GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAȚIE GSP

EXCLUSIV Rețeaua italiană » 11 cluburi românești, ținta investitorilor străini dubioși: plăți imorale, jucători neplătiți, meciuri trucate, legături cu crima organizată! Detalii incredibile dintr-un raport secret

Articol de - Publicat marti, 27 iunie 2017 09:53

“Capuani a vrut să ia Rapid în vara lui 2014. Spunea că a oferit un milion de euro”, povestește o sursă apropiată de italianul reținut în Spania, pe 4 aprilie 2017, pentru trucarea meciului Barcelona B - Eldense 12-0. 

Pus în fața pozei lui Nobile Capuani, Nicolae Cristescu - patronul de atunci al clubului între timp dispărut - spune: “Are o figură comună. Nu-mi aduc aminte de el. Poate a venit printr-un interpus”.

În aceeași vară a anului 2014, un alt italian a încercat luni de-a rândul fără succes să preia Rapid.

E vorba despre Angelo Massone, cel care a ras ulterior din baza de date a fotbalului românesc cluburile Ceahlăul și Șoimii Pâncota.

Capuani și Massone sunt legați prin fire invizibile, pe care Gazeta le scoate astăzi la suprafață.

În ultimii cinci ani, o rețea italiană a încercat să preia sau a controlat 9 cluburi românești din primele două ligi. Astăzi, pe listă se adaugă două nume: Rapid și Balotești.

DĂ CLICK PE IMAGINE PENTRU A MĂRI

Unii dintre italieni sunt asociați cu mafia calabreză, ‘Ndrangheta. Alții acționează ca avocați sau ca agenți.

Toți, însă, au ceva în comun.

Au țintit cluburi aflate în dificultate financiară și, acolo unde au reușit să pătrundă, au adus jucători anonimi, cerîndu-le în schimb familiilor acestora să plătească legitimarea copiilor la cluburile românești.

În plus, toți și-au încălcat promisiunea de a investi făcută fanilor, autorităților locale sau patronilor cu care negociaseră!

Legați prin dosare de trucare de meciuri

Trei dintre cei cinci italieni a căror activitate e documentată de Gazetă sunt legați și altfel. Au fost investigați, reținuți sau suspendați pentru trucare de meciuri.

Modul de lucru al unuia dintre ei este descris de Departamentul de Integritate al Federației spaniole, într-un raport confidențial la care Gazeta a avut acces.

Documentul de 34 de pagini arată că Nobile Capuani, italianul care a vrut să preia Unirea Târlungeni și Rapid, a încercat trucarea a cinci meciuri de liga a treia spaniolă, jucate de echipa sa între ianuarie și aprilie 2017!

Potrivit procurorilor spanioli, în spatele aranjamentelor de la Eldense să află atât mafia italiană cât și cea chineză.

Pe fiecare joc s-au mizat între 200.000 și 500.000 de euro pe piața asiatică.

Primele două partide aranjate, 0-4 cu Villarreal B și 0-5 cu Atletico Baleares, s-au încheiat cu scorurile planificate, iar fiecare jucător implicat în aranjamente a câștigat câte 60.000 de euro.

când Mafia chineză pune contre mafiei italiene

La al treilea joc, cu Cornella, mafia chineză și jucătorii lui Eldense au încercat să câștige mai mulți bani, pariind pe o diferență de două goluri în prima repriză, fără știința părții italiene.

La pauză, scorul a fost 3-0, exact cât pariase partea italiană care mai avea nevoie ca scorul final să fie 4-1!

În ultimul minut, la 3-1, fostul jucător de la Ceahlăul, Emmanuel Mendy, le-a încurcat planurile tuturor, oprindu-l pe un atacant de la Cornella din drumul spre gol, cu prețul unei eliminări. Episodul a fost povestit de Mendy, ieri, într-un interviu exclusiv acordat Gazetei.

“Era 4-1, cretinule! Trebuia să se termine 4-1!”, i-a spus atacantul de la Cornella care, potrivit anchetatorilor, era și el implicat alături de câțiva coechipieri.

La final, Nobile Capuani și Nico Chafer, jucătorul lui Eldense care era capul rețelei de aranjori din vestiar, s-au certat groaznic.

capuani chafer
Capuani și Chafer, arestați de poliția spaniolă la două zile după meciul pierdut cu Barcelona B, 0-12. Sursă: El Mundo

Cei doi au convenit, însă, să recupereze pierderea la meciul cu Gava. S-a pariat pe 0-0 la pauză, 0-1 la final, însă oaspeții au marcat în prima repriză și au stricat combinația. În raport, se menționează remarca unui personaj dubios, aflat după meci la ieșirea de la vestiare: “Capuani îmi datorează 50.000 de euro. O să-l tai de sus în jos și de jos în sus!”.

Într-o situația disperată, după două aranjamente ratate, Capuani și Nico Chafer au stabilit să aranjeze meciul cu Barcelona B. Italienii au pariat pe “over 4,5 goluri” în prima repriză și au câștigat.

La pauză a fost 8-0.

Chinezii și Nico au pariat, însă, în Asia pe 8-0 la pauză și pe “over 9,5”, “over 10,5” și “over 11,5” la final.

S-a terminat 12-0 și, potrivit procurorilor, fiecare jucător implicat a câștigat 150.000 de euro, un salariu de top în Liga 1!

Aranjorii din Asia au câștigat milioane de euro.

Secretar în Spania și în România

Capuani a stat patru luni la Eldense, până în momentul arestării sale.

Anterior, petrecuse 3 luni la Jumilla, un alt club spaniol care în 2014 s-a aflat și sub controlul lui Morris Pagniello, un alt italian extrem de controversat investigat - ca și Capuani - în dosarul Dirty Soccer.

La Jumilla, Capuani a găsit un alt compatriot.

Nicola Guidorzi (32 de ani) este un fost jucător de hochei pe iarbă devenit avocat. În 2016, în momentul venirii lui Capuani la Jumilla, el era deja în club de câteva luni, în rolul de secretar.

capuani guidorzi
Nicola Guidorzi și Nobile Capuani, la o conferință de presă la Jumilla 

A fost păstrat de Capuani și pus să semneze diverse acte, inclusiv o notă de credit de 14.614 euro către hotelul Monreal în care stăteau cei doi. La plecare, italienii au uitat să plătească!

Neștiut până acum, înainte de colaborarea cu Nobile Capuani, Guidorzi a lucrat și pentru un club din România, împreună cu un alt aranjor italian de meciuri.

Potrivit raportului spaniol, italianul a făcut parte din conducerea clubului CS Balotești în primăvara lui 2015, perioadă în care antrenor a fost Giovanni Pisano. Ulterior, Pisano a fost suspendat de FRF pe o perioadă de 9 luni pentru tentativa de trucare a meciului Unirea Târlungeni - Caransebeș 1-1!

Poza care-i contrazice pe Gulie și Împăratu

Gazeta i-a contactat pe oficialii clubului Balotești, Liviu Gulie și Cătălin Împăratu, pentru a afla detalii despre rolul lui Guidorzi.

“Lăsați-mă, domnule, cu prostiile astea! Cine e ăsta? Nu am auzit niciodată de el”, a spus președintele Gulie, extrem de iritat, înainte de a închide telefonul.

capuani guidorzi 4
Capuani și Guidorzi (primii doi din dreapta), la prezentarea noilor achiziții de la Jumilla

Mai volubil, directorul sportiv Împăratu a negat vehement legătura cu cel pe care l-a numit “nentu Guidorzi”: “Nu a fost nici la club, nici pe lângă club nentu Guidorzi ăsta. Acum aud pentru prima dată de el”.

Gulie și Împăratu lucrează de ani buni în clubul finanțat de primăria condusă de Cristian Pretorian, politicianul pe care Gazeta nu l-a putut contacta.

Numele echipei din Balotești a apărut de două ori în ultimul an în contextul trucării de meciuri. Federbet, agenția de monitorizare a pariurilor, a emis o alertă la partida pierdută acasă cu Sepsi (0-2), din 27 aprilie 2017. O lună mai târziu, Laurențiu Tudor (fostul secund al lui Reghecampf la Snagov) a fost suspendat de FRF pentru 8 luni sub acuzația de trucare a meciului Unirea Târlungeni - Balotești 1-3.

Deși neagă că-l cunosc pe Guidorzi, oficialii Gulie și Împăratu activau la Balotești pe 18 martie 2015, când Gianluca di Marzio - un jurnalist italian cu relații importante în zona gri a fotbalului mondial - a scris un articol de PR despre prezența lui Giovanni Pisano în România.

Într-una dintre pozele realizate atunci la Balotești, Guidorzi apare alături de Pisano și de jucătorii italieni veniți în România!

guidorzi pisano
Poza cu Guidorzi, jucătorii italieni și Pisano, la Balotești. Sursă: Gianluca di Marzio

“Da, e adevărat că am lucrat pentru Balotești”, a recunoscut Guidorzi, contactat de Gazetă. “Am avut un contract gratis de consiliere cu clubul, dar a fost mai mult pentru CV. Am lucrat cu domnul Gulie, da. Rolul meu a fost de a avea grijă de jucătorii italieni să-și găsească locuințe, să semneze contracte”.

"Il fac totum di Balotesti", îl descrie Di Marzio. Adică, omul care face tot în club. 

Guidorzi neagă orice implicare în trucarea de meciuri și spune că este victima unei coincidențe nefericite, lucrând cu doi aranjori de meciuri la singurele două cluburi în care a călcat în viața sa.

Cum a ajuns, însă, italianul la Balotești?

Lanțul prieteniei: Cavalli, Pisano, Ilisei, Argăseală

“Am lucrat pentru avocatul Mauro Cavalli din Bologna, care este și agent FIFA. El mi-a spus de Mister Pisano și de jucători și m-a rugat să vin să-i ajut”, povestește Guidorzi.

Cavalli este un alt personaj interesant din rețeaua italiană. Nu a putut fi contactat de Gazetă.

cavalli braila
Mauro Cavalli, al doilea din stânga, la Brăila, alături de antrenorul Dario Dighera (îmbrăcat în negru). Dighera avea să ajungă apoi la Ceahlăul lui Massone. Sursă: probr.ro

Rezident în București, agentul FIFA a apărut în februarie 2015 la clubul Dacia Brăila în calitate de investitor. “L-a adus impresarul Ilisei. Nu s-a ținut de nicio promisiune. Nu a dat niciun ban, i-a păcălit pe suporteri. A luat bani de la jucătorii pe care i-a adus. E posibil să fi fost legat și de lumea pariurilor”, a povestit o sursă din clubul brăilean pentru Gazetă.

Cavalli este prieten cu impresarul Mugurel Ilisei, agentul care a intermediat transferurile la Steaua ale lui Pedriel, Toja și Piovaccari, legând o relație strânsă cu președintele Valeriu Argăseală.

În 2008 și 2009, Ilisei - care în rechizitoriul procurorilor apare ca membru în rețeaua interlopului Gheorghe Constantinescu, zis Gigi Boeru, considerat creierul mafiei din România - a fost trimis în judecată în două dosare: unul cu escrocherii imobiliare și celălalt de înșelătorie.

Condamnat și încarcerat în 2011, actualul agent (poreclit Moggi) a fost liberat condiționat în aprilie 2013, cu câteva luni înainte de a intra în conducerea lui FC Vaslui unde, susține Adrian Porumboiu, "și-a făcut treaba bine, nu am ce să-i reproșez". 

El este cel care, ulterior, i-a adus pe investitorii italieni dubioși la Brăila, Balotești, Caransebeș și Șoimii Pâncota.

ilisei pisano
Italieni la Caransebeș. A1 este Pisano, Mugurel Ilisei poartă cămașă verde, iar la costum este un alt italian, Ricardo Ronca, venit de la Ceahlăul. Sursă: caon.ro

"Nu este o prietenie între mine şi Giovanni Pisano. Mi-a fost recomandat de un impresar cu care mai lucrasem eu în trecut. Îmi asum responsabilitatea şi consider că a fost cea mai mare greşeală făcută de mine de când lucrez în fotbal" 
Mugurel Ilisei, aprilie 2016, după suspendarea lui Pisano

“Sunt prieten cu domnul Argăseală. Avem un prieten comun”, a povestit și fostul antrenor de la Balotești și Caransebeș, aranjorul de meciuri Pisano, pentru Gazetă în urmă cu doi ani.

Inițial, înainte de a semna cu Balotești, Pisano încercase pista Clinceni, la recomandarea lui Argăseală, un prieten foarte bun de-al primarului Adrian Budeanu!

Ulterior, în 2016, Clinceni - club finanțat de Budeanu prin Consiliul Local - avea să intre în mâinile obscurei firmei chineze Anping, asociată de UEFA cu mafia asiatică a pariurilor!

Stelitano: naveta între cluburile italienilor

După experiența Balotești, secretarul Nicola Guidorzi a plecat în Spania, la Jumilla. Clubul fusese controlat de Morris Pagniello, alt italian investigat pentru trucare de meciuri și care s-a asociat în 2013 cu CFR Cluj într-un proiect îndoielnic despre care Gazeta a scris.

guidorzi capuani 3
Guidorzi, în picioare, în spatele aranjorului de meciuri Nobile Capuani

“Postul mi-a fost recomandat de un jucător italian, un bun prieten, care a jucat în Spania, România și America de Sud. Nu vreau să-i dau numele”, a spus Guidorzi, misterios.

Gazeta a verificat și a aflat că fotbalistul indicat este Antonio Stelitano.

La 29 de ani, italianul care provine dintr-o familie siciliană bogată are deja 15 cluburi la activ.

Patru sunt din România.

În 2013, Stelitano a jucat la Turnu Severin alături de compatriotul său Filippo Cunsolo și de grecul Alexandros Biris. Cei doi colegi s-au transferat apoi la Zakynthos, clubul din Grecia aflat atunci sub influența dubiosului italian Morris Pagniello!

Stelitano a lucrat apoi cu Pisano la Balotești și la Caransebeș.

După suspendarea antrenorului pentru trucare de meciuri, jucătorul s-a întors la Balotești, apoi a mers la Șoimii Pâncota când clubul a fost preluat de un alt italian controversat, Angelo Massone.

stelitano
Antonio Stelitano, la piscină, într-un complex rezidențial de la marginea Bucureștiului. Sursă: Facebook

În doar 6 etape, cu Massone investitor și Ilisei manager general, Pâncota a primit 56 de goluri, dintre care 34 doar în meciurile cu Afumați (0-16) și Juventus (0-18)!

Cu Stelitano în teren pe post de fundaș central, clubul acum dispărut a încasat doar 18 goluri în patru meciuri!

Antonio Stelitano nu a putut fi contactat pentru a comenta despre legătura sa cu personajele din rețeaua italiană.

CITEȘTE DETALIILE IMPLICĂRII REȚELEI ITALIENE ÎN FOTBALUL ROMÂNESC

 EXCLUSIV Italianul arestat în Spania pentru trucarea unui meci al Barcelonei B a negociat preluarea unui club din România! Partenerul lui a tratat pentru alte 3 cluburi din Liga 1 și Liga 2

EXCLUSIV Strângerea de mână a Mafiei! Cum a vrut CFR să-și facă academie cu un italian arestat și suspendat pentru trucare de meciuri. Legătura cu grupul italian anchetat în Spania și asociat cu mafia calabreză

EXCLUSIV Secretele lui Pagniello » De ce minte CFR în privința colaborării cu italianul asociat cu mafia pariurilor din Italia + Mărturiile unor părinți și copii păcăliți într-o “înșelăciune” internațională

Mărturie incredibilă: fost jucător la Liverpool și Ceahlăul, denunțătorul meciurilor trucate de mafia pariurilor implicată și în România: mesaje de Whatsapp și amenințări cu moartea

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
costin_stucan
costin_stucan  •  29 Iunie 2017, 11:51

@para.para Aveai la îndemână linkul pentru a te informa. Uite aici: http://www.gsp.ro/gsp-special/investigatie/exclusiv-secretele-lui-pagniello-de-ce-minte-cfr-in-privinta-colaborarii-cu-italianul-asociat-cu-mafia-pariurilor-din-italia-marturiile-unor-parinti-si-copii-pacaliti-intr-o-inselaciune-internationala-509602.html

para.para
para.para  •  27 Iunie 2017, 21:27

Nu zice nimeni ca nu e asa cum se scrie in articol, dar mi-a atras atentia ce scrie intr-o poza de la inceput, in dreptul lui Morris Pagniello: "Impreuna cu CFR Cluj a infiintat CFR International". In afara de sustinatorii lui fcsb de la acest cancan al sporturilor, nu cred ca a mai auzit nimieni de acea infiintare.

andrei.33
andrei.33  •  27 Iunie 2017, 12:50

Pariurile au distrus sportul.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează