GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAȚIE GSP

EXCLUSIV Strângerea de mână a Mafiei! Cum a vrut CFR să-și facă academie cu un italian arestat și suspendat pentru trucare de meciuri. Legătura cu grupul italian anchetat în Spania și asociat cu mafia calabreză

Articol de - Publicat miercuri, 26 aprilie 2017 16:58

Gazeta Sporturilor publică astăzi noi informații care leagă fotbalul românesc de un grup de cetățeni italieni anchetat de autoritățile spaniole pentru fraudă, trucare de meciuri și apartenență la un grup criminal, temuta mafie calabreză ‘Ndrangheta.

Astăzi, legăturile duc la tripla campioană a României, CFR Cluj.

De unde a pornit totul: Barcelona B - Eldense 12-0

Pe 10 aprilie, Gazeta a scris în exclusivitate despre intenția eșuată a lui Nobile Capuani de a prelua clubul Unirea Tărlungeni în vara lui 2016. Italianul - reținut în Spania pe 4 aprilie și eliberat pe cauțiune pe durata investigației procurorilor - a negociat cu fostul primar din Tărlungeni, Iosif Kiss, dar tranzacția a picat din cauza incapacității lui Capuani de a furniza sumele promise.

Italianul a venit la negocierile din România însoțit de un alt prieten italian, Giovanni Pellegrini. În primăvara lui 2016, Pellegrini încercase să preia trei cluburi din Liga 1 și Liga 2, FC Brașov, ACS Poli Timișoara și U Cluj, susținând că reprezintă un fond de investiții din Anglia.

Capuani este acuzat acum că a aranjat pentru pariuri sau a încercat manipularea rezultatelor mai multor meciuri pe vremea când a patronat cluburile spaniole din liga a treia, Jumilla și Eldense.

Partida care a declanșat ancheta judiciară este Barcelona B - Eldense 12-0, în urma căreia mai mulți jucători ai formației oaspete au reclamat la poliție infracțiunea.

Potrivit procurorilor, Capuani lucrează pentru un alt italian, Ercole di Nicola, arestat și suspendat în cazul Dirty Soccer, declanșat de autoritățile din Italia în martie 2015.

Încă un italian: Morris Pagniello

Marți, jurnaliștii de la El Mundo au scris că grupul italian implicat în fotbalul spaniol este, însă, mai mare. Potrivit unui raport secret al Ligii Profesioniste de Fotbal (LFP) din Spania, “mafia italiană a încercat să se infiltreze în fotbalul spaniol în iulie 2014, atunci când un individ pe nume Morris Pagniello, asociat cu italienii de la Eldense, a venit la clubul Cultural Leonensa cu promisiunea de a injecta bani și de a aduce jucători”.


Articolul din El Mundo, în care apare numele lui Pagniello

Este același mod de lucru remarcat la Capuani și la italienii veniți să investească la Jumilla, Eldense sau Unirea Târlungeni. De fapt, Pagniello a și adus jucători la Jumilla, clubul unde pretindea Capuani că investește.

După câteva luni, Maurizio Antonio Pagniello, cunoscut ca “Morris”, a fost nevoit să plece de la Cultural, fiind acuzat că a încercat fraudarea clubului.

Pagniello, în numeroase poze alături de Cristiano Ronaldo. Sursă: Facebook

Potrivit Departamentului de Integritate al Ligii spaniole (LFP), Pagniello - un italian stabilit în Australia - este legat direct de grupul mafiot care a încercat preluarea clubului Unirea Târlungeni și care a investit în Spania, la Jumilla și Eldense. În 2015, el a fost reținut de autorități și suspendat pentru 8 luni din fotbal în scandalul Dirty Soccer, la fel ca Ercole di Nicola, cel considerat a fi capul rețelei de trucare de meciuri.

În perioada petrecută de Pagniello la Cultural Leonensa, echipa a fost implicată în cel puțin o partidă suspectă de aranjament pentru pariuri.

Italianul a venit în Spania folosind titulatura pompoasă de manager al academiei de fotbal Genova International School of Soccer (GISS), aparent legată de clubul italian Genoa. Legătura nu a fost, însă, niciodată demonstrată.

Pe pagina sa de Facebook, italianul apare în poze alături de toate marile vedete din fotbalul mondial, de la Maradona până la Cristiano Ronaldo.


Pagniello și Zidane, poză de pe contul de Facebook al italianului

Pagniello, colaborare cu CFR

Este același Pagniello cu care “CFR Cluj a avut o colaborare de trei ani”, așa cum anunța DigiSport într-o știre din iulie 2013!

VEZI MAI JOS UN CLIP DESPRE COLABORARE REALIZAT DE GISS

În 2013, cu un an înainte de sosirea lui Pagniello în Spania și cu doi înainte de arestarea sa pentru trucare de meciuri, DigiSport anunța un parteneriat între CFR și GISS, oficializat într-o conferință de presă la care au participat Iuliu Mureșan și Morris Pagniello. Scopul era crearea unei echipe în liga a patra, cu jucători străini aduși de GISS, care urma să se numească Academica Internațională CFR 1907 Cluj!

“O să o înscriem echipa, o să vedem unde putem, la cel nivel. Cel puțin în Divizia D pentru început. Eu vreau ca într-un an, doi, dintre acești jucători, indiferent de continent, să ajungă câțiva la echipa mare”, declara Iuliu Mureșan, președintele CFR.


Poză de grup din momentul anunțului privind academia. Mircea Rednic este primul din stânga, Mureșan e în centru, iar Pagniello, al doilea din stânga sa. Sursă: Facebook

Stafful academiei a fost anunțat în conferința de presă:

  • Morris Pagniello - manager general
  • David Shankland - antrenor principal
  • Francisc Dican - antrenor secund
  • Vasile Boca - manager de proiect
  • Cristian Dan Moldovan - manager de proiect

La rândul său, italianul asociat acum cu mafia calabreză anunța o infuzie de fotbaliști din India, China, Singapore, Indonezia, și Australia!

Cei 22 de jucători destinați să fie legitimați la Academia Internațională CFR 1907 au venit la Cluj, au fost preluați la aeroport de Alin Minteuan, ba chiar au și jucat un meci amical cu CFR II, pierdut cu 5-0!

Apoi, despre proiect nu s-a mai scris niciun rând în media din România.

Mureșan se delimitează de italian

Contactat de Gazetă după apariția informației că Pagniello este asociat cu mafia pariurilor, Iuliu Mureșan a susținut că nu-și mai aduce bine aminte detaliile colaborării de acum 4 ani: “Nu mai țin minte. Ooooo, pe vremuri…Parcă era un australian, nu?! Nu mai țin minte cine l-a adus pe aici, dar n-a prea făcut purici. Nu am făcut nimic cu el. A făcut un fel de echipă în liga a patra, dar noi nu ne-am pus numele acolo”.

  • Reporter: A făcut echipa în liga a patra până la urmă?
  • Mureșan: Nu mai știu. Eventual mă mai documentez, dar din câte cred nu a făcut. Știu că a cazat niște jucători la o pensiune, s-au antrenat pe un teren lângă noi. Știu că era un indian bogat care sponsoriza echipa aia a lui. Nu mai țin minte.

Iuliu Mureșan susține că și-a “dat seama repede că nu o să iasă mai nimic. Am renunțat repede. I-am lăsat practic singuri pe aici, după care au plecat”.

Totuși, asocierea eșuată din 2013 nu este singurul moment în care Morris Pagniello a apărut alături de președintele Mureșan într-un cadru oficial, într-o încăpere a clubului, decorată cu sigla CFR.

Fostul atlet Ben Johnson, adus de Pagniello la CFR

Cu un an mai devreme, pe 7 martie 2012, Mureșan și italianul care avea să fie arestat și suspendat 8 luni pentru trucare de meciuri prezentau patru fotbaliști care tocmai semnaseră cu CFR: australienii Jack Turner, Grant Maddern Christopher Vartaci și coreeanul Kim Byung-Oh.

VEZI MAI JOS IMAGINI DE LA PREZENTAREA CELOR PATRU JUCĂTORI

Întrebat despre acele transferuri și despre colaborarea cu Pagniello, Mureșan a răspuns că jucătorii respectivi nu au ajuns niciodată la CFR!

  • Reporter: Dar i-ați prezentat…
  • Mureșan: Asta e altceva. Nu au ajuns la noi. În final, nu a ieșit nimic. A fost o intenție, am văzut că nu se pot face niște lucruri și atât. N-a fost serios.
  • R: S-au mutat bani din conturi?
  • M: Nu, ce bani?! Niciun ban.
  • R: S-a făcut și un amical…
  • M: Daaa…s-a făcut de amabilitate, fără niciun alt scop.

La aceeași conferință din 2012 au mai participat directorul sportiv Răzvan Zamfir (care avea să devină director sportiv la Bari, în Italia) și, surpriză, fostul sprinter canadian Ben Johnson!

Vedeta descalificată la Jocurile Olimpice din 1988 pentru dopaj după ce a câștigat proba de 100 de metri, Johnson a fost adus la Cluj de Morris Pagniello, în calitate de ambasador al academiei sale.


Ben Johnson, Pagniello și un jucător coreean adus de italian prezintă tricoul CFR. Sursă: Știri de Cluj

Mureșan spune că prezența fostului atlet era doar o mișcare de imagine. “Morris ăsta avea niște idei de marketing, dar cu fotbalul…Ben Johnson a venit cu el și se ocupa cu pregătirea fizică a vreo doi copii pe care îi plăteau părinții. A stat vreo trei zile la Cluj, apoi a plecat”.

Cadu, Mureșan, Ben Johnson și Pagniello. Sursă: Transilvania Reporter

Informat despre arestarea lui Pagniello în 2015 pentru implicare în trucare de meciuri, Mureșan a răspuns fără să mai aștepte finalul frazei: “Nu știu că a fost arestat. Habar nu am. Departe de mine chestia asta cu pariurile. Nici clubul, nici eu personal. Nici n-o să avem…Nouă nu ne-a propus nimic”.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (21)
haideusicfr
haideusicfr  •  27 Aprilie 2017, 08:59

Dupa mai bine de 50 de ani se fac publice " secrete" din Al Doilea Razboi Mondial. Un exemplu. Dupa ploaie chepeneag. Cadu e plecat demult , alt exemplu ,"intelegerea " nu s-a facut , totul e OK.

poli_4_ever
poli_4_ever  •  27 Aprilie 2017, 01:49
Postat de brancusi pe 26 Aprilie 2017, 21:54

Stim,stim!Doar ca va tradeaza cate un schelet ce va mai pica din debara!Aaa,scuze,precis era o inscenare,vi l-a pus vreun *** de ciuda,ca sa va compromita!

Din start cand se spune "au vrut" intrebarea e: "au facut pana la urma"? Iar articolul lui stucan ofera si raspunsul: nu. Daca individul a reusit sa ajunga pana la Maradona si Zidane nu e de mirare ca a fost aproape sa-i combine si pe unii din Romanica. In alta ordine de idei, ca tot rade ciob de oala sparta, am o intrebare pentru tine: mitichelu si rivala sa de moarte craiolguta n-au niciun "schelet in dulap"? Dupa ce ai sa-ti raspunzi - corect - la intrebarea asta, poti sa dai cu piatra. Pana atunci, mafioti sau nu, aia de Cfr nu fac decat sa se integreze in peisajul mizerabil al fotbalului romanesc. Dar, totusi, ei au un mic plus: au scos 10 puncte in Champions League, ceea ce restul echipelor noastre n-au fost in stare sa faca. Aia "mai curati" n-au fost in stare sa faca asta (daca au ajuns pana in grupe) iar ceilalti nici macar n-au reusit sa ajunga in CL. Nu le iau apararea, nu-i simpatizez si nici nu-i consider curati 100%, dar am puterea sa recunosc ca au reusit mai mult fata de altii care, asa cum scria cineva pe forumul asta, n-au scos 10 puncte nici in 4 participari in CL. Deci hai sa nu mai fim atat de ipocriti si sa-i injuram pe unii din oficiu, ca asa e moda de cand a lanasat-o Gigi.

gorgeousroadkill
gorgeousroadkill  •  26 Aprilie 2017, 23:03

Stiucane, te vrei, mai nou, jurnalist de investigatii, dar tot cu clickbait de doi lei te ocupi. Non stire.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează