GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  TRAGEDIE

La despărțirea de prietenul și colegul nostru Emil Mierlă

Emil Mierlă, caricaturist GSP
Emil Mierlă, caricaturist GSP

Articol de GSP - Publicat vineri, 11 martie 2022 10:16 / Actualizat vineri, 11 martie 2022 13:07

Ce rămâne în urma noastră? Ce lasă în urmă prietenul și colegul nostru Emil Mierlă? Dincolo de oamenii care l-au iubit și pe care i-a iubit, rămâne munca lui. 

Caricaturile marcă înregistrată ca stil, dar și grafic cu o mierlă stilizată. Desene expresive, dar din care însă cu greu ghiceai omul care le crea. Emil era un om discret, dar nu ascuns, nu foarte vorbăreț, dar mucalit, sincer, dar atent să nu rănească. În redacție, uneori aveam impresia că îl deranjăm din munca lui tăcută cu discuțiile noastre zgomotoase.

Emil caricaturiza fapte, nu oameni. Personajele caricaturilor lui nu sunt niște caricaturi în adevăratul sens al cuvântului, adică niște indivizi maimuțăriți. Forța desenelor lui Emil nu venea din îngroșarea defectelor fizice ale eroilor săi, ci din puterea mesajului. Desen și text. Text și desen.

Am zâmbit împreună cu el. Ne-am enervat împreună și ne-am bucurat tot împreună. Oameni pe care i-a imortalizat în rubrica zilnică din ziar l-au rugat ei înșiși să le facă o caricatură personalizată. Asta spune enorm.

Acum, la o despărțire pentru care nu suntem niciodată pregătiți, să ne amintim de Emil ca de un om care și-a desenat lumea în care trăia, fără trufia de a crede că o va și schimba. Așa arată oamenii buni și modești.

Dumnezeu să te odihnească, Emil!

S-a stins la 65 de ani 

Fostul caricaturist de la Fotbal Plus, Prosport şi Gazeta Sporturilor, Emil Mierlă, a murit pe patul de spital, după ce-a pierdut lupta cu Covid-19. Pe 16 iulie ar fi împlinit 66 de ani. Înmormântarea are loc astăzi, la ora 13:00, la Cimitirul Privirea Domnului din Cernica.

Desenator grafic ca profesie, Mierlă a debutat în presa sportivă în 1992. Fratele său, Florea, a jucat fotbal, fiind coleg şi elev al lui Mircea Lucescu la Corvinul. 

Una dintre caricaturile sale emblematice a fost cea publicată pe 7 ianuarie 2015, în memoria celor 12 oameni asasinați de teroriști la Paris, în redacția Charlie Hebdo. Gazeta Sporturilor a deschis ziarul atunci cu desenul lui Mierlă.

+5 FOTO

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (1)
injunghiatu
injunghiatu  •  11 Martie 2022, 12:55

Da da, tinem minte caricaturile lui. Foarte talentat era!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează