GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  SCANDAL LA JUDO

INVESTIGAȚIE GSP De la kick-boxing la paradisuri fiscale » Cum dirijează Eduard Doandeș un labirint de 35 de companii, multe din ele firme-fantomă

Doandeș la o discuție cu Prințesa Lia cu ocazia unui eveniment organizat de Camera de Comerț România - Malta
Doandeș la o discuție cu Prințesa Lia cu ocazia unui eveniment organizat de Camera de Comerț România - Malta

Articol de - Publicat sambata, 27 mai 2017 00:00

Fostul președinte Eduard Doandeș, unul dintre eroii negativi din expertiza contabilă de la FRJ, dirijează un labirint de 35 de companii, multe cu profil de firme-fantomă.

Realizată de societatea "Ceptureanu Account Expert Consult", expertiza  contabilă extrajudiciară de la FRJ oferă detaliile unei duble administrații batjocoritoare pentru lumea judo-ului: mandatele Eduard Doandeș (2011-2013, ales în 2009) și Doru Sapta (2013-2015), doi tipi cu profil public palid.

Așadar, cine sunt, dincolo de postura din fruntea FRJ, cei doi ex-președinți care au tutelat timp de 4 ani dezastrul din vistieria federației?

Domiciliu în Malta, afaceri cu irlandezi

Originar din Mehedinți, Eduard Doandeș (44 ani) are în prezent domiciliul în Malta, localitatea Ta' Xbiex. În tinerețe a practicat kick-boxing, iar imediat după Revoluție a activat o perioadă ca antrenor la Dinamo.

La începutul anilor 2000, s-a lansat în afaceri imobiliare în Spania și, ulterior, în Irlanda, unde a intrat în conducerea fondului RI Investement Group, aflat și în prezent în portofoliul său de business.

În 2011, când a preluat conducerea FRJ, Doandeș detalia viața sa în Dublin: "Am deschis o sală de kick-boxing, care funcționează și astăzi. Am fost și profesor, și antrenor. Am renunțat însă pentru că m-am implicat în afaceri".

Își păstrează și astăzi relațiile și conexiunile cu insula din Atlantic, considerată un paradis fiscal european. În păienjenișul de firme în care e implicat există în continuare foarte mulți parteneri irlandezi.

Eșecuri imobiliare răsunătoare

Pe site-ul termene.ro, Doandeș apare într-o amplă rețea, cu 35 de companii: în 27 este acționar, în celelalte 8 e administrator! Numai 4-5 din ele prezintă rulaj financiar, restul cu pierderi sau cu nicio raportare asupra activității lor, sugerând un labirint de firme-fantomă.

În 2007, RI Investement anunța cu surle și trâmbițe construcția în București a trei proiecte imobiliare cu spații rezidențiale și comerciale, plus un hotel de 4 stele. Era un plan de investiție care depășea 800 de milioane de euro.

"Timpul a dovedit că a fost vorba doar de promisiuni. RI Investement a rămas unul dintre fondurile de investiții cu cele mai multe locuințe noi în proprietate, dar cu multe apartamente cumpărate în ansambluri falimentare", nota la începutul lui 2016 portalul constructiv.ro, revista industriei de construcții din România.

În plus, Doandeș conduce Camera de Comerț România - Malta. Coincidență sau nu, tot un paradis fiscal european. Pe ambele destinații, fostul președinte FRJ figurează în raportul contabil cu deplasări decontate de federație.

Cu precădere în Malta, unde-și are și domiciliul. Doandeș e în continuare de negăsit pentru a comenta situația.

Omul afacerilor dubioase în Hunedoara

Președinte la FRJ în perioada 2013 -2015, Doru Sapta, om de afaceri din Deva, a fost implicat de-a lungul anilor în numeroase cazuri dubioase.

Bunăoară, împreună cu Ludovic Fodor, consilier al premierului Tăriceanu la acel moment, a vândut cu 10,5 miliarde lei vechi Primăriei Deva o clădire pe care plătiseră cu 3 luni în urmă în jur de două miliarde!

"Primarul Muntean și Sapta au făcut împreună o vacanță în Croația", indica presa locală în 2005. Un an mai târziu, cuplul Fodor - Sapta apărea în altă afacere suspectă semnalată de media hunedoreană.

Au cumpărat împreună 12 hectare de pășune de la Asociația Cerna din Sântuhalm, dar contractul fusese semnat de numai patru dintre cei 100 de membri!

doandes firme

27.000 €e suma cu care Doandeș figura ca dator față de FRJ la sfârșitul anului 2011 urmare a banilor încasați ca avans spre decontare: începuse anul cu o restanță de 14.500 €

2.150.000 €e cifra de afaceri declarată în 2015 de firma Ideea Construct Design: e cea mai profitabilă afacere a lui Doandeș, acționar în firma administrată de un irlandez

1e numărul angajaților de la toate firmele la care Doandeș este administrator

Batjocura de la FRJ în episoadele anterioare:

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
ungurul_vesel
ungurul_vesel  •  27 Mai 2017, 10:59

Si cum a ajuns un astfel de personaj in fruntea conducerii?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează