GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAȚIE GSP

INVESTIGAȚIE GSP Episod halucinant: "I-am zis: "«Prietene, ești călău? Bătăuș? Ce faci?» Ținea pumnii strânși, gata să dea" » Ce a urmat

Articol de - Publicat marti, 11 decembrie 2018 22:44

Alexandra Mătăsaru, 31 ani, e a noua voce care vorbește despre agresiunile de la lotul olimpic de judo, condus de Florin Bercean. Povestește cum antrenorul sărea deseori s-o lovească și descrie cum l-a înfruntat în momentul în care a văzut cum o atacă pe colega ei, Alina Croitoru, altă victimă care a vorbit deja pentru GSP.

Altă zi, încă o mărturie despre iadul de la lotul olimpic de judo. E a 9-a depoziție în mai puțin de o lună! Centrul de la Cluj, condus de tripleta Florin Bercean - Gianina Andreica - Ana Maria Mititelu, e din nou în mijlocul vulcanului prin povestea Alexandrei Mătăsaru.

Timișoreanca a activat la complexul de pe Someș în perioada 2000-2007, e multiplă campioană națională, componentă a grupului de senioare încă de la 14 ani, bronz la JO tineret și la europene cadeți, locul 3 pe echipe cu senioarele, la Europene, alte clasări pe podiumul Cupelor Mondiale. A tras la trei categorii: 70, 78, +78 kg.

 

Priviți rezumatul video al investigației coordonate de jurnalistul GSP Justin Gafiuc:

Astăzi, Cleo, cum îi spun prietenii, a ieșit total din judo, are o firmă de construcții, dar amintirile de la Cluj i se derulează cu repeziciune și tristețe.

"Bercean n-a îndrăznit să dea vreodată în mine, pentru că luptam pe categoriile mari, eram mai înaltă și mai solidă decât el, însă am avut numeroase ciocniri. Încerca să ne supună mental, să ne sucească mințile, să ne manipuleze, să ne extermine fizic dacă nu-i convenea ceva", se confesează Mătăsaru.

"Prietene, ești călău?"

Ea descrie episodul cel mai dur pe care l-a trăit la Cluj. Și e același moment care a determinat-o pe colega ei, Alina Croitoru, să renunțe la judo după ce a fost atacată în sală de Bercean, înjurată, jignită și izbită violent de o scară aflată în sala de antrenament.

Mătăsaru a văzut întregul episod, îl confirmă și-și amintește cum a sărit în apărarea Alinei, stârnind furia lui Bercean:

"Alina i-a reproșat antrenorului că ne adusese niște băieți pentru sparring, care nu se pricepeau deloc și mai rău ne accidentau decât ne ajutau. Bercean s-a dus ca un animal peste Alina s-o lovească, a sărit antrenoarea secundă Simona Richter, «Stai! Nu da!», după care a împins-o și a prăvălit-o peste acea scară. Am sărit imediat, pentru că aveam gura mare, nu acceptam să-și bată joc Bercean cum îi venea lui. «Prietene, ești călău? Bătăuș? Ce faci?». Nu eram o proastă care să tac văzând ce se petrece".

"Mi-am scos chimonoul și i l-am aruncat în față"

A urmat înfruntarea: "S-a întors ca un cocoș către mine. Piept în piept am venit! «Ce faci, mă? Am venit aici să fim ciuca bătăii? Crezi că murim de foame fără tine?». Ținea pumnii strânși, gata să dea! N-a îndrăznit! Îl mâncam! M-am bătut la viața mea cu fete de doi metri și 160 de kilograme, nu-mi era teamă de el. Mi-am scos chimonoul, i l-am aruncat în față și am plecat definitiv. Nu mai suportam. Era prea mult, să muncim și să suferim sub amenințări, jigniri și ieșiri agresive fără sfârșit".

Continuă:

"E urât ce spun, însă am trăit acolo 7 ani, am ajuns la vârsta de 13 ani, când mama i-a făcut împuternicire lui Bercean, care trebuia să ne fie ca un părinte, nu să ne trateze ca pe niște nimeni. Eu provin dintr-o familie semiînstărită, părinții au avut grijă de mine cu tot ce a fost nevoie, mi-au pus în vedere că trebuie să fac și școală, nu m-au atins niciodată cu un deget și ajunsesem la Cluj ca să trăim în teroare și batjocură?".

matasaru

"Îl interesa doar să nu-i moară în sală vreun sportiv"

Mătăsaru susține că Bercean i-a frânt ascensiunea în carieră în două momente vitale:

"Prima dată mi-a tăiat aripile în 2003. Mai aveam nevoie doar de două clasări pe locul 5 la turnee de calificare pentru Olimpiada din 2004, dar n-a fost de acord să merg. Pretindea că, la 17 ani, sunt prea crudă pentru Jocuri și, pur și simplu, a refuzat să-mi ofere șansa calificărilor, ca și cum el era zeul care decidea, nu valoarea pe care mi-o puteam arăta pe tatami. Și avusesem un 2003 fantastic!".

Și momentul doi:

"Evident, cel de la conflictul cu Alina Croitoru, când n-am mai rezistat să-l văd cum sare la bătaie și jignește incalificabil. Eram atunci practic într-o mână, fiindcă la un picior aveam rupt meniscul, la altul veneam după un ghips, la fel la unul dintre umeri. Nu i-a interesat niciodată starea mea medicală. Știa că ai mei își permit să mă ducă la controale, la operații și n-au băgat un leu în analize pentru mine. Când am revenit după o intervenție la umăr, aveam cinci puncte de sutură, iar după trei zile m-a băgat deja la antrenamente în toată regula. Nu-i interesa refacere, chestii din astea SF. Pentru ei, orice leziune, oricât de gravă, se traducea doar prin lenevită cronică! Practic, pe Bercean îl interesa doar să nu-i moară în sală vreun sportiv. Restul nu conta!".

"Mă alerga până-mi sărea sângele pe nas"

Fosta sportivă adaugă faptul că "agresiunile erau zilnice, Bercean avea o plăcere sadică să acuze, să înjure, să te preseze, să te considere o curvă sau o grasă, să-ți inoculeze non-stop ideea că ești un nimeni fără judo. La mine nu funcționau aceste metode, dar pe alte fete obișnuia să le altoiască frecvent. Adora să lovească cu palmele lui grele peste capul sportivelor, le băga în vestiarul antrenorilor sau la dușuri ca să evite spectacolele publice, pe cât posibil. Dar apoi discutam între noi și știam exact ce se petrece. Multe dintre fete plângeau un pic, altele chiar râdeau, le mai consolam și mergeam mai departe".

Nu ascunde însă că, la rândul ei, a trăit multe momente dure cu Bercean:

"În afara episoadelor când sărea să mă lovească, dar ne contram doar piept în piept, a avut grijă să exagereze cu abuzurile fizice la nivel de antrenament. De câte ori nu m-a trântit la saltea când eram mai mică și-mi rupea gura, fiindcă se manifesta foarte agresiv! Mă punea ca, în plus față de antrenament, să mai fac alte 20 de sprinturi în pantă sau încă cinci circuite coreene, adică un set de 15 aparate pe care trebuia să le termini într-un anumit timp. Sau mă alerga pe șosele de beton câte două ore în plus, conducea mașina în spatele meu și nu mă slăbea până nu cădeam lată și-mi sărea sângele pe nări din cauza suprasolicitării Știți ce zicea? «Lasă! Nu-i nimic! Ți-ai suflat mai tare nasul!»".

"Am dormit patru ore în saună"

Și încă un episod șocant: "La o Balcaniadă, trebuia să lupt în două zile consecutive la categorii diferite. Mai întâi, la +78 kilograme, apoi la 70 kilograme. Și la ambele am luat medalie. Dar a trebuit să slăbesc peste 7 kilograme în numai 24 de ore. Cum se poate? Alergi de înnebunești vreo patru ore și dormi alte patru ore în saună. Mai vine cineva din când în când, deschide ușa și verifică dacă n-ai murit sufocată".

Concluzionează: "Sper ca autoritățile acestei țări să se sesizeze în legătură cu tot ce a făcut acest om la Cluj. Are probleme la cap. Dacă citești o carte de psihiatrie, îl descoperi acolo pe Bercean. Dacă se va ajunge la un proces, vin cu inima deschisă să depun depoziție despre ce am trăit la lotul olimpic și să spun absolut tot ce știu din experiență personală".

medalii

"Îmi dau jos unghiile și bat și acum pe oricine pe categoria mea"

Alexandra Mătăsaru amendează metodele de lucru pe care le-a trăit la lot:

"Nutriția, detoxifierea, recuperarea, astea erau noțiuni SF la centrul de la Cluj. Eu aveam nutriționist acasă. Totul acolo e pe hei-rup și pe ideea învechită a lui Bercean că judo-ul înseamnă doar forță în brațe și gata! N-are nicio treabă cu progresul acestui sport. Eu și acum dacă-mi dau jos unghiile, bat pe oricine e la lot pe categoria mea, plus una în sus și alta în jos! Nu-i place să lucreze cu oameni pregătiți, ci s-a înconjurat doar de personaje slabe, niște yes-mani, care spun doar «da, să trăiți!». Doar de Simona Richter îmi pare tare rău, fiindcă e o antrenoare senzațională, dar o ține la cutie".

"Mă trezeam cu șoricelul lângă mine pe pernă"

Mătăsaru spune că, în primul an și jumătate petrecut la Cluj, a locuit într-un cămin degradant de la marginea Clujului, destinat cadetelor și junioarelor: "Te trezeai dimineață cu șoricelul lângă tine pe pernă, iar la masă vedeai cum trece șobolanul ieșit din cantină. Credeam atunci că așa trebuie să suferi până să ajungi la un anumit nivel de performanță. Am tras tare ca să ajung la hotelul senioarelor, să scap de acel chin, dar a fost crunt începutul la lot".

FRJ: "Am primit amenințări pe telefon și pe mail"

La Realitatea TV, post patronat de șeful FRJ, Cozmin Gușă, directorul internațional al federației, Eduard Zgorcea, a susținut că pe telefonul și mailul instituției ar fi primit mesaje de amenințare: "Ni se transmitea că ne vor aștepta noaptea să ne smulgă unghiile, să ne scoată dinții, în loc închis, unde nimeni să nu ne audă. Am depus o plângere penală. Cred că motivul e legat de campania dusă de un trust de presă în care sunt prezentate anumite aspecte din judoul românesc".

"Am un singur deget pe care nu l-am avut niciodată în ghips sau bandajat. Mijlociul de la piciorul stâng. Restul, pe toate le-am bulit!"

"Cine spune că performanțele lui Bercean prevalează în fața sălbăticiei lui să știe că istorie au făcut fetele care au luat medaliile, antrenorii din spate care le-au descoperit și le-au format, grupele de sparring care au ajutat la pregătiri. Bercean le-a luat cam de-a gata și și-a atârnat metalul de gât. Și-a pus doar sigla!"

"Cum e posibil ca Bercean să dețină centură neagră 7 Dani fără să aibă nimic în spate? El a murdărit toate principiile judo-ului, n-are nici măcar un titlu național în viața lui, habar n-are ce înseamnă să te lupți pe saltea la nivel internațional, dar are centura. E o aberație!"

"Prin felul lui de a fi și metodele complet depășite, Bercean a reușit să ducă judo-ul la un nivel de degradare inimaginabil. E mare păcat că a terfelit acest sport de o grație și o tenacitate formidabile"

"Pentru Bercean nu contau perioadele de menstruație la fete. Îți puteai alege o zi în care să faci doar un antrenament mai ușor. În rest, nicio excepție, chiar dacă unele aveau două, trei zile probleme. Cum justifica? «Ce faci dacă te apucă menstruația la concurs?». Și te rupea apoi la pregătire"

"Gianina Andreica era mâna dreaptă a lui Bercean și nu diferea față de el. O femeie rea, egoistă!"

"Bercean n-are ce să caute la lotul olimpic. El poate ar fi bun să aducă bani pentru judo, dar e de neînțeles să conducă centrul național, când în țară sunt atâția antrenori incomparabil mai bine pregătiți decât Bercean"

CITEȘTE TOATE MĂRTURIILE FETELOR AGRESATE LA LOTUL DE JUDO:

EXCLUSIV Un alt episod sinistru povestit de un antrenor român: "Bercean și-a ieșit din minți! El și Andreica trebuie să fie anchetați penal”

GALERIE FOTO Cui îi pasă de victime? Distracție între acuzatul Florin Bercean și judecătorul Boroi la turneul Champions League la judo

Prima reacție oficială a Ministerului în cazul abuzurilor din judo: "Acuzațiile sunt prea grave pentru a fi ignorate"

VIDEO Incredibil! Cozmin Gușă și președintele forului european de judo ridiculizează mărturiile victimelor: ”Spirit de turmă”

EXCLUSIV A șasea victimă povestește coșmarul trăit la lotul olimpic de judo: ”Îmi striga în sală: «În ce gaură mai ești tu virgină?»”

EXCLUSIV GSP "Am vrut să mă sinucid" » A 5-a victimă din infernul lotului olimpic, dezvăluiri șocante

EXCLUSIV Tatăl unei fete abuzate la lotul național de judo rupe tăcerea: "Nu-mi mai recunoșteam fata, îmbătrânise cu 5 ani în două săptămâni" » Detalii tulburătoare despre tratamentul la care fiica sa a fost supusă

FOTO + VIDEO Noi dezvăluiri TULBURĂTOARE despre agresiunile de la lotul olimpic de judo: "M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc. Arătam ca o zebră"

Teroare în judo » O altă sportivă povestește traumele la care a fost supusă de Florin Bercean la lotul de judo: ”M-a lovit, cu ură, în cap cu capătul cauciucat al unei sfori”

EXCLUSIV GSP // VIDEO Mărturie ZGUDUITOARE a unei foste sportive de 18 ani de la lotul olimpic: ”M-au bătut în cap, mi-au rupt piciorul, m-au umilit. M-au distrus!”

EXCLUSIV A 8-a victimă a lui Bercean face mărturii cutremurătoare despre teroarea de la lotul de judo: "M-a izbit violent de scară! M-a înjurat și jignit. Nimic nu rămâne neplătit în viață"

  • Cunoști cazuri de abuz în sportul românesc juvenil? Scrie-ne povestea ta într-un mesaj pe www.NuAbuz.ro. Noi o vom verifica si o vom publica, pastrand confidentialitatea surselor

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (37)
duffyduck
duffyduck  •  12 Decembrie 2018, 16:22
Postat de andy_dm pe 12 Decembrie 2018, 12:35

Foarte bună observația ta, exact la asta mă gândisem și eu mai devreme. În curând o să vedem și antrenori de box și de lupte puși în boxa acuzaților pentru că i-au dat un pumn unui sportiv sau l-au trântit. Cei cărora nu le plac aceste sporturi ar trebui să îndrepte spre șah sau curling

Umilinta nu are legatura cu durerea. Cand lovesti miseleste un minor, care e in imposibilitatea de a se apara, aia nu e sport. Judo-ul o fi un sport dur, nu zic - dar duritatea i-o descoperi luptandu-te cu sportivi de nivelul tau. De aia aceste sporturi sunt impartite pe anumite categorii de greutate. Nu puneti pe acelasi nivel o lupta sportiva, fatza in fatza, bazata pe anumite criterii, unde da, iti poti rupe mana sau piciorul in mod asumat - cu o bataie aplicata unui copil in vazul altora. Deschideti orice carte de psihologie, ca sa intelegeti ce traume provoaca un asemenea tratament. Pe de alta parte, articolele sunt exagerate si trase de par - si e curios ca desi in perioada 7-9 decembrie, Bucurestiul a organizat Liga Campionilor si Europa League la Judo, domnii ziaristi nu au scris nici macar un rand despre asta ...

andy_dm
andy_dm  •  12 Decembrie 2018, 12:35
Postat de alegsandru pe 12 Decembrie 2018, 10:06

Sunteti ingrozitor de penibili marxistilor. S-a ajuns sa se aduca acuze de "violenta grava" unui antrenor pentru ca mai dadea cate o palma cate unuia intr-un sport in care risti sa iti rupi picioarele, mainile si gatul in orice moment. Iar sportivii acuzatori stiu foarte bine asta, dar din frustrare ca nu au reusit sa se ridice la nivel de lot, "dupa noi potopul". Auzi alta, cica "trebuia sa slabim mult". Slabirea brusca e nasoal, stiu, dar asa e la performanta. Ce mai urmeaza sunt curios, "lovituri cu pumnii la box"?

Foarte bună observația ta, exact la asta mă gândisem și eu mai devreme. În curând o să vedem și antrenori de box și de lupte puși în boxa acuzaților pentru că i-au dat un pumn unui sportiv sau l-au trântit. Cei cărora nu le plac aceste sporturi ar trebui să îndrepte spre șah sau curling

andy_dm
andy_dm  •  12 Decembrie 2018, 12:28

Oare de ce atunci când *** au bătut cu săbăticie ani la rând niște fetițe de 7-8 ani care nu cântăreau nici 30 de kg nu au făcut nicio anchetă domnii de la gsp? Și atunci au fost niște dezvăluiri făcute de sportive de top, care au luat medalii, nu ca astea de la judo, însă atunci gsp a sărit în apărarea antrenorilor de la gimnastică. Dintre zecile de comentarii postate aici, numai 2-3 persoane par să fi remarcat că-i vorba de o răfuială între oamenii susținuți de gsp și cei din tabăra adversă. Cititorii pot fi lesne manipulați atunci când sunt folosite cuvinte ca dezastru, tragedie, bătăi crunte,umilință și nu mai au curiozitatea să vadă cine și ce a cauzat acest război la vârf în Federația Română de Judo. Și așa cum remarca cineva mai jos, la fel ca în fotbal, gsp nu e echidistantă, ci a intrat în luptă înrolându-se într-una din cele două tabere. În realitate, Berceanu ăla și secunzii săi ar trebui dați în judecată și acolo să se stabilească dacă și în ce măsură sunt vinovați, iar dacă au greșit să plătească. Atunci, da, să fie puși la zid, dar până atunci nu e cazul ca niște puști manipulați care nu au călcat niciodată într-o sală de judo să-și dea cu părerea și să ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (37)
Comentează