niciun club nu a plătit vreodată vreun ban pe mine.

Cum vine asta?
Tot timpul am plecat gratis. Ori s-a terminat contractul, ori am fost pus pe liber.

Cât timp ai fost la Gossau, ai știut ce se întâmplă cu alți jucători?
Știu că au fost jucători suspendați, dar chiar nu am știut. La timpul acela, erau doi iugoslavi cu mine. Petreceam timp cu ei, dar nu am știut nimic. Când au fost suspendați, a fost un mare șoc pentru mine.

Cvrtak îți spunea “jucătorul meu”…
Da, el m-a adus acolo. Se referea la mine ca și cum era agentul meu. Atât.

Dar el nu era agent, truca meciuri.
(Râde) Da, nu o să-ți vină să crezi, dar nu era agent…

Câte ore ai stat la poliție?
Am stat două-trei ore acolo, am vorbit cu ei și asta a fost tot. A fost prima și ultima dată în viața mea când am vorbit cu poliția. Din fericire…

“Am avut contact cu oameni nepotriviți”

Când te-ai transferat apoi la alte cluburi, ai simțit că oamenii se uitau altfel la tine?
Nu cred că știau. Nu am făcut nimic. Am avut doar contact cu oameni nepotriviți. Atât. Nu sunt rușinat de nimic pentru că nu am făcut nimic. Eram un jucător tânăr care am ajuns într-o situație nepotrivită. Atât.

Cu o zi înainte de un meci pe care încerca să-l trucheze, Cvrtak a vorbit cu tine și a aflat că nu joci. Apoi, a vorbit cu altcineva și i-a spus că e fericit că nu joci. Nu voia să te expună în meciul ăla.
Poate de aia nu vorbea cu mine. Voia probabil să mă protejeze. Sunt foarte fericit că spunea asta. Dacă mi-ar fi spus altceva, poate că aș fi avut probleme mai mari. Poate că nu s-ar fi terminat bine pentru mine. Așa, e ok.

După doi ani, unul dintre foștii tăi colegi, Mario Bigoni, a fost găsit mort în Rin. La ce te-ai gândit în momentul ăla?
Da, am citit. Știu că el a fost primul suspendat. Îmi pare rău de ce i s-a întâmplat. Când am citit, nu mi-a venit să cred. Mi-a părut rău de el, era un tip în regulă. Nu am știut ce a făcut, dar pentru mine el a fost mereu un tip în regulă.

A venit cineva la tine de-a lungul carierei tale să-ți propună să nu joci corect?
Nu, nu. După Elveția, nu am mai vorbit cu genul ăsta de oameni. Am terminat-o cu ei. Pentru mine, să faci asta în fotbal reprezintă o mare greșeală. Nu aș face niciodată așa ceva. Joc fotbal pentru că îmi place. E meseria mea. Mă antrenez continuu încercând să joc cât mai bine. Nu vorbesc cu oameni care fac astfel de propuneri. Sunt realist și știu ce se întâmplă în fotbal, în lume, cu pariurile și cu trucarea de meciuri, dar sunt fericit că asta nu a apărut în viața mea. Nu am devenit parte din asta.

Recunoaște că a pariat, dar doar ca amator

Ai pariat vreodată?
Da, da. Când eram mai tânăr, am pariat de distracție. Când eram plictisit…

Știi că nu aveai voie.
Știu, dar o făceam când nu aveam contract de profesionist. Puneam pariuri, dar când aveam contract de profesionist, respectam angajatorul și nu făceam asta.

Când ai pariat ultima oară?
Ăăăăăă…Poate înainte de Inter. Când am jucat pentru Inter (n.red. - a semnat cu echipa croată Inter Zapresic în iulie 2015, venind de la NK Lucko. Înainte de Lucko, a fost la Milsami Orhei) aveam contract de profesionist. Înainte de asta.

Știi că au fost suspiciuni legate de meciul vostru cu FCSB? Mulți jucători de la Poli au lipsit la 0-7 cu FCSB și au revenit imediat după meciul ăsta, iar tu ai fost forțat să joci fundaș central pe Național Arena.
Nu știu ce să spun. Mi-am făcut treaba așa cum mi s-a spus. Respect munca oamenilor din echipă și dacă au spus că sunt accidentați, sunt accidentați. Nu intru în discuții de genul ăsta.

soljic4
Josip Soljic îl scapă din marcaj pe Gnohere, în FCSB - Poli 7-0. Sursă: GSP

De ce ai făcut acel tackling prin alunecare în careu în minutul 84? Era deja 6-0, jucătorul de la FCSB nu punea în pericol poarta voastră.
Da, dar i-am luat mingea fără să fac fault. Pentru mine, n-a fost fault. (Râde forțat) Nu mă provoca!

Josip, ești croat. De ce crezi că în ultimele scandaluri mari de trucare de meciuri din lume liderii rețelelor sunt de cele mai multe ori cetățeni croați?
Nu știu ce să spun. Oamenii ăștia pun o pată neagră pe obrazul croaților, pe obrazul jucătorilor croați. Croația e o țară plină de sportivi talentați. E o rușine că lucrurile astea pătează imaginea țării. Lucrurile astea vor rămâne pe obrazul croaților încă 50 de ani de acum încolo. Poate totuși lumea va uita și lucrurile vor fi altfel pentru Croația.

CITEȘTE ȘI POVESTEA RELAȚIEI DINTRE SOLJIC ȘI CVRTAK, DAR ȘI ALTE LEGĂTURI CU FOTBALUL ROMÂNESC ALE MAFIEI PARIURILOR DEMASCATE ÎN DOSARUL BOCHUM

EXCLUSIV Documente: cel mai slab jucător din FCSB - Poli 7-0 a fost angajatul mafiei pariurilor. Transfer și salariu asigurate de capul rețelei croate din Germania: "Da, m-a ajutat un pic cu banii!"

EXCLUSIV Dosarul Bochum: Gazeta a investigat legăturile rețelei germane de trucare de meciuri cu fotbalul românesc » Ghidul unui aranjor: cum se pariază în Asia fără a fi detectat

Dosarul Bochum: meci din Liga 1 oferit mafiei pariurilor și investigat de procurorii germani » Cât s-a pariat și ce spune un jucător prezent pe teren: “Se făcea cu știința antrenorului. El și cu sârbii lui”

EXCLUSIV De ce a eșuat mafia pariurilor din Germania în tentativa de a truca un meci al lui Dinamo: ”200.000 de euro de pariat și 30.000 pentru președinte”

EXCLUSIV Fotbalist crescut la Steaua și Școala Gică Popescu, numit în dosarul de trucare de meciuri din Germania! Legături cu cluburi suspecte: “Toți pariem. Dar sume mici, nu am ponturi”

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (2)
10154730652881534
Bogdan Camburu  •  14 Noiembrie 2017, 16:45

Singurii jucatori croati care au castigat campionatul si cupa in perioada 2000-2010 sunt Ivan Klasnic cu Werder in 2003-2004, Ivica Olic cu Bayern in 2009-2010, Niko Kovac cu Bayern in 2002-2003 si Robert Kovac cu Bayern in 2002-2003 si 2004-2005. Fratii Kovac sunt antrenori la Frankfurt, Klasnic tocmai ce-a facut al treilea transplant de rinichi, iar Olic a fost suspendat si amendat pentru pariuri in toamna anului trecut, din octombrie anul acesta fiind secund la nationala Croatiei. Alegeti varul. :)

arsenie_b
arsenie_b  •  14 Noiembrie 2017, 14:11

ceahlaul-dinamo 1-2 (2002), blat dovedit, in urma caruia ambele echipe trebuiau retrogradate. dinamo a fost salvata de guvernarea comunistilor de la psd (nastase, spagaton, marinescu)

Vezi toate comentariile (2)
Comentează