GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Ghidul șoferilor începători pentru întreținerea mașinii: 8 sfaturi utile pentru siguranță în trafic

Articol de GSP - Publicat vineri, 10 martie 2023 17:33 / Actualizat vineri, 10 martie 2023 17:33

Ca șofer începător, îngrijirea și întreținerea adecvată a mașinii sunt esențiale pentru a te asigura că mașina este într-o stare bună de funcționare și că poți conduce în siguranță pe drumurile publice. Iată câteva sfaturi utile pentru a te ajuta să menții mașina într-o stare bună de funcționare și să eviți evenimentele neplăcute în trafic.

Schimbă uleiul și filtrele regulat

Schimbarea uleiului și a filtrelor este esențială pentru buna funcționare a mașinii. Uleiul curat și filtrul de ulei pot preveni acumularea de murdărie și impurități în motor, reducând astfel uzura și prelungind durata de viață a acestuia. În general, este recomandat să schimbi uleiul și filtrele la fiecare 10.000 de kilometri sau la un an. În funcție de mașina pe care o ai, nu uita să alegi un ulei 5w30 de buna calitate. Filtrele de aer și de combustibil ajută la menținerea curățeniei sistemului de alimentare și la protejarea motorului de impurități și praf. Înlocuiește filtrele de aer și de combustibil conform recomandărilor producătorului.

Verifică nivelul lichidului de răcire

Verificarea nivelului lichidului de răcire este importantă pentru prevenirea supraîncălzirii motorului. Asigură-te că verifici nivelul lichidului de răcire cel puțin o dată pe lună și completezi cu altul dacă este necesar. De asemenea, dacă există pierderi considerabile, este necesar să programezi o vizită într-un service, deoarece s-ar putea să ai o problemă destul de gravă.

Înlocuiește frânele și verifică nivelul de lichid de frână

Frânele sunt vitale pentru siguranța ta și a pasagerilor din mașină. Dacă este vorba despre o mașină mai veche, asigură-te că verifici nivelul de lichid de frână cel puțin o dată pe lună și înlocuiește discurile și plăcuțele de frână la fiecare 50.000 - 80.000 de kilometri sau conform recomandărilor producătorului. Este de menționat și faptul că uzura plăcuțelor și a discurilor de frână depinde extrem de mult de stilul de condus al șoferului, precum și de mediul de condus, urban sau rural.

Verifică presiunea și profilul anvelopelor

Anvelopele sunt un element important pentru siguranța ta în trafic. Verifică presiunea anvelopelor cel puțin o dată pe lună și înlocuiește-le pe cele uzate sau deteriorate. Profilul anvelopelor trebuie să fie în conformitate cu legile în vigoare și trebuie să fie corespunzător pentru condițiile meteo din zonă. Asigură-te că utilizezi anvelopele potrivite în funcție de temperaturile de afară.

Verifică bateria și sistemul de încărcare

Sistemul electric al mașinii, inclusiv bateria și sistemul de încărcare, sunt importante pentru a asigura funcționarea acesteia în condiții optime. Verifică nivelul de acid al bateriei și curăță terminalele de murdărie sau coroziune. Înlocuiește bateria la fiecare 3-5 ani sau conform recomandărilor producătorului. Verifică, de asemenea, sistemul de încărcare al mașinii, pentru a te asigura că bateria se încarcă corespunzător și nu există probleme cu alternatorul sau regulatorul de tensiune. Există o mulțime de baterii Rombat pentru masina ta de bună calitate, din care ai posibilitatea de a alege. 

Verifică sistemul de iluminare

Sistemul de iluminare al mașinii este esențial pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic, în special dacă circuli frecvent pe timp de noapte. Verifică farurile, stopurile, semnalizatoarele, luminile, pozițiile, faza scurtă, faza lungă, becurile de frână, proiectoarele și luminile de ceață și înlocuiește becurile arse.

Verifică sistemul de suspensie și direcție

Sistemul de suspensie și direcție al mașinii este important pentru o bună manevrabilitate și pentru siguranța ta. Verifică amortizoarele, arcurile și toate componentele sistemului de direcție de uzură sau deteriorare și înlocuiește-le conform recomandărilor producătorului. Aceasta este o verificare pe care este recomandat să o faci într-un service autorizat.

Verifică sistemul de aprindere

Bujiile, fișele și bobina de inducție sunt importante pentru aprinderea combustibilului în motor și trebuie înlocuite regulat. Aceste piese uzate sau deteriorate pot duce la o ardere ineficientă a combustibilului și la o funcționare defectuoasă a motorului. În general, este recomandat să înlocuiești bujiile la fiecare 40.000 - 80.000 de kilometri, interval care depinde de la un model auto la altul. Este extrem de important să urmezi programul de întreținere recomandat de producător pentru a te asigura că mașina funcționează corespunzător. Acesta poate include schimburi regulate de ulei, înlocuirea filtrelor și a altor piese, precum și verificarea și reglarea altor componente ale mașinii.

În concluzie, îngrijirea și întreținerea adecvată a mașinii sunt esențiale pentru a te asigura că aceasta este într-o stare bună de funcționare și că poți conduce în siguranță pe drumurile publice. Urmează aceste sfaturi utile pentru a menține mașina într-o stare bună de funcționare și pentru a evita orice eveniment neplăcut în trafic.

Sursa foto: Freepik

 

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează