GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  COMENTARIU

Radu Oprișan, după dispariția lui Nicolae Tilihoi și o poveste din redacția Sportul românesc: "Se prăpădi Nea Nicu"

Articol de GSP - Publicat luni, 26 martie 2018 16:55

Dispariția lui Nicolae Tilihoi a însemnat moartea a două personaje: a pitorescului fotbalist Nae și a lui "Nea Nicu", eroul de poveste al redacției Sportul românesc în anii 1993-1995.

În preajma marilor victorii de la World Cup '94, Craiova Maxima se stingea precum jarul unui semeț foc de tabără care își consumase vâlvătaia. În redacția din Palatul Universul a ziarului Sportul românesc, cotidian ce revoluționase presa sportivă a acelor timpuri, Craiova se lupta să trăiască prin câțiva cronicari olteni cu suflet mare. Alin Buzărin, Liviu Bistriceanu, Ion Predoșanu, Elena Popa, apoi Marius Mitran și Daniel Nanu se luptau sa înghesuie în coloanele ziarului știri care să aducă aminte de Craiova Maxima. Nu puteai să patrunzi în biroul lui Ovidiu Ioanițoaia, acolo unde se făcea prima pagină, de oltenii care aveau o "știrucă" despre vreo mare speranță, clar talent - încă neșlefuit - ca al lui Balaci! Oamenii se luptau și se agățau de spiritul Craiovei cu tenacitatea cu care ar fi făcut-o dacă se ocupau de Barcelona zilelor noastre.

Fiecare în felul lui: Buzărin teroriza clapele mașinii de scris, așa cum face acum cu tastele computerului, Predoșanu trăgea cu urechea la orice șoaptă și transforma totul în știre, apoi îi sufla fumul de țigară in față Elenei Popa, care îl injura oltenește. Liviu Bistriceanu era mereu pe telefon cu Craiova și mereu cu un anume Nea Nicu. Noi, ceilalți, chiar ne întrebam dacă acel Nea Nicu exista sau ne arunca Liviu praf în ochi.

"Ce mai e pe acolo?", țipa Liviu în receptorul telefonului cu disc și apoi producea vreo știre cu Împușcătoiu, Vrăjitoarea sau Trică, niște "scule" de jucători pe care paria că vor ajunge la nivelul Craiovei Mari.

Povestea continuă la o bere la parter, la Galeriile Dragomir, dar nu am aflat niciodată cine e Nea Nicu. Omul își proteja sursa! Am aflat abia acum, într-o zi tristă de martie, după cel mai nefericit mesaj de whatsapp cu care poți deschide ziua de duminică. Liviu Bistriceanu a postat pe Facebook: "A murit bunul meu prieten Nicolae Tilihoi. Plâng! Drum lin printre stele, nea Nicu!".

Și așa, împreună cu Nae al Craiovei Maxima s-a prăpădit și Nea Nicu, legenda redacției Sportului românesc din Palatul Universul.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează