52 comentarii. Scrie și tu!

EXCLUSIV Documente: cel mai slab jucător din FCSB - Poli 7-0 a fost angajatul mafiei pariurilor. Transfer și salariu asigurate de capul rețelei croate din Germania: "Da, m-a ajutat un pic cu banii!"

Josip Soljic, fotbalistul de la Poli Timișoara care a făcut penalty și eliminare în meciul cu FCSB din 22 octombrie, a fost suspect în 2009 în cel mai mare caz de trucare de meciuri investigat de procurorii germani. El a fost transferat în Elveția și plătit de unul dintre capii rețelei, compatriotul său Marijo Cvrtak, condamnat ulterior la 5 ani și jumătate de închisoare

Articol de
luni, 13 noiembrie 09:16

DIN CUPRINS
La 22 de ani, un mijlocaș aflat acum în Liga 1 a fost transferat în Elveția și ajutat financiar de Marijo Cvrtak, unul din capii rețelei croate de trucare de meciuri demascate de procurorii germani
Josip Soljic a fost suspectat și interogat de procurorii germani după ce aceștia i-au interceptat convorbirile cu Cvrtak
Croatul a jucat în cel puțin o partidă trucată de cel care îi plătea o parte din salariul de la clubul elvețian Gossau
Ce spun oficialii lui Poli și antrenorul Ionuț Popa despre legătura lui Soljic cu mafia pariurilor

23 octombrie 2011.



Trecătorii care se plimbau pe malul Rinului Vechi, în orășelul elvețian Rhineck, au zărit cadavrul unui bărbat plutind în apă. Era fotbalistul Mario Bigoni, dat dispărut de familia sa în urmă cu două săptămâni. Ultima dată fusese văzut de prietenii săi într-o seară petrecută în restaurantul chinezesc Hu Bin, aflat la o distanță de un kilometru și jumătate de locul unde a fost descoperit trupul fără viață. La ieșirea din local, Bigoni zăbovise în parcare cu un amic, apoi s-a evaporat.

hu bin

Restaurantul chinezesc în care și-a petrecut Bigoni ultima seară din viață. Sursă: Blick

Poliția elvețiană nu a putut stabili cauza exactă a decesului, dând naștere la speculații în media.

În vârstă de 27 de ani, Bigoni încerca să-și refacă viață, lucrând ca mecanic într-un atelier. Cu doi ani înainte, însă, în mai 2009, fusese suspendat pe termen nelimitat de Federația elvețiană pentru “trucare de meciuri”.

Bigoni primise bani de la mafia croată din Germania pentru a aranja mai multe partide ale echipei sale, FC Gossau, din liga a doua elvețiană. Aranjorii croați Marijo Cvrtak și Ante Sapina (de numele acestuia a fost asociată și reținerea lui Laurențiu Reghecampf pentru câteva ore în scandalul de trucare de meciuri din 2005) îl numeau “Soldatul” sau “Numărul 13”. Nu era singurul jucător de la Gossau aflat în solda rețelei croate cu ramificații în toată lumea. Fostul său coleg, portarul sârb Darko Damjanovic, era poreclit în discuții “Didi Cash”. El asigurase intrarea croaților în vestiarul lui Gossau. Damjanovic a fost și el suspendat pe termen nelimitat, împreună cu Marc Lutolf (numit de aranjori “Tatuatul”) și Christian Leite.

bigoni

Mario Bigoni (dreapta), în tricoul lui FC Gossau, în sezonul în care echipa și mai mulți jucători au intrat în sfera de influență a mafiei pariurilor. Sursă: Blick

Neștiut până acum publicului, un alt cincilea jucător de la Gossau a fost suspectat și interogat de procurorii germani pentru că primea bani de la Marijo Cvrtak, unul dintre capii rețelei de trucare de meciuri. Interlopul din Nurnberg îl numea în discuții “jucătorul meu”, după ce chiar el îl transferase la clubul din nordul Elveției. Din ianuarie 2017, acest fotbalist joacă în Liga 1, la ACS Poli Timișoara, și în urmă cu mai puțin de trei săptămâni a fost cel mai slab om de pe teren în meciul pierdut cu 7-0 pe Național Arena în fața FCSB!

Numele lui este Josip Soljic, are 30 de ani, iar Gazeta Sporturilor a descoperit printre cele 15.000 de file ale Dosarului Bochum că, în 2009, o parte din salariul său la club și chiria apartmentului din Gossau au fost plătite de compatriotul său croat Marijo Cvrtak.

Iar Cvrtak a fost condamnat în 2011 de justiția germană la 5 ani și jumătate de închisoare pentru trucarea a cel puțin 20 de meciuri din Europa, printre care și o partidă în care Soljic s-a aflat pe teren!

Modul în care acționa rețeaua condusă de croat a fost descris de Gazetă în urmă cu o lună. 

Două blaturi înainte de venirea lui Soljic

În vara lui 2009, când Soljic s-a transferat la Gossau, clubul era deja în mâinile aranjorilor croați. Aceștia manipulaseră rezultatele ultimelor două partide din sezonul 2008/2009: 0-4 cu Locarno și 0-4 cu Servette.

Cu Locarno, scriu procurorii din Bochum în rechizitoriu, Damjanovic, Velimir Vidic și Mario Bigoni au primit 20.000 de euro pentru a pierde la minimum două goluri diferență. Profitul obținut de rețeaua lui Cvrtak, din care făceau parte și mai mulți interlopi turci stabiliți în Germania, a fost de minimum 100.000 de euro.

Șase zile mai târziu, Damjanovic și Bigoni au fost stimulați cu câte 6.500 de euro. Antrenată de un croat, Hans Kodric, Gossau a pierdut la Geneva cu 4-0, iar Cvrtak a câștigat cel puțin 70.000 de euro din mai multe pariuri plasate în Asia.

"Îmi pare rău de ce i s-a întâmplat. Când am citit, nu mi-a venit să cred. Mi-a părut rău de el, era un tip în regulă. Nu am știut ce a făcut, dar pentru mine el a fost mereu un tip în regulă" Josip Soljic, despre fostul său coleg, Mario Bigoni, decedat în 2011

În acea vară, Gossau a adus aproape 20 jucători noi. Printre ei, un croat de 22 de ani care putea juca mijlocaș dreapta sau mijlocaș central. Josip Soljic spune că era decis să plece din Croația, unde juca la micuța echipă Moslavina, iar în acel moment în viața lui a apărut Marijo Cvrtak. Destinația propusă a fost Elveția, unde aranjorul de meciuri se infiltrase deja în mai multe cluburi.

Intermediarul: vărul misterios, campion în Bundesliga

Fotbalistul lui Poli Timișoara oftează când este întrebat de reporterul Gazetei cum l-a cunoscut pe Cvrtak: “Am un verișor care e jucător de fotbal, a jucat în Germania, a jucat pentru echipa națională a Croației. El era prieten cu Cvrtak. Mi-a spus: “Mergi cu Cvrtak în Elveția, joacă fotbal!”. Nu vreau să-i dau numele vărului meu. A fost campion în Bundesliga, a câștigat Cupa, dar a avut o grămadă de probleme din cauza lui Cvrtak. Îl știa din Germania, era în contact cu el și, când a început scandalul, l-au implicat și pe el. I-a apărut numele în Croația în presă, dar nu a făcut nimic rău. Avea un salariu bun, o viață bună. A tras mai mult decât mine, dar până la urmă totul a fost în regulă”.

Gazeta a identificat 6 fotbaliști care au câștigat titlul în Bundesliga și au jucat în naționala Croației: Klasnic, frații Robert și Niko Kovac, Mandzukic, Olic, Perisic și Pranjic. Soljic spune, însă, că niciuna dintre aceste vedete nu este “vărul” său.

Jurnaliștii croați contactați de reporterii români n-au reușit nici ei să identifice numele misterioasei rude invocate de Soljic.

Plecarea în Elveția a tânărului fotbalist s-a făcut fără sumă de transfer, la fel cum - spune Soljic - s-a întâmplat la fiecare dintre cele 9 cluburi pentru care a jucat în carieră. Procurorii germani din Bochum au interceptat convorbiri telefonice între Marijo Cvrtak și Roland Gnagi, președintele de la Gossau, în care cei doi discutau despre transferul lui Soljic. Audiat, Gnagi a spus că nu știa inițial de nicio înțelegere financiară între club și Cvrtak, transferul fiind realizat de directorul sportiv Patrick Harder. El a observat apoi că “agentul lui Soljic îi plătea o parte din salariul de la club. Acest agent îi plătea direct jucătorului, nu prin club. Soljic m-a contactat să-mi spună că managerul lui nu i-a plătit partea de salariu aferentă lunii septembrie, astfel că Gossau i-a plătit diferența”.

“Agentul” în cauză e Cvrtak, dar croatul specializat în trucări de meciuri nu a avut niciodată licență de impresar.

Cvrtak plătea 62% din cheltuieli

La audieri, directorul sportiv Harder a susținut că l-a cunoscut pe Cvrtak printr-un fost antrenor de la FC Lucerna. Înțelegerea pentru Soljic a fost următoarea: “Soljic avea de la Cvrtak un salariu de bază de 1.800 de franci elvețieni (1.200 de euro la acel moment) și un apartament. Soljic a semnat că va primi un salariu de 3.000 de euro. Cvrtak a promis că va plăti 500 de euro pentru apartament, iar noi dădeam 1.500 de franci elvețieni pentru salariu”.

Luând în calcul cursul valutar al momentului, aranjorul Cvrtak asigura 62 la sută din cheltuielile clubului Gossau cu Soljic! Un caz evident de “Third Party Ownership” - deținerea jucătorului de o terță parte - , o procedură pedepsită acum de FIFA, dar care era permisă în 2009 în ciuda riscurilor evidente prezentate de influența financiară din exterior asupra jucătorilor unui club!

screen shot 2017 11 12 at 22.50.38

Cariera lui Josip Soljic, legitimat la cluburi din 5 țări: Croația, Elveția, Cehia, Moldova și România. Sursă: Transfermarkt

În fața procurorilor, Harder a spus că, “probabil, în cazul lui Soljic, suma de transfer mergea la Cvrtak pentru că el l-a adus pe mijlocaș la Gossau și el îl “deținea”. La interogatoriul din 8 decembrie 2009, Soljic a confirmat informația. Procurorii germani au notat ulterior în dosar că “potrivit lui Soljic, Cvrtak ar fi urmat să obțină o parte din suma de transfer”.

Deși le-a spus altceva anchetatorilor, Soljic a negat în discuția cu Gazeta că ar fi fost deținut în coproprietate de Marijo Cvrtak: “E greșit, nu am avut niciun contract cu Cvrtak, niciun act semnat”. Croatul admite, totuși, că “Cvrtak m-a ajutat un pic cu banii. Când salariul de la club întârzia, m-a ajutat să plătesc apartamentul”.

cvrtak messi

Marijo Cvrtak și Lionel Messi, la Campionatul Mondial din 2006, cu trei ani înainte de a aranja meciurile lui Gossau. Croatul stabilit în Germania l-a vânat o lună pe starul Barcelonei pentru această poză. Sursă: Facebook

Ce a oferit actualul jucător de la Poli Timișoara în schimbul banilor primiți de la un compatriot condamnat ulterior pentru trucare de meciuri?

“Cvrtak îl ferea inițial de blaturi”

Soljic spune că nu a știut de activitatea ilegală a lui Cvrtak. “Am fost șocat când am auzit”. Jucătorul susține că, după un interogatoriu de “două-trei ore”, a fost scos de procurori de sub urmărire. Reporterii GSP au cercetat Dosarul Bochum și au descoperit elemente care nuanțează afirmația lui Soljic.

Mijlocașul a început sezonul ca rezervă, dar a devenit rapid titular, fiind folosit ca mijlocaș dreapta sau ca mijlocaș central. Soljic discuta frecvent la telefon cu Cvrtak, care-l avea trecut în agendă cu numele “Josip Sog”, iar procurorii au constatat că “la începuk, Cvrtak voia să-l țină departe pe jucător de meciurile aranjate, considerându-l un fotbalist de viitor”.

Cvrtak ținea, însă, legătura și cu fotbaliștii corupți în finalul sezonului trecut. Cel puțin o dată pe lună, croatul a încercat sau a reușit să trucheze meciurile lui Gossau. Partida cu Locarno (2-2) din 14 august nu a ieșit conform planului, iar rețeaua a pierdut sumele plasate. În 26 septembrie, a venit jocul cu Lugano din deplasare, în care Soljic nu a jucat din cauza cartonașului roșu primit în etapa precedentă. Partida a fost trucată și s-a încheiat cu scorul de 7-0 pentru echipa aflată anul acesta în aceeași grupă din Europa League cu FCSB. Rețeaua a avut un profit minim de 130.000 de euro. La o săptămână după meci, Bigoni  - fotbalistul găsit mort doi ani mai târziu -, Lutolf și Leite au primit câte 5.500 de euro, “bani de buzunar”, pentru contribuția lor. Fostul lor coleg Damjanovic le-a înmânat plicurile cu bani în apropierea unui punct de graniță cu Germania.

soljic dinamo

Soljic (surprins în meciul cu Dinamo) îl informa pe Marijo Cvrtak în privința titularilor lui Gossau, cu câteva ore sau chiar zile înainte de meciuri. Sursă: GSP

Etapa următoare, cu Yverdon, Soljic a revenit pe teren, dar Cvrtak nu a aranjat jocul din cauză că fotbaliștilor “le-a fost frică”. În discuțiile telefonice avute înainte de meci, Soljic l-a informat pe Cvrtak în privința titularilor, spunându-i că nu e totuși sută la sută sigur de anumite nume.

Procurori: Soljic intră în scenă

Apoi a urmat deplasarea de la Biel. Înainte de meci, Cvrtak a dorit să vină special din Germania pentru a se întâlni cu Soljic. Aranjorul intenționa să parieze pe o înfrângere a lui Gossau la o diferență de minimum două goluri, iar Damjanovic s-a străduit să-i convingă pe Bigoni și Lutolf să trucheze jocul. Cvrtak nu a dorit, însă, să plătească 25.000 de euro pentru aranjament și, într-un final, și-a sunat partenerii turci pentru a anula pariurile deja plasate. Meciul a fost pierdut de Gossau cu 8-0, iar procurorii au constatat din interceptările telefonice faptul că “Cvrtak a devenit extrem de nervos când a văzut că Gossau a pierdut la scor fără ca el să trucheze”.

68 de goluri
a primit FC Gossau în cele 25 de meciuri în care Josip Soljic a fost pe teren, o medie de 2,72 de goluri pe meci. Croatul a fost eliminat de trei ori în sezonul respectiv

La 1 noiembrie 2009 s-a disputat ultimul joc aranjat înainte ca procurorii să intre în scenă. Gossau juca pe teren propriu cu Vaduz, iar Cvrtak era decis să câștige serios.

Înainte de meci, el i-a transmis telefonic lui Soljic că Gossau “poate pierde cu 10-0 partida cu Vaduz”. Procurorii notează în rechizitoriu că, după ce inițial a dorit să-l protejeze pe Soljic de meciuri trucate, Cvrtak l-a implicat pe jucător în manipularea a cel puțin unui rezultat. În documente apare informația că, în dimineața meciului, aranjorul a condus până în Elveția, unde s-a întâlnit cu Damjanovic și cu Soljic. Procurorii susțin că Cvrtak i-a contactat pe Bigoni, Lutolf și Soljic, dar și pe Anto Franjic de la Vaduz, cărora le-a promis 30.000 de euro pentru a truca meciul.

"“Vorbiți cu Soljic. Eu nu am avut contact cu el. Jucătorii au spus că a fost și el contactat, dar eu nu știu nimic despre asta. La fel a fost și cu Leite, nu știam nimic despre el” " Darko Damjanovic, către procurori, despre meciul Gossau - Vaduz 1-4

Partida a fost câștigată de Vaduz cu 4-1, după ce Gossau a condus la pauză cu 1-0! Profitul documentat al lui Cvrtak la acest joc a fost de 77.800 de euro.

Popa: “Sunt siderat”

În acest moment, procurorii au declanșat reținerile, perchezițiile și interogatoriile din operațiunea Flankengott. La audieri, Soljic le-a spus anchetatorilor că e nevinovat, iar concluzia acestora sună așa: “Din înregistările telefonice, nu putem concluziona cu siguranță că această declarație corespunde cu desfășurarea faptelor. Convorbirile dintre Cvrtak și Soljic au fost înregistrate. Conținutul lor nu este neapărăt împovărător pentru Soljic”.

Jucătorul nu a primit nicio pedeapsă sportivă sau penală. Alți fotbaliști de la Gossau au fost trimiși în judecată, dar au primit achitare, determinându-l pe președintele FIFA de atunci, Joseph Blatter, să posteze nervos pe Twitter: “Decizia este un autogol al justiției elvețiene. Verdictele sunt iritante în contextul trucării de meciuri”.

După 25 de meciuri jucate pentru Gossau, perioadă în care a primit un număr mare de cartonașe roșii (3), Soljic a părăsit Elveția și s-a întors în Croația. Ulterior, a semnat cu echipe din Cehia și Moldova, înainte de a ajunge în ianuarie 2017 la Poli Timișoara.

37 de meciuria disputat Soljic în tricoul lui Poli Timișoara în toate competițiile. Croatul a dat un gol și a primit 14 cartonașe galbene și două cartonașe roșii (FCSB și CSMS Iași) 

Potrivit vicepreședintelui demisionar Sorin Drăgoi, Soljic i-a fost propus lui Ionuț Popa de impresarul sârb Vojislav Vranjkovic, fost jucător la Dinamo în era Borcea. “Bine că mi-ați spus și am aflat. Orice semnal de alarmă e bine că e tras. Vă mulțumim. O să facem și noi niște investigații, pentru că nu putem lăsa lucrurile așa”, a declarat pentru Gazetă fostul candidat la șefia LPF, Sorin Drăgoi.

soljic 001 fucek

Rică Neaga, Soljic, compatriotul său croat, Fucek, și Sorin Drăgoi, la prezentarea celor doi jucători. Sursă: tion.ro

Oficialul lui Poli spune că nimeni din club nu a știut de legătura dubioasă a lui Soljic cu mafia pariurilor. Ionuț Popa confirmă: “Sunt surprins, nu am auzit până acum de aceste lucruri. Te pun și pe tine pe gânduri lucrurile astea. Soljic și-a făcut treaba în multe partide, dar acum rămân efectiv surprins și siderat să aud așa ceva despre el!”.

Vicepreședintele Radu Birlica spune și el că e uimit de prezența lui Soljic în Dosarul Bochum. Pe 22 octombrie, la finalul dezastruosului meci cu FCSB, el l-a criticat dur chiar pe jucătorul croat: “Valoarea Stelei este indiscutabilă, noi am venit cu câteva absențe importante, dar asta nu scuză scorul și atitudinea jalnică a unor jucători gen Artean sau Soljic”.

fl coman

Florinel Coman îl fentează extrem de ușor pe Soljic la faza golului doi marcat de FCSB în meciul de luna trecută. Sursă: GSP

În acel meci, jucătorul croat se poziționează greșit sau marchează larg adversarul la trei dintre goluri, apoi face un penalty inutil la scorul de 6-0 după o alunecare care i-a adus și eliminarea! “Nu am făcut fault, am luat mingea. Te rog, nu mă provoca”, a răspuns Soljic când a fost întrebat despre partida de pe Național Arena.

Pentru evoluția sa, mijlocașul folosit pe postul de fundaș central a primit nota 2 în Gazetă, cea mai mică de pe teren.

La 8 ani după ce a fost plătit de mafia pariurilor, Soljic spune că nu l-a mai văzut și nu a mai discutat niciodată cu Marijo Cvrtak.

Gazeta a încercat din nou să-l contacteze pe capul rețelei croate, însă acesta nu a mai răspuns. Acum două săptămâni, prin intermediul traducerii unui prieten român, Cvrtak declarase pentru GSP: “Nu uitați că aveam contacte în toate Europa, deci și în România. Jucători, președinți”

Mâine, în Gazetă, puteți citi un interviu cu Josip Soljic, croatul plătit de mafia pariurilor, în care acesta explică legăturile sale cu Marijo Cvrtak.

CITEȘTE AICI MAI MULTE DESPRE REȚEAUA CROATĂ ȘI DESPRE PARTIDELE CU ECHIPE ROMÂNEȘTI DESCOPERITE DE PROCURORII GERMANI

EXCLUSIV Dosarul Bochum: Gazeta a investigat legăturile rețelei germane de trucare de meciuri cu fotbalul românesc » Ghidul unui aranjor: cum se pariază în Asia fără a fi detectat

Dosarul Bochum: meci din Liga 1 oferit mafiei pariurilor și investigat de procurorii germani » Cât s-a pariat și ce spune un jucător prezent pe teren: “Se făcea cu știința antrenorului. El și cu sârbii lui”

EXCLUSIV De ce a eșuat mafia pariurilor din Germania în tentativa de a truca un meci al lui Dinamo: ”200.000 de euro de pariat și 30.000 pentru președinte”

EXCLUSIV Fotbalist crescut la Steaua și Școala Gică Popescu, numit în dosarul de trucare de meciuri din Germania! Legături cu cluburi suspecte: “Toți pariem. Dar sume mici, nu am ponturi”

Save

Comentarii (52 ) Adaugă comentariu

nxss  •  13 Noiembrie 2017, 20:58

Frumos , spectaculos, grandios. Ai rezolvat si problema asta. Dar sincer as fi vrut si o analiza despre apararea lui dinamo cu Viitorul ( asa cum ai facut una despre cea a Craiovei) precum si despre hentul si autogolul Mediasului cu aceeasi dinamo. Era o proba majora a echidistantei. Dar nu e cazul, nu?

costin_stucan  •  13 Noiembrie 2017, 17:21

@potera Cine a spus că are FCSB vină? Și, pentru corecta ta informare, eu mi-am dat demisia de la ProSport, nu am fost dat afară :)

bigd  •  13 Noiembrie 2017, 17:03

Din cauza camasilor:)))

Vezi toate comentariile (52)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase