GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  JUDO

EXCLUSIV Un alt episod sinistru povestit de un antrenor român: "Bercean și-a ieșit din minți! El și Andreica trebuie să fie anchetați penal”

Articol de - Publicat sambata, 08 decembrie 2018 09:31

Zeno Oană, 45 de ani, un antrenor român de judo stabilit în Elveția, sare în sprijinul sportivilor abuzați fizic și psihic la lotul olimpic de la Cluj. Descrie un episod în care l-a văzut personal pe Bercean cum ”și-a ieșit din minți în fața lotului” și cere trimiterea în fața instanței a tehnicienilor acuzați.

Scandalul din judo depășește granițele țării. Mărturiile fetelor și ale unui băiat, șapte voci care au relatat despre abuzurile fizice și psihice practicate la lotul olimpic de antrenorii Florin Bercean, Gianina Andreica și Ana Maria Mititelu, i-au bulversat inclusiv pe antrenorii români împrăștiați în toate colțurile lumii.

Iar unul dintre ei, Zeno Oană, vorbește din Elveția despre șocul trăit la aflarea poveștilor terifiante din România.

Să-l cunoaștem însă întâi pe tehnicianul de 45 de ani. E reșițean, face judo de la 7 ani și a fost coleg cu Simona Richter, bronz la JO Sydney 2000, membru în staff-ul actual de la Cluj. A plecat din țară imediat după Revoluție, iar de două decenii lucrează ca profesor de educație fizică și antrenor.

Timp de trei ani, 2012-2015, a condus lotul olimpic din Liechtenstein, obținând medalie mondială și europeană pentru statul liliputan.

Deține două școli private de judo în Țara Cantoanelor, unde pregătește sportivi de la 3 ani până la nivelul seniorilor. La 40 de ani a ieșit campion național al Elveției la jiu-jitsu. Are cinci copii, trei fete și doi băieți, pe care "nu i-am lovit niciodată, fiindcă educația nu se face cu bătaia".

E un globe-trotter, a activat în opt țări și e contrariat de întâmplările terifiante din judo-ul carpatin.

Priviți rezumatul video al investigației coordonate de jurnalistul GSP Justin Gafiuc:

"Cine asculta niște fetițe de 13 ani când Bercean era pe val?"

"Sincer, am fost îndoit un pic la începutul dezvăluirilor, dar acum cred că e foarte mult adevăr în declarațiile fetelor. N-au cum să mintă atâtea persoane, din colțuri diferite ale țării. Adică nu stau împreună, să bănuiești că se împing de la spate una pe alta. Știu însă că între ei, la lot, sunt convinși că toate sportivele care au vorbit au fost plătite de ziariști cu scopul unui scandal menit să-l izgonească pe Bercean și să se ajungă la desființarea centrului de la Cluj. Nu asta e ideea", își începe Oană pledoaria.

El are și o explicație împotriva teoriei că victimele ar fi trebuit să vorbească în urmă cu 5-6 ani, când s-au petrecut evenimentele evocate:

"Să ne gândim ce se întâmpla prin 2012-2014. A fost Olimpiada de la Londra, Dumitru și Căprioriu au ieșit vicecampioane, Bercean ajunsese din nou în finale cu fetele după Jocurile din 2008 și era în al nouălea cer. Cine ar fi ascultat atunci niște fetițe de 13-14 ani? E vârsta la care sunt ușor de manipulat și de intimidat, se feresc poate să discute cu părinții de teamă, au probleme hormonale, își descoperă corpul, trăiesc emoții noi. Acum au atins maturitatea, 18-20 de ani, au realizat ce li s-a întâmplat și pot povesti propriile experiențe. E un fenomen psihologic normal".

zeno oana judo
Zeno Oană

"Își pierduse controlul, urla, jignea"

Acceptă să descrie apoi și un episod frapant la care a asistat din întâmplare în Brașov, în urmă cu câțiva ani:

"Venisem în România, mă antrenam și eu în aceeași sală cu lotul și, la un moment dat, s-a declanșat iadul. Bercean era și cu junioarele, și cu senioarele, Chițu, Căprioriu, Ungureanu, Pop, și dintr-odată a început să țipe, să urle, să înjure foarte urât de la un capăt la altul al șirului de saltele. Pur și simplu, am crezut că și-a pierdut mințile. Am rămas fără cuvinte. Am întrebat pe cineva ce se petrece. Și mi-a zis «Da, mai e nevoie și de așa ceva, altfel nu ascultă!». M-a șocat momentul, mai ales că erau acolo și copii de 10-11 ani, ai căror părinți asistau impasibili de pe margine. Pentru mine e inacceptabilă o asemenea atitudine".

Oană își amintește că a ajuns atunci acasă cu lacrimi în ochi:

"M-a întrebat soția ce s-a întâmplat și i-am explicat că n-am văzut în viața mea un antrenor care să jignească în felul lui Bercean. Sunt un tip emoțional, empatizez repede cu oamenii și mă puneam în pielea celor vizați în sală. În locul lui Bercean, aș fi intrat în pământ de rușine după un asemenea episod, petrecut în văzul tuturor. Efectiv, își pierduse complet controlul! De asta spun acum că, având întipărit în minte și acel moment, le dau crezare fetelor care descriu agresiunile de la lot, unde e timpul să vină cineva cu pregătire pedagogică, nu unul care scapă mâna asupra copiilor, iar gura-i merge prea mult și foarte vulgar".

"Am vrut să candidez la alegerile trecute, dar mi-au respins dosarul fiindcă nu aveam copie de pe pașaport. Sigur, vor spune acum că mă răzbun pentru acel episod. Să stea liniștiți! Nu mă mai interesează niciun post în conducerea federației. Dar noi, ca adulți, nu trebuie să închidem ochii, ci să luptăm pentru copiii noștri" Zeno Oană, antrenor judo

"Am discutat cu un avocat să le sprijinim pe fetele abuzate"

Tehnicianul spune că "atunci când citeam mărturiile sportivilor bătuți, mi s-a făcut stomacul ca piatra. Dacă era la mijloc unul dintre copiii mei, mă duceam a doua zi peste Bercean și-l luam direct de gât! N-ai cum să te atingi de un copil. Ești un nimeni în cazul în care faci asta. Nici animalele nu le educi cu bătaia. Dacă lovești un câine, data viitoare te va mușca de frică".

Oană e categoric: "Lucrurile nu pot rămâne așa. S-a depășit o barieră după care nu mai ai cum să dai înapoi. E momentul să trecem peste simplul gest de a ne manifesta dezaprobarea pe Facebook și să găsim o cale ca acest om să plătească pentru faptele sale. Am contactat deja un avocat, i-am arătat toate materialele. S-a crucit când a văzut. L-am rugat să ne sfătuiască ce se poate face legal în sprijinul acestor fete. Vom vedea în săptămânile următoare. Trebuie să existe o anchetă penală și o judecată. Altfel, Bercean, Andreica și Mititelu își dau demisia, își văd mai departe de un trai frumos, dar în spatele lor rămân fetele astea traumatizate pe viață. Suntem datori să nu lăsăm să se întâmple asta!".

"Pe antrenorii din țară care aleg să tacă în fața acestor acuzații îi rog să se gândească la felul cum ar fi reacționat dacă fetele agresate erau copiii lor. Să se gândească de două ori! Singurii care pot proteja copiii suntem noi, adulții. Nu trebuie să acceptăm astfel de devieri comportamentale" Zeno Oană, antrenor judo

"Are merite, dar nu e zeul judo-ului românesc"

Și încheie cu alte observații: "Sigur că Bercean are și merite în palmaresul judo-ului românesc, dar nu e zeul acestui sport. N-a inventat roata. E un muritor ca oricare altul, iar adevărata istorie au făcut-o fetele medaliate. El a luat la lot niște diamante deja șlefuite la cluburi de alți antrenori pasionați. Nu el le-a descoperit pe Dumitru, Chițu sau Căprioriu, ci a cules medaliile, fiind la cârma centrului olimpic. A avut o anumită influență asupra sportivelor, dar pedagogia și antrenoratul sunt pentru el cuvinte dintr-o limbă străină. Vă spun sincer că multă muncă în spate a făcut mai degrabă Simona Richter, o fată pregătită, metodică, strategică, a luptat la nivel mare în carieră și a venit cu un frumos bagaj de cunoștințe de antrenor de la cluburile la care a activat înainte să fie cooptată în staff-ul de la Cluj".

"Sunt șocat de Gianina"

Oană spune că marea surpriză a trăit-o în privința Gianinei Andreica: "Era altfel față de mine. O doamnă! Am ieșit de multe ori la cafea când ne mai întâlneam pe la competiții, discutam, părea OK. Dar aud acum de la mulți sportivi că nu e așa. Că nu e o femeie corectă. Am fost șocat să găsesc numele ei în aceste mărturii îngrozitoare".

952338 14 andreica rk
Florin Bercean și Gianina Andreica au ales să tacă de trei săptămâni în fața valului de acuzații privind abuzurile de la lotul olimpic

"Gușă e paralel cu judo. Și el trebuie să răspundă!"

Antrenorul român stabilit în Elveția consideră că, în afara antrenorilor acuzați, șeful FRJ, Cozmin Gușă, e în egală măsură culpabil pentru grozăviile petrecute la Cluj: "În loc să ia măsuri, el îi acoperă pe cei acuzați. Aici nu e de glumă, fiindcă vorbim de lucruri grave, abuz de minori, bătaie. E inacceptabil ca un președinte de federație să aibă o asemenea abordare complice cu Bercean și Andreica. Oricum, el e paralel cu judo. Îl interesează reclama. Acolo e o mafie mare. A fost susținut de Bercean la alegeri, 85 la sută din bugetul FRJ se duce la lotul feminin, unde există fete care spun că nici măcar nu și-au luat banii din premii. În plus, cum poate Bercean să fie și vicepreședinte FRJ, și coordonator la centrul olimpic? E un conflict clar de interese".

"La școlile mele de judo din Elveția, motto-ul este «Learning is fun». Tot ce înveți cu plăcere se acumulează pe termen lung. Asta aplic și la copiii mei. E inacceptabil să apelezi la violență" Zeno Oană, antrenor judo

"Fetelor abuzate cărora le e teamă să vorbească le transmit să aibă curajul să spună ce trăiesc la lot măcar părinților. Nu au nimic de pierdut. Coșmarul trebuie să se încheie" Zeno Oană, antrenor judo

 

  • Cunoști cazuri de abuz în sportul românesc juvenil? Scrie-ne povestea ta într-un mesaj pe www.NuAbuz.ro. Noi o vom verifica si o vom publica, pastrand confidentialitatea surselor

CITEȘTE TOATE MĂRTURIILE FETELOR AGRESATE LA LOTUL DE JUDO:

GALERIE FOTO Cui îi pasă de victime? Distracție între acuzatul Florin Bercean și judecătorul Boroi la turneul Champions League la judo

Prima reacție oficială a Ministerului în cazul abuzurilor din judo: "Acuzațiile sunt prea grave pentru a fi ignorate"

VIDEO Incredibil! Cozmin Gușă și președintele forului european de judo ridiculizează mărturiile victimelor: ”Spirit de turmă”

EXCLUSIV A șasea victimă povestește coșmarul trăit la lotul olimpic de judo: ”Îmi striga în sală: «În ce gaură mai ești tu virgină?»”

EXCLUSIV GSP "Am vrut să mă sinucid" » A 5-a victimă din infernul lotului olimpic, dezvăluiri șocante

EXCLUSIV Tatăl unei fete abuzate la lotul național de judo rupe tăcerea: "Nu-mi mai recunoșteam fata, îmbătrânise cu 5 ani în două săptămâni" » Detalii tulburătoare despre tratamentul la care fiica sa a fost supusă

FOTO + VIDEO Noi dezvăluiri TULBURĂTOARE despre agresiunile de la lotul olimpic de judo: "M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc. Arătam ca o zebră"

Teroare în judo » O altă sportivă povestește traumele la care a fost supusă de Florin Bercean la lotul de judo: ”M-a lovit, cu ură, în cap cu capătul cauciucat al unei sfori”

EXCLUSIV GSP // VIDEO Mărturie ZGUDUITOARE a unei foste sportive de 18 ani de la lotul olimpic: ”M-au bătut în cap, mi-au rupt piciorul, m-au umilit. M-au distrus!”

 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
10212869623158511
Adrian Pintoiu  •  10 Decembrie 2018, 12:22

Si totusi acest mare gazetar pe nume Justin Gafiuc, nu a scris nimic legat de evenimentul din weekendul trecut (European Club Championships - Europa League). Oare e ceva putred in Danemarca? Oare are o singura sursa din care se informeaza, sau stie sa stie doar de batai, injurii, etc.

deva1
deva1  •  09 Decembrie 2018, 23:49

Zeno oana, nu am auzit de tine in lumea sportului sau judoului romanesc. Il jignesti si umilesti grav pe profesorul Florin Bercean. Nu cred ca ai fost in aceea sala, poate sa faci o poza. Crezi ca ajunge oricine sa se miste la lotul olimpic?Vii tu din elvetia sau alta tara sa transpiri in aceasi sala cu campionii Romaniei? Cred ca din ciuda ca nu a avut rezultate ca si prof. Florin Bercean sau ca si ceivdib Cluj., de aceea are atata ura, si un asemenea limbaj vulgar , insultator. Justin gafiuc sa zica clar cat ia pt fiecare articol penibil? Cu cat il plateste pe articol, Tolontan? Justine , vezi pana deseara sa mai scoti 3-4 atticole. Esti un navetist ploiesti- bucuresti, via gsp , un carcotas online, un soaxrece virtual, angajat la plata cu ora, si la articol de Tolontan & company si acest trust .Mai bine ai invata judo, ca poate in viata o sa ai nevoie. Daca esti asa tare, de ce nu ii iei un interviu la cald prof. Bercean Florin acum la Bucuresti, la polivalenta la supercompetitia europeana? Dar preferi sa faci poze pe ascuns, sa iei interviuri de la oameni care lumea judoului nu a auzit de ei, sa actionezi din umbra, sa lovesti pe la spate, specific oamenilor fara frica de Dumnezeu!Rusine acum in postul Craciunului, al Nasterii Domnului Iisus Hristos, sa umilesti judo romanesc zilnic cu minciuni, neadevaruri, tot raul acesta , nu uita, se poate intoarce !

portardelegenda
portardelegenda  •  08 Decembrie 2018, 12:37

Berceanu Radici ,Cartu,etc *** pe care presa ar trebui să-i excludă din zona sportului

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează